INSEMINACJA edycja 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
ka_tarzyna wrote:Po co laparo, skoro jajowody drożne? Masz podejrzenie endometriozy, torbiele, wady budowy etc. albo jakąś inną diagnozę będącą wskazaniem do laparo?
To inwazyjny zabieg jednak...
Wlasnie tez do konca nie rozumiem, po co - z tego co zrozumialam, lekarz chce sprawdzic, czy w srodku wszystko w porzadku, ale zadnych konkretnych przeslanek ku temu nie ma...chociaz pare lat temu dwoch innych ginow podejrzewalo endometrioze, ale to bardziej na zasadzie: cos boli, badania nic nie wykazuja, pewnie endo.
W kazdym razie ciesze sie, ze bardziej doswiadczone staraczki na tym forum zgadzaja sie, ze w moim przypadku lepiej zaczac od iui -
ciekawa87 wrote:Dziewczyny iui miałam w środę. Dzisiaj zle sie czuje caly dzień boli mnie dol brzucha taki promieniujący przez macice pochwę tak na wylot. Jak leze to troche mniej boli. Czy któraś z was tak miała?
Hej, ja po swojej pierwszej iui także miałam dziwny ból podbrzusza, do tego pojawiło się jeszcze plamienie (ok 4 dni po iui). Poszłam do ginekologa i po badaniu i usg nic dziwnego nie było widać, dodatkowo dostałam wtedy luteinę. Najlepiej skonsultować to z lekarzem .
Po co laparo skoro hsg wyszło ok? Nigdy nie miałam robionego badania hsg, zdecydowałam się od razu na pełną diagnostykę bo hsg niestety nie wykryje wszystkiego, przeszłam zabieg laparoskopii z badaniem drożności jajowodów + histeroskopia, zabieg kompletnie nic nie wykazał a jednak w 2 cyklu po udało nam się naturalnie zajść w ciąże. Tonący chwyta się brzytwy .
Gratuluję wszystkich pozytywnych testów spokojnej i nudnej ciąży dziewczyny.1 IUI X.2015 - , 2 IUI XI.2015
I.2016 - laparoskopia, histeroskopia
05.11.2016 Antoś ❤
20.06.2018 [*] 10tc Aniołek Basia 6tc
10.11.2018 jest ❤️😃 bracik
-
Hej dziewczyny.
Lady_E i jak po pierwszej iui? Wszystko dobrze? :*
ciekawa87 jak się czujesz? minęły bóle?
ewela88 ja miałam badany też tylko estradiol i progesteron, a w przed iui te dwa plus LH
Tyczka wypoczywaj :* Ja mam urlop od soboty, już nie mogę się doczekać W "tych" dniach będę z siostrą nad morzem, mąż daleko, ale zbieram siły do iui wrześniowej
Ja też bym nie podchodziła do laparoskopii jeżeli nie ma ku temu przesłanek. To przecież dość inwazyjny zabieg. U mnie są pewne podejrzenia, ale na razie nie robię laparo, ponieważ mam niskie amh i boję się, że coś tam nakombinują (a jest taka możliwość) i w ogóle będzie masakra. Zacznij od iui - myślę że się uda i już nie będziesz musiała nic dodatkowo przechodzić - oprócz porodu oczywiście
Co u was dziewczyny?
7 lat starań: 2xIVF, 2xIUI, HSG, 3xHSC, niskie AMH, MTHFR 1298A-C układ homo, operacja -endometrioza głębokonaciekająca. -
ania8306 wrote:Hej dziewczyny.
Lady_E i jak po pierwszej iui? Wszystko dobrze? :*
ciekawa87 jak się czujesz? minęły bóle?
ewela88 ja miałam badany też tylko estradiol i progesteron, a w przed iui te dwa plus LH
Tyczka wypoczywaj :* Ja mam urlop od soboty, już nie mogę się doczekać W "tych" dniach będę z siostrą nad morzem, mąż daleko, ale zbieram siły do iui wrześniowej
Ja też bym nie podchodziła do laparoskopii jeżeli nie ma ku temu przesłanek. To przecież dość inwazyjny zabieg. U mnie są pewne podejrzenia, ale na razie nie robię laparo, ponieważ mam niskie amh i boję się, że coś tam nakombinują (a jest taka możliwość) i w ogóle będzie masakra. Zacznij od iui - myślę że się uda i już nie będziesz musiała nic dodatkowo przechodzić - oprócz porodu oczywiście
Co u was dziewczyny?
Niskie amh tzn ile masz?
Czy usunięcie polipa Może też wpłynąć na amh? -
ana1122 wrote:Miałaś usuwane polipy? Nie odrosly ci? Bolało?
Niskie amh tzn ile masz?
Czy usunięcie polipa Może też wpłynąć na amh?
Tak miałam usuwane. Miałam usuwane w znieczuleniu ogólnym, także nic nie bolało bo spałam Po przebudzeniu podobno prosiłam o środki przeciwbólowe, ale tego nie pamiętam. Jak już wracałam do domu to nie bolało i w kolejnych dniach też nie bolało. Czułam może mały dyskomfort, ale naprawdę luzik.
W marcu miałam usunięte dwa duże i w wyniku histopatologicznym miałam info, że są to polipy hyperplastyczne, czyli takie które będą się odnawiać. W czerwcu musiałam znowu poddać się zabiegowi i miałam usunięte dużo dużo drobnych polipów i wyłyżeczkowanie. Od tego czasu spokój - oby jak najdłużej.
Moje AMH - pierwsze badanie 0,38 ng/ml, po miesiącu 0,74 ng/ml. Staram się tym aż tak nie przejmować, rosną mi pęcherzyki i inhibinę mam dobrą, więc w to akurat staram się nie wkręcać.
Na zmniejszenie wartości AMH może mieć wpływ laparoskopia, jeżeli "grzebane" jest przy jajnikach. Usuwanie polipów jest tylko w macicy, więc nie sądzę
7 lat starań: 2xIVF, 2xIUI, HSG, 3xHSC, niskie AMH, MTHFR 1298A-C układ homo, operacja -endometrioza głębokonaciekająca. -
nick nieaktualny
-
ciekawa87 wrote:Ania83 tak kochana bóle minęły. Teraz żadnych objawów nie mam nawet nabrzmialych pierś itp. Zobaczymy 24 idę na betę ale nie napalam sie ze się udało.
To dobrze, że minęło
Wszystko się może zdarzyć, może się nie udało, a może akurat się udało
Trzymam kciuki!ciekawa87 lubi tę wiadomość
Hej dziewczyny
Ja po monicie.. mam 2 pecherzyki 14 i 17 mm na prawym jajniku ale nie zapytalam o endo w sobote iui po raz trzeci... prosze o wpusanie mnie na listeania8306 lubi tę wiadomość
20.08.2016 r. - III IUI niepękniete pęcherzyki a tu niespodzianka! -
ania8306 wrote:Tak miałam usuwane. Miałam usuwane w znieczuleniu ogólnym, także nic nie bolało bo spałam Po przebudzeniu podobno prosiłam o środki przeciwbólowe, ale tego nie pamiętam. Jak już wracałam do domu to nie bolało i w kolejnych dniach też nie bolało. Czułam może mały dyskomfort, ale naprawdę luzik.
W marcu miałam usunięte dwa duże i w wyniku histopatologicznym miałam info, że są to polipy hyperplastyczne, czyli takie które będą się odnawiać. W czerwcu musiałam znowu poddać się zabiegowi i miałam usunięte dużo dużo drobnych polipów i wyłyżeczkowanie. Od tego czasu spokój - oby jak najdłużej.
Moje AMH - pierwsze badanie 0,38 ng/ml, po miesiącu 0,74 ng/ml. Staram się tym aż tak nie przejmować, rosną mi pęcherzyki i inhibinę mam dobrą, więc w to akurat staram się nie wkręcać.
Na zmniejszenie wartości AMH może mieć wpływ laparoskopia, jeżeli "grzebane" jest przy jajnikach. Usuwanie polipów jest tylko w macicy, więc nie sądzę
A ta inhibina to co? -
cIEkawa to kciuki:*
Karolina seven ale numer,moze wtym samym dniu bedziemy mialay iui,ja mam 3 pęcherzyki ,i iui planowane na piatek lub sobote
Ania milego urlopu,zresetuj sie:)ciekawa87, Lady_E, ania8306 lubią tę wiadomość
2017r-IVF-wrzesień-nieudane
2018r-naturalny Cud♥
-
nick nieaktualny
-
klara_bella wrote:U mnie dziś 1 dc można mi dopisać adekwatną buźke
Promyczku
ja bralam aromek tez pierwszy raz i mam dzisiaj 10 dc dwa pecherzyki 14 i 17 mm a estradiol 158... wydaje mi sie ze estradiol niski ale dr powiedziala ze przy tym leku taki jest...
20.08.2016 r. - III IUI niepękniete pęcherzyki a tu niespodzianka!