INVIMED POZNAŃ
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny czy żeby włączyć heparyne od transferu wystarczy jak zbadam i zobaczę czy wyjdzie mutacja czynnika V Leiden i genu protrombiny? Czy koniecznie muszę zbadać też MTHFR i PAI1? Wiem, że na testdna jest cały pakiet i najkorzystniej cenowo wychodzi, ale wysyłkowo chyba już nie zdążę 🙄 tak mnie stres dopadł, że chyba bym była spokojniejsza gdybym.miala pewność, że heparyna nie jest u mnie konieczna. W diagnostyce u mnie w mieście widzę, że mogę zbadać V Leiden i gen protrombiny. Co myślicie?
-
mo_Nika wrote:Dziewczyny czy żeby włączyć heparyne od transferu wystarczy jak zbadam i zobaczę czy wyjdzie mutacja czynnika V Leiden i genu protrombiny? Czy koniecznie muszę zbadać też MTHFR i PAI1? Wiem, że na testdna jest cały pakiet i najkorzystniej cenowo wychodzi, ale wysyłkowo chyba już nie zdążę 🙄 tak mnie stres dopadł, że chyba bym była spokojniejsza gdybym.miala pewność, że heparyna nie jest u mnie konieczna. W diagnostyce u mnie w mieście widzę, że mogę zbadać V Leiden i gen protrombiny. Co myślicie?
Ja mam mutacje w PAI i MTHFR i to wystarczyło do heparyny. Przy V Leiden to już chyba poważniejszy gen odpowiedzialny za zakrzepicę.
Większość tutaj na raczej właśnie ten PAI lub MTHFR.
Ja bym jednak zrobiła pakiet trombofili a jak nie zdążysz z wynikami, to zapobiegawczo poprosiła o heparynę na początek.
Jeśli miałaś wcześniej poronienia (wybacz, ale nie pamiętam) to tym bardziej możesz poprosić.
A kiedy transferujesz?Nat. ciąża - Poronienie 8 t.c. 09.2018
PCOS, nied. tarczycy, IO
PAI1 hetero, MTHFR homo
Od 2018 dalsze starania, IUI, bez skutku
2021 InVitro IMSI uzyskano 2 blastki
Transfer świeży 2.06.2021 4AA c.bioch.
Transfer 2.07.2021❄️ 4BA 🙏
6 dpt ⏸️
10.03.2022 Wiktor 3825 g 🥰
03.2023 walczymy o rodzeństwo 💪
Pobrane 18 🥚11 dojrzałych
Mamy 6 ❄️
3x 4ba, 4bb, 3aa, 3ba
25.04 transfer ❄️ 4ba
6 dpt ⏸️, 7 dpt beta 64, 9 dpt beta 194, 11 dpt beta 542, 13 dpt beta 1299 , 20 dpt beta 10734, 27 dpt ❤️ 0,75 cm, 30 dpt ❤️ 0,94 cm
9+4 🖤 dziewczynka. łyżeczkowanie -
Plinka nie mam jeszcze wyznaczonej daty transferu ale już się przygotowuje do crio. Mam za sobą jedynie dwa nieudane transfery, beta w ogóle nie rusza. Tak w skrócie - konsultowałam z dr i nie widział sensu żeby coś więcej badać na tym etapie. Dorzucam teraz jedynie scratching no i transferuje dwa zarodki. Niby zaufałam doktorowi, ale im bliżej transferu tym większy stres i poczucie, że nie zrobiłam wszystkiego co mogłam. Żołądek z nerwów mi siada i zaczynam kombinować co mogę jeszcze na szybko ogarnąć 🙄
-
mo_Nika wrote:Plinka nie mam jeszcze wyznaczonej daty transferu ale już się przygotowuje do crio. Mam za sobą jedynie dwa nieudane transfery, beta w ogóle nie rusza. Tak w skrócie - konsultowałam z dr i nie widział sensu żeby coś więcej badać na tym etapie. Dorzucam teraz jedynie scratching no i transferuje dwa zarodki. Niby zaufałam doktorowi, ale im bliżej transferu tym większy stres i poczucie, że nie zrobiłam wszystkiego co mogłam. Żołądek z nerwów mi siada i zaczynam kombinować co mogę jeszcze na szybko ogarnąć 🙄
Ja trombofilie zrobiłam od razu po pierwszym nieudanym transferze i do drugiego już miałam wyniki i dr stwierdził, że bardzo dobrze, że to zrobiłam.
Aż tak długo nie czeka się za wynikami, więc tym bardziej, jeśli nie masz jeszcze terminu crio, to ja bym od razu robiła pakiet 🙂
Nat. ciąża - Poronienie 8 t.c. 09.2018
PCOS, nied. tarczycy, IO
PAI1 hetero, MTHFR homo
Od 2018 dalsze starania, IUI, bez skutku
2021 InVitro IMSI uzyskano 2 blastki
Transfer świeży 2.06.2021 4AA c.bioch.
Transfer 2.07.2021❄️ 4BA 🙏
6 dpt ⏸️
10.03.2022 Wiktor 3825 g 🥰
03.2023 walczymy o rodzeństwo 💪
Pobrane 18 🥚11 dojrzałych
Mamy 6 ❄️
3x 4ba, 4bb, 3aa, 3ba
25.04 transfer ❄️ 4ba
6 dpt ⏸️, 7 dpt beta 64, 9 dpt beta 194, 11 dpt beta 542, 13 dpt beta 1299 , 20 dpt beta 10734, 27 dpt ❤️ 0,75 cm, 30 dpt ❤️ 0,94 cm
9+4 🖤 dziewczynka. łyżeczkowanie -
Marta123 wrote:Ja właśnie to zaobserwowałam po operacji gdzie usuwali mi ogniska endometriozy… utrzymywało się długo. Teraz już nawet nie mierzę bo w sumie po co… mi wyszły bardzo mocno rozjechane cytokiny. Czynnik TNF miałam podwyższony kilkanaście razy, interferon również. W skrócie podobno świadczy to o jakimś stanie zapalnym i walce organizmu. Brałam jakieś suplementy i po kilku miesiącach wyniki są nadal mocno podwyższone, ale spadły o połowę. Przez to mam mieć Intralipid. Podobno ma wyciszyć mój organizm. Ty miałaś jakieś dodatki do transferu, w którym się udało ? 🙂Udane 2IVF-Zdarzył się cud😍
Maj 2022r-rodzi się synuś🤱💙 -
plinka2017 wrote:Ja trombofilie zrobiłam od razu po pierwszym nieudanym transferze i do drugiego już miałam wyniki i dr stwierdził, że bardzo dobrze, że to zrobiłam.
Aż tak długo nie czeka się za wynikami, więc tym bardziej, jeśli nie masz jeszcze terminu crio, to ja bym od razu robiła pakiet 🙂
Zakładając, że wynik będzie w ciągu tych 6-7 dni roboczych jak podają na stronie testdna, to raczej nie zdążę.
Ma ktoś może info jak to wygląda w praktyce? Robiłyście w ostatnim czasie pakiet na trombofilię na testdna? Po jakim czasie był wynik? -
lindalia wrote:Z tego co się orientuję, to sterydy w takich dawkach są w każdym standardowym protokole do criotransferu.
Bo tak rozkminiałam ze mam TSH 1,980 a słyszałam ze dobrze gdyby było blisko 1,0
I mam dylemat czy mi to tez nie przeszkadza w zagnieżdżeniu zarodka 🤔 -
mo_Nika wrote:Dziewczyny czy żeby włączyć heparyne od transferu wystarczy jak zbadam i zobaczę czy wyjdzie mutacja czynnika V Leiden i genu protrombiny? Czy koniecznie muszę zbadać też MTHFR i PAI1? Wiem, że na testdna jest cały pakiet i najkorzystniej cenowo wychodzi, ale wysyłkowo chyba już nie zdążę 🙄 tak mnie stres dopadł, że chyba bym była spokojniejsza gdybym.miala pewność, że heparyna nie jest u mnie konieczna. W diagnostyce u mnie w mieście widzę, że mogę zbadać V Leiden i gen protrombiny. Co myślicie?
-
Motyl12 wrote:No widzisz, chyba jednak coś jest w tych znieczuleniach i zabiegach nie tak. Tez mialam m.in.ogniska endometriozy usuwane..cos tam musiało się zadziać...do transferu mialam intralipid, accofil, scratching endometrium, embrioglue, relanium(na moją prośbę) no i standardowe leki heparyna acard metypred prolutex utrogestan (chyba wszystko wymienilam-troche tego było;)
A ile razy miałaś intralipid?
Czy w wszystkie dni tygodnia podają intralipid?11.18 Histeroskopia ,2xIUI
06.19 In Vitro- 5 zarodków, po badaniu 3 zdrowe
07.19 Transfer , 12.19 Transfer
05.20 Transfer
Zmiana kliniki -2 i 3 procedura in vitro- beta 0 lub biochemiczne
Zmiana kliniki - 4 procedura
22.11 transfer 4bb i 3ba
7dpt 165🍀
9dpt 372🍀
11dpt 601🍀
14 dpt 1081🍀
21 dpt wizyta są 2 zarodki 👊🍀
34 dpt Mamy jedno ❤
-
Ja w poniedziałek dostałam pakiet z testdna, w piątek miałam wynik na mailu, a na drugi dzień udało mi się umówić konsultacje z genetykiem.
U mnie tylko pai hetero, na to heparyny lekarze nie dają, ale genetyk zalecił i wypisał mi na to papier.
Dr S nie chciał dać heparyny mimo to, ale ja w sumie sama poprosiłam, że wolę brać niż nie brać (dodatkowo, że ten genetyk napisał, że od dnia transferu trzeba). W końcu dostałam receptę, ale na odpłatność 100%, bo dr mówił, że tylko przy poważniejszych zaleceniach wypisze na zniżkę.
Jak poprosisz to powinien wypisać na minimalną dawkę, niektóre kliniki heparynę uznają za standard do transferu. -
Marzycielka7 wrote:Bo tak rozkminiałam ze mam TSH 1,980 a słyszałam ze dobrze gdyby było blisko 1,0
I mam dylemat czy mi to tez nie przeszkadza w zagnieżdżeniu zarodka 🤔
Powiem po sobie, miałam ponad 2 i endokrynolog sugerowała spróbować obniżyć ten poziom przed transferem.
Marzycielka7 lubi tę wiadomość
20.08.2021 transfer dwóch zarodków, nieudany, beta 0
19.10.2021 transfer (trzydniowca, KD)
8dpt 81,48
10dpt 233,87
14dpt 1710,44
21dpt 27 tys
27 dpt jest -
Martens wrote:Powiem po sobie, miałam ponad 2 i endokrynolog sugerowała spróbować obniżyć ten poziom przed transferem.
I mam teraz juz kocioł w głowie całkiem 🙈
W środę 8 dc i jadę na podgląd
Chyba aż sobie zacznę zapisywać pytania jakie będę chciała zadać doktorowi
Coraz blizej podglądu i coraz więcej pytań 🙊Staraczka007 lubi tę wiadomość
-
dobuska wrote:Ja mam hetero mthfr i v-leiden. Heparynę dała mi dopiero lekarka prowadząca ciąże. Spokojnie zdążysz moim zdaniem
A jak się ma PAI hetero i MTHFR hetero to doktor S widzi jakieś wskazania by dodatkowo coś wdrożyć czy niekoniecznie ?
Orientujecie się ? -
Aguś93 wrote:A ile razy miałaś intralipid?
Czy w wszystkie dni tygodnia podają intralipid?Aguś93 lubi tę wiadomość
Udane 2IVF-Zdarzył się cud😍
Maj 2022r-rodzi się synuś🤱💙 -
Marzycielka7 wrote:A jak się ma PAI hetero i MTHFR hetero to doktor S widzi jakieś wskazania by dodatkowo coś wdrożyć czy niekoniecznie ?
Orientujecie się ?
Hej, ja mam dokladnie ten sam "zestaw" mutacji. Pytalam dr S o heparynę i powiedział, że te mutacje nie są do tego wskazaniem i heparyna jest zbędna...
Tak jak pisala Lindalia, niektóre kliniki np Medart zlecaja heparynę wszystkim od transferu, nawet bez żadnych wskazan do tego.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 października 2021, 22:35
Marzycielka7, Aguś93 lubią tę wiadomość
-
Marzycielka7 wrote:A jak się ma PAI hetero i MTHFR hetero to doktor S widzi jakieś wskazania by dodatkowo coś wdrożyć czy niekoniecznie ?
Orientujecie się ?Starania od 2016
2018 - 2 x UIU ☹️
2019 - laparoskopia - endo 1 stopnia
2021 InviMed
Kariotypy - ok, AMH - 0,77
Pai 1 i MTHFR - hetero, kir bX - brak ważnych Kirow implantacyjnych
1 IVF - 5.2021 mamy 2 ❄️❄️- transfery 😢
2 IVF - 10. 2021 mamy 2 ❄️❄️
FET 11.2021- 4AA (acofil,neoparin)😢
........Długa przerwa ........
FET 24.02.2023 4BA - (acofil,neoparin)
6dpt cień cienia
7dpt - beta 89,87
10dpt -beta 331,61
12dpt - beta 750,05
14dpt - beta 1500,19
17dpt - beta 3662,63
19dpt - pęcherzyk ciążowy i ciałko żółtkowe 🥰🥰🥰
27.10.2023 rodzi się nasz syn ♥️
-
mo_Nika wrote:Plinka nie mam jeszcze wyznaczonej daty transferu ale już się przygotowuje do crio. Mam za sobą jedynie dwa nieudane transfery, beta w ogóle nie rusza. Tak w skrócie - konsultowałam z dr i nie widział sensu żeby coś więcej badać na tym etapie. Dorzucam teraz jedynie scratching no i transferuje dwa zarodki. Niby zaufałam doktorowi, ale im bliżej transferu tym większy stres i poczucie, że nie zrobiłam wszystkiego co mogłam. Żołądek z nerwów mi siada i zaczynam kombinować co mogę jeszcze na szybko ogarnąć 🙄Starania od 2016
2018 - 2 x UIU ☹️
2019 - laparoskopia - endo 1 stopnia
2021 InviMed
Kariotypy - ok, AMH - 0,77
Pai 1 i MTHFR - hetero, kir bX - brak ważnych Kirow implantacyjnych
1 IVF - 5.2021 mamy 2 ❄️❄️- transfery 😢
2 IVF - 10. 2021 mamy 2 ❄️❄️
FET 11.2021- 4AA (acofil,neoparin)😢
........Długa przerwa ........
FET 24.02.2023 4BA - (acofil,neoparin)
6dpt cień cienia
7dpt - beta 89,87
10dpt -beta 331,61
12dpt - beta 750,05
14dpt - beta 1500,19
17dpt - beta 3662,63
19dpt - pęcherzyk ciążowy i ciałko żółtkowe 🥰🥰🥰
27.10.2023 rodzi się nasz syn ♥️
-
6 lat starań
🙍🏼♀️: Endometrioza II stopnia (9.03.2020 - usunięcie ognisk i 2 polipów )
kariotyp prawidłowy
PAI-1 układ homozygotyczny
MTHFR C677T hetero
MTFHR A1298C hetero
Białko S - lekko poniżej normy
Reszta badań ok
AMH - 1,83
🙎🏻♂️: kariotyp prawidłowy
Nasienie - ok
2IUI- nieudane
12.2020
-Pierwsza procedura, protokół krótki
6 pobranych, 6 zapłodnionych: do 3 dnia 6, do 5 dnia dotrwały 2 blaski 🍀🍀
-12.2020 Transfer świeżynki 😔
(Prolutex 1x1, progesteron 200mg 3x1)
-2.03.2021 transfer 5 dniowego ❄️ 😔
(Prolutex 1x1, progesteron 200mg 3x1, matypred 2x1, estrofem 3x1, neoparin 40 1x1, Acard 150mg)
10.2021 II Procedura
Mamy ❄️❄️❄️❄️🥰 -
Motyl12 wrote:No widzisz, chyba jednak coś jest w tych znieczuleniach i zabiegach nie tak. Tez mialam m.in.ogniska endometriozy usuwane..cos tam musiało się zadziać...do transferu mialam intralipid, accofil, scratching endometrium, embrioglue, relanium(na moją prośbę) no i standardowe leki heparyna acard metypred prolutex utrogestan (chyba wszystko wymienilam-troche tego było;)6 lat starań
🙍🏼♀️: Endometrioza II stopnia (9.03.2020 - usunięcie ognisk i 2 polipów )
kariotyp prawidłowy
PAI-1 układ homozygotyczny
MTHFR C677T hetero
MTFHR A1298C hetero
Białko S - lekko poniżej normy
Reszta badań ok
AMH - 1,83
🙎🏻♂️: kariotyp prawidłowy
Nasienie - ok
2IUI- nieudane
12.2020
-Pierwsza procedura, protokół krótki
6 pobranych, 6 zapłodnionych: do 3 dnia 6, do 5 dnia dotrwały 2 blaski 🍀🍀
-12.2020 Transfer świeżynki 😔
(Prolutex 1x1, progesteron 200mg 3x1)
-2.03.2021 transfer 5 dniowego ❄️ 😔
(Prolutex 1x1, progesteron 200mg 3x1, matypred 2x1, estrofem 3x1, neoparin 40 1x1, Acard 150mg)
10.2021 II Procedura
Mamy ❄️❄️❄️❄️🥰