X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną INSEMINACJA edycja 2016
Odpowiedz

INSEMINACJA edycja 2016

Oceń ten wątek:
  • niedoświadczona 32 Ekspertka

Wysłany: 18 czerwca 2016, 06:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ewelinka3673 wrote:
    Nie wiem, ja sie nie znam na tym. Bralam jak kazali ale z tego co czytalam to chyba przy takich mozna juz aplikować zastrzyk. Ale to jest tak jak pisałaś, zalezy od lekarza. Mam nadzieję ze wie co robić i faktycznie chce nam pomóc.
    Wiesz nie wiem ile masz zaufania do swojego lekarza ale dla mnie to co piszesz jest trochę dziwne.. że niby nie można się naturalnie starać po stymulacji. ..no chyba że szanse na ciążę są prawie zerowe jak u nas bo nie ma właściwie plemników? Ale inseminacja też ma swoje wymagania pod tym względem... A może skonsultuj swoje wyniki gdzieś indziej..może masz torbiele bo dostalas za małą dawkę na pęknięcie?

ewelinka3673 lubi tę wiadomość

niedoświadczona 32

Wysłany: 18 czerwca 2016, 06:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niedoświadczona 32 wrote:
    Wiesz nie wiem ile masz zaufania do swojego lekarza ale dla mnie to co piszesz jest trochę dziwne.. że niby nie można się naturalnie starać po stymulacji. ..no chyba że szanse na ciążę są prawie zerowe jak u nas bo nie ma właściwie plemników? Ale inseminacja też ma swoje wymagania pod tym względem... A może skonsultuj swoje wyniki gdzieś indziej..może masz torbiele bo dostalas za małą dawkę na pęknięcie?
    A hsg było?

niedoświadczona 32
  • Ania_84 Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2016, 06:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelinka 22 mm wystarcza ja mam podawane przy 18 mm i zawsze pekaly
    Podanie zastrzyku i pęknięcie pecgerzyja powinno blokowac rozwoj nastepnych bo progesteron idzue w górę
    Pytanie czy wogole któryś pękł??
    Normalnie tez mozna sue starac po prostu masz monitoring i wywokuja owulacje kaza sie starac przez 3 dni od podania zastrzyku

Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 czerwca 2016, 07:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 września 2018, 22:36

• ewelinka3673 Koleżanka

Wysłany: 18 czerwca 2016, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja sie wlasnie zastanawiam czy nie zmienic kliniki bo widze ze tu nie chodzi o nas tylko nasze pieniadze sie licza, chociaz tak pewnie jest wszedzie. To jest biznes a nie klinika. Mi mowil ze nie moze mi przepisac gonadotropin przy naturalnych staraniach i to mi sie nie spodobalo. Ja to jestem glupia czasami i nie odezwe sie bo ufam lekarzom, moze jestem za bardzo naiwna...

PCOS
    02.06.2016r. - IUI - :(
  • lily3030 Przyjaciółka

Wysłany: 18 czerwca 2016, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny nie czytajcie głupot w internatach, pęcherzyk powyżej 25 mm wcale nie jest przerośnięty! To sa jakieś teorie które były modne 10 lat temu. Mi rosły duże pecherzyki, iui miałam robionym na pęcherzu 30 mm i lekarz powiedział ze jest piękny, dowodem na to jest ciąża.

Płatek szkarłatny lubi tę wiadomość

Dwa lata strań
    1.IUI 26.04.2016 :)
  • Ania_84 Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2016, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zalezy której w jakim momencie pekaja mi pekaja bardzo wcześnie , a pregnyl jest po to zeby komorka dojrzała przez te 36h
    przy poprzedniej IUI tez miałam na pecherzykach 18 mm podawany
    każda kobieta jest inna i to lekarz pwinien wiedzieć kiedy podać ..

74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • Płatek szkarłatny Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2016, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ewelinka3673 wrote:
    I Tu rodzi się moje pytanie do Was dziewczyny.

Słyszałam o przypadku kiedy kobieta dostała zastrzyki na wywołanie owulki i normalnie się mogli starać. Mi zaś lekarz powiedział że może mi przepisać te zastrzyki tylko w przypadku kiedy cała procedura zakończy się inseminacją.

Czy to faktycznie tak wygląda że po tych gonadotropinach nie można normalnie próbować jak np przy CLO?

Czy inseminacja jest konieczna? Czy to zwykłe naciąganie?
    Pewnie nie chodzi o to, że nie można naturalnie ale o to, że taka stymulacja to już bardzo duża ingerencja w organizm i chodzi o to, żeby zmaksymalizować szanse. Taka agresywną stymulacje stosuje się chyba tylko przy rozrodzie wspomaganym.

Wysłany: 18 czerwca 2016, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ewelinka3673 wrote:
    Ja sie wlasnie zastanawiam czy nie zmienic kliniki bo widze ze tu nie chodzi o nas tylko nasze pieniadze sie licza, chociaz tak pewnie jest wszedzie. To jest biznes a nie klinika. Mi mowil ze nie moze mi przepisac gonadotropin przy naturalnych staraniach i to mi sie nie spodobalo. Ja to jestem glupia czasami i nie odezwe sie bo ufam lekarzom, moze jestem za bardzo naiwna...
    Nie musisz od razu zmieniać ale się może skonsultuj u kogoś innego...my 3 kliniki obeszlismy zanim wybraliśmy..

niedoświadczona 32
  • islanegra Ekspertka

Wysłany: 18 czerwca 2016, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelinka, a Wy robiliście na razie dopiero 1 IUI (wnioskuję po Twojej stopce)? Bo jeśli tak to myślałam, że oni zawsze w klinikach radzą próbować tak ze 3-4 i dopiero IVF. Skoro zalecili najpierw IUI tzn. że jakieś szanse na pozytywne zakończenie widzieli, a więc chyba warto dalej próbować. Jeśli więc pomimo zasugerowania IUI nagle lekarz chce po 1 niepowodzeniu przejść na IVF to też mi to wygląda podejrzanie. Może faktycznie jak radzi niedoświadczona, zamiast od razu się przenosić warto skonsultować w innej klinice. Jedna, dwie wizyty to mały koszt w porównaniu do IVF, a będziesz miała pełniejszy obraz sytuacji.

Jeśli zaś chodzi o wielkość pęcherzyków to ja cały czas byłam przeświadczona, że 21-22mm to idealny rozmiar na pękanie. Tak mi moja zaufana gin powtarzała i kurcze nigdy tego nie weryfikowałam:( Dopiero jak reszta z Was napisała o pęcherzykach 25, 26, nawet 30mm to prawie mi oczy wyszły na wierzch. Teraz mam mętlik w głowie. Przyjmując, że rosną ok. 2mm na dobę to na postawie moich wykresów temperatur oraz monitoringów wnioskowałam, że właśnie w okolicy 22mm mam pęknięcie, a więc chyba są już wtedy dojrzałe.

Nie wiecie czy zastrzyki powodują zatrzymanie samoistnego pękania pęcherzyka i przesuwają je na te 36h po podaniu? Czy też pomimo podania zastrzyku nadal może on sam pęknąć wcześniej? Moje miały w piątek 18-19mm, dzisiaj w nocy zastrzyk, a dopiero w poniedziałek rano IUI. Boję się, że pękną przed inseminacją, a ze względu na zbieranie nasienia nie możemy się starać przed:(

3x IUI - 2016 👎👎👎
    2x IMSI - 2017 - ❄❄❄,❄❄
    1 ET - 2017 👎
    2,3 FET - 2018 👎👎
    3 IMSI - 2019 - 4 ET 3-dniowców 👎, brak blastocyst do mrożenia - wszystkie zarodki padły po 3 dniu 😞
    1 AZ pl - FET X 2019 - poronienie 9tc
    allo-mlr 0%, szczepienia limfocytami=>allo-mlr 70%-83%
    2 AZ pl - FET 03.02.2023 - poronienie 8tc
  • Płatek szkarłatny Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2016, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    islanegra, myślę, że zastrzyki nie przesuwają pęknięcia i teoretycznie pęcherzyk może pęknąć wcześniej. Z moich doświadczeń wynika, że starania przed inseminacją nie pogorszyły nasienia. Ostatnio mieliśmy tylko dwa dni przerwy a nasienie było super.

• islanegra Ekspertka

Wysłany: 18 czerwca 2016, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Płatku za odpowiedź. Niestety wyczytałam w zaleceniach naszej kliniki przed IUI, że chcą 3-5 dniowej wstrzemięźliwości i się do tego zastosowaliśmy, a teraz gdy już zostały niecałe 2 doby do IUI chyba jest za późno by się starać (naprawdę boję się, że nie uzbieramy). Szkoda, że jednak nie zaryzykowałam wczoraj... Następnym razem będę mądrzejsza! Oby pęcherzyk dzielnie dotrzymał do tych 24-25mm!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 czerwca 2016, 13:06

3x IUI - 2016 👎👎👎
    2x IMSI - 2017 - ❄❄❄,❄❄
    1 ET - 2017 👎
    2,3 FET - 2018 👎👎
    3 IMSI - 2019 - 4 ET 3-dniowców 👎, brak blastocyst do mrożenia - wszystkie zarodki padły po 3 dniu 😞
    1 AZ pl - FET X 2019 - poronienie 9tc
    allo-mlr 0%, szczepienia limfocytami=>allo-mlr 70%-83%
    2 AZ pl - FET 03.02.2023 - poronienie 8tc
  • bizona Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2016, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam Was i ja:)
    Dzis bylam na usg w 11dc i w poniedzialek nasza 3iui.
    Na usg endo 10mm i tylko jeden pęcherzyk 20mm..troche mnie to zmartwilo, ostatnio mialam 3. U mnie z owu nie bylo nigdy problemow, zawsze mialam naturalnie 1 pecherzyk ktory sam pekal. Clo biore od 5-9dc..wydaje mi sie ze nie podzialal? Ciekawe czy przy ewentualnie nastepnej iui lekarz zwiekszy dawke..
    Jutro o 14 zastrzyk z ovitrelle, i w poniedziałek iui. Kurcze no oby sie w koncu udalo!;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 czerwca 2016, 13:10

p19uflw1tlpg1ms1.png
    9.12 pierwsze ICSI. Mamy dwa serduszka!:) Dziewczynka i chlopiec <3
  • majka23 Przyjaciółka

Wysłany: 18 czerwca 2016, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczynki a ja w tym cyklu nie liczylam sobie dni no i jest ten 30 dzien cyklu i straszne swędzenie piersi gdzie nigdy nie mialam no i @ni widu ni slychu,pierwszy raz tak mam

majka23
  • Pazyfae Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2016, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    islanegra wrote:
    Dzięki Płatku za odpowiedź. Niestety wyczytałam w zaleceniach naszej kliniki przed IUI, że chcą 3-5 dniowej wstrzemięźliwości i się do tego zastosowaliśmy, a teraz gdy już zostały niecałe 2 doby do IUI chyba jest za późno by się starać (naprawdę boję się, że nie uzbieramy). Szkoda, że jednak nie zaryzykowałam wczoraj... Następnym razem będę mądrzejsza! Oby pęcherzyk dzielnie dotrzymał do tych 24-25mm!

Jesli chodzi o wstrzemieźliwosc to chyba kazdego indywidualna sprawa. My probowalismy i po 5 dniach i po 3. Po 3 mielismy najgorszy wynik jesli chodzi o ilosc plemnikow ze wszystkich dotychczasowych. I byl on naprawde mega slaby.Takze w naszym przypadku im dluzej tym lepiej.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 czerwca 2016, 14:26

PCOS?, IO?, niedoczynnosc tarczycy (TSH juz w normie),problem z plemnikami. Walczymy!
    3 lata starań
    4x IUI nieudane
    I IVF - beta <1
    II IVF - <3 <3
    Obecnie 26 tydz ciąży
  • ewelinka3673 Koleżanka

Wysłany: 18 czerwca 2016, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to się teraz rozpiszę, przepraszam :)

Niedoświadczona pisze:

A hsg było?

Wyniki męża są podobno rewelacyjne a u mnie jest problem z owulacją i PCOS. Stosowałam CLO ale nie działało, teraz te gonadotropiny - jak widać dawka nie spasowała, nie wiem czy chodzi o coś więcej czy tylko za mała dawka Ovitrelle?
    hsg nie było.

Ania_84:
    Ewelinka 22 mm wystarcza ja mam podawane przy 18 mm i zawsze pekaly
    Podanie zastrzyku i pęknięcie pecgerzyja powinno blokowac rozwoj nastepnych bo progesteron idzue w górę
    Pytanie czy wogole któryś pękł??
    Normalnie tez mozna sue starac po prostu masz monitoring i wywokuja owulacje kaza sie starac przez 3 dni od podania zastrzyku

> Podejrzewam że nie pękł żaden bo miałam robione USG u mojego lekarza i było widać już że rosną kolejne pęcherzyki. A co do naturalnego starania to już sama nie wiem ale na pierwszej wizycie nie było mowy o IUI. lekarz powiedział że na 100% będę w ciąży bo miał dużo takich przypadków jak ja i był święcie o tym przekonany. Na kolejnej wizycie padł tekst " Tak jak mówiliśmy na poprzedniej wizycie, robimy inseminacje bo inaczej się nie mogę przepisać tych zastrzyków". Oboje z mężem wyszliśmy z gabinetu zszokowani bo przecież o niczym takim nie było mowy. Druga wizyta przebiegła bardzo szybko, dosłownie z 5 min razem z usg. Zostaliśmy potraktowani bardzo przedmiotowo, takie odnieśliśmy wrażenie. Lekarz mając przed sobą moją kartę pomylił moje imię i zwracał się do mnie Justyna( jak poprzednia pacjentka).
    Na ostatniej wizycie mi oznajmił że tak jak ustaliliśmy idziemy w kierunku IVF. Ja w szoku, i się pytam czy dobrze usłyszałam. Potwierdził, to mu mówię że nic takiego nie ustalaliśmy i ja chcę jeszcze IUI. Powiedział że naturalnie no i przepisał leki i koniec wizyty

PCOS
  • Ania_84 Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2016, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelinka zmień lekarza .. my n wizytach spedzaliśmy min 30 min a nawet nie raz godzine chyba ze byl to podglad tylk ale tez zazwyczaj opiewało o 30 min dr za kazdym razem patrzyła jak było w poprzednim cyklu .. jak rosłyy

nie masz możliwosci n p zrobienia jednej IUI u innego ??

74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • ewelinka3673 Koleżanka

Wysłany: 18 czerwca 2016, 18:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania_84 wrote:
    Ewelinka zmień lekarza .. my n wizytach spedzaliśmy min 30 min a nawet nie raz godzine chyba ze byl to podglad tylk ale tez zazwyczaj opiewało o 30 min dr za kazdym razem patrzyła jak było w poprzednim cyklu .. jak rosłyy

nie masz możliwosci n p zrobienia jednej IUI u innego ??

Myślę, że możliwość zawsze jest. Tylko też do końca nie wiadomo na kogo się trafi. Przed wybraniem kliniki przeglądałam opinie wielu lekarzy, ale jak to w internecie - nikomu nie dogodzisz :) U wszystkich opinie zarówno pozytywne jak i negatywne. Tego lekarza wybrałam bo podobno ma ogromne doświadczenie i bierze udział w jakimś programie zagranicznym czy coś takiego, konferencje naukowe itp. Ale teraz mam wątpliwości czy dobrze wybrałam.

PCOS
  • Ania_84 Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2016, 19:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jesli jest oblegany to niestety moze niec za duzo pacjentów zeby skobcentrowac sie na pacjentce
    Masz terax cykl przerwy idz do innego zapytajcie sue jaki pkan działania by u was widział wiem jest to dodatkowy koszt ale zawsze to opinia kogis innego ;-)
    Trzymam kciuki zeby torbiele sue ladnie wchlobely
    Znam kilka dzuewczyn którym on pomogl mi pomogl czesciowo usunac kawalek polipa :-)

74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • ewelinka3673 Koleżanka

Wysłany: 18 czerwca 2016, 19:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję za poradę. Skonsultuję to z mężem i zobaczymy co dalej.

PCOS
‹‹ 226 227 228 229 230 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ

4 propozycje pysznych koktajli na ciążowe dolegliwości!

Cierpisz na typowo ciążowe dolegliwości? Twój układ pokarmowy jest bardzo wrażliwy i męczą Cię ciągłe niestrawności? A może nie możesz poradzić sobie z bolesnymi skurczami łydek? Poznaj kilka prostych i naturalnych sposobów na ciążowe dolegliwości - odkryj przepisy na koktajle! 

CZYTAJ WIĘCEJ