X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną INSEMINACJA edycja 2016
Odpowiedz

INSEMINACJA edycja 2016

Oceń ten wątek:
  • APS Ekspertka

Wysłany: 10 sierpnia 2016, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadziejo przykro mi :(

Karolina to ile mialo Twoje endometrium?

Agnieszko ja tez wlasnie zglebiam temat komorek NK. Jestem przebadana wzdluz i wszerz poza tym jednym. Czy mozesz mi powiedziec jak dokladnie nazywa sie to badanie i w jakim dniu cyklu trzeba je wykonac? u kogo sie leczysz i co w przypadku kiedy to badanie wyjdzie zle?

Gabryś 11tc [*] 6.08.2015
    Aniołek 9 tc [*] 19.04.2015
    Tęsknię za Wami moje Skarby :***
    22.7.16 IUI :(
    Mąż-Polimorfizm IGF-2 Apal homozygota
    4% prawidłowych plemników
  • KarolinaSeven Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2016, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jesli chodzi o przeciwciala to mam zrobione cos takiwgo jak ige i igm to to?
    Tez bym zrobila to nk, a to sie wykonuje z krwi?

APS w pierwszej iui mialam 10 mm endo a w drugiej 12 mm albo na odwrot nie pamietam dokladnie...

nadzieja
    przykro mi :( trzymam kciuki za kolejne podejscie! :*

bl9ci09kxvg5tkmx.png
    bfarxzdvab0ihkjr.png
    20.08.2016 r. - III IUI niepękniete pęcherzyki a tu niespodzianka! :)
  • Tyczka Ekspertka

Wysłany: 10 sierpnia 2016, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc dziewczyny,

Od jakiegos czasu Was podczytuje, i chcialam spytac, czy przyjmiecie mnie do swojego grona.

Mam 33 lata, staramy sie od ok. 2,5 roku (rok na luzie, rok w celowaniem w owu, plus 4 cykle z mierzeniem temperatury). Moje badania ok (oprocz PRL w gornej granicy normy i troche za niskiego progesteronu: 8,33 w 7 dpo, na ktory biore teraz duphaston). Meza wyniki ok. Owu potwierdzona, faza lutealna 14-16 dni. Oba jajowody drozne. AMH dobre.

Bylam u kilku ginow i w klinice leczenia nieplodnosci. 2 lekarzy zaproponowalo nam inseminacje, jeden laparo.

Stwierdzilam, ze zaczne od inseminacji, a jesli nie wyjdzie, pojde na laparo. Planujemy zrobic te inseminacje zaraz po powrocie z urlopu na poczatku wrzesnia.

Pozdrawiam :)

• APS Ekspertka

Wysłany: 10 sierpnia 2016, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tyczka witamy :)

Karolina to przeciez mialas bardzo dobre endo! nie rozumiem tej zmiany leku....
    co do badan to igm igg to tez immunologia ale to inne badanie niz NK. ale co do szczegolow to moze Agnieszka sie wypowie bo ma wieksza wiedze :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 sierpnia 2016, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chcę spróbować jednej iui a potem jak nie wyjdzie podejść do tych badań bo są kosztowne. Nie wiem czy dzień cyklu ma znaczenie ale umówić na badanie się trzeba bo krew do 6 h musi być przebadana. Jak będę znała więcej szczegułów to napewno napiszę.

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 sierpnia 2016, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aha a leczy się to w zależności od wyniku albo sterydami albo szczepionkami z limfocytami często z krwi męża. To nowa i kontrowersyjna metoda ale dużo osobom pomaga. A bDanie nazywa się test cytotoksyczny.

• AniaZenobia Koleżanka

Wysłany: 10 sierpnia 2016, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ania8306 wrote:
    Kurcze... a przechodziłaś świnkę jak byłaś mała? Biedna...
    Niby miałam :)
    Pochodzę z małego miasteczka całe życie pod kontrolą tego samego (bo jedynego) lekarza rodzinnego (teraz mimo, że się przeprowadziłam, nadal tam należę), więc wszystkie choroby on też diagnozował...

Ale antybiotyk działa.
    Już nie wyglądam jak spuchnięta świnia.
    Żeby nie zwariować ze złości, z powodu ciągłego przesuwania inseminacji - szukam plusów tej sytuacji.
    Pierwszy: kolejny cykl rozpocznie się w ostatnich dniach sierpnia lub pierwszych dniach września, gdyby się udało to poród w czerwcu - akurat na męża urodziny :D

Tak, wiem, że za pierwszym razem rzadko się udaje... ;)

1989
    PCOS/IO
    Euthyrox 75/Glucophage 750 XR
    22.06.2016 Sono HSG (Invimed Poznań) - jajowody drożne
    21.02.2017 laparoskopia (elektrokauteryzacja jajników)
    28.04.2017 IUI :(
    26.05.2017 IUI

Wysłany: 10 sierpnia 2016, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tyczka wrote:
    Czesc dziewczyny,

Od jakiegos czasu Was podczytuje, i chcialam spytac, czy przyjmiecie mnie do swojego grona.

Mam 33 lata, staramy sie od ok. 2,5 roku (rok na luzie, rok w celowaniem w owu, plus 4 cykle z mierzeniem temperatury). Moje badania ok (oprocz PRL w gornej granicy normy i troche za niskiego progesteronu: 8,33 w 7 dpo, na ktory biore teraz duphaston). Meza wyniki ok. Owu potwierdzona, faza lutealna 14-16 dni. Oba jajowody drozne. AMH dobre.

Bylam u kilku ginow i w klinice leczenia nieplodnosci. 2 lekarzy zaproponowalo nam inseminacje, jeden laparo.

Stwierdzilam, ze zaczne od inseminacji, a jesli nie wyjdzie, pojde na laparo. Planujemy zrobic te inseminacje zaraz po powrocie z urlopu na poczatku wrzesnia.

Pozdrawiam :)
    Witamy :* :) trzymam kciuki za udane podejscie do iui! :)

APS
    No mialam ladne wlasnie... dr powiedziala ze po prostu sprobujemy z innym lekiem bo moze bedzie jeszcze ladniej np 3 pecherzyki a nie 2...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 sierpnia 2016, 15:06

bl9ci09kxvg5tkmx.png
    bfarxzdvab0ihkjr.png
  • PolaMinka Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2016, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tyczka a nie wolisz zacząć od hsg? To badanie na nfz. W Wawie bez kolejek po zakończonym okresie. Dla mnie bezbolesne. Chyba, że masz znikome prawdopodobieństwo niedrożności. Ja niby nie miałam żadnych powodów do niedrożności ale taki był wymóg do IUI.

Karolina mi się wydaję, że jak na clo nie było ciąży to warto zmieniać i próbować bo nigdy nie wiesz jak zareaguje organizm. A może nóż widelec po aromku będzie lepszy pęcherzyk. Np. po jednym razie z aromkiem na pecherzyku był widoczny wzgórek jajoności w ciągu pół roku z clo tylkoo raz.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 sierpnia 2016, 16:06

b71c39983e8062f47b2c9285f223e4ae.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
  • Tyczka Ekspertka

Wysłany: 10 sierpnia 2016, 16:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PolaMinka wrote:
    Tyczka a nie wolisz zacząć od hsg? To badanie na nfz. W Wawie bez kolejek po zakończonym okresie. Dla mnie bezbolesne. Chyba, że masz znikome prawdopodobieństwo niedrożności. Ja niby nie miałam żadnych powodów do niedrożności ale taki był wymóg do IUI.

Karolina mi się wydaję, że jak na clo nie było ciąży to warto zmieniać i próbować bo nigdy nie wiesz jak zareaguje organizm. A może nóż widelec po aromku będzie lepszy pęcherzyk. Np. po jednym razie z aromkiem na pecherzyku był widoczny wzgórek jajoności w ciągu pół roku z clo tylkoo raz.

PolaMinka, HSG mialam w tym cyklu :) Oba jajowody drozne, dla mnie tez badanie bylo bezbolesne, chociaz sie go balam ;) Mieszkam za granica, ale tez bylo refundowane przez tutejszy NFZ.

Jeden gin zaproponowal insemninacje ale nie chcial mi dac skierowania na HSG, co dla mnie bylo kompletnie nielogiczne. Drugi gin (z kliniki leczenia bezplodnosci) dal skierowanie na moja prosbe, mowiac, ze jego zdaniem nie trzeba go robic, ale skoro chce i poczuje sie po nim pewniej, to niech mi bedzie :) Trzeci gin dal skierowanie na laparo, ale sie boje.

Jak sie domyslacie, chodze do kilku ginow jednoczesnie, bo nie ufam juz zadnemu :)

• ania8306 Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2016, 18:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ciekawa87 wrote:
    Dzisiaj juz jestem po 1 iui. Oto wyniki do iui: Koncentracja: 16,0x10*6
    Ruchliwość: 51%
    Ilość a+b: 4,1 x10
    Co sadzicie?

Trzymam kciuki!
    Ja miałam inny opis po preparatyce (plemniki o ruchu postępowym po preparatyce: 65%), więc trudno mi się odnieść do waszego wyniku.

7 lat starań: 2xIVF, 2xIUI, HSG, 3xHSC, niskie AMH, MTHFR 1298A-C układ homo, operacja -endometrioza głębokonaciekająca.
  • ania8306 Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2016, 18:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadzieja 38 wrote:
    U mnie niestety też nie wyszło, więc :(, statystki kiepskie w tym lipcu. Wielka szkoda.

Przykro mi :(
    Trzymam kciuki za kolejne - udane już podejście :*

7 lat starań: 2xIVF, 2xIUI, HSG, 3xHSC, niskie AMH, MTHFR 1298A-C układ homo, operacja -endometrioza głębokonaciekająca.
  • ania8306 Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2016, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Tyczka :) My już się chyba poznałyśmy na naszym roczniku :D
    Powodzenia z iui :)

AniaZenobia i tak trzeba myśleć :) Będziesz miała idealny prezent dla męża :)

Ja już kiedyś czytałam o tych komórkach NK. Też myślę nad ich zbadaniem. Wiecie ile kosztuje?

A u mnie prawdopodobnie nici z iui w tym cyklu - nie mam jeszcze wyników wymazów, więc jest duże prawdopodobieństwo, że coś wyhodowali :(

• ciekawa87 Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2016, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania83 ja również trzymam za ciebie kciuki. Co zamierzasz teraz robić będziesz jeszcze podchodzic do iui?

ania8306 lubi tę wiadomość

• APS Ekspertka

Wysłany: 10 sierpnia 2016, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniu nie ma reguly z tymi wynikami. Zadzwon moze do nich i zapytaj, czesto mozna uzyskac informacje czy np. wynik jest konsultowany z jakims specjalista (czesto tak jest jesli cos wyjdzie). a powiem Ci ze mi raz zapomnieli o badaniu, w dodatku w cyklu kiedy musialam je miec zeby podejsc do histeroskopii. zaczelam sie niecierpliwisc, ale on mnie zbywali ze to musi potrwac itd az w koncu ich podstawilam pod sciana zeby sprawdzili u kogo konkretnie jest moja probka i co sie z nia dzieje i wtedy sie okazalo ze nikt sie nia nie zajmuje.... wiec sa rozne historie, niekoniecznie cos musi byc nie tak.

Komorki NK sprawdzalam w szpitalu w Prokocimiu kosztuja 315 zl i mozna je wykonac w najblizsza srode a potem dopiero za miesiac. kojarze ze ktos gdzies pisal ze to powinni byc w konkretnej fazie cyklu ale juz nie pamietam no i wtedy by trzeba znalezc osrodek gdzie na codzien robia takie badanie...

Wysłany: 10 sierpnia 2016, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PolaMinka wrote:

Tez tak mysle :) chyba dr wie co robi :)
    A co to takiego ten wzgorek?

bl9ci09kxvg5tkmx.png
    bfarxzdvab0ihkjr.png
  • ania8306 Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2016, 23:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ciekawa87 wrote:
    Ania83 ja również trzymam za ciebie kciuki. Co zamierzasz teraz robić będziesz jeszcze podchodzic do iui?

Dziękuję bardzo :-)

Jeżeli się uda, chcę podejść do 3 i ostatniej iui. Potem kilka m-cy przerwy na wzmocnienie psychiki i uzbieranie kaski i próbujemy in vitro. Chyba że w międzyczasie zrobimy 4 iui, ale wątpię ;-)

Dzisiaj przeżywam jakiś kryzys, pewnie przez 1 dc... Dziewczyny a podczas okresu też macie duże bóle krzyża? Gdzieś po głowie chodzi mi endometrioza, a wiem że bóle krzyża są jednym z objawów...

Dziękuję APS za wspierające słowa. A ty w tym cyklu podchodzisz do iui?

Jutro zadzwonię do Diagnostyki i do Invicty ile kosztuje to badanie i czy można zrobić codziennie. Dam wam znać ;-)

• PolaMinka Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2016, 08:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarolinaSeven wrote:
    Tez tak mysle :) chyba dr wie co robi :)
    A co to takiego ten wzgorek?
    Dojrzały już pęcherzyk ma kulisty kształt, a jego średnica wynosi około 1-2,5 cm. Jest pokryty specjalną osłonką, która posiada naczynia krwionośne i chłonne. Pod nią z kolei znajduje się zbudowana z wielu warstw ziarnista błona, a w niej tzw. wzgórek jajonośny – właściwe miejsce komórki jajowej.

Innymi słowy, jeśli widać na usg ten wzgórek jest większe prawdopodobieństwo że pęcherzyk posiada w sobie komórkę. U mnie właśnie podejrzewamy, że ze względu na wysoką prolaktynę te pęcherzyki w większości cykli były puste.

b71c39983e8062f47b2c9285f223e4ae.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend

Wysłany: 11 sierpnia 2016, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PolaMinka wrote:
    Dojrzały już pęcherzyk ma kulisty kształt, a jego średnica wynosi około 1-2,5 cm. Jest pokryty specjalną osłonką, która posiada naczynia krwionośne i chłonne. Pod nią z kolei znajduje się zbudowana z wielu warstw ziarnista błona, a w niej tzw. wzgórek jajonośny – właściwe miejsce komórki jajowej.

Innymi słowy, jeśli widać na usg ten wzgórek jest większe prawdopodobieństwo że pęcherzyk posiada w sobie komórkę. U mnie właśnie podejrzewamy, że ze względu na wysoką prolaktynę te pęcherzyki w większości cykli były puste.
    Aaa nic mi dr nie mowila nigdy czy cos takiego widac... a tez sie zastanawialam czy mozna sprawdzic czy w pecherzyku jest komorka jajowa...

bl9ci09kxvg5tkmx.png
    bfarxzdvab0ihkjr.png
  • ka_tarzyna Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2016, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po co laparo, skoro jajowody drożne? Masz podejrzenie endometriozy, torbiele, wady budowy etc. albo jakąś inną diagnozę będącą wskazaniem do laparo?
    To inwazyjny zabieg jednak...
    Tyczka wrote:
    PolaMinka, HSG mialam w tym cyklu :) Oba jajowody drozne, dla mnie tez badanie bylo bezbolesne, chociaz sie go balam ;) Mieszkam za granica, ale tez bylo refundowane przez tutejszy NFZ.

Jeden gin zaproponowal insemninacje ale nie chcial mi dac skierowania na HSG, co dla mnie bylo kompletnie nielogiczne. Drugi gin (z kliniki leczenia bezplodnosci) dal skierowanie na moja prosbe, mowiac, ze jego zdaniem nie trzeba go robic, ale skoro chce i poczuje sie po nim pewniej, to niech mi bedzie :) Trzeci gin dal skierowanie na laparo, ale sie boje.

Jak sie domyslacie, chodze do kilku ginow jednoczesnie, bo nie ufam juz zadnemu :)

gg643e5ei3b53o9s.png
    bl9cgu1rq4wedujs.png

07.2019 drugi naturalsik :-)
    10.2017 naturalsik :-)
    Mam 4❄️
    4 IUI, 2IVF, 2 transfery, 3 poronienia
    AMH 1,3, nasienie zmienne, fragmentacja 38%
‹‹ 302 303 304 305 306 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ