X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną INVIMED POZNAŃ
Odpowiedz

INVIMED POZNAŃ

Oceń ten wątek:
  • Danadana Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2021, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dobuska wrote:
    No właśnie o to chodzi... Ja mam teraz dokładnie to samo... Tylko taki stan rzeczy wymuszają jakby inne kobiety, które już zarezerwowały wszystko do 12 października włącznie.
    Nie, żebym ja myślała o porodzie. Broń Boże! Ja jestem teraz na etapie kolejnej wizyty, do której nie mogę wytrzymać.
    Po prostu gdzieś mi się obiło o uszy, że taką szkołę zaczyna się właśnie po 20 tygodniu ciąży i pomyślałam sobie: a sprawdzę, kiedy w razie czego musze się zapisać.
    No i też właśnie miałam taką minę, jak to zobaczyłam.
    O_o

Ogólnie chciałabym dotrwać do prenatalnych chociaż i wtedy się ewentualnie zapisać, ale zobaczymy...
    Dzwoniłam tam (żeby zrobić z siebie wariata z kilkutygodniowa ciążą), ale nie odebrali.

Zapisuj się , jeśli możesz i tyle ;) będziesz spokojniejsza.

dobuska lubi tę wiadomość

Danadana
  • lukaszkowa Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2021, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dobuska wrote:
    7 lutego, więc ta końcówka października to tak na styk już..... ;D ;D ;D ;D
    Dramat.... :O
    Ja mysle, ze to jak najbardziej dobry czas :)

👪🐶🌲
    Invimed Poznań
    Udana II procedura IVF, 4 transfer (Intralipid, Prograf, Encorton).
    Janek - 13/07/2021 4130g, 58cm szczęścia.
    Marzec 2023 - ciąża naturalna.
    Basia - 6/12/2023 3680g
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 lipca 2021, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tym ZUSem to ja bym też się tak nie przejmowała, chociaż może masz większe doświadczenie. Ja normalnie funkcjonuje, tzn idę do sklepu, na spacer, jeździłam na szkole rodzenia. Ale miałam wieczorem, to o tej porze nie spodziewałam się pukania do drzwi wysłanników ZUSu 😄. No a z tą szkołą to może faktycznie najlepiej zadzwonić do nich i się dowiedzieć u źródła, jak zapisy wyglądają i czy faktycznie trzeba tak wcześnie.

• lindalia Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2021, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, jak to jest z tym pracowaniem po transferze? Widzę, że większość tutaj ostatnio idzie na zwolnienie. Czy jest tu któraś, która po transferze wróciła do pracy?
    Chodzi mi o pracę biurową.

• dobuska Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2021, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Danadana wrote:
    ZUSem się w ogóle nie przejmuj. Nawet jeśli Cię nie zastaną w domu to zostawiają kartkę z prośbą o informację, dlaczego Cię nie było i tyle. Nie musisz być przecież non stop w domu ;) możesz mieć wizytę, pójść do sklepu, a nawet wyjechać na wakacje. Zresztą, takie kontrole są naprawdę sporadyczne.
    Pewnie bym się nie przejmowała, gdybym w pracy nie widziała przypadków, jak zabierali kobietom zasiłki...
    I uwierzcie mi, widziałam takich przypadków wiele. A jak nie zabieranie zasiłków to ich wstrzymywanie i wzywanie tych biednych pracownic na ciągłe przesłuchania.
    Teraz co prawda jest tego mniej, bo kiedyś kobiety mogły naciągnąć przepisy i wyciągnąć większe zasiłki, przez co każda była traktowana z góry jak przestępca, ale nadal ZUS wariuje.
    A z tymi wakacjami to trzeba bardzo uważać. Jeśli się nie zgłosi nowego miejsca przebywania w ZUS, a lekarz nie wyda zaświadczenie, a w tym czasie przyjdzie kontrola, to może być krucho.
    Ja nie wiem, może ten zielonogórski ZUS to taki postrach. :D

• Nerwusek92 Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2021, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego 2023, 23:43

• dobuska Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2021, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lindalia wrote:
    Dziewczyny, jak to jest z tym pracowaniem po transferze? Widzę, że większość tutaj ostatnio idzie na zwolnienie. Czy jest tu któraś, która po transferze wróciła do pracy?
    Ja na początku po transferze normalnie pracowałam, ale tak jak wiesz, po 3 dniach chyba mnie ścięło. Ja podejrzewam, że to wtedy kajtek się wgryzał i ja przez 2-3 dni czułam się fatalnie.
    Naprawdę sporo dziewczyn pracuje po transferze. Zawsze jak poczujesz sie gorzej to mogą Ci w każdej chwili wypisać. :)

lindalia lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 lipca 2021, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lindalia wrote:
    Ja wracałam od razu do pracy po tym transferze.

lindalia lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 lipca 2021, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dobuska wrote:
    Pewnie bym się nie przejmowała, gdybym w pracy nie widziała przypadków, jak zabierali kobietom zasiłki...
    I uwierzcie mi, widziałam takich przypadków wiele. A jak nie zabieranie zasiłków to ich wstrzymywanie i wzywanie tych biednych pracownic na ciągłe przesłuchania.
    Teraz co prawda jest tego mniej, bo kiedyś kobiety mogły naciągnąć przepisy i wyciągnąć większe zasiłki, przez co każda była traktowana z góry jak przestępca, ale nadal ZUS wariuje.
    A z tymi wakacjami to trzeba bardzo uważać. Jeśli się nie zgłosi nowego miejsca przebywania w ZUS, a lekarz nie wyda zaświadczenie, a w tym czasie przyjdzie kontrola, to może być krucho.
    Rety, straszne 😨😨😨.

• Danadana Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2021, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dobuska wrote:
    Ja pracuję w kadrach, mam prawie 200 kobiet w pracy i kontrolę przez 6 lat mojego życia zawodowego miała jedna ciężarna ;)
    Nie wątpię, że takie przypadki są, ale jeśli na przykład masz umowę o pracę od paru miesięcy, a nie od tygodnia,a potem dajesz L4 to nie za bardzo wiem, na jakiej podstawie mieliby zabrać zasiłek....
    Jeśli masz miesięczne zwolnienie na przykład i pojedziesz na tydzień na wakacje i akurat będzie kontrola to masz 10 dni na złożenie wyjaśnień. Nie mają na szczęście gpsa i możesz powiedzieć, że byłaś w aptece ;)

Nerwusek92, Ula30 lubią tę wiadomość

Danadana
  • Nerwusek92 Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2021, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

• dobuska Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2021, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Danadana wrote:
    Ja pracuję w kadrach, mam prawie 200 kobiet w pracy i kontrolę przez 6 lat mojego życia zawodowego miała jedna ciężarna ;)
    Nie wątpię, że takie przypadki są, ale jeśli na przykład masz umowę o pracę od paru miesięcy, a nie od tygodnia,a potem dajesz L4 to nie za bardzo wiem, na jakiej podstawie mieliby zabrać zasiłek....
    Jeśli masz miesięczne zwolnienie na przykład i pojedziesz na tydzień na wakacje i akurat będzie kontrola to masz 10 dni na złożenie wyjaśnień. Nie mają na szczęście gpsa i możesz powiedzieć, że byłaś w aptece ;)
    No to w takim razie musi to być kwestia innego ZUS-u. I mówię całkiem serio. Ja pracuję w dużym biurze rachunkowym i przez 9 lat swojej pracy widziałam takich kontroli dziesiątki. Oczywiście bezapelacyjnie w najgorszej sytuacji są kobiety prowadzące działalność gospodarczą (i pewnie one nabijają licznik), ale mam dosyć świeży przypadek, gdzie kobieta-pracownica, dostała podwyżkę w pracy, a ponad rok(!!!) później zaszła w ciążę. ZUS stwierdził, że dziewczyna załatwiła sobie podwyżkę celowo przed ciążą, a że szefostwem była rodzina, to uznali że wszystko im się ładnie składa i obniżyli jej zasiłek. Wygrała dopiero w sądzie, bo przecież to był absurd, ale ile straciła wtedy nerwów? Ehhh...

Z drugiej strony masz rację, gpsa nie mają, ale u nas proszą o paragony.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lipca 2021, 11:50

• dobuska Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2021, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A tak w ogóle to dodzwoniłam się do tej szkoły rodzenia i pani mnie zapisała... O_o
    Powiedziała jednak, że niedługo wystartują zapisy na kolejny kurs, bo oni przyjmują jak kobieta jest po 30 tygodniu ciąży i albo mnie wpisze wtedy, albo zostawi ten październik. Da mi znać i w ogóle nie była zdziwiona, że dzwonię tak szybko. O_o

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lipca 2021, 11:48

• kate2friend Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2021, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dobuska wrote:
    A tak w ogóle to dodzwoniłam się do tej szkoły rodzenia i pani mnie zapisała... O_o
    Powiedziała jednak, że niedługo wystartują zapisy na kolejny kurs, bo oni przyjmują jak kobieta jest po 30 tygodniu ciąży i albo mnie wpisze wtedy, albo zostawi ten październik. Da mi znać i w ogóle nie była zdziwiona, że dzwonię tak szybko. O_o
    Do Kseni dzwonilas? Tez myslalam zeby tam sie zapisac, bo z corka w ciazy nie bylo miejsc i do szpitala jezdzilam i tez bylo ciekawie. Ale tam chwala bardzo

thgfs65gpu8ocaxc.png
    2021.05.05 crio blastki 4BB
    5dpt bhcg 20,52; 7dpt bhcg 48,18; 9dpt bhcg 189,84; 13dpt bhcg 1726; 14dpt usg mamy pecherzyk ciazowy
    21dpt bhcg 20544,47 mIU/ml prog 12,87
    2021.05.29 (23dpt) usg mamy serduszko❤
    2021.06.15 usg dzidzia ma 2cm❤
    2021.07.08 usg dzidzia ma 6cm❤
    2021.08.05 usg dziewczynka 150g❤
    2021.09.03 usg ważę juz 330g❤
    2021.10.03 usg ważę 700g❤
    2021.12.22 usg ważę 2,8kg❤
    2022.01.10 3780g 53cm Ewelinka porod cc

Mamy jeszcze 4❄❄❄❄
    2021.04.06 transfer blastki 4AB, 9dpt bhcg 0
    2020.03.19 Ania 52cm, 3680g
    2019.07.29 dzidzia 0,3cm ❤
    11dpt bhcg 959, 9dpt bhcg 354, 7dpt bhcg 81,76
    2019.07.08 FET 4AA godz 14:00 (EG)
    klz9f71xqupqgh4t.png
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2021, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kate2friend wrote:
    Do Kseni dzwonilas? Tez myslalam zeby tam sie zapisac, bo z corka w ciazy nie bylo miejsc i do szpitala jezdzilam i tez bylo ciekawie. Ale tam chwala bardzo
    No dokładnie, do nich. Takie mają terminy. Szok.

• mo_Nika Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2021, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lindalia wrote:

Ja po pierwszym transferze normalnie pracowałam. Teraz właśnie jestem w drodze do kliniki na transfer i od dzisiaj mam dwutygodniowy urlop :) nie chciałam tym razem wracać do pracy :)

lukaszkowa, Danadana, plinka2017, kate2friend, katrinka2609, Nika1, Geraltowa lubią tę wiadomość

3jgxcsqva773duy4.png
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2021, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mo_Nika wrote:
    Ja po pierwszym transferze normalnie pracowałam. Teraz właśnie jestem w drodze do kliniki na transfer i od dzisiaj mam dwutygodniowy urlop :) nie chciałam tym razem wracać do pracy :)
    Oooo matko jak to szybko zleciało! Powodzenia! <3 <3 Niech się wgryza! <3

mo_Nika lubi tę wiadomość

• Nerwusek92 Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2021, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 lipca 2021, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dobuska wrote:
    No to w takim razie musi to być kwestia innego ZUS-u. I mówię całkiem serio. Ja pracuję w dużym biurze rachunkowym i przez 9 lat swojej pracy widziałam takich kontroli dziesiątki. Oczywiście bezapelacyjnie w najgorszej sytuacji są kobiety prowadzące działalność gospodarczą (i pewnie one nabijają licznik), ale mam dosyć świeży przypadek, gdzie kobieta-pracownica, dostała podwyżkę w pracy, a ponad rok(!!!) później zaszła w ciążę. ZUS stwierdził, że dziewczyna załatwiła sobie podwyżkę celowo przed ciążą, a że szefostwem była rodzina, to uznali że wszystko im się ładnie składa i obniżyli jej zasiłek. Wygrała dopiero w sądzie, bo przecież to był absurd, ale ile straciła wtedy nerwów? Ehhh...

Z drugiej strony masz rację, gpsa nie mają, ale u nas proszą o paragony.
    A rozwiń myśl z kobietami na działalności gospodarczej, o co z nimi chodzi?

• dobuska Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2021, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ula30 wrote:
    A rozwiń myśl z kobietami na działalności gospodarczej, o co z nimi chodzi?
    Takie kobiety podlegają bardzo częstej kontroli, szczególnie wtedy kiedy nie mają pracowników. ZUS się doszukuje jakiekolwiek działalności, która mogłaby sugerować, że jednak osiągała przychód w trakcie trwania zwolnienia. Sprawdzają dosłownie wszystko, łącznie z tym, że przeglądają dokumentację księgową (by sprawdzić czy nie podpisywała dokumentów) i rozmawiają z kontrahentami, by się dowiedzieć czy się z nimi nie kontaktowała. Nie dość, że zasiłek to najcześciej kwota śmiechu warta w porównaniu do tego co zarabiała na swojej działalności, to i tak robią wszystko by jej udowodnić, że oszukuje. Z drugiej strony też sprawdzają, czy firmy nie były fikcyjne. Takich przykładów (smutnych) jest dużo.
    W lepszej sytuacji jest kobieta, która ma pracowników lub osoby współpracujące i wtedy łatwo jej przekazać swoje obowiązki.
    No i w najlepszej oczywiście jest kobieta zatrudniona na umowę o pracę, co też potwierdziła Danadana. Kontrole są rzadsze, ale w mojej historii się zdarzały.
    Ja co prawda jestem w najlepszej sytuacji, ale i tak się martwię. Jestem pewnie przewrażliwiona. Z drugiej strony osiągam też przychody z innego źródła i też muszę uważać. Między innymi dlatego teraz unikam zwolnienia jak ognia.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lipca 2021, 12:32

‹‹ 1109 1110 1111 1112 1113 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych - aplikacja - starania o dziecko

Postanowione - rozpoczynacie starania o dziecko. Mija pierwszy, drugi, trzeci miesiąc, a ciąży nie ma. Pojawia się lekki niepokój - co się dzieje? Tak rozpoczyna się historia wielu kobiet z OvuFriend, które używają aplikacji podczas starania o dziecko. Inteligentny kalendarz dni płodnych nie tylko szybko nauczy się Twojej płodności ale również wcześnie wykryje nieprawidłowości. Przeczytaj jak aplikacja pomoże Ci zajść w ciążę!  

CZYTAJ WIĘCEJ