X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną INVIMED POZNAŃ
Odpowiedz

INVIMED POZNAŃ

Oceń ten wątek:
  • mo_Nika Autorytet

Wysłany: 31 października 2021, 19:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy żeby włączyć heparyne od transferu wystarczy jak zbadam i zobaczę czy wyjdzie mutacja czynnika V Leiden i genu protrombiny? Czy koniecznie muszę zbadać też MTHFR i PAI1? Wiem, że na testdna jest cały pakiet i najkorzystniej cenowo wychodzi, ale wysyłkowo chyba już nie zdążę 🙄 tak mnie stres dopadł, że chyba bym była spokojniejsza gdybym.miala pewność, że heparyna nie jest u mnie konieczna. W diagnostyce u mnie w mieście widzę, że mogę zbadać V Leiden i gen protrombiny. Co myślicie?

3jgxcsqva773duy4.png
  • plinka2017 Autorytet

Wysłany: 31 października 2021, 19:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mo_Nika wrote:
    Dziewczyny czy żeby włączyć heparyne od transferu wystarczy jak zbadam i zobaczę czy wyjdzie mutacja czynnika V Leiden i genu protrombiny? Czy koniecznie muszę zbadać też MTHFR i PAI1? Wiem, że na testdna jest cały pakiet i najkorzystniej cenowo wychodzi, ale wysyłkowo chyba już nie zdążę 🙄 tak mnie stres dopadł, że chyba bym była spokojniejsza gdybym.miala pewność, że heparyna nie jest u mnie konieczna. W diagnostyce u mnie w mieście widzę, że mogę zbadać V Leiden i gen protrombiny. Co myślicie?

Ja mam mutacje w PAI i MTHFR i to wystarczyło do heparyny. Przy V Leiden to już chyba poważniejszy gen odpowiedzialny za zakrzepicę.
    Większość tutaj na raczej właśnie ten PAI lub MTHFR.

Ja bym jednak zrobiła pakiet trombofili a jak nie zdążysz z wynikami, to zapobiegawczo poprosiła o heparynę na początek.
    Jeśli miałaś wcześniej poronienia (wybacz, ale nie pamiętam) to tym bardziej możesz poprosić.
    A kiedy transferujesz?

Nat. ciąża - Poronienie 8 t.c. 09.2018
    PCOS, nied. tarczycy, IO
    PAI1 hetero, MTHFR homo
    Od 2018 dalsze starania, IUI, bez skutku
    2021 InVitro IMSI uzyskano 2 blastki

Transfer świeży 2.06.2021 4AA c.bioch.

Transfer 2.07.2021❄️ 4BA 🙏
    6 dpt ⏸️
    10.03.2022 Wiktor 3825 g 🥰

03.2023 walczymy o rodzeństwo 💪
    Pobrane 18 🥚11 dojrzałych
    Mamy 6 ❄️
    3x 4ba, 4bb, 3aa, 3ba

25.04 transfer ❄️ 4ba
    6 dpt ⏸️, 7 dpt beta 64, 9 dpt beta 194, 11 dpt beta 542, 13 dpt beta 1299 , 20 dpt beta 10734, 27 dpt ❤️ 0,75 cm, 30 dpt ❤️ 0,94 cm
    9+4 🖤 dziewczynka. łyżeczkowanie
  • mo_Nika Autorytet

Wysłany: 31 października 2021, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Plinka nie mam jeszcze wyznaczonej daty transferu ale już się przygotowuje do crio. Mam za sobą jedynie dwa nieudane transfery, beta w ogóle nie rusza. Tak w skrócie - konsultowałam z dr i nie widział sensu żeby coś więcej badać na tym etapie. Dorzucam teraz jedynie scratching no i transferuje dwa zarodki. Niby zaufałam doktorowi, ale im bliżej transferu tym większy stres i poczucie, że nie zrobiłam wszystkiego co mogłam. Żołądek z nerwów mi siada i zaczynam kombinować co mogę jeszcze na szybko ogarnąć 🙄

3jgxcsqva773duy4.png
  • plinka2017 Autorytet

Wysłany: 31 października 2021, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mo_Nika wrote:
    Plinka nie mam jeszcze wyznaczonej daty transferu ale już się przygotowuje do crio. Mam za sobą jedynie dwa nieudane transfery, beta w ogóle nie rusza. Tak w skrócie - konsultowałam z dr i nie widział sensu żeby coś więcej badać na tym etapie. Dorzucam teraz jedynie scratching no i transferuje dwa zarodki. Niby zaufałam doktorowi, ale im bliżej transferu tym większy stres i poczucie, że nie zrobiłam wszystkiego co mogłam. Żołądek z nerwów mi siada i zaczynam kombinować co mogę jeszcze na szybko ogarnąć 🙄

Ja trombofilie zrobiłam od razu po pierwszym nieudanym transferze i do drugiego już miałam wyniki i dr stwierdził, że bardzo dobrze, że to zrobiłam.
    Aż tak długo nie czeka się za wynikami, więc tym bardziej, jeśli nie masz jeszcze terminu crio, to ja bym od razu robiła pakiet 🙂

Nat. ciąża - Poronienie 8 t.c. 09.2018
    PCOS, nied. tarczycy, IO
    PAI1 hetero, MTHFR homo
    Od 2018 dalsze starania, IUI, bez skutku
    2021 InVitro IMSI uzyskano 2 blastki

Transfer świeży 2.06.2021 4AA c.bioch.

Transfer 2.07.2021❄️ 4BA 🙏
    6 dpt ⏸️
    10.03.2022 Wiktor 3825 g 🥰

03.2023 walczymy o rodzeństwo 💪
    Pobrane 18 🥚11 dojrzałych
    Mamy 6 ❄️
    3x 4ba, 4bb, 3aa, 3ba

25.04 transfer ❄️ 4ba
    6 dpt ⏸️, 7 dpt beta 64, 9 dpt beta 194, 11 dpt beta 542, 13 dpt beta 1299 , 20 dpt beta 10734, 27 dpt ❤️ 0,75 cm, 30 dpt ❤️ 0,94 cm
    9+4 🖤 dziewczynka. łyżeczkowanie
  • Motyl12 Autorytet

Wysłany: 31 października 2021, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta123 wrote:
    Ja właśnie to zaobserwowałam po operacji gdzie usuwali mi ogniska endometriozy… utrzymywało się długo. Teraz już nawet nie mierzę bo w sumie po co… mi wyszły bardzo mocno rozjechane cytokiny. Czynnik TNF miałam podwyższony kilkanaście razy, interferon również. W skrócie podobno świadczy to o jakimś stanie zapalnym i walce organizmu. Brałam jakieś suplementy i po kilku miesiącach wyniki są nadal mocno podwyższone, ale spadły o połowę. Przez to mam mieć Intralipid. Podobno ma wyciszyć mój organizm. Ty miałaś jakieś dodatki do transferu, w którym się udało ? 🙂
    No widzisz, chyba jednak coś jest w tych znieczuleniach i zabiegach nie tak. Tez mialam m.in.ogniska endometriozy usuwane..cos tam musiało się zadziać...do transferu mialam intralipid, accofil, scratching endometrium, embrioglue, relanium(na moją prośbę) no i standardowe leki heparyna acard metypred prolutex utrogestan (chyba wszystko wymienilam-troche tego było;)

Udane 2IVF-Zdarzył się cud😍
    Maj 2022r-rodzi się synuś🤱💙
  • mo_Nika Autorytet

Wysłany: 31 października 2021, 20:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    plinka2017 wrote:
    Ja trombofilie zrobiłam od razu po pierwszym nieudanym transferze i do drugiego już miałam wyniki i dr stwierdził, że bardzo dobrze, że to zrobiłam.
    Aż tak długo nie czeka się za wynikami, więc tym bardziej, jeśli nie masz jeszcze terminu crio, to ja bym od razu robiła pakiet 🙂

Zakładając, że wynik będzie w ciągu tych 6-7 dni roboczych jak podają na stronie testdna, to raczej nie zdążę.

Ma ktoś może info jak to wygląda w praktyce? Robiłyście w ostatnim czasie pakiet na trombofilię na testdna? Po jakim czasie był wynik?

3jgxcsqva773duy4.png
  • Marzycielka7 Autorytet

Wysłany: 31 października 2021, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lindalia wrote:
    Z tego co się orientuję, to sterydy w takich dawkach są w każdym standardowym protokole do criotransferu.

Bo tak rozkminiałam ze mam TSH 1,980 a słyszałam ze dobrze gdyby było blisko 1,0
    I mam dylemat czy mi to tez nie przeszkadza w zagnieżdżeniu zarodka 🤔

• dobuska Autorytet

Wysłany: 31 października 2021, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mo_Nika wrote:
    Ja mam hetero mthfr i v-leiden. Heparynę dała mi dopiero lekarka prowadząca ciąże. Spokojnie zdążysz moim zdaniem :)

• Aguś93 Autorytet

Wysłany: 31 października 2021, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Motyl12 wrote:
    No widzisz, chyba jednak coś jest w tych znieczuleniach i zabiegach nie tak. Tez mialam m.in.ogniska endometriozy usuwane..cos tam musiało się zadziać...do transferu mialam intralipid, accofil, scratching endometrium, embrioglue, relanium(na moją prośbę) no i standardowe leki heparyna acard metypred prolutex utrogestan (chyba wszystko wymienilam-troche tego było;)

A ile razy miałaś intralipid?
    Czy w wszystkie dni tygodnia podają intralipid?

11.18 Histeroskopia ,2xIUI :(
    06.19 In Vitro- 5 zarodków, po badaniu 3 zdrowe
    07.19 Transfer :(, 12.19 Transfer :(
    05.20 Transfer :(
    Zmiana kliniki -2 i 3 procedura in vitro- beta 0 lub biochemiczne
    Zmiana kliniki - 4 procedura
    22.11 transfer 4bb i 3ba
    7dpt 165🍀
    9dpt 372🍀
    11dpt 601🍀
    14 dpt 1081🍀
    21 dpt wizyta są 2 zarodki 👊🍀
    34 dpt Mamy jedno ❤
    w4sqflw1wm1d4kvz.png
  • lindalia Autorytet

Wysłany: 31 października 2021, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w poniedziałek dostałam pakiet z testdna, w piątek miałam wynik na mailu, a na drugi dzień udało mi się umówić konsultacje z genetykiem.

U mnie tylko pai hetero, na to heparyny lekarze nie dają, ale genetyk zalecił i wypisał mi na to papier.
    Dr S nie chciał dać heparyny mimo to, ale ja w sumie sama poprosiłam, że wolę brać niż nie brać (dodatkowo, że ten genetyk napisał, że od dnia transferu trzeba). W końcu dostałam receptę, ale na odpłatność 100%, bo dr mówił, że tylko przy poważniejszych zaleceniach wypisze na zniżkę.
    Jak poprosisz to powinien wypisać na minimalną dawkę, niektóre kliniki heparynę uznają za standard do transferu.

• Martens Koleżanka

Wysłany: 31 października 2021, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marzycielka7 wrote:
    Bo tak rozkminiałam ze mam TSH 1,980 a słyszałam ze dobrze gdyby było blisko 1,0
    I mam dylemat czy mi to tez nie przeszkadza w zagnieżdżeniu zarodka 🤔

Powiem po sobie, miałam ponad 2 i endokrynolog sugerowała spróbować obniżyć ten poziom przed transferem.

Marzycielka7 lubi tę wiadomość

20.08.2021 transfer dwóch zarodków, nieudany, beta 0

19.10.2021 transfer (trzydniowca, KD)
    8dpt 81,48
    10dpt 233,87
    14dpt 1710,44
    21dpt 27 tys
    27 dpt jest <3
  • Marzycielka7 Autorytet

Wysłany: 31 października 2021, 22:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martens wrote:
    Powiem po sobie, miałam ponad 2 i endokrynolog sugerowała spróbować obniżyć ten poziom przed transferem.

I mam teraz juz kocioł w głowie całkiem 🙈
    W środę 8 dc i jadę na podgląd
    Chyba aż sobie zacznę zapisywać pytania jakie będę chciała zadać doktorowi
    Coraz blizej podglądu i coraz więcej pytań 🙊

Staraczka007 lubi tę wiadomość

• Marzycielka7 Autorytet

Wysłany: 31 października 2021, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dobuska wrote:
    Ja mam hetero mthfr i v-leiden. Heparynę dała mi dopiero lekarka prowadząca ciąże. Spokojnie zdążysz moim zdaniem :)

A jak się ma PAI hetero i MTHFR hetero to doktor S widzi jakieś wskazania by dodatkowo coś wdrożyć czy niekoniecznie ?
    Orientujecie się ?

• Motyl12 Autorytet

Wysłany: 31 października 2021, 22:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aguś93 wrote:
    A ile razy miałaś intralipid?
    Czy w wszystkie dni tygodnia podają intralipid?
    2x...tydzien przed transferem i między 6 a 7tc. Niestety nie wiem czy we wszystkie dni podają. Jak będziesz w klinice to podpytaj w laboratorium:)

Aguś93 lubi tę wiadomość

Udane 2IVF-Zdarzył się cud😍
    Maj 2022r-rodzi się synuś🤱💙
  • Kasiaa93 Przyjaciółka

Wysłany: 31 października 2021, 22:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marzycielka7 wrote:
    A jak się ma PAI hetero i MTHFR hetero to doktor S widzi jakieś wskazania by dodatkowo coś wdrożyć czy niekoniecznie ?
    Orientujecie się ?

Hej, ja mam dokladnie ten sam "zestaw" mutacji. Pytalam dr S o heparynę i powiedział, że te mutacje nie są do tego wskazaniem i heparyna jest zbędna...

Tak jak pisala Lindalia, niektóre kliniki np Medart zlecaja heparynę wszystkim od transferu, nawet bez żadnych wskazan do tego.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 października 2021, 22:35

Marzycielka7, Aguś93 lubią tę wiadomość

• katrinka2609 Autorytet

Wysłany: 31 października 2021, 22:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marzycielka7 wrote:
    Orientujecie się ?
    Ja też mam pai 1 hetero i mthfr również hetero i mi dr L powiedział że od dnia transferu dodatkowo heparyna ale chyba każdy dr się inaczej do tego odnosi.

Starania od 2016
    2018 - 2 x UIU ☹️
    2019 - laparoskopia - endo 1 stopnia
    2021 InviMed
    Kariotypy - ok, AMH - 0,77
    Pai 1 i MTHFR - hetero, kir bX - brak ważnych Kirow implantacyjnych
    1 IVF - 5.2021 mamy 2 ❄️❄️- transfery 😢
    2 IVF - 10. 2021 mamy 2 ❄️❄️
    FET 11.2021- 4AA (acofil,neoparin)😢
    ........Długa przerwa ........
    FET 24.02.2023 4BA - (acofil,neoparin)
    6dpt cień cienia
    7dpt - beta 89,87
    10dpt -beta 331,61
    12dpt - beta 750,05
    14dpt - beta 1500,19
    17dpt - beta 3662,63
    19dpt - pęcherzyk ciążowy i ciałko żółtkowe 🥰🥰🥰

27.10.2023 rodzi się nasz syn ♥️

preg.png
  • katrinka2609 Autorytet

Wysłany: 31 października 2021, 22:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mo_Nika wrote:
    Mo_Nika ja robiłam pakiet v-leiden, pai 1 i mthfr w bardzo korzystnej cenie bo za 330zl na marcelinskiej w Poznaniu tam gdzie krwiodastwo i z tego co pamiętam dość szybko przyszły wyniki. Może masz w miarę blisko to warto podjechać...

Starania od 2016
    2018 - 2 x UIU ☹️
    2019 - laparoskopia - endo 1 stopnia
    2021 InviMed
    Kariotypy - ok, AMH - 0,77
    Pai 1 i MTHFR - hetero, kir bX - brak ważnych Kirow implantacyjnych
    1 IVF - 5.2021 mamy 2 ❄️❄️- transfery 😢
    2 IVF - 10. 2021 mamy 2 ❄️❄️
    FET 11.2021- 4AA (acofil,neoparin)😢
    ........Długa przerwa ........
    FET 24.02.2023 4BA - (acofil,neoparin)
    6dpt cień cienia
    7dpt - beta 89,87
    10dpt -beta 331,61
    12dpt - beta 750,05
    14dpt - beta 1500,19
    17dpt - beta 3662,63
    19dpt - pęcherzyk ciążowy i ciałko żółtkowe 🥰🥰🥰

27.10.2023 rodzi się nasz syn ♥️

preg.png
  • Marta123 Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2021, 00:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mo_Nika wrote:
    Ja również na Twoim miejscu wykonałabym pakiet. Niektórzy lekarze zalecają heparynę dopiero od pozytywnej bety, a do tego czasu zdążysz na pewno 🙂 ja biorę Neoparin od dnia transferu, ale mam pai homo i do tego obniżone białko S.

6 lat starań
    🙍🏼‍♀️: Endometrioza II stopnia (9.03.2020 - usunięcie ognisk i 2 polipów )
    kariotyp prawidłowy
    PAI-1 układ homozygotyczny
    MTHFR C677T hetero
    MTFHR A1298C hetero
    Białko S - lekko poniżej normy
    Reszta badań ok
    AMH - 1,83

🙎🏻‍♂️: kariotyp prawidłowy
    Nasienie - ok

2IUI- nieudane

12.2020
    -Pierwsza procedura, protokół krótki
    6 pobranych, 6 zapłodnionych: do 3 dnia 6, do 5 dnia dotrwały 2 blaski 🍀🍀
    -12.2020 Transfer świeżynki 😔
    (Prolutex 1x1, progesteron 200mg 3x1)
    -2.03.2021 transfer 5 dniowego ❄️ 😔
    (Prolutex 1x1, progesteron 200mg 3x1, matypred 2x1, estrofem 3x1, neoparin 40 1x1, Acard 150mg)

10.2021 II Procedura
    Mamy ❄️❄️❄️❄️🥰
  • Marta123 Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2021, 00:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Motyl12 wrote:
    To byłaś obstawiona z każdej strony. Super, że się udało 😊 a accofil to ze względu na Kiry ?

6 lat starań
    🙍🏼‍♀️: Endometrioza II stopnia (9.03.2020 - usunięcie ognisk i 2 polipów )
    kariotyp prawidłowy
    PAI-1 układ homozygotyczny
    MTHFR C677T hetero
    MTFHR A1298C hetero
    Białko S - lekko poniżej normy
    Reszta badań ok
    AMH - 1,83

🙎🏻‍♂️: kariotyp prawidłowy
    Nasienie - ok

2IUI- nieudane

12.2020
    -Pierwsza procedura, protokół krótki
    6 pobranych, 6 zapłodnionych: do 3 dnia 6, do 5 dnia dotrwały 2 blaski 🍀🍀
    -12.2020 Transfer świeżynki 😔
    (Prolutex 1x1, progesteron 200mg 3x1)
    -2.03.2021 transfer 5 dniowego ❄️ 😔
    (Prolutex 1x1, progesteron 200mg 3x1, matypred 2x1, estrofem 3x1, neoparin 40 1x1, Acard 150mg)

10.2021 II Procedura
    Mamy ❄️❄️❄️❄️🥰
  • Marzycielka7 Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2021, 07:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    katrinka2609 wrote:
    Ja też mam pai 1 hetero i mthfr również hetero i mi dr L powiedział że od dnia transferu dodatkowo heparyna ale chyba każdy dr się inaczej do tego odnosi.

I bądź tu mądry 🙈jak każdy robi inaczej 🙈

‹‹ 1430 1431 1432 1433 1434 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ