X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną INSEMINACJA edycja 2016
Odpowiedz

INSEMINACJA edycja 2016

Oceń ten wątek:
  • Asik84 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2017, 22:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lilka1984 wrote:
    Bylam u lekarza i dostalam liste badan do zrobienia przed IUI, serio nie spodziewalam sie ze dodatkowe badania to taki koszt. Za moje i badania meza lacznie 1,077.00 zl, matko, do tego IUI 850.00. Gdyby nie to ze mam prywatne ubezpieczenie od pracodawcy i 80% tych badan zrobie bezplatnie w ramach tego ubezpieczenia to kurde, jak ludzie ktrorzy zarabiaja po 2 tys maja sobie pozwolic na takie procedury medyczne?! Wiedzialam ze koszt IVF to duze pieniadze ale serio myslalam ze IUI nie kosztuje az tyle. Musialam sie pozalic...

A nie wszyscy zachodzą za pierwszym razem...:(

Aniołeczek 31.03.2015
    I IUI 16.12☹️
    II IUI 14.01 ...16dpo hcg 450,9 30dpo (6tc1d) ♥️
    218848792f.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 marca 2017, 23:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dokładnie, koszt dosyć duży, ale czego sie nie robi żeby mieć dziecko.
    Byłam dzisiaj na monitoringu i są pęcherzyki, dominujący 10 mm endometrium 5 w 13 dc , z tym że owulacje mam zazwyczaj 19-23 dc. ginka powiedziała, że jeśli dojdzie w ogóle do owulki to będzie IUI, a jak nie to następny cykl stymulowany. Zdziwiła się , że przy tak dobrych wynikach moich i męża nie ma jeszcze dziecka - co mnie zdołowało. Boję się , że będzie lipa w tym cyklu i znowu będę musiała czekać na kolejny cykl :( cięgle na coś się czeka... na owulacje, na testowanie, na okres i tak w koło. ehhhhhhh żęby jeszcze mieć pewność, że cos z tego będzie...

• Maugo Przyjaciółka

Wysłany: 8 marca 2017, 06:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zohasamoha wrote:
    Maugo, Tobie SHBG wyszedł tak wysoki czy mężowi? Jutro sprawdzę, bo książki mam w pracy;)

Mi wyszedł taki.

Endometrioza
    02.2018 - laparoskopia, usunięcie ognisk endometriozy, jajowody drożne,
    Cykl z laparoskopią szczęśliwy - 2 kreski
    Mam synka :)
  • Asik84 Autorytet

Wysłany: 8 marca 2017, 08:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Audobrandessa wrote:
    dokładnie, koszt dosyć duży, ale czego sie nie robi żeby mieć dziecko.
    Byłam dzisiaj na monitoringu i są pęcherzyki, dominujący 10 mm endometrium 5 w 13 dc , z tym że owulacje mam zazwyczaj 19-23 dc. ginka powiedziała, że jeśli dojdzie w ogóle do owulki to będzie IUI, a jak nie to następny cykl stymulowany. Zdziwiła się , że przy tak dobrych wynikach moich i męża nie ma jeszcze dziecka - co mnie zdołowało. Boję się , że będzie lipa w tym cyklu i znowu będę musiała czekać na kolejny cykl :( cięgle na coś się czeka... na owulacje, na testowanie, na okres i tak w koło. ehhhhhhh żęby jeszcze mieć pewność, że cos z tego będzie...

Jeśli oboje jesteście zdrowi to na pewno bedzie. Obież sobie cel: w tym roku będę w ciąży. Ja tez nie miałam większych problemów oprócz tarczycy która uformowałam przed IUI. I jestem w ciąży po 2,5 roku starań. Na nasza niemoc składa sie wiele innych czynników: stres, zmęczenie, ciagle myślenie ze tym razem sie na pewno nie uda. Jeśli cykl będziesz miała bezowulacyjny (w co wątpię) to głowa do góry i trzeba sie zastanowić nad jakaś stymulacja. MoZe leki pomogą? I podejść drugi raz do IUI. No nie m dla nas rzeczy niemożliwych.

Audobrandessa lubi tę wiadomość

Aniołeczek 31.03.2015
    I IUI 16.12☹️
    II IUI 14.01 ...16dpo hcg 450,9 30dpo (6tc1d) ♥️
    218848792f.png
  • jatoszka Autorytet

Wysłany: 8 marca 2017, 08:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja dziś też na monitoring idę :-) 10dc mam nadzieję , że coś już urosło po właściwej stronie :-) mam nadzieję że wielkość dziś będzie żeby iui zrobić w piątek ewentualnie sobota jak się lekarz zgodzi bo on w sobotę nie przyjmuje :-(

Asik84 lubi tę wiadomość

w5wqrl68v17z1bgh.png
    km5stv73corlpm49.png
    Nasze Aniołki 31.08.2009 [*][*] 30.08.2016 [*]
  • Asik86 Autorytet

Wysłany: 8 marca 2017, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AgnieszkaH wrote:
    Jeżeli wszystko było idealnie no to teraz potrzeba jeszcze troszkę szczęścia, które potrzebne jest każdej starającej się, nawet naturalnie. Więc z całego serca życzę tego szczęścia;) A jak nic nie kłuje i nie boli to też dobry znak, bo to znaczy, że organizm spokojnie czeka na dzidziusia i pozwoli mu się zagnieździć:) Inaczej jak już są te wredne skurcze przed @ chociaż i to o niczym nie przesądza:) Zaciskam kciuki za wszystkie czekające na testowanie:*
    Albo znowu się nie udało...:(aż boję się myśleć o tym, a jeszcze bardziej boję się kolejnego rozczarowania:(

27.07 <3 <3 bliźniaki!!
    hchy3e3kpv63uaya.png
  • jatoszka Autorytet

Wysłany: 8 marca 2017, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja też już łapie takie dołka zwłaszcza rano :-( udało się pierwsze iui to 2 następne też powinny się udać a tu 2 porażki :-( czym spowodowane??? i kwestia pieniędzy też mnie przeraża :-( ehhh mam nadzieję że to ten miesiąc :-)

w5wqrl68v17z1bgh.png
    km5stv73corlpm49.png
  • Asik86 Autorytet

Wysłany: 8 marca 2017, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jatoszka wrote:
    ja też już łapie takie dołka zwłaszcza rano :-( udało się pierwsze iui to 2 następne też powinny się udać a tu 2 porażki :-( czym spowodowane??? i kwestia pieniędzy też mnie przeraża :-( ehhh mam nadzieję że to ten miesiąc :-)
    Trzeba wierzyć i myśleć pozytywnie!:*

jatoszka lubi tę wiadomość

27.07 <3 <3 bliźniaki!!
    hchy3e3kpv63uaya.png
  • zohasamoha Autorytet

Wysłany: 8 marca 2017, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maugo wrote:
    Cześć dziewczyny,

dostaję powoli wyniki badań hormonów przed IUI. Póki co, jeden wynik wyszedł źle, SHBG 192, przy normie 26-110. Czy któraś z Was wie, co to oznacza? W Internecie jest to opisane w dość niezrozumiały sposób...
    Czekam jeszcze na MTCx2 i Inhibinę B.

Wiem, że SHBG to białko wiążące hormony płciowe... Testosteron jest ok i Estradiol też w normie.
    Maugo, skoro estradiol masz w normie, to sprawdź dobrze tarczycę (TSH, fT3, fT4). Podwyższone SHBG u kobiet może się wiązać z nadczynnością tarczycy. Ewentualnie jeszcze z PCOS i cyklami bezowulacyjnymi... a może po prostu masz taką "urodę" ale ja bym sprawdziła tarczycę dobrze - nie tylko TSH jak każą lekarze, bo czasami TSH jet w normie, a hormony tarczycy świrują:/ Mam nadzieję, że nie masz nic z tych rzeczy! Powodzenia:)

Czynnik męski - mała ruchliwość, morfologia 3%
    piu3vfxmpkmz0k5w.png
    26.09 transfer 2 zarodków 8A
    8 dpt beta 19,37, 10dpt 51,88 13 dpt 198,7 17dpt 833,9
  • zohasamoha Autorytet

Wysłany: 8 marca 2017, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asik_86 kiedy testujesz?:)
    co do czekania, to mi pierwszy tydzień jakoś leci, ale ten drugi po IUI ciągnie się niesamowicie:(

Czynnik męski - mała ruchliwość, morfologia 3%
    piu3vfxmpkmz0k5w.png
    26.09 transfer 2 zarodków 8A
    8 dpt beta 19,37, 10dpt 51,88 13 dpt 198,7 17dpt 833,9
  • Asik86 Autorytet

Wysłany: 8 marca 2017, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zohasamoha wrote:
    Asik_86 kiedy testujesz?:)
    co do czekania, to mi pierwszy tydzień jakoś leci, ale ten drugi po IUI ciągnie się niesamowicie:(
    oj ja za dużo myślę od samego początku:( nie ma dnia, żeby nie myśleć:( w sumie to nie wiem czy testuje, bo zawsze jak mam juz zrobić test to dostaję miesiączkę:( może teraz będzie inaczej, bo biore Duphaston i może trochę wydłuzyć cykl. Ale ok 17-18 powien byc okres. Jeszcze tydzień! buuuu

27.07 <3 <3 bliźniaki!!
    hchy3e3kpv63uaya.png
  • jatoszka Autorytet

Wysłany: 8 marca 2017, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja też myślę już następnego dnia :-) i szukam objawów :-)

w5wqrl68v17z1bgh.png
    km5stv73corlpm49.png
  • szatanka Autorytet

Wysłany: 8 marca 2017, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w ten piątek idę na betę, 10 dni od IUI, żeby już się nie maltretować w weekend, czy będzie, czy nie będzie i robić jeden test ciążowy po drugim. No i żebym wiedziała, czy w sobotę na imprezie, na którą idę, mogę się napić alkoholu (mam nadzieję, że nie mogę). :)

klz9bd3m9oljt4xc.png

13.05.2020 - nasza Lilianka jest już z nami ❤️
  • Asik86 Autorytet

Wysłany: 8 marca 2017, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szatanka wrote:
    Ja w ten piątek idę na betę, 10 dni od IUI, żeby już się nie maltretować w weekend, czy będzie, czy nie będzie i robić jeden test ciążowy po drugim. No i żebym wiedziała, czy w sobotę na imprezie, na którą idę, mogę się napić alkoholu (mam nadzieję, że nie mogę). :)
    Trzymam kciuki, żeby alkohol był zabroniony:D!

szatanka lubi tę wiadomość

27.07 <3 <3 bliźniaki!!
    hchy3e3kpv63uaya.png
  • Maugo Przyjaciółka

Wysłany: 8 marca 2017, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zohasamoha wrote:
    Maugo, skoro estradiol masz w normie, to sprawdź dobrze tarczycę (TSH, fT3, fT4). Podwyższone SHBG u kobiet może się wiązać z nadczynnością tarczycy. Ewentualnie jeszcze z PCOS i cyklami bezowulacyjnymi... a może po prostu masz taką "urodę" ale ja bym sprawdziła tarczycę dobrze - nie tylko TSH jak każą lekarze, bo czasami TSH jet w normie, a hormony tarczycy świrują:/ Mam nadzieję, że nie masz nic z tych rzeczy! Powodzenia:)

Zohasamoha, zrobiłam takie badania:
    TSH styczeń - 2,86, marzec - 2,07,
    Ft3, ft4 styczeń w normie
    Prolaktyna styczeń - 29 (lekarz powiedział, że w normie, ale czytałam też gdzieś powinna być do 20, max do 25)
    Marzec pozostałe:
    - Inhibina B 108.5 pg/ml Wartość referencyjna: > 20
    - Anty Mülerian Hormon (AMH) 3.06 ng/ml prawidłowa płodność
    - FSH 6.3 - prawidłowy
    - SHBG - 192 (norma 26-110) - nieprawidłowy
    - Testosteron - 1,2 - prawidłowy
    - DHEAS - 277 - prawidłowy
    - LH - 6,6 - prawidłowy
    - Estradiol 17 Beta (E2) - 55 - prawidłowy
    - Przeciwciała Anty-TPO - 10 - prawidłowy

Dzień cyklu: 3.

Wszystko w normie, TSH może ciut ponad normę dla kobiet staraczek, ale PCOS nie mam, mam owulacje, więc dziwi mnie to... No ale cóż, poczekam jeszcze na wynik Prolaktyny z testu z metoclopramidem i może na kolejnej wizycie się coś wyjaśni.

Endometrioza
  • ewela88 Koleżanka

Wysłany: 8 marca 2017, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asik86 wrote:
    oj ja za dużo myślę od samego początku:( nie ma dnia, żeby nie myśleć:( w sumie to nie wiem czy testuje, bo zawsze jak mam juz zrobić test to dostaję miesiączkę:( może teraz będzie inaczej, bo biore Duphaston i może trochę wydłuzyć cykl. Ale ok 17-18 powien byc okres. Jeszcze tydzień! buuuu
    U mnie podobnie jak u ciebie. Czekam z niecierpliwością, chociaż wątpię że się udało. Piersi strasznie bolą tak jak zawsze od samej owulacji do okresu...

Amh 0,9 - marzec 2016
    1 IUI 19.08.2016 :-(
    2 IUI 1.03.2017 :-(
    AMH 0,69 - kwiecień 2017
    3 IUI 15.05.2017 :-(
    24.08.2017 laparoskopia diagnostyczna
  • Asik86 Autorytet

Wysłany: 8 marca 2017, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ewela88 wrote:
    U mnie podobnie jak u ciebie. Czekam z niecierpliwością, chociaż wątpię że się udało. Piersi strasznie bolą tak jak zawsze od samej owulacji do okresu...
    Mnie też piersi bolą, ale to zapewne od Ovitrelle. Staram się czymś zająć i nie myśleć, ale póki co nie za bardzo mi się udaje;/

27.07 <3 <3 bliźniaki!!
    hchy3e3kpv63uaya.png
  • szatanka Autorytet

Wysłany: 8 marca 2017, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maugo wrote:
    Zohasamoha, zrobiłam takie badania:
    TSH styczeń - 2,86, marzec - 2,07,
    Ft3, ft4 styczeń w normie
    Prolaktyna styczeń - 29 (lekarz powiedział, że w normie, ale czytałam też gdzieś powinna być do 20, max do 25)

Maugo, te wyniki są w normie i ja wiem, że dziewczyny z takimi zachodzą, ale mnie akurat po dłuższym czasie nieudanych prób lekarka postanowiła zbić zarówno TSH (ok. 2), jak i prolaktynę (podchodziła do górnej granicy normy). Teraz mam TSH 1,4 i prolaktynę ok. 8 i to ją zadowala, choć dalej karze mi brać leki. Może porozmawiaj o tym z lekarzem, co on sądzi?

A testosteron na pewno masz prawidłowy? Ja mam napisane na swoim badaniu, że norma to 0,06 do 0,82 ng/ml.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 marca 2017, 14:56

klz9bd3m9oljt4xc.png

• Maugo Przyjaciółka

Wysłany: 8 marca 2017, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki szatanka,

właśnie zwróciła też uwagę na to TSH, ze trzeba obserwować, bo może się przerodzić w nadczynność. Tylko czy z tego powodu to SHBG może być takie wysokie? Bo jeśli tak, to jesteśmy w domu.
    Z prolaktyną też myślę, że nie jest do końca ok, bo mam raz na jakiś czas takie minimalne wycieki z sutka (kropelka dosłownie). Myślałam, że może któraś z Was też robiła ten panel hormonalny do IUI.

Endometrioza
  • szatanka Autorytet

Wysłany: 8 marca 2017, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja robiłam panel tych hormonów na samiutkim początku, jak trafiłam do kliniki, jednak połowy z tych twoich badań nie miałam, czyli: - Inhibina B, SHBG, DHEAS,Przeciwciała Anty-TPO, ale pewnie każda placówka ma swoje procedury.

Przed IUI wymagali ode mnie tylko badań na nosicielstwo różnych świństw wirusowo-bakteryjnych, o których pisały już dziewczyny wcześniej (różyczka, toksplazmoza, kiła, itp.).

klz9bd3m9oljt4xc.png

‹‹ 524 525 526 527 528 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o ciążę a badanie AMH - 6 rzeczy, o których warto wiedzieć

Badanie AMH może bardzo dużo powiedzieć o kobiecej płodności... Kiedy warto je wykonać? Jakich informacji może dostarczyć? Jakie są normy AMH i jak przebiega badanie? Poznaj 6 faktów o badaniu AMH!

CZYTAJ WIĘCEJ

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ