INVIMED POZNAŃ
-
WIADOMOŚĆ
-
Problem z ZUSem i kobietami na B2B albo innej formie był taki, że kombinowały płacąc bardzo wysoki ZUS parę miesięcy,a potem zachodziły w ciążę i dostawały ogromne zasiłki. Stąd te kontrole. Były też akcje, że kobiety były na działalności na przykład parę lat,a potem nagle po miesiącu umowa o pracę lub zlecenie i w kolejnym L4 - wtedy ZUS się są za nie brał. Tak samo z podwyżkami, jak ktoś był na umowie o pracę i dostał nagle 3tys podwyzki i zwolnienie po paru miesiącach no to też się czepiali. Ale jeśli Ty Dobuska nie masz takich akcji no to nie masz się do martwić. Jaki ZUS by nie był nie mogą nas zamknąć w chacie.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lipca 2021, 12:40
Ula30, dobuska lubią tę wiadomość
Danadana -
nick nieaktualnydobuska wrote:Takie kobiety podlegają bardzo częstej kontroli, szczególnie wtedy kiedy nie mają pracowników. ZUS się doszukuje jakiekolwiek działalności, która mogłaby sugerować, że jednak osiągała przychód w trakcie trwania zwolnienia. Sprawdzają dosłownie wszystko, łącznie z tym, że przeglądają dokumentację księgową (by sprawdzić czy nie podpisywała dokumentów) i rozmawiają z kontrahentami, by się dowiedzieć czy się z nimi nie kontaktowała. Nie dość, że zasiłek to najcześciej kwota śmiechu warta w porównaniu do tego co zarabiała na swojej działalności, to i tak robią wszystko by jej udowodnić, że oszukuje. Z drugiej strony też sprawdzają, czy firmy nie były fikcyjne. Takich przykładów (smutnych) jest dużo.
W lepszej sytuacji jest kobieta, która ma pracowników lub osoby współpracujące i wtedy łatwo jej przekazać swoje obowiązki.
No i w najlepszej oczywiście jest kobieta zatrudniona na umowę o pracę, co też potwierdziła Danadana. Kontrole są rzadsze, ale w mojej historii się zdarzały.
Ja co prawda jestem w najlepszej sytuacji, ale i tak się martwię. Jestem pewnie przewrażliwiona. Z drugiej strony osiągam też przychody z innego źródła i też muszę uważać. Między innymi dlatego teraz unikam zwolnienia jak ognia.dobuska lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyDanadana wrote:Problem z ZUSem i kobietami na B2B albo innej formie był taki, że kombinowały płacąc bardzo wysoki ZUS parę miesięcy,a potem zachodziły w ciążę i dostawały ogromne zasiłki. Stąd te kontrole. Były też akcje, że kobiety były na działalności na przykład parę lat,a potem nagle po miesiącu umowa o pracę lub zlecenie i w kolejnym L4 - wtedy ZUS się są za nie brał. Tak samo z podwyżkami, jak ktoś był na umowie o pracę i dostał nagle 3tys podwyzki i zwolnienie po paru miesiącach no to też się czepiali. Ale jeśli Ty Dobuska nie masz takich akcji no to nie masz się do martwić. Jaki ZUS by nie był nie mogą nas zamknąć w chacie.
-
Lukaszkowa, Ula, Danadana - Wy się już szczepiłyście na krztusiec - dobrze kojarzę?
Orientujecie się czy można taką szczepionkę dostać na NFZ czy tylko prywatnie? Kto ewentualnie może dać skierowanie?
Czy to szczepienie załatwia się "od ręki" czy są jakieś długie terminy oczekiwania?Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lipca 2021, 12:47
-
Danadana wrote:Problem z ZUSem i kobietami na B2B albo innej formie był taki, że kombinowały płacąc bardzo wysoki ZUS parę miesięcy,a potem zachodziły w ciążę i dostawały ogromne zasiłki. Stąd te kontrole. Były też akcje, że kobiety były na działalności na przykład parę lat,a potem nagle po miesiącu umowa o pracę lub zlecenie i w kolejnym L4 - wtedy ZUS się są za nie brał. Tak samo z podwyżkami, jak ktoś był na umowie o pracę i dostał nagle 3tys podwyzki i zwolnienie po paru miesiącach no to też się czepiali. Ale jeśli Ty Dobuska nie masz takich akcji no to nie masz się do martwić. Jaki ZUS by nie był nie mogą nas zamknąć w chacie.
Ja mam czyste sumienie pod tym względem i akurat tego się nie boję. Martwi mnie trochę jak ZUS ogarnie tą moją drugą działalność, ale jak przyjdzie zwolnienie to tam też przestanę działać. Tylko dopóki mam zlecenia, to nie chcę tego przerywać. Jednak kasa się bardzo przyda... a ja później będę dostawać cykliczne przelewy nawet jak nie będę wykonywać żadnej pracy, więc to się naprawdę przyda przy maleństwie.
-
Ula30 wrote:Właśnie czytałam o podwyższeniu składki na chorobowe, żeby potem dostać wyższy zasiłek. I wiesz czego nie rozumiem? Dlaczego są te kontrole, skoro to wszystko się robi zgodnie z przepisami? Przykładowo, planuje sobie ciąże za rok i na ten czas zwiększam wysokość składki. Robię to, bo sami dali mi taką możliwość. I dlaczego później maja mi robić kłopoty z wypłacaniem zasiłku? 😐
Ula30 lubi tę wiadomość
-
Cześć dziewczyny
Wyhodował się finalnie 1 zarodeczek.
1 nieprawidłowo się zapłodnił🥺
2 przestał się rozwijać 🥺
3 podobno b.dobry. został zamrożony. 💚
Jest to nasza 3 procedura, 2 w invimed.
Czekam na okres i ruszam z przygotowaniami na przyjęcie mojego maluszka ❤️lukaszkowa, dobuska, Motyl12, Night, Nerwusek92, kate2friend, plinka2017, katrinka2609, Nika1, Geraltowa lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyKassssia wrote:Lukaszkowa, Ula, Danadana - Wy się już szczepiłyście na krztusiec - dobrze kojarzę?
Orientujecie się czy można taką szczepionkę dostać na NFZ czy tylko prywatnie? Kto ewentualnie może dać skierowanie?
Czy to szczepienie załatwia się "od ręki" czy są jakieś długie terminy oczekiwania? -
Kassssia wrote:Lukaszkowa, Ula, Danadana - Wy się już szczepiłyście na krztusiec - dobrze kojarzę?
Czy to szczepienie załatwia się "od ręki" czy są jakieś długie terminy oczekiwania?
Recepte wypisal mi dr S, szczepionka nazywala się Boostrix i zaplacilam za nia okolo 100 zł w aptece.
Potem udałam się do rodzinnego i tam Pani pielęgniarka mnie zaszczepiła. Nie orientowałam się co do NFZ ale bardzo watpie zeby bylo refundowane bo w koncu nie jest obowiazkowe 🤦♀️. Ale mysle, ze warto zapytac👪🐶🌲
Invimed Poznań
Udana II procedura IVF, 4 transfer (Intralipid, Prograf, Encorton).
Janek - 13/07/2021 4130g, 58cm szczęścia.
Marzec 2023 - ciąża naturalna.
Basia - 6/12/2023 3680g -
lukaszkowa wrote:Ja szczepiłam się jakies 3 tygodnie temu.
Recepte wypisal mi dr S, szczepionka nazywala się Boostrix i zaplacilam za nia okolo 100 zł w aptece.
Potem udałam się do rodzinnego i tam Pani pielęgniarka mnie zaszczepiła. Nie orientowałam się co do NFZ ale bardzo watpie zeby bylo refundowane bo w koncu nie jest obowiazkowe 🤦♀️. Ale mysle, ze warto zapytac
A można się zaszczepić przed ciążą? Czy są jakieś konkretne zalecenia żeby właśnie w ciąży się szczepić? Może to głupie pytanie, ale tak jakoś mnie naszło. -
Sosenka wrote:A można się zaszczepić przed ciążą? Czy są jakieś konkretne zalecenia żeby właśnie w ciąży się szczepić? Może to głupie pytanie, ale tak jakoś mnie naszło.
Jeśli się mylę, to niech dziewczyny mnie poprawią.Sosenka lubi tę wiadomość
-
Sosenka wrote:A można się zaszczepić przed ciążą? Czy są jakieś konkretne zalecenia żeby właśnie w ciąży się szczepić? Może to głupie pytanie, ale tak jakoś mnie naszło.
Sosenka lubi tę wiadomość
👪🐶🌲
Invimed Poznań
nick nieaktualnydobuska wrote:To chyba chodzi o to, żeby się szczepić w trzecim trymestrze, żeby malec złapał przeciwciała. Szczepienie przed ciążą nie miałoby sensu. Później dziecko jest szczepione chyba w 6 tygodniu, ale przez ten okres od narodzin do 6 tygodnia jest narażone na poważny przebieg choroby jeśli złapie.
Jeśli się mylę, to niech dziewczyny mnie poprawią.dobuska lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
dobuska wrote:Lukaszkowa a Ty tak z nami siedzisz i siedzisz. Nie miałaś przypadkiem jechać na porodówkę?
Mam nadzieję, że u Ciebie nie ma upałów i jakoś dajesz radę na tej ostatniej prostej.
Prawde mowiac czuje sie super, w nocy śpie jak bobas, upały odpuściły wiec doceniam te dodatkowe dni kiedy moge się poobijaćNerwusek92 lubi tę wiadomość
👪🐶🌲
Invimed Poznań
lukaszkowa wrote:Nie wyganiajcie mnie
Prawde mowiac czuje sie super, w nocy śpie jak bobas, upały odpuściły wiec doceniam te dodatkowe dni kiedy moge się poobijać
Przecież jak się zapoznacie z Jankiem to masz tu wrócić. Nie wyobrażam sobie inaczej.
Fajnie, że możesz spać. Często słyszę, że ta końcówka jest bezsenna więc super. -
lindalia wrote:Dziewczyny, jak to jest z tym pracowaniem po transferze? Widzę, że większość tutaj ostatnio idzie na zwolnienie. Czy jest tu któraś, która po transferze wróciła do pracy?
Chodzi mi o pracę biurową.
Ja jestem na zwolnieniu już od samej stymulacji do punkcji...pierwszy raz od kilkunastu lat pracy w korpo myślę tylko o sobie i jest mi z tym bardzo dobrze💪😁to jest czas dla mnie- na wyciszenie się, odpoczynek i skupienie co jest teraz dla mnie najważniejsze😎Udane 2IVF-Zdarzył się cud😍
Maj 2022r-rodzi się synuś🤱💙 -
AniaAnna wrote:Cześć dziewczyny
Wyhodował się finalnie 1 zarodeczek.
1 nieprawidłowo się zapłodnił🥺
2 przestał się rozwijać 🥺
3 podobno b.dobry. został zamrożony. 💚
Jest to nasza 3 procedura, 2 w invimed.
Czekam na okres i ruszam z przygotowaniami na przyjęcie mojego maluszka ❤️
To trzymamy kciuki-powodzenia🍀✊oby był silny i wytrwały❄🤗ja z moim leżę i odpoczywam💞Udane 2IVF-Zdarzył się cud😍
Maj 2022r-rodzi się synuś🤱💙