INVIMED POZNAŃ
-
WIADOMOŚĆ
-
Dżoanniks wrote:Aniu, tu na forum było sporo ciąż z zarodków BB więc szanse zawsze są
i to myślę nie mniejsze niż z zarodkami AA czy AB. A będziesz mieć podane dwa?
Dżoanniks lubi tę wiadomość
-
paulist wrote:A ja zapytam z ciekawości, bo sama pewnie w czerwcu będę podchodzić do transferu, o ile wszystko dobrze pójdzie - lekarze zwykle decydują się na pojedynczy transfer czy dwa zarodki?
Zwykle na jeden, bo dwa zarodki to większe prawdopodobieństwo ciąży mnogiej. Także ro są indywidualne sytuacje. Tak jak u np Ani powyżej, ale to tak naprawdę też wasza decyzja. Lekarz nie może tego wam narzucić.paulist lubi tę wiadomość
Leon ur. 28.02.2023 ❤️ -
Wiki1993 wrote:A czy można dobrowolnie zdecydować się na dwa zarodki czy bez wskazań medycznych lekarze podają tylko jeden zarodek?
Nie wiem czy bez wskazań lekarz by się zgodził 🙄🤔. I w ogóle czy tak można dobrowolnie. Tu najlepiej spytać się bezpośrednio lekarza prowadzącego.
Edit: tutaj znalazłam info na stronie invicty jakie są zalecenia odnośnie ilości podawanych zarodków. No i tu chyba dochodzimy do sedna: to są zalecenia i tak naprawdę decyzję należy zawsze dobrze przemyśleć. https://www.klinikainvicta.pl/nieplodnosc-faq/liczba-zarodkow-podawanych-do-macicy/Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 kwietnia 2022, 21:03
Leon ur. 28.02.2023 ❤️ -
Dżoanniks wrote:Nie wiem czy bez wskazań lekarz by się zgodził 🙄🤔. I w ogóle czy tak można dobrowolnie. Tu najlepiej spytać się bezpośrednio lekarza prowadzącego
.
Edit: tutaj znalazłam info na stronie invicty jakie są zalecenia odnośnie ilości podawanych zarodków. No i tu chyba dochodzimy do sedna: to są zalecenia i tak naprawdę decyzję należy zawsze dobrze przemyśleć. https://www.klinikainvicta.pl/nieplodnosc-faq/liczba-zarodkow-podawanych-do-macicy/
Bardzo jasny artykuł są w nim wszystkie odpowiedzi na moje pytania 😉 -
Wiki1993 wrote:Dzięki właśnie byłam ciekawa czy tak w ogóle można. Może bezpieczniej jest po dać jeden.
Chciałam dwa zarodki, żeby zwiększyć szansę, a w sumie wizja ciąży bliźniaczej mi bardzo odpowiadała.
Dziewczyny tutaj trochę zgasiły mój entuzjazm, a potem lekarz w klinice również. Jeżeli nie ma wskazań, a podejście jest pierwsze, warto spróbować z jednym. Wręcz doktor nie chciał podać dwóch.
Po pierwsze są to ciąże wysokiego ryzyka, trzeba o tym pamiętać, a po drugie dwójka dzieci jednocześnie... podziwiam te mamy, które to ogarnęły, bo dla mnie jedno dziecko to tak wywróciło świat, że kłaniam się każdej mamie dwójki.
Dżoanniks lubi tę wiadomość
-
Tranquilo wrote:O Sroce czytałam różne opinie…muszę jeszcze zgłębić temat.
Natomiast jest świetnym specjalistą, który ma ogromną wiedzę (niejednokrotnie inni lekarze w klinice się z nim konsultują przy podejmowaniu decyzji - to o czymś świadczy). Jest skupiony na tym, by pomóc i bardzo mu zależy na pozytywnym finale.
No i ma specyficzne, aczkolwiek świetne poczucie humoru, co potwierdzić może kilka innych weteranek na tej grupie.
lindalia, Zgania91 lubią tę wiadomość
-
dobuska wrote:Znam te przemyślenia. Zanim podeszłam do procedury myślałam tak samo, czy lepiej tak, czy tak.
Chciałam dwa zarodki, żeby zwiększyć szansę, a w sumie wizja ciąży bliźniaczej mi bardzo odpowiadała.
Dziewczyny tutaj trochę zgasiły mój entuzjazm, a potem lekarz w klinice również. Jeżeli nie ma wskazań, a podejście jest pierwsze, warto spróbować z jednym. Wręcz doktor nie chciał podać dwóch.
Po pierwsze są to ciąże wysokiego ryzyka, trzeba o tym pamiętać, a po drugie dwójka dzieci jednocześnie... podziwiam te mamy, które to ogarnęły, bo dla mnie jedno dziecko to tak wywróciło świat, że kłaniam się każdej mamie dwójki.
Dokładnie mam tak samo. Dużo pytań czy tak czy nie. Czy tak można. Co lepiej. Ale w gruncie rzeczy najważniejsze żeby się dostać na dofinansowanie i żeby w ogóle się udało. Choć nie powiem ze bardzo chciałam mieć bizniaki 🙈🙈 -
Ja czekam za telefonem nadal
już mnie stres zjada, że może nie zadzwonią. Też rozważam wzięcie pod uwagę transferu 2 zarodków. Jednego brzdąca 8 letniego już mam więc myślę że 2 już mi nie straszne
Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 kwietnia 2022, 12:50
01.2014 pierwsza ciąża naturalnasynuś 2810g i 55 cm szczęścia
12.2018 HSG (lewy jajowód niedrożny)
05. 2019 Pierwsza wizyta niepłodnościowa, PCOS, IO
11.2021 Kolejna wizyta (mąż się oswoił z myślą o wspomaganym zajściu w ciążę)
11.2021-04.2022 zbieranie funduszy
04.2022 start dofinansowania 1procedura ivf
06.2022 punkcja
Mamy 6 mrozaczków
7.2022 pierwszy transfer nieudany (4BA)
8.2022 drugi transfer(3BA)
8dpt-34.53,10dpt- 47,44;11dpt - 30,71
9.2022 trzeci transfer (3BA)
7dpt BETA HCG 25,22
9dpt BETA HCG 49!
12dpt BETA HCG 205
14dpt BETA HCG 594
16dpt BETA HCG 1378<3
23dpt BETA HCG 11027<3
26 dpt mamy
13.06 2023 CC WIKTORIA 4480gram 13.40
10.09.2024 ciąża naturalna -
Woodwife wrote:Ja czekam za telefonem nadal
już mnie stres zjada, że może nie zadzwonią. Też rozważam wzięcie pod uwagę transferu 2 zarodków. Jednego brzdąca 8 letniego już mam więc myślę że 2 już mi nie straszne
Spokojnie zadzwonią teraz przez te święta się wszystko przedłużylo ale będą dzwonić 😘 na ja też mam już w domu 6 latke i myślałam że z dwójką damy radę. Ale widocznie z punktu widzenia medycznego chyba tak to nie wygląda. -
Wiki1993 wrote:A czy można dobrowolnie zdecydować się na dwa zarodki czy bez wskazań medycznych lekarze podają tylko jeden zarodek?6 lat starań
🙍🏼♀️: Endometrioza II stopnia (9.03.2020 - usunięcie ognisk i 2 polipów )
kariotyp prawidłowy
PAI-1 układ homozygotyczny
MTHFR C677T hetero
MTFHR A1298C hetero
Białko S - lekko poniżej normy
Reszta badań ok
AMH - 1,83
🙎🏻♂️: kariotyp prawidłowy
Nasienie - ok
2IUI- nieudane
12.2020
-Pierwsza procedura, protokół krótki
6 pobranych, 6 zapłodnionych: do 3 dnia 6, do 5 dnia dotrwały 2 blaski 🍀🍀
-12.2020 Transfer świeżynki 😔
(Prolutex 1x1, progesteron 200mg 3x1)
-2.03.2021 transfer 5 dniowego ❄️ 😔
(Prolutex 1x1, progesteron 200mg 3x1, matypred 2x1, estrofem 3x1, neoparin 40 1x1, Acard 150mg)
10.2021 II Procedura
Mamy ❄️❄️❄️❄️🥰