X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną INVIMED POZNAŃ
Odpowiedz

INVIMED POZNAŃ

Oceń ten wątek:
  • mo_Nika Autorytet

Wysłany: 31 października 2021, 19:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy żeby włączyć heparyne od transferu wystarczy jak zbadam i zobaczę czy wyjdzie mutacja czynnika V Leiden i genu protrombiny? Czy koniecznie muszę zbadać też MTHFR i PAI1? Wiem, że na testdna jest cały pakiet i najkorzystniej cenowo wychodzi, ale wysyłkowo chyba już nie zdążę 🙄 tak mnie stres dopadł, że chyba bym była spokojniejsza gdybym.miala pewność, że heparyna nie jest u mnie konieczna. W diagnostyce u mnie w mieście widzę, że mogę zbadać V Leiden i gen protrombiny. Co myślicie?

3jgxcsqva773duy4.png
  • plinka2017 Autorytet

Wysłany: 31 października 2021, 19:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mo_Nika wrote:
    Dziewczyny czy żeby włączyć heparyne od transferu wystarczy jak zbadam i zobaczę czy wyjdzie mutacja czynnika V Leiden i genu protrombiny? Czy koniecznie muszę zbadać też MTHFR i PAI1? Wiem, że na testdna jest cały pakiet i najkorzystniej cenowo wychodzi, ale wysyłkowo chyba już nie zdążę 🙄 tak mnie stres dopadł, że chyba bym była spokojniejsza gdybym.miala pewność, że heparyna nie jest u mnie konieczna. W diagnostyce u mnie w mieście widzę, że mogę zbadać V Leiden i gen protrombiny. Co myślicie?

Ja mam mutacje w PAI i MTHFR i to wystarczyło do heparyny. Przy V Leiden to już chyba poważniejszy gen odpowiedzialny za zakrzepicę.
    Większość tutaj na raczej właśnie ten PAI lub MTHFR.

Ja bym jednak zrobiła pakiet trombofili a jak nie zdążysz z wynikami, to zapobiegawczo poprosiła o heparynę na początek.
    Jeśli miałaś wcześniej poronienia (wybacz, ale nie pamiętam) to tym bardziej możesz poprosić.
    A kiedy transferujesz?

Nat. ciąża - Poronienie 8 t.c. 09.2018
    PCOS, nied. tarczycy, IO
    PAI1 hetero, MTHFR homo
    Od 2018 dalsze starania, IUI, bez skutku
    2021 InVitro IMSI uzyskano 2 blastki

Transfer świeży 2.06.2021 4AA c.bioch.

Transfer 2.07.2021❄️ 4BA 🙏
    6 dpt ⏸️
    10.03.2022 Wiktor 3825 g 🥰

03.2023 walczymy o rodzeństwo 💪
    Pobrane 18 🥚11 dojrzałych
    Mamy 6 ❄️
    3x 4ba, 4bb, 3aa, 3ba

25.04 transfer ❄️ 4ba
    6 dpt ⏸️, 7 dpt beta 64, 9 dpt beta 194, 11 dpt beta 542, 13 dpt beta 1299 , 20 dpt beta 10734, 27 dpt ❤️ 0,75 cm, 30 dpt ❤️ 0,94 cm
    9+4 🖤 dziewczynka. łyżeczkowanie
  • mo_Nika Autorytet

Wysłany: 31 października 2021, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Plinka nie mam jeszcze wyznaczonej daty transferu ale już się przygotowuje do crio. Mam za sobą jedynie dwa nieudane transfery, beta w ogóle nie rusza. Tak w skrócie - konsultowałam z dr i nie widział sensu żeby coś więcej badać na tym etapie. Dorzucam teraz jedynie scratching no i transferuje dwa zarodki. Niby zaufałam doktorowi, ale im bliżej transferu tym większy stres i poczucie, że nie zrobiłam wszystkiego co mogłam. Żołądek z nerwów mi siada i zaczynam kombinować co mogę jeszcze na szybko ogarnąć 🙄

3jgxcsqva773duy4.png
  • plinka2017 Autorytet

Wysłany: 31 października 2021, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mo_Nika wrote:
    Plinka nie mam jeszcze wyznaczonej daty transferu ale już się przygotowuje do crio. Mam za sobą jedynie dwa nieudane transfery, beta w ogóle nie rusza. Tak w skrócie - konsultowałam z dr i nie widział sensu żeby coś więcej badać na tym etapie. Dorzucam teraz jedynie scratching no i transferuje dwa zarodki. Niby zaufałam doktorowi, ale im bliżej transferu tym większy stres i poczucie, że nie zrobiłam wszystkiego co mogłam. Żołądek z nerwów mi siada i zaczynam kombinować co mogę jeszcze na szybko ogarnąć 🙄

Ja trombofilie zrobiłam od razu po pierwszym nieudanym transferze i do drugiego już miałam wyniki i dr stwierdził, że bardzo dobrze, że to zrobiłam.
    Aż tak długo nie czeka się za wynikami, więc tym bardziej, jeśli nie masz jeszcze terminu crio, to ja bym od razu robiła pakiet 🙂

Nat. ciąża - Poronienie 8 t.c. 09.2018
    PCOS, nied. tarczycy, IO
    PAI1 hetero, MTHFR homo
    Od 2018 dalsze starania, IUI, bez skutku
    2021 InVitro IMSI uzyskano 2 blastki

Transfer świeży 2.06.2021 4AA c.bioch.

Transfer 2.07.2021❄️ 4BA 🙏
    6 dpt ⏸️
    10.03.2022 Wiktor 3825 g 🥰

03.2023 walczymy o rodzeństwo 💪
    Pobrane 18 🥚11 dojrzałych
    Mamy 6 ❄️
    3x 4ba, 4bb, 3aa, 3ba

25.04 transfer ❄️ 4ba
    6 dpt ⏸️, 7 dpt beta 64, 9 dpt beta 194, 11 dpt beta 542, 13 dpt beta 1299 , 20 dpt beta 10734, 27 dpt ❤️ 0,75 cm, 30 dpt ❤️ 0,94 cm
    9+4 🖤 dziewczynka. łyżeczkowanie
  • Motyl12 Autorytet

Wysłany: 31 października 2021, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta123 wrote:
    Ja właśnie to zaobserwowałam po operacji gdzie usuwali mi ogniska endometriozy… utrzymywało się długo. Teraz już nawet nie mierzę bo w sumie po co… mi wyszły bardzo mocno rozjechane cytokiny. Czynnik TNF miałam podwyższony kilkanaście razy, interferon również. W skrócie podobno świadczy to o jakimś stanie zapalnym i walce organizmu. Brałam jakieś suplementy i po kilku miesiącach wyniki są nadal mocno podwyższone, ale spadły o połowę. Przez to mam mieć Intralipid. Podobno ma wyciszyć mój organizm. Ty miałaś jakieś dodatki do transferu, w którym się udało ? 🙂
    No widzisz, chyba jednak coś jest w tych znieczuleniach i zabiegach nie tak. Tez mialam m.in.ogniska endometriozy usuwane..cos tam musiało się zadziać...do transferu mialam intralipid, accofil, scratching endometrium, embrioglue, relanium(na moją prośbę) no i standardowe leki heparyna acard metypred prolutex utrogestan (chyba wszystko wymienilam-troche tego było;)

Udane 2IVF-Zdarzył się cud😍
    Maj 2022r-rodzi się synuś🤱💙
  • mo_Nika Autorytet

Wysłany: 31 października 2021, 20:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    plinka2017 wrote:
    Ja trombofilie zrobiłam od razu po pierwszym nieudanym transferze i do drugiego już miałam wyniki i dr stwierdził, że bardzo dobrze, że to zrobiłam.
    Aż tak długo nie czeka się za wynikami, więc tym bardziej, jeśli nie masz jeszcze terminu crio, to ja bym od razu robiła pakiet 🙂

Zakładając, że wynik będzie w ciągu tych 6-7 dni roboczych jak podają na stronie testdna, to raczej nie zdążę.

Ma ktoś może info jak to wygląda w praktyce? Robiłyście w ostatnim czasie pakiet na trombofilię na testdna? Po jakim czasie był wynik?

3jgxcsqva773duy4.png
  • Marzycielka7 Autorytet

Wysłany: 31 października 2021, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lindalia wrote:
    Z tego co się orientuję, to sterydy w takich dawkach są w każdym standardowym protokole do criotransferu.

Bo tak rozkminiałam ze mam TSH 1,980 a słyszałam ze dobrze gdyby było blisko 1,0
    I mam dylemat czy mi to tez nie przeszkadza w zagnieżdżeniu zarodka 🤔

• dobuska Autorytet

Wysłany: 31 października 2021, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mo_Nika wrote:
    Ja mam hetero mthfr i v-leiden. Heparynę dała mi dopiero lekarka prowadząca ciąże. Spokojnie zdążysz moim zdaniem :)

• Aguś93 Autorytet

Wysłany: 31 października 2021, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Motyl12 wrote:
    No widzisz, chyba jednak coś jest w tych znieczuleniach i zabiegach nie tak. Tez mialam m.in.ogniska endometriozy usuwane..cos tam musiało się zadziać...do transferu mialam intralipid, accofil, scratching endometrium, embrioglue, relanium(na moją prośbę) no i standardowe leki heparyna acard metypred prolutex utrogestan (chyba wszystko wymienilam-troche tego było;)

A ile razy miałaś intralipid?
    Czy w wszystkie dni tygodnia podają intralipid?

11.18 Histeroskopia ,2xIUI :(
    06.19 In Vitro- 5 zarodków, po badaniu 3 zdrowe
    07.19 Transfer :(, 12.19 Transfer :(
    05.20 Transfer :(
    Zmiana kliniki -2 i 3 procedura in vitro- beta 0 lub biochemiczne
    Zmiana kliniki - 4 procedura
    22.11 transfer 4bb i 3ba
    7dpt 165🍀
    9dpt 372🍀
    11dpt 601🍀
    14 dpt 1081🍀
    21 dpt wizyta są 2 zarodki 👊🍀
    34 dpt Mamy jedno ❤
    w4sqflw1wm1d4kvz.png
  • lindalia Autorytet

Wysłany: 31 października 2021, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w poniedziałek dostałam pakiet z testdna, w piątek miałam wynik na mailu, a na drugi dzień udało mi się umówić konsultacje z genetykiem.

U mnie tylko pai hetero, na to heparyny lekarze nie dają, ale genetyk zalecił i wypisał mi na to papier.
    Dr S nie chciał dać heparyny mimo to, ale ja w sumie sama poprosiłam, że wolę brać niż nie brać (dodatkowo, że ten genetyk napisał, że od dnia transferu trzeba). W końcu dostałam receptę, ale na odpłatność 100%, bo dr mówił, że tylko przy poważniejszych zaleceniach wypisze na zniżkę.
    Jak poprosisz to powinien wypisać na minimalną dawkę, niektóre kliniki heparynę uznają za standard do transferu.

• Martens Koleżanka

Wysłany: 31 października 2021, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marzycielka7 wrote:
    Bo tak rozkminiałam ze mam TSH 1,980 a słyszałam ze dobrze gdyby było blisko 1,0
    I mam dylemat czy mi to tez nie przeszkadza w zagnieżdżeniu zarodka 🤔

Powiem po sobie, miałam ponad 2 i endokrynolog sugerowała spróbować obniżyć ten poziom przed transferem.

Marzycielka7 lubi tę wiadomość

20.08.2021 transfer dwóch zarodków, nieudany, beta 0

19.10.2021 transfer (trzydniowca, KD)
    8dpt 81,48
    10dpt 233,87
    14dpt 1710,44
    21dpt 27 tys
    27 dpt jest <3
  • Marzycielka7 Autorytet

Wysłany: 31 października 2021, 22:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martens wrote:
    Powiem po sobie, miałam ponad 2 i endokrynolog sugerowała spróbować obniżyć ten poziom przed transferem.

I mam teraz juz kocioł w głowie całkiem 🙈
    W środę 8 dc i jadę na podgląd
    Chyba aż sobie zacznę zapisywać pytania jakie będę chciała zadać doktorowi
    Coraz blizej podglądu i coraz więcej pytań 🙊

Staraczka007 lubi tę wiadomość

• Marzycielka7 Autorytet

Wysłany: 31 października 2021, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dobuska wrote:
    Ja mam hetero mthfr i v-leiden. Heparynę dała mi dopiero lekarka prowadząca ciąże. Spokojnie zdążysz moim zdaniem :)

A jak się ma PAI hetero i MTHFR hetero to doktor S widzi jakieś wskazania by dodatkowo coś wdrożyć czy niekoniecznie ?
    Orientujecie się ?

• Motyl12 Autorytet

Wysłany: 31 października 2021, 22:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aguś93 wrote:
    A ile razy miałaś intralipid?
    Czy w wszystkie dni tygodnia podają intralipid?
    2x...tydzien przed transferem i między 6 a 7tc. Niestety nie wiem czy we wszystkie dni podają. Jak będziesz w klinice to podpytaj w laboratorium:)

Aguś93 lubi tę wiadomość

Udane 2IVF-Zdarzył się cud😍
    Maj 2022r-rodzi się synuś🤱💙
  • Kasiaa93 Przyjaciółka

Wysłany: 31 października 2021, 22:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marzycielka7 wrote:
    A jak się ma PAI hetero i MTHFR hetero to doktor S widzi jakieś wskazania by dodatkowo coś wdrożyć czy niekoniecznie ?
    Orientujecie się ?

Hej, ja mam dokladnie ten sam "zestaw" mutacji. Pytalam dr S o heparynę i powiedział, że te mutacje nie są do tego wskazaniem i heparyna jest zbędna...

Tak jak pisala Lindalia, niektóre kliniki np Medart zlecaja heparynę wszystkim od transferu, nawet bez żadnych wskazan do tego.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 października 2021, 22:35

Marzycielka7, Aguś93 lubią tę wiadomość

• katrinka2609 Autorytet

Wysłany: 31 października 2021, 22:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marzycielka7 wrote:
    Orientujecie się ?
    Ja też mam pai 1 hetero i mthfr również hetero i mi dr L powiedział że od dnia transferu dodatkowo heparyna ale chyba każdy dr się inaczej do tego odnosi.

Starania od 2016
    2018 - 2 x UIU ☹️
    2019 - laparoskopia - endo 1 stopnia
    2021 InviMed
    Kariotypy - ok, AMH - 0,77
    Pai 1 i MTHFR - hetero, kir bX - brak ważnych Kirow implantacyjnych
    1 IVF - 5.2021 mamy 2 ❄️❄️- transfery 😢
    2 IVF - 10. 2021 mamy 2 ❄️❄️
    FET 11.2021- 4AA (acofil,neoparin)😢
    ........Długa przerwa ........
    FET 24.02.2023 4BA - (acofil,neoparin)
    6dpt cień cienia
    7dpt - beta 89,87
    10dpt -beta 331,61
    12dpt - beta 750,05
    14dpt - beta 1500,19
    17dpt - beta 3662,63
    19dpt - pęcherzyk ciążowy i ciałko żółtkowe 🥰🥰🥰

27.10.2023 rodzi się nasz syn ♥️

preg.png
  • katrinka2609 Autorytet

Wysłany: 31 października 2021, 22:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mo_Nika wrote:
    Mo_Nika ja robiłam pakiet v-leiden, pai 1 i mthfr w bardzo korzystnej cenie bo za 330zl na marcelinskiej w Poznaniu tam gdzie krwiodastwo i z tego co pamiętam dość szybko przyszły wyniki. Może masz w miarę blisko to warto podjechać...

Starania od 2016
    2018 - 2 x UIU ☹️
    2019 - laparoskopia - endo 1 stopnia
    2021 InviMed
    Kariotypy - ok, AMH - 0,77
    Pai 1 i MTHFR - hetero, kir bX - brak ważnych Kirow implantacyjnych
    1 IVF - 5.2021 mamy 2 ❄️❄️- transfery 😢
    2 IVF - 10. 2021 mamy 2 ❄️❄️
    FET 11.2021- 4AA (acofil,neoparin)😢
    ........Długa przerwa ........
    FET 24.02.2023 4BA - (acofil,neoparin)
    6dpt cień cienia
    7dpt - beta 89,87
    10dpt -beta 331,61
    12dpt - beta 750,05
    14dpt - beta 1500,19
    17dpt - beta 3662,63
    19dpt - pęcherzyk ciążowy i ciałko żółtkowe 🥰🥰🥰

27.10.2023 rodzi się nasz syn ♥️

preg.png
  • Marta123 Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2021, 00:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mo_Nika wrote:
    Ja również na Twoim miejscu wykonałabym pakiet. Niektórzy lekarze zalecają heparynę dopiero od pozytywnej bety, a do tego czasu zdążysz na pewno 🙂 ja biorę Neoparin od dnia transferu, ale mam pai homo i do tego obniżone białko S.

6 lat starań
    🙍🏼‍♀️: Endometrioza II stopnia (9.03.2020 - usunięcie ognisk i 2 polipów )
    kariotyp prawidłowy
    PAI-1 układ homozygotyczny
    MTHFR C677T hetero
    MTFHR A1298C hetero
    Białko S - lekko poniżej normy
    Reszta badań ok
    AMH - 1,83

🙎🏻‍♂️: kariotyp prawidłowy
    Nasienie - ok

2IUI- nieudane

12.2020
    -Pierwsza procedura, protokół krótki
    6 pobranych, 6 zapłodnionych: do 3 dnia 6, do 5 dnia dotrwały 2 blaski 🍀🍀
    -12.2020 Transfer świeżynki 😔
    (Prolutex 1x1, progesteron 200mg 3x1)
    -2.03.2021 transfer 5 dniowego ❄️ 😔
    (Prolutex 1x1, progesteron 200mg 3x1, matypred 2x1, estrofem 3x1, neoparin 40 1x1, Acard 150mg)

10.2021 II Procedura
    Mamy ❄️❄️❄️❄️🥰
  • Marta123 Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2021, 00:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Motyl12 wrote:
    To byłaś obstawiona z każdej strony. Super, że się udało 😊 a accofil to ze względu na Kiry ?

6 lat starań
    🙍🏼‍♀️: Endometrioza II stopnia (9.03.2020 - usunięcie ognisk i 2 polipów )
    kariotyp prawidłowy
    PAI-1 układ homozygotyczny
    MTHFR C677T hetero
    MTFHR A1298C hetero
    Białko S - lekko poniżej normy
    Reszta badań ok
    AMH - 1,83

🙎🏻‍♂️: kariotyp prawidłowy
    Nasienie - ok

2IUI- nieudane

12.2020
    -Pierwsza procedura, protokół krótki
    6 pobranych, 6 zapłodnionych: do 3 dnia 6, do 5 dnia dotrwały 2 blaski 🍀🍀
    -12.2020 Transfer świeżynki 😔
    (Prolutex 1x1, progesteron 200mg 3x1)
    -2.03.2021 transfer 5 dniowego ❄️ 😔
    (Prolutex 1x1, progesteron 200mg 3x1, matypred 2x1, estrofem 3x1, neoparin 40 1x1, Acard 150mg)

10.2021 II Procedura
    Mamy ❄️❄️❄️❄️🥰
  • Marzycielka7 Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2021, 07:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    katrinka2609 wrote:
    Ja też mam pai 1 hetero i mthfr również hetero i mi dr L powiedział że od dnia transferu dodatkowo heparyna ale chyba każdy dr się inaczej do tego odnosi.

I bądź tu mądry 🙈jak każdy robi inaczej 🙈

‹‹ 1430 1431 1432 1433 1434 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ

Cykl miesiączkowy a wygląd kobiety - wpływ na skórę i włosy

Cykl miesiączkowy i przemiany hormonalne, które w nim zachodzą mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cykl miesiączkowy a wygląd - jak hormony mogą wpływać na Twoją skórę i włosy? W których fazach cyklu Twoja cera może być w lepszej kondycji, a kiedy mogą pojawiać się problemy? Hormony a trądzik - kiedy problemy z wypryskami mogą się nasilać? 

CZYTAJ WIĘCEJ