X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną INSEMINACJA edycja 2016
Odpowiedz

INSEMINACJA edycja 2016

Oceń ten wątek:
  • zohasamoha Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2017, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bridget wrote:
    Nie wiem dokładnie ile podano :/

Po kapacytacji było ich 21 mln/ml, 80 % plemników o ruchu postępowym (też po "obróbce" )

Mieliśmy szczęście,że plemniki jakimś cudem się wyprodukowały, bo był czas że było ich tylko 5 mln/ml :)
    Dużo... Bo nawet jeśli byś dostałaś 0,5ml, to i tak dostałaś 10,5mln..
    . Najważniejsze, ze się udalo:) rośnijcie zdrowo:)

Bridget lubi tę wiadomość

Czynnik męski - mała ruchliwość, morfologia 3%
    piu3vfxmpkmz0k5w.png
    26.09 transfer 2 zarodków 8A
    8 dpt beta 19,37, 10dpt 51,88 13 dpt 198,7 17dpt 833,9
  • Maugo Przyjaciółka

Wysłany: 24 lutego 2017, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zohasamoha wrote:
    Maugo, zasada, badań po antybiotykoterapii jest taka, ze powinno odczekać się te 3 tygodnie, bo antybiotyki jeszcze przez jakiś czas działają. Poza tym, jeśli antybiotyk nie zadziałał do końca, czyli nie zabił wszystkich bakterii, to będziesz, mieć pewność, bo wstydu bakterie zdążą się namnożyć i "wyjdą" w następnym badaniu...
    Także badanie na posiew zaraz po antybiotyku jest bez sensu. Z badaniem ogólnym też juz bym poczekała te 3 tygodnie. A za 3 miesiące znowu, bo jak pisala Janess, plemniki aż 3 miesiące się produkują- niestety:(

Hmm... to w takim razie pani doktor coś się pomyliło, bo przepisała antybiotyk i kazała zrobić też badania (na wyniki czeka się 2 tygodnie), mówiąc, że w kwietniu przystąpimy do inseminacji. Nie jest to możliwe niestety...

W każdym razie, mąż już brał ten antybiotyk kilka miesięcy temu i po nim nie robił posiewu. Teraz po prostu zapobiegawczo przepisała jeszcze raz. O ile z posiewem można poczekać, to z fragmentacją np. nie może.
    A wiadomo, jak mąż nie zrobi to ja też, skoro do inseminacji badania są ważne krótko.

W maju wyjeżdżamy... więc muszę czekać do czerwca? :( :(

Endometrioza
    02.2018 - laparoskopia, usunięcie ognisk endometriozy, jajowody drożne,
    Cykl z laparoskopią szczęśliwy - 2 kreski
    Mam synka :)
  • Lubię_czekoladę Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2017, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny w którym dc miałyście robione IUI? Jakoś koło owylacji trzeba trafić, prawda?

atdcg7rfvm6x7lmu.png
    6 cykli stymulowanych- Aromek :(
    ICSI Maj 2017 :(
    IMSI Kwiecień 2018- Mamy jedną ❄️ :)
    FET 24.05 Ciąża biochemiczna :(
    IMSI Lipiec 2018- Mamy dwie ❄️❄️ :)
    FET 4BB 22.08 <3
  • zohasamoha Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2017, 18:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobrze mi idzie z pisaniem,Maugo fragmentacje możesz zrobić o przy okazji badanie nasienia, skoro to antybiotyk bezpieczny:) ja zawsze myślę taktycznie i jakbym miala teraz robić zwykle badanie a za 3 tygodnie następne, to wolałabym poczekać;) ale jak dwa badania od razu, to czemu nie;) uważam, ze robienie posiewu jest bez sensu zaraz po antybiotyku- szkoda kasy:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lutego 2017, 18:27

Czynnik męski - mała ruchliwość, morfologia 3%
    piu3vfxmpkmz0k5w.png
    26.09 transfer 2 zarodków 8A
    8 dpt beta 19,37, 10dpt 51,88 13 dpt 198,7 17dpt 833,9
  • Zdesperowana85 Koleżanka

Wysłany: 24 lutego 2017, 19:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Audobrandessa wrote:
    Witajcie dziewczyny. Mam do Was pytanie... Czy Iui jest bardziej skuteczna na cyklu stymulowanym czy na naturalnym? A może to bez różnicy? Jakie są wasze doświadczenia? Jestem zielona w tym temacie... A niestety czeka mnie w marcu inseminacja. Miałam robiona droznosc i wszystko ok, do owulacji też dochodzi co miesiąc, męża wyniki bardzo dobre a dziecka jak nie było tak nie ma od prawie 2 lat. Miałam dać sobie czas 3 cykli po droznosci, ponieważ po niej szybciej się zachodzi, ale nie w moim przypadku. Pani doktor kazała mi się zgłosić w 12 dc ( cykle mam długie 32-36) więc będzie Iui na naturalnym. Brakuje mi siły na to wszystko, z resztą jak każdego dnia gdy dostaje @, ale potem trzeba się podnieść i przechodzić wszystko od nowa... Będę wdzięczna za wskazówki. Pozdrawiam serdecznie

Głowa do góry popatrz ile Nas tu jest, ponadto idąc do kliniki niepłodności też widać że nie świecą pustkami...A co do bólu to wiem że to mało pocieszające ale wiem o czym piszesz...te negatywne testy i @ są już po prostu irytujące, i ja już to przeżywam 3 lata
    Co do stymulacji to jest to wspomaganie gdy ma się problemy z jakością pęcherzyków lub aby zwiększyć szanse na powodzenie poprzez zwiększenie ich ilości, ale jeśli u Ciebie wszystko ok to mogłoby to Ci skomplikować sytuację gdyż np. w jednym cyklu miałabyś 4 pęcherzyki to skutkuje ciążą mnogą, a czy kiedykolwiek miałaś stymulację?? Wiesz jak na nią reaguje Twój organizm??

1. 19.02.2017 IUI :(

Wysłany: 24 lutego 2017, 19:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maugo wrote:
    Dziewczyny,

Czy antybiotyk Cipronex ma wpływ na badanie nasienia?
    Mąż bierze go jeszcze raz, żeby mieć pewność wyeliminowania bakterii w nasieniu. Problem w tym, że zapisał się na badanie nasienia, posiew i fragmentację DNA na 4 marca, a skończy brać ten antybiotyk 2 dni wcześniej... Pani w rejestracji powiedziała, że badania robi się po 3 tygodniach od zakończenia antybiotykoterapii... i już nie wiem czy odwołać te badania czy nie, bo akurat to mu miało pomóc a nie zaszkodzić... Doradźcie mi coś, proszę. Bardzo liczy się czas, bo chcieliśmy przystąpić w kwietniu do inseminacji.

według tego co mówi mój lekarz to nie powino się badań nasienie po 2 tyg przerwy od przyjmowania leku bo będą niewiarygodne, ale może zadzwoń do tej kliniki i się upewnij

Wysłany: 24 lutego 2017, 19:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    J_agoda a jak się czujesz teraz?? I kiedy testujesz??
    Ale trudno na następnym raz będę mądrzejsza i już inaczej będę postępować

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 lutego 2017, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zdesperowana85 wrote:
    Głowa do góry popatrz ile Nas tu jest, ponadto idąc do kliniki niepłodności też widać że nie świecą pustkami...A co do bólu to wiem że to mało pocieszające ale wiem o czym piszesz...te negatywne testy i @ są już po prostu irytujące, i ja już to przeżywam 3 lata
    Co do stymulacji to jest to wspomaganie gdy ma się problemy z jakością pęcherzyków lub aby zwiększyć szanse na powodzenie poprzez zwiększenie ich ilości, ale jeśli u Ciebie wszystko ok to mogłoby to Ci skomplikować sytuację gdyż np. w jednym cyklu miałabyś 4 pęcherzyki to skutkuje ciążą mnogą, a czy kiedykolwiek miałaś stymulację?? Wiesz jak na nią reaguje Twój organizm??
    Witaj, nigdy nie miałam stymulacji. Do owulacji dochodzi, pęcherzyk też pęka więc nie dawali mi żadnych leków. Progesteron też mam w normie. 7 dpo był wysoki 25.
    Masz rację dużo nas tu. W sumie teraz sporo kobiet ma problemy z zajściem w ciążę często z niewyjaśnionych przyczyn. Nie licząc oczywiście 16 letnich dziewczyn....
    Długo się starcie, współczuję Ci bo doskonale wiem co czujesz. Co miesiąc się poddaje i gdy już myślę że nie dam rady to przychodzi kolejna owulacja i kolejna szansa. Krew mnie zalewa,gdy słyszę o dzieciach, które rodzą dzieci albo pobiciach niemowlaków.

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 lutego 2017, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zdesperowana miałaś robiona inseminacje? In vitro?

Wysłany: 24 lutego 2017, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inseminacje ale wczesniej bylam stymulowana przez pond rok, IUI tez byla na cyklu stymulowanym i mialam tylko 2 pecherzyki...a zazwyczaj mialam conajmniej 3 a gdy mialam 4 to lekarz mnie straszyl ciaza mnoga i nie odradzal IUI dlatego moze lepiej ze bedziesz na cyklu naturalnym Powodzenia i nie martw sie to jest jak zwykle badanie :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 lutego 2017, 22:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za wsparcie :) mam nadzieję, że nam obu się uda. ;)

• Maugo Przyjaciółka

Wysłany: 25 lutego 2017, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, skontaktowałam się z kliniką i rozmawiałam z położną, która wypytała moją lekarkę, co zrobić z tymi badaniami. Przełożyliśmy je na tydzień później, czyli będzie ok. 10 dni po antybiotyku. Pani doktor powiedziała, że to wystarczy po Cipronexie.
    Jeśli chodzi o badania genetyczne, które wypisała mężowi, to nie są konieczne do inseminacji, ale można je zrobić, żeby wiedzieć, czy i w jakim stopniu jesteśmy nosicielami mutacji i zatosować jakiś lek.

Dużo uwagi mi poświęcono przez telefon i
    oddzwoniła, więc czuję się dobrze potraktowana w tej klinice:)

zohasamoha lubi tę wiadomość

Endometrioza
    02.2018 - laparoskopia, usunięcie ognisk endometriozy, jajowody drożne,
    Cykl z laparoskopią szczęśliwy - 2 kreski
    Mam synka :)
  • efta Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2017, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lubię_czekoladę wrote:
    Dziewczyny w którym dc miałyście robione IUI? Jakoś koło owylacji trzeba trafić, prawda?

inseminację nalezy wykonać w dniu owulacji wtedy jest największa szansa na powodzenie.

Lubię_czekoladę lubi tę wiadomość

6 lat starań efekt: Jaś ur. lipiec 2014 :) mutacja C677T i A1298C w genie MTHFR-heterozygota
    1 IUI październik 2016 ciąża biochemiczna :( 2 IUI :(
    3IUI grudzień 2016 :) serduszko bije :) pappa T21 1:424, Nifty Ok. córcia Iga
    km5sio4phtw80xcg.png
  • Bea_ Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2017, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pierwszy raz od kiedy prowadzę kalendarz cyklu (około pół roku) of wyznaczył mi owulację, to chyba jakiś znak ;) - przy czym w każdym z tych cykli owu miałam potwierdzoną monitoringiem i badaniem PRG.

Do rzeczy - w środę miałam IUI, w czwartek rano śluz zabarwiony na różowo - normalna rzecz, cewnik mógł coś delikatnie naruszyć. Wczoraj nic, a dziś rano znów śluz zabarwiony na różowo. Czy to pozostałości po naruszeniu przez cewnik? Owu była ze środy na czwartek, a więc za wcześnie na cokolwiek innego chyba (nawet na potencjalną niedomogę lutealną).

gannkw7i858ouu0g.png
  • efta Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2017, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bea_ wrote:
    Pierwszy raz od kiedy prowadzę kalendarz cyklu (około pół roku) of wyznaczył mi owulację, to chyba jakiś znak ;) - przy czym w każdym z tych cykli owu miałam potwierdzoną monitoringiem i badaniem PRG.

Do rzeczy - w środę miałam IUI, w czwartek rano śluz zabarwiony na różowo - normalna rzecz, cewnik mógł coś delikatnie naruszyć. Wczoraj nic, a dziś rano znów śluz zabarwiony na różowo. Czy to pozostałości po naruszeniu przez cewnik? Owu była ze środy na czwartek, a więc za wcześnie na cokolwiek innego chyba (nawet na potencjalną niedomogę lutealną).

raczej jeszcze coś z szyjki wyleciało. na implantacje za wczesnie.

6 lat starań efekt: Jaś ur. lipiec 2014 :) mutacja C677T i A1298C w genie MTHFR-heterozygota
    1 IUI październik 2016 ciąża biochemiczna :( 2 IUI :(
    3IUI grudzień 2016 :) serduszko bije :) pappa T21 1:424, Nifty Ok. córcia Iga
    km5sio4phtw80xcg.png
  • Aguleczka Przyjaciółka

Wysłany: 26 lutego 2017, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam wszystkie staraczki. Piszę tego posta aby dać Wam nadzieję. Staraliśmy się z mężem o pierwszą dzidzię odkąd się poznaliśmy a to już 10 lat. Od 7 lat jesteśmy małżeństwem. Mąż ma słabe nasienie. Zdecydowaliśmy się na inseminację którą mieliśmy 10 lutego. 12 dni po beta 2,1 następnego dnia 2,6 i następnego 6,4. Dziś na teście ciążowym dwie upragnione kreseczki. Nie mogę uwierzyć w to szczęście. Modlę się aby wszystko było dobrze i żeby serduszko biło. Cieszę się i jednoczenie boję. Dziewczyny walczcie i nie poddawajcie się. Ja nieraz miałam momenty zwątpienia żalu i poczucia beznadziei. A tu taka niespodzianka. Pomogła mi modlitwa do Św. DOMINIKA i pasek. Wierzę w to. Wszystkim starającym się życzę abyście ujrzały upragnione dwie kreseczki a zakropkowanym życzę nudnych dziewięciu miesięcy

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 lutego 2017, 10:58

ewela88, Audobrandessa, zohasamoha, Zdesperowana85, KeepCalm, Janess, Bea_, ja1986 lubią tę wiadomość

Mutacja PAI hetero , mutacja czynnika V r2 hetero, ANA dodatnie, rozjechane cytokiny
    Acard 75, Metformina 1000xr,
    Encorton
    02.2017 IUI c.b. 12 dpo beta hcg 20, 14 dpo beta 13
    O5.2017 II IUI - C.B.
    06.2O17 III IUI c.pozamaciczna resekcja jajowodu
    01. 2018 IV IUI - nieudana
    Dr Paśnik leczenie,
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 lutego 2017, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jakie badania robiłyście przed inseminacją? cholerka miałam się zgłosić do ginki w 12 dc. ale nie mam ważnego posiewu z kanału szyjki macicy. a mój mąż nie robił innych badań, ma tylko wyniki badania nasienia. Chyba będę musiała wybrać sie na wizyte jak skończy mi się okres, żeby nie było potem, że jest za późno i nie zdążymy zrobić badań.... kolejny miesiąc w plecy. :(

• Aguleczka Przyjaciółka

Wysłany: 26 lutego 2017, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja robiłam wymaz z szyjki na chlamydię i mycoplazmę plus ureaplazmę biocenozę pochwy i z krwi grupę i przeciwciala p/ różyczce toksoplazmozie i cytomegalii wirusologię czyli p/ciała anty Hbs anty HIV anty HCV plus Antygen HBC. Potem od 5 do 9 dnia Clo i monitoring zastrzyk Ovitrelle i po zastrzyku na drugi dzień inseminacja na niepękniętym pęcherzyku. A no i cytologia ważna rok.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 lutego 2017, 11:34

Mutacja PAI hetero , mutacja czynnika V r2 hetero, ANA dodatnie, rozjechane cytokiny
    Encorton
    O5.2017 II IUI - C.B.
    Dr Paśnik leczenie,
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 lutego 2017, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aguleczka wrote:
    Ja robiłam wymaz z szyjki na chlamydię i mycoplazmę plus ureaplazmę biocenozę pochwy i z krwi grupę i przeciwciala p/ różyczce toksoplazmozie i cytomegalii wirusologię czyli p/ciała anty Hbs anty HIV anty HCV plus Antygen HBC. Potem od 5 do 9 dnia Clo i monitoring zastrzyk Ovitrelle i po zastrzyku na drugi dzień inseminacja na niepękniętym pęcherzyku. A no i cytologia ważna rok.
    czy robiłas te badanie miesiac wcześniej? czy w tym samym cyklu co była inseminacja?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 lutego 2017, 11:45

• Aguleczka Przyjaciółka

Wysłany: 26 lutego 2017, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miesiąc wcześniej robiłam. Na wyniki z posiewów 10 dni czekałam

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 lutego 2017, 12:05

Encorton
    O5.2017 II IUI - C.B.
    Dr Paśnik leczenie,
‹‹ 509 510 511 512 513 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ