SUPLEMENT DIETY

💜 KWAS FOLIOWY POD LUPĄ 💜

Wiesz, że jest ważny. Ale czy wiesz, który, kiedy i dlaczego?
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną *inseminacja 2026*
Odpowiedz

*inseminacja 2026*

Oceń ten wątek:
  • Meegi91 Koleżanka

Wysłany: 19 sierpnia, 07:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lucy_here wrote:
    Domowy test planuję w piątek, z powtórką w sobotę (miałam zastrzyk więc wiem, że jeszcze może on wyjść na teście). Oficjalną betę dla kliniki mam w poniedziałek (14 dzień) - i tu mam trochę zagwozdkę - jeśli wcześniej pojawi się @ to i tak muszę tą betę robić? (biorę cyclogest 1x400, ale czytałam, że nie zawsze to zatrzymuje okres)

Dobre pytanie. Skoro klinika zaleciła betę 14 dpo to jeśli będzie okres, czy trzeba robić test. W sumie na logikę nie ma ta to sensu. U mnie dzisiaj jedna kreska wciąż. W teorii bete powinnam zrobić jutro bo wtedy wypada 14 dni. Ale z moim już negatywnym nastawieniem to nie chce mi się tam wcale iść. 😅

• lucy_here Znajoma

Wysłany: 19 sierpnia, 07:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meegi91 wrote:
    Dobre pytanie. Skoro klinika zaleciła betę 14 dpo to jeśli będzie okres, czy trzeba robić test. W sumie na logikę nie ma ta to sensu. U mnie dzisiaj jedna kreska wciąż. W teorii bete powinnam zrobić jutro bo wtedy wypada 14 dni. Ale z moim już negatywnym nastawieniem to nie chce mi się tam wcale iść. 😅
    Jedna kreska dobija resztki nadziei. Też jestem już po fazie gdzie nawet początek okresu brałam za "może to tylko plamienie, jest jeszcze jakiś 1% szans". U Ciebie to też pierwsza próba?

Starania od 12.2025
    01.2026 cb ❤️‍🩹
    w klinice od 06.2026
    10.08.2026 - I IUI + fertile chip ❌️

👱‍♀️34
    MTHFR A1298C heterozygotyczny
    PAI-1 homozygotyczny
    Gen protrombiny G20210A heterozygotyczny
    Sono hsg (lipiec 2026) - obustronna drożność ✅️
    regularne cykle ✅️
    owulacja ✅️
    HOMA-IR ✅️
    Suplememtacja; leki: acard 150, po owulacji neoparin 0,4

👱‍♂️35
    lekka IO (glucophage 1000)
    Dfi 30%
    Żpn III stopień (embilizacja 21.08.2026)
    morfologia 3%
    pozostałe wyniki ✅️
    suplementacja z dużą ilością antyoksydantów
  • MonikaMadzia Przyjaciółka

Wysłany: 19 sierpnia, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja byłam wczoraj pobrać wymaz bakteriologiczno mykologiczny, dobrze mi doradziłyście dzięki ❤️ bo przemyślałam sprawę, że na wynik się trochę czeka, więc nie czekałam do przyszłego tygodnia do urlopu, tylko pojechałam wczoraj
    Dziś rano zobaczyłam trochę krwi i gęsty śluz, więc zwiastuję to że owulacja była, więc bardzo się cieszę, że od razu po histeroskopii i antybiotykach działa wszystko ok 🥳 dobry zwiastun do starań
    Mam tylko nadzieję że ta infekcje wyleczę jakoś szybko, nie wiem ile to może trwać, macie jakieś doświadczenie w tym temacie?
    Mam plan poczekać na wynik i umówić teleporade z lekarzem, bo chyba lepiej na własną rękę się nie leczyć?

👩‍🦰30👨30
    starania od 10.2024
    leczenie od 10.2025
    02.2026 drożność ✅
    03.2026 I IUI cykl naturalny❌
    04.2026 II IUI cykl naturalny ❌
    05.2026 III IUI cykl stymulowany ❌
    06.2026 histeroskopia -> mikropolipowatość i zapalenie endometrium, CD138 -> plazmocyty do 4/mm kw
    07.2026 ponowna histeroskopia -> ⏳
    07.2026 kwalifikacja IVF
  • MonikaMadzia Przyjaciółka

Wysłany: 19 sierpnia, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meegi91 wrote:
    Dziewczyny ja miałam 3iui i w sumie w żadnej nie robiłam bety, lekarz mówił że progesteron 10dni i test, jak negatywny to odstawić progesteron i czekać na okres
    Ale ja nigdy nie miałam zlecanej bety przez klinikę

👩‍🦰30👨30
    starania od 10.2024
    leczenie od 10.2025
    02.2026 drożność ✅
    03.2026 I IUI cykl naturalny❌
    04.2026 II IUI cykl naturalny ❌
    05.2026 III IUI cykl stymulowany ❌
    06.2026 histeroskopia -> mikropolipowatość i zapalenie endometrium, CD138 -> plazmocyty do 4/mm kw
    07.2026 ponowna histeroskopia -> ⏳
    07.2026 kwalifikacja IVF
  • Daga 654 Ekspertka

Wysłany: 19 sierpnia, 15:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, mam pytanie wie ktoś może co zrobić na migreny z aura co kilka dni? Nie daję już psychicznie z tym rady , pomóżcie plis , jak ktoś wie co na to poradzić, najpierw zaczynam gorzej widzieć a potem dostaje migreny i tak co kilka dni 😕 co na to poradzić?

• lucy_here Znajoma

Wysłany: 19 sierpnia, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lua wrote:
    Hej Lucy! Miałyśmy IUI tego samego dnia. Na tym etapie brak objawów jest zupełnie normalny. Niestety ani "objawy", ani ich brak nie muszą nic znaczyć... trzymam kciuki!
    Kiedy testujesz?
    Ty wytrzymasz do poniedziałku czy zaczniesz sprawdzać wcześniej?

Starania od 12.2025
    01.2026 cb ❤️‍🩹
    w klinice od 06.2026

👱‍♀️34
    PAI-1 homozygotyczny
    regularne cykle ✅️
    owulacja ✅️
    HOMA-IR ✅️

👱‍♂️35
    Dfi 30%
    morfologia 3%
    pozostałe wyniki ✅️
  • Lua Ekspertka

Wysłany: 19 sierpnia, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonikaMadzia wrote:
    Dziewczyny ja byłam wczoraj pobrać wymaz bakteriologiczno mykologiczny, dobrze mi doradziłyście dzięki ❤️ bo przemyślałam sprawę, że na wynik się trochę czeka, więc nie czekałam do przyszłego tygodnia do urlopu, tylko pojechałam wczoraj
    Dziś rano zobaczyłam trochę krwi i gęsty śluz, więc zwiastuję to że owulacja była, więc bardzo się cieszę, że od razu po histeroskopii i antybiotykach działa wszystko ok 🥳 dobry zwiastun do starań
    Mam tylko nadzieję że ta infekcje wyleczę jakoś szybko, nie wiem ile to może trwać, macie jakieś doświadczenie w tym temacie?
    Mam plan poczekać na wynik i umówić teleporade z lekarzem, bo chyba lepiej na własną rękę się nie leczyć?
    Super, że poszłaś na badanie! Najważniejsze to wiedzieć z czym się mierzymy i nie działać w ciemno!
    Hm, to pewnie zależy co tam jest. Jeśli to jest infekcja grzybicza po antybiotyku, to powinno wystarczyć coś przeciwgrzybiczego i potem probiotyk przez dłuższy czas. Ja akurat kilka miesięcy przesuwałam pierwsze podejście do IUI z powodu nieidealne biocenozy... na początku leczyłam się tak, jak lekarka zalecała, ale ciągle był kłopot (tylko u mnie zaczęło się od bakterii i potem było właśnie błędne koło antybiotyk->grzyby) i ostatecznie zaczęłam się leczyć sama naturalnie i to ogarnęłam. Na grzyby pomógł mi m.in. Albivag... ale u niektórych takie tradycyjne leczenie od lekarza jest skuteczne i szybkie, więc mam nadzieję, że będziesz właśnie w tej grupie!

09.2024 IUI ❌️ (nasienie dawcy)
    10.2024 IUI ❌️
    11.2024 IUI cykl stymulowany❌️
    12.2024 IUI cykl stymulowany 🙏🌟
    01.2025 - jest jedno ❤️ i jedno puste jajo...

09.2025 👶

age.png

06.2026 - ruszamy po rodzeństwo!
    06.2026 - cykl-niespodzianka: brak owulacji mimo stymulacji...
    07.2026 - owulacja na wakacjach w 30 dc😅
    08.2026 - IUI nr 5 - cb💔
  • Lua Ekspertka

Wysłany: 19 sierpnia, 20:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lucy_here wrote:
    Ty wytrzymasz do poniedziałku czy zaczniesz sprawdzać wcześniej?
    Planuję betę w pon. Bardzo źle znosiłam robienie testów w tych nieudanych cyklach i w końcu stwierdziliśmy z mężem, że najlepsze dla mojego zdrowia psychicznego jest pójście na betę w dniu, kiedy wynik już będzie na pewno miarodajny...

Ale myśl o poniedziałku jest trudna, w dodatku wtedy też będzie pierwszy dzień po powrocie z wyjazdu i mówiąc szczerze teraz wolałabym, żeby ten wyjazd się nie kończył, tu żyję jakby w innej czasoprzestrzeni, oczywiście non stop analizując moje objawy, ale jakoś mi łatwiej niż w domu...

10.2024 IUI ❌️

09.2025 👶

age.png

08.2026 - IUI nr 5 - cb💔
  • Lua Ekspertka

Wysłany: 19 sierpnia, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meegi91 wrote:
    Cały czas się zastanawiam czy próbować drugi raz. Według Pani doktor po tylu latach starań to nie ma sensu więcej niż dwa razy. A jesteśmy wpisani już na nowy rok na ivf jak pojawią się nowe środki.

Zastanawiam się też, czy można bez IUI brać lamette w tych dniach co przed IUI ? Czy to może zwiększyć szanse przy naturalnym probowaniu ?

Można brać lamettę, ale zrobiłabym jednak monitoring, żeby wiedzieć ile pęcherzyków się szykuje.

10.2024 IUI ❌️

09.2025 👶

age.png

08.2026 - IUI nr 5 - cb💔
  • lucy_here Znajoma

Wysłany: 19 sierpnia, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lua wrote:
    Planuję betę w pon. Bardzo źle znosiłam robienie testów w tych nieudanych cyklach i w końcu stwierdziliśmy z mężem, że najlepsze dla mojego zdrowia psychicznego jest pójście na betę w dniu, kiedy wynik już będzie na pewno miarodajny...

Ale myśl o poniedziałku jest trudna, w dodatku wtedy też będzie pierwszy dzień po powrocie z wyjazdu i mówiąc szczerze teraz wolałabym, żeby ten wyjazd się nie kończył, tu żyję jakby w innej czasoprzestrzeni, oczywiście non stop analizując moje objawy, ale jakoś mi łatwiej niż w domu...
    Rozumiem. Też walczę z testami - w ostatnich cyklach udało mi się ograniczyć do jednego - dzień przed lub w dniu okresu. W tym cyklu chyba głowa ze mną nie chce współpracować - dzisiaj woda z kranu zaczęła mi trącić mułem (tylko ja to czuję) - takiej rewelacji to mi jeszcze organizm do tej pory nie podrzucił...

Starania od 12.2025
    01.2026 cb ❤️‍🩹
    w klinice od 06.2026

👱‍♀️34
    PAI-1 homozygotyczny
    regularne cykle ✅️
    owulacja ✅️
    HOMA-IR ✅️

👱‍♂️35
    Dfi 30%
    morfologia 3%
    pozostałe wyniki ✅️
  • Meegi91 Koleżanka

Wysłany: 20 sierpnia, 18:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie jakieś trudne dni. Od zrobienia testu w 12dniu po IUI, który był negatywny jakoś się zablokowałam psychicznie. Miałam dzisiaj zrobić betę bo jest 14 dni po i nie poszłam. Okres też jeszcze nie przyszedł. Możliwe że przełamie się i pójdę jutro.

Strasznie dźwięczą mi w głowie słowa koleżanki z pracy. W złości na szwagierkę, która ma chore dziecko powiedziała, że ma to czego chciała. Bo długo mieli problem z zajściem i była duża desperacja, leczenie hormonami a teraz ma chore dziecko bo za bardzo się upierała. Po chwili sie zreflektowała bo zna moją sytuację ale jakoś zrobiło mi się przykro i nie mogę wyrzucić tego z głowy. Była w nerwach więc ludzie mówią różne rzeczy, ale ze mną to zostało…

• Meegi91 Koleżanka

Wysłany: 20 sierpnia, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lucy_here wrote:
    Jedna kreska dobija resztki nadziei. Też jestem już po fazie gdzie nawet początek okresu brałam za "może to tylko plamienie, jest jeszcze jakiś 1% szans". U Ciebie to też pierwsza próba?

Pierwsza próba. W pracy mam taki kocioł, że nie myślę o tym ale w wolnych chwilach jest ciężko. Przegadaliśmy temat na spokojnie i podejmiemy jeszcze jedną próbę. Potem zaczekamy już na IVF. Muszę zluzować głowę bo zwariuję 😅 a pomyśleć, ze niedawno nie chciałam mieć dzieci i byłam bardzo na nie. A teraz jak jest ciężko to chce bardziej 😆

• lucy_here Znajoma

Wysłany: 20 sierpnia, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meegi91 wrote:
    U mnie jakieś trudne dni. Od zrobienia testu w 12dniu po IUI, który był negatywny jakoś się zablokowałam psychicznie. Miałam dzisiaj zrobić betę bo jest 14 dni po i nie poszłam. Okres też jeszcze nie przyszedł. Możliwe że przełamie się i pójdę jutro.

Strasznie dźwięczą mi w głowie słowa koleżanki z pracy. W złości na szwagierkę, która ma chore dziecko powiedziała, że ma to czego chciała. Bo długo mieli problem z zajściem i była duża desperacja, leczenie hormonami a teraz ma chore dziecko bo za bardzo się upierała. Po chwili sie zreflektowała bo zna moją sytuację ale jakoś zrobiło mi się przykro i nie mogę wyrzucić tego z głowy. Była w nerwach więc ludzie mówią różne rzeczy, ale ze mną to zostało…
    To trudne, ale pójdź na tą betę. Będziesz miała jasną sytuację, mniej miejsca na domysły i potencjalne nadzieje. No i będziesz wiedziała czy odstawić proga - bo dalej go bierzesz?
    Co do koleżanki... różne rzeczy się mówi w złości - ale z tego co rozumiem w rozmowie z Tobą to już nie była ta chwila "w afekcie" tylko jakaś relacja przeszłych zdarzeń - więc jednak mogła się ugryźć w język.

Starania od 12.2025
    01.2026 cb ❤️‍🩹
    w klinice od 06.2026

👱‍♀️34
    PAI-1 homozygotyczny
    regularne cykle ✅️
    owulacja ✅️
    HOMA-IR ✅️

👱‍♂️35
    Dfi 30%
    morfologia 3%
    pozostałe wyniki ✅️
  • lucy_here Znajoma

Wysłany: 20 sierpnia, 19:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meegi91 wrote:
    Pierwsza próba. W pracy mam taki kocioł, że nie myślę o tym ale w wolnych chwilach jest ciężko. Przegadaliśmy temat na spokojnie i podejmiemy jeszcze jedną próbę. Potem zaczekamy już na IVF. Muszę zluzować głowę bo zwariuję 😅 a pomyśleć, ze niedawno nie chciałam mieć dzieci i byłam bardzo na nie. A teraz jak jest ciężko to chce bardziej 😆
    U nas prawdopodobnie też póki co na tej jednej aię skończy. Jutro M ma embolizację żpn, po niej pozostaje czekać - mam nadzieję, że po tym będzie tylko lepiej - ale z tego co czytałam, niektórym to pomaga, innym nie koniecznie. Z racji tego, że u nas póki co nie znaleźliśmy innych bezpośrednich przeszkód, podjęliśmy decyzję o operacji. Konsultowaliśmy u 3 urologów, 2 było na tak, 1 kazał jeszcze poczekać ze 3 miesiące i się suplementować (gdzie suple już od ponad pół roku są) + ostrzegał, że zabieg może dać czasową poprawę a potem może być nawrót i przy staraniach o drugie dziecko może być kłopot. Dobrze, że akurat na tej wizycie mnie nie było - bo chyba bym się w głos zaśmiała - straszy trudnościami przy drugim dziecku kiedy nie wiem czy pierwszego się doczekamy i czy na drugie będzie jeszcze czas...

Starania od 12.2025
    01.2026 cb ❤️‍🩹
    w klinice od 06.2026

👱‍♀️34
    PAI-1 homozygotyczny
    regularne cykle ✅️
    owulacja ✅️
    HOMA-IR ✅️

👱‍♂️35
    Dfi 30%
    morfologia 3%
    pozostałe wyniki ✅️
  • Meegi91 Koleżanka

Wysłany: 20 sierpnia, 22:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lucy_here wrote:
    To trudne, ale pójdź na tą betę. Będziesz miała jasną sytuację, mniej miejsca na domysły i potencjalne nadzieje. No i będziesz wiedziała czy odstawić proga - bo dalej go bierzesz?
    Co do koleżanki... różne rzeczy się mówi w złości - ale z tego co rozumiem w rozmowie z Tobą to już nie była ta chwila "w afekcie" tylko jakaś relacja przeszłych zdarzeń - więc jednak mogła się ugryźć w język.

Progesteron brałam do wczoraj bo tyle miałam zalecone i tyle w opakowaniu. Dzisiaj miała być ta beta. Chyba pójdę jutro rano żeby mieć pewność i żyć dalej 🥲

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 sierpnia, 22:15

• Meegi91 Koleżanka

Wysłany: 20 sierpnia, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lucy_here wrote:
    U nas prawdopodobnie też póki co na tej jednej aię skończy. Jutro M ma embolizację żpn, po niej pozostaje czekać - mam nadzieję, że po tym będzie tylko lepiej - ale z tego co czytałam, niektórym to pomaga, innym nie koniecznie. Z racji tego, że u nas póki co nie znaleźliśmy innych bezpośrednich przeszkód, podjęliśmy decyzję o operacji. Konsultowaliśmy u 3 urologów, 2 było na tak, 1 kazał jeszcze poczekać ze 3 miesiące i się suplementować (gdzie suple już od ponad pół roku są) + ostrzegał, że zabieg może dać czasową poprawę a potem może być nawrót i przy staraniach o drugie dziecko może być kłopot. Dobrze, że akurat na tej wizycie mnie nie było - bo chyba bym się w głos zaśmiała - straszy trudnościami przy drugim dziecku kiedy nie wiem czy pierwszego się doczekamy i czy na drugie będzie jeszcze czas...

Pewnie też bym się zaśmiała… martwienie się o drugie jak pierwszego nie ma 🥲 ale może muszą mówić o ewentualnych komplikacjach.

• lucy_here Znajoma

Wysłany: 21 sierpnia, 05:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Test 11 dni po iui, 12 po ovi zaliczony. Tradycyjna biel.

Starania od 12.2025
    01.2026 cb ❤️‍🩹
    w klinice od 06.2026

👱‍♀️34
    PAI-1 homozygotyczny
    regularne cykle ✅️
    owulacja ✅️
    HOMA-IR ✅️

👱‍♂️35
    Dfi 30%
    morfologia 3%
    pozostałe wyniki ✅️
  • Riaska98 Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia, 08:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lucy_here wrote:
    Przykro mi 😢

🌸 Starania od 2024 r. 🌸
    🩺 12.2025 ➜ drożność jajowodów ✅
    💉 03.2026 ➜ IUI #1 ❌
    💉 04.2026 ➜ IUI #2 ❌
    📋 05.2026 ➜ kwalifikacja do IVF ✅
    🌙 05.2026 ➜ Gonapeptyl (wyciszanie jajników)
    💉 06.2026 ➜ IVF 💊 Bemfola + Menopur + Gonapeptyl
    🥚 17.06.2026 ➜ punkcja: 20 komórek
    🧬 Zapłodnionych: 6 ❤️
    ❄️ Mrozaczki 5:
    5 doba:🔹 4.1.2 🔹 4.2.2 🔹 3.2.3
    6 doba: 🔹 5.2.3 🔹 4.2.3
    📅 29.06.2026 ➜ kwalifikacja do transferu 🍀 ✅️
    🩵21.07.2026 ➜ transfer blastocysty 4.1.2 ❄️👶✨
    ⏳🩸 27.07.2026 ➜ 47.8 #1 🧪
    ⏳🩸 31.07.2026 ➜ 288.1 #2 🧪
    ⏳🩸 07.08.2026 ➜ 3760.0 #3 🧪
    preg.png
  • Meegi91 Koleżanka

Wysłany: 21 sierpnia, 21:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lucy_here wrote:

Ja dzisiaj dla spokoju zrobiłam betę - 15 DPO. Potwierdziła, że nic z tego. Okres pewnie będzie opóźniony przez progesteron.

Teraz pytanie czy od razu podchodzić do drugiej próby.

Trochę smutno jest ale już od kilku dni czułam to i jakoś jest w miarę.

• Riaska98 Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meegi91 wrote:
    Ja dzisiaj dla spokoju zrobiłam betę - 15 DPO. Potwierdziła, że nic z tego. Okres pewnie będzie opóźniony przez progesteron.

Teraz pytanie czy od razu podchodzić do drugiej próby.

Trochę smutno jest ale już od kilku dni czułam to i jakoś jest w miarę.
    A czujesz sie na siłach aby podejsc w kolejnym cyklu?
    U mnie w klinice badania infekcyjne byly wazne 3 miesiace i zeby nie robic ich ponownie pochodziliśmy odrazu.
    Dziewczyny, nie mozecie sie poddawać ❤️

🌸 Starania od 2024 r. 🌸
    🩺 12.2025 ➜ drożność jajowodów ✅
    💉 03.2026 ➜ IUI #1 ❌
    💉 04.2026 ➜ IUI #2 ❌
    📋 05.2026 ➜ kwalifikacja do IVF ✅
    🌙 05.2026 ➜ Gonapeptyl (wyciszanie jajników)
    💉 06.2026 ➜ IVF 💊 Bemfola + Menopur + Gonapeptyl
    🥚 17.06.2026 ➜ punkcja: 20 komórek
    🧬 Zapłodnionych: 6 ❤️
    ❄️ Mrozaczki 5:
    5 doba:🔹 4.1.2 🔹 4.2.2 🔹 3.2.3
    6 doba: 🔹 5.2.3 🔹 4.2.3
    📅 29.06.2026 ➜ kwalifikacja do transferu 🍀 ✅️
    🩵21.07.2026 ➜ transfer blastocysty 4.1.2 ❄️👶✨
    ⏳🩸 27.07.2026 ➜ 47.8 #1 🧪
    ⏳🩸 31.07.2026 ➜ 288.1 #2 🧪
    ⏳🩸 07.08.2026 ➜ 3760.0 #3 🧪
    preg.png
‹‹ 69 70 71 72 73 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Inozytol a kobieca płodność – wsparcie owulacji, metabolizmu i zdrowia hormonalnego kobiet

Coraz więcej kobiet w wieku rozrodczym zmaga się z zaburzeniami hormonalnymi, które utrudniają zajście w ciążę lub jej prawidłowy przebieg. Dlatego wiele par w czasie starań o dziecko decyduje się na wprowadzenie suplementacji poprawiającej kobiecą płodność. Jednym z najlepiej przebadanych składników jest inozytol, który – regulując gospodarkę hormonalną i cukrową – może zwiększyć szansę na zapłodnienie. Jak dokładnie działa i jakie inne skuteczne składniki wspierające płodność kobiet warto włączyć do codziennej suplementacji?

CZYTAJ WIĘCEJ

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ