INSEMINACJA edycja 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
zohasamoha wrote:Co do wielkości pęcherzyków, to mi naturalnie, bez stymulacji pękł jak miał 20mm w 14dc.... Potem symulacja i 2 pęcherzyki po 22 mm, pregnyl na pęknięcie - pękły 14dc... A na kolejnej stymulacji jeden pecherz 24mm, drugi 19mm, zastrzyk na pęknięcie- owu 14 dc... Także różnie to bywa. U mnie lekarz widzial naturalną owulacje i na tej podstawie decydował o czasie zastrzyku.
No właśnie, ale skąd on wiedział, że ci nie pękną przy 20mm, skoro w naturalnym cyklu tak właśnie było? Oni to jakoś widzą?Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 marca 2017, 17:17
-
Dzisiaj 17dzien po iui i mniej wiecej tyle pewnie po owu bo jajniki malo nie pekly zaraz po iui i pewnie bylo za wczesnie mysle nad zmiana lekarza no ten robi to wszystko juz z automatu jak czytam jak efta np miala przygotowane wszystko to wydaje mi sie ze woogole nie jestem przygotowana wydaje mi sie ze aby podac zastrzyk musza miec conajmniej 20 a tak nie bylo a najlepiej bez niego
-
Jatoszka, 17 dni to długo. Bierzesz progesteron? Jeśli tak, to zrób szybko betę, bo faza lutealna nie powinna trwać dłużej niż 18 dni, więc gdybyś nie zaszła w ciążę, to powinnaś jutro maksymalnie dostać okres, a progesteron może ci to hamować, więc lepiej by było szybko go odstawić. Może być jednak tak, że to jakieś plamienie, ale że jesteś w ciąży, to powinnaś go dalej brać. A test ciążowy robiłaś?
-
Jatoszka,to Ty tak długo bez bety żyjesz? Ja bym umarła na zawal do tej pory;) zrób chociaż test:)
Co do pęcherzykow, to lekarz też patrzy kiedy naturalnie jest owu... Ja mialam dużą dokumentację cykli z of... Bo chyba inaczej nie widzą tego w USG... Wiem, ze za drugim razem, jak pęcherzyki miały 20mm, to co jeden był dojrzały, bo po owulacji bylo widoczne ciałko żółte:)efta lubi tę wiadomość
Czynnik męski - mała ruchliwość, morfologia 3%
26.09 transfer 2 zarodków 8A
8 dpt beta 19,37, 10dpt 51,88 13 dpt 198,7 17dpt 833,9
-
nick nieaktualny
-
szatanka wrote:No właśnie, ale skąd on wiedział, że ci nie pękną przy 20mm, skoro w naturalnym cyklu tak właśnie było? Oni to jakoś widzą?
to też zależy od tego jak długo się leczysz i jak dobrze lekarz zna twój organizm.
ogólnie czy pecherzyk jest dojrzały nie da się sprawdzić na oko (tylko usg) dlatego moja lekarka oprócz usg kazała mi zawsze zbadać estradiol i lh. po wyniku estradiolu widać jakiej jakości jest pęcherzyk i czy jest już dojrzały, a dzięki wynikowi lh wiadomo czy był już sygnał od mózgu (pik lh) na pękniecie pęcherzyka. A że u mnie LH zawsze poniżej 10 co oznaczało że nie było piku. Po podaniu zastrzyku pęcherzyk dojrzewa i pęka w ciągu około 36 godzin dlatego łatwo było obliczyć kiedy zrobić IUI.
Niektórzy lekarze nie sprawdzają poziomu hormonów i oceniają tylko przy pomocy usg , co dla mnie (po moich doświadczeniach) jest takim robieniem IUI na oko.Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 marca 2017, 18:02
jatoszka lubi tę wiadomość
6 lat starań efekt: Jaś ur. lipiec 2014 mutacja C677T i A1298C w genie MTHFR-heterozygota
1 IUI październik 2016 ciąża biochemiczna 2 IUI
3IUI grudzień 2016 serduszko bije pappa T21 1:424, Nifty Ok. córcia Iga
-
A czemu nie moze byc dluzsza niz 18 dni ? Testu nie robilam bo w sumie okres powinien byc dzis - chcialam zrobic jutro a nie powinno byc tak ze jak owulka 10 marca i iui tez to powinien przyjsc juz 24 ? Czyli o test powinien wyjsc juz nawet dzis ?
-
AgnieszkaH wrote:Moja dzisiejsza beta 12 dni po owu 3,17 ale myślę że to resztki pregnylu więc 2 IUI nieudana:(
przykro mi, jak to mowia do 3 razy sztuka. u mnie sie to sprawdziło , mam nadzieje że u ciebie też tak bedzie6 lat starań efekt: Jaś ur. lipiec 2014 mutacja C677T i A1298C w genie MTHFR-heterozygota
-
Efta-kiedy zrobic ten lh i estradiol? W ktorym dniu cyklu ? I co oznacza wynik lh np powyzej 10 itp i jesli jest ten pik od mozgu to jak szybko owu ? Chyba zaprosze cie na pw i pomozesz ocenic mi wyniki w nast cyklu jak teraz lipa zrobie wszystko co ty robilas
Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 marca 2017, 18:23
-
Jatoszka, bo tak długa faza lutealna po prostu jest niemożliwa. Jeśli się przedłuża zapewne oznacza przetrwały pęcherzyk (mnie to się raz zdarzyło), a branie progesteronu tylko sztucznie hamuje wystąpienie krwawienia. Być może są też jakieś inne przyczyny dłuższej fazy lutealnej, ale nie mam o nich wiedzy, w każdym razie nie są chyba zdrowym objawem (choć lekarzem nie jestem). No chyba że jest to ciąża, to jak najbardziej zdrowy objaw
jatoszka lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
jatoszka wrote:Efta-kiedy zrobic ten lh i estradiol? W ktorym dniu cyklu ? I co oznacza wynik lh np powyzej 10 itp i jesli jest ten pik od mozgu to jak szybko owu ? Chyba zaprosze cie na pw i pomozesz ocenic mi wyniki w nast cyklu jak teraz lipa zrobie wszystko co ty robilas
nie ma problemu mogę pomóc ci na tyle na ile bede mogła/umiała. Ale dobrze by było znaleźć lekarza, który by cię kompleksowo poprowadził. z jakiego miasta jesteś?
choć na privjatoszka lubi tę wiadomość
6 lat starań efekt: Jaś ur. lipiec 2014 mutacja C677T i A1298C w genie MTHFR-heterozygota
-
Dziewczyny, przykro mi:( ale nie v podawajcie się idziemy na następną IUI:) musimy podnieść statystyki:D
Asik84 lubi tę wiadomość
Czynnik męski - mała ruchliwość, morfologia 3%
26.09 transfer 2 zarodków 8A
8 dpt beta 19,37, 10dpt 51,88 13 dpt 198,7 17dpt 833,9
-
jatoszka wrote:A czemu nie moze byc dluzsza niz 18 dni ? Testu nie robilam bo w sumie okres powinien byc dzis - chcialam zrobic jutro a nie powinno byc tak ze jak owulka 10 marca i iui tez to powinien przyjsc juz 24 ? Czyli o test powinien wyjsc juz nawet dzis ?
jeśli miałaś IUI 10 marca to juz dawno powinnaś testować. najlepiej tak około 12 dni po owulacji. jesli nie jestes w ciazy to biorąc progesteron (luteine lub duphaston) prawdopodobnie niepotrzebnie przedłużasz sobie cykl. bo te leki moga zblokować miesiączkę. Test z krwi wychodzi juz nawet 10 dni po owulacji, sikany trochę później. koniecznie testuj jutro z rana , a skoro jests juz 17dni po owulacji to jak masz test w domu to nie pij nic teraz przez 2-3 godziny i zrób test wieczorem. tyle dni po owulacji na pewno juz pokaże miarodajny wynik.
-
EA tak mi przykro. jak na moje oko znów biochemiczna. za wolno beta rośnie
chyba czas na poszukanie przyczyny wczesnych poronień, bo jak dobrze pamietam to nie jest twoja pierwsza taka sytuacja. Mam nadzieje że lekarz cie dobrze pokieruje i zleci dodatkowe badania6 lat starań efekt: Jaś ur. lipiec 2014 mutacja C677T i A1298C w genie MTHFR-heterozygota