InviMed Wroclaw
-
WIADOMOŚĆ
-
Esperanza05 wrote:Cześć dziewczyny. Czy jest tu ktoś kto ma problem z przedwczesnym wygaszaniem funkcji jajników? Niestety chyba mnie ten problem dotyczy, objawia się to po AMH 1.46, bardzo wysokie FSH (w 3 miesiącach badane pomiędzy 1-5 dniem cyklu takie wyniki: pierwszy- 19.5, drugi- 10.5, trzeci- 16.5). Poza tym mam zwykle mało pęcherzyków na jajnikach podczas usg, ostatnio 5 ogółem. Żeby nie było zbyt prosto to jeszcze partner ma obniżone parametry nasienia ( 9.5mln na ml i w całości 20mln) plus za niskie FSH poniżej normy 1.2. Mam 32 lata i dr.G podkreśla że to są bardzo złe wyniki I że jest ryzyko że będę słabo reagować na stymulacja. Narazie szuka przyczyny (czekamy na wyniki badań genetycznych i inhibiny b) plus wiele rozszerzonych badań nasienia. Wiem że AMH nie podniosę ale chcę zrobić wszystko co w mojej mocy żeby mieć wpływ na jakoś moich komórek. Dziewczyny co radzicie? Macie jakieś sprawdzone sposoby? Narazie Dr zalecił branie DHEA, Q10 I Wit E. Sama kupiłam też inofem bo czytałam o nim wiele dobrego w kwestii regulacji hormonów więc mam nadzieję że pomoże mi obniżyć FSH.
Trzymam za Was wszystkie kciuki i życzę szybkiego spełnienia marzeń -
Gabka86 wrote:Czesc, u mnie pare lat temu stwierdzono przedwczesne wygasanie czynności jajników. Jestem na HTZ. Moje AMH 0.12, FSH prawie 60 i niski estriadol. Lekarz od razu stwierdził, ze nie ma sensu robić in vitro na moich komórkach, bo nic z tego nie wyjdzie. Bylam stymulowana Clostilbegyt przez swojego ginekologa ale nic nie wyszlo. Zdecydowalismy sie zgodnie z zaleceniami lekarza na KD. Mialam 3 transfery, ale na razie żaden nieudany. Ty masz lepsze wyniki, moze rzeczywiscie warto skorzystac z suplementacji i spróbować na swoich.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 października 2021, 14:17
👱♀️AMH 1,46 (07.2021), FSH 16,5
cykle: 25-27 dni, owulacje
kariotyp ✅
Frax ✅
przeciwciała przeciwjajnikowe ✅
Homocysteina: 6,84 ✅
mutacje: MTHFR_C677/PAI-1 4G hetero
👱
kariotyp ✅
MSOME ❌ I- 0%, II- 4%
SCD✅
FSH ⬇
testosteron✅ -
Kulka wrote:Mąż ma dobre wyniki nasienia, wg nich nawet bardzo dobre ale, że szukamy przyczyny to zaproponował jeszcze SCD, HBA, MSOME-6600. Mąż ma żylaka powrózka, który nie miał sprawiać problemów ale być może to go skłoniło do zasugerowania zrobienia rozszerzonych badań.
Natomiast mój cykl to ok. 30dni. Samo krwawienie to 7 dni. Kiedyś miałam bardzo bolesne miesiączki, teraz to się zmieniło. Od roku biorę euthyrox, bo mialam TSH blisko 4. Lekarz dał mi połówkę z 75 i póki co spadło do 1 i się trzyma. Drożność ok, cukier i insulina ok, żadnych Hashimoto itp. Progesteron po owulce wysoki, pecherzyki rosną i pękają chociaż mam ich dosyć dużo ale zawsze ten jeden dojrzeje - nie stwierdzono PCOS. Zdarzają mi się infekcje intymne ale posiewy, chlamydie i inne takie wyszły ok.
Nigdy nikt nie zasugerował mi badań dot. immunologii, czy może w kierunku endometriozy, nie wiedziałabym nawet od czego zacząć.
Szczerze mówiąc, zawsze staram się trzymać zdrowy tryb życia, Mąż też (wiadomo, zdarzają sie grzeszki ale komu nie). Może faktycznie wdrożyć dietę + suplementację tak na ostro.
Boje się, że jeśli zdecydujemy sie chociażby na taki podstawowy pakiet (rozumiem że to pobranie jajeczek + zapłodnienie i podanie „gotowego” zarodka i to jest jedna próba?) iv to sie nie uda, a wiadomo ile to wszystko kosztuje. I my i lekarz motamy się jak żyd po pustym sklepie bo sami nie wiemy czy nadal szukać, czy podejść do zabiegu i przyspieszyć działania.
Wiesz co....bardzo polecam Ci sie tym wszystkim po prostu zainteresować na maxa, poszperać poczytać, jest masa dróg innych niż IVF i jeśli nie macie jakiś problemów konkretnych to może warto dać sobie jeszcze chwile, trudno nam tu w kilku postach napisac instrukcj, to forum jest skarbnica wiedzy polecam też plodnaplatforma.pl i plodnosc.pl (oni mają też kanał na YT z spora ilością wywiadów )Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 października 2021, 14:29
Kulka lubi tę wiadomość
starania od 2013 r.
mąż:
- morfologia 1-2%,
- 2 operacje ŻPN,
- hormony, suple, dieta, sport
ja - 2021 wyszło, że:
- KIR Bx - brak implantacyjnych,
- TNF alfa ↑
- białko S ↓
- MTHFR - homozygota CC
Genetyka ok
2015 nieudane IVF, jeden zarodek
- 24.07.2020 2 trzydniowce - beta 0
- 15.10.2020 transfer 4AA - beta 0
- 19.03.2021 transfer 4AA - beta 0
- 26.10.2021 transfer 4AA - beta 0 (Fraxiparine,
Zarzio, Encorton, Acard)
- 27.04 transfer 3BA - (encorton, accofil, acard, neoparin) -
Esperanza05 wrote:Cześć dziewczyny. Czy jest tu ktoś kto ma problem z przedwczesnym wygaszaniem funkcji jajników? Niestety chyba mnie ten problem dotyczy, objawia się to po AMH 1.46, bardzo wysokie FSH (w 3 miesiącach badane pomiędzy 1-5 dniem cyklu takie wyniki: pierwszy- 19.5, drugi- 10.5, trzeci- 16.5). Poza tym mam zwykle mało pęcherzyków na jajnikach podczas usg, ostatnio 5 ogółem. Żeby nie było zbyt prosto to jeszcze partner ma obniżone parametry nasienia ( 9.5mln na ml i w całości 20mln) plus za niskie FSH poniżej normy 1.2. Mam 32 lata i dr.G podkreśla że to są bardzo złe wyniki I że jest ryzyko że będę słabo reagować na stymulacja. Narazie szuka przyczyny (czekamy na wyniki badań genetycznych i inhibiny b) plus wiele rozszerzonych badań nasienia. Wiem że AMH nie podniosę ale chcę zrobić wszystko co w mojej mocy żeby mieć wpływ na jakoś moich komórek. Dziewczyny co radzicie? Macie jakieś sprawdzone sposoby? Narazie Dr zalecił branie DHEA, Q10 I Wit E. Sama kupiłam też inofem bo czytałam o nim wiele dobrego w kwestii regulacji hormonów więc mam nadzieję że pomoże mi obniżyć FSH.
Trzymam za Was wszystkie kciuki i życzę szybkiego spełnienia marzeń
👩87’
👨85’
Starania od 2015
2017 IUI😔
2018 IUI😔
2019 Histeroskopia x2 usuwany polip
AMH 1, nasienie ok
Stos badań ,mutacje,trombofilie,kariotypy,zespół antyfos ok, z immuno cytokiny,imk Ok,Kir bx-Brak 2DL5, 2DL5, 2DS1, 2DS3, 2DS4,2DS5, 3DS1
03.21 start 1 ivf
04.21 ET 2x3dniowce😞
06.21 2FET CB 😞
04.11.21 3FET ostatni ❄️ 4bb encorton+accofil.
7dpt-⏸ 8dpt-123mlU/ml ,10dpt-284mlU/ml (inny lab), 12dpt-452,14dpt-975,21dpt-11097
26dpt- jest ❤️
6.12 -crl 9,4mm❤️
30.12- 3,85cm,fhr 171 -10+4
11.01 usg prenatalne -crl 5,69cm fhr 165 (12+0) sanco-zdrowy chłopiec❤️👶
crl 10,7cm fhr 146 15+0🥰
254 g ❤️ 18+0
420 g❤️20+6 usg połówkowe
710 g❤️ 24+0
980g❤️27+0
1516g❤️ 30+0 usg III trym
2180❤️33+0
2606g❤️35+4
2960g❤️37+0
15.07.2022 38+3❤️CC 3070 kg, 53cm 👶🥰🥰 -
Zielona87 wrote:ja tez jestem u G i mam AMH Ok 1,05 ,ale Inhibina b i fsh Ok ,przy pierwszej stymulacji udało się uzyskać 6 dojrzałych komórek ,2 zarodki transferowane w 3-dobie i były dwie blastki średniej klasy. Lekarz i ja byliśmy zadowoleni ,na razie bez sukcesu,ale liczę na cud przy ostatnim mrozaczki ,którego bierzemy w obstawie immuno w listopadzie ,a jak nie to robimy drugą i ostatnia stymulację od nowa. Ja zawsze trzymam się tego,że nie liczy się ilość ,tylko jakość . Do stymulacji polecił nam Dhea i q10 oraz standardowe wit b i d
A co myślisz o doktorze? Ja mu ufam bo wiem że jest dobrym specjalista, narazie miałam dwie wizyty ale zauważyłam że on mówi prosto z mostu (co cenie) ale fajnie by było jakby mi dodał chociaż odrobinę nadziei narazie podkreśla że jest źle i trzeba szybko działać i że niewiadomo czy w ogóle ivf będzie możliwe (jestem tego swiadoma) ale człowiek czasami potrzebuje chociaż odrobinę nadziei bo tak to się można całkiem załamać. Z drugiej strony wiem że nie ma czasu pocieszać każdej pacjentki. Ale miło by było narazie sama się pocieszam czytając jakieś pozytywne historie pomimo wielu przeciwności.Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 października 2021, 14:37
kariotyp ✅
Frax ✅
👱
kariotyp ✅
MSOME ❌ I- 0%, II- 4%
SCD✅
FSH ⬇
testosteron✅ -
Może przykład dla pocieszenia. Moja koleżanka ( 30 lat ) po 3 miesiącach starań zaszła w ciążę, którą niestety poroniła. Zrobiła badania i okazało się, że ma amh około 0,7. Dr był zdziwiony, że tak szybko zaszła. Po kolejnych 3 miesiącach zaszła w ciążę, a w sierpniu urodziła syna. Także tu musi też chodzić o inne czynniki.
Esperanza05 lubi tę wiadomość
Ja 39 lat
09.2006 Julia
jajowody drożne, czynnik męski IO
IUI 07.2017
08.2017 rozpoczęcie procedury IVF
15.09.2017 pick up mamy ❄❄❄❄❄
13.11.2017 crio ❄❄
19.07.2019 crio ❄ +embryoglue cb 😔
23.10.2019 crio ❄+embryoglue 6tc*😢
8 dpt beta 65,6
10 dpt beta 117,4 ( po 43h ) prog 17,60
12 dpt beta 264,3 prog 19,00
24 dpt beta 15880 prog 19,00
02.06.2020 crio ❄ + embryoglue 😢
2 IVF 08.2020 IMSI
21.08.2020 pick up mamy ❄ ❄ ❄ ❄
26.10.2020 crio ❄ 4ab😢
26.04.2021 crio ❄ cb 😢
17.07.2021 crio ❄️ 3ab cb 😥
20.09.2021 crio ❄️ 4ab 😢
3 IVF 11.2021 IMSI
29.11.2021 pick up mamy ❄️❄️ 3ab
Biopsja ok, histeroskopia ok. -
Esperanza05 wrote:Tak dokładnie wystarczy 1 komórka ale ta idealna mi polecił właśnie to samo plus też Wit E 2x200. To trzymam kciuki żeby Wam się udało
A co myślisz o doktorze? Ja mu ufam bo wiem że jest dobrym specjalista, narazie miałam dwie wizyty ale zauważyłam że on mówi prosto z mostu (co cenie) ale fajnie by było jakby mi dodał chociaż odrobinę nadziei narazie podkreśla że jest źle i trzeba szybko działać i że niewiadomo czy w ogóle ivf będzie możliwe (jestem tego swiadoma) ale człowiek czasami potrzebuje chociaż odrobinę nadziei bo tak to się można całkiem załamać. Z drugiej strony wiem że nie ma czasu pocieszać każdej pacjentki. Ale miło by było narazie sama się pocieszam czytając jakieś pozytywne historie pomimo wielu przeciwności.
👩87’
👨85’
Starania od 2015
2017 IUI😔
2018 IUI😔
2019 Histeroskopia x2 usuwany polip
AMH 1, nasienie ok
Stos badań ,mutacje,trombofilie,kariotypy,zespół antyfos ok, z immuno cytokiny,imk Ok,Kir bx-Brak 2DL5, 2DL5, 2DS1, 2DS3, 2DS4,2DS5, 3DS1
03.21 start 1 ivf
04.21 ET 2x3dniowce😞
06.21 2FET CB 😞
04.11.21 3FET ostatni ❄️ 4bb encorton+accofil.
7dpt-⏸ 8dpt-123mlU/ml ,10dpt-284mlU/ml (inny lab), 12dpt-452,14dpt-975,21dpt-11097
26dpt- jest ❤️
6.12 -crl 9,4mm❤️
30.12- 3,85cm,fhr 171 -10+4
11.01 usg prenatalne -crl 5,69cm fhr 165 (12+0) sanco-zdrowy chłopiec❤️👶
crl 10,7cm fhr 146 15+0🥰
254 g ❤️ 18+0
420 g❤️20+6 usg połówkowe
710 g❤️ 24+0
980g❤️27+0
1516g❤️ 30+0 usg III trym
2180❤️33+0
2606g❤️35+4
2960g❤️37+0
15.07.2022 38+3❤️CC 3070 kg, 53cm 👶🥰🥰 -
mm1 wrote:Może przykład dla pocieszenia. Moja koleżanka ( 30 lat ) po 3 miesiącach starań zaszła w ciążę, którą niestety poroniła. Zrobiła badania i okazało się, że ma amh około 0,7. Dr był zdziwiony, że tak szybko zaszła. Po kolejnych 3 miesiącach zaszła w ciążę, a w sierpniu urodziła syna. Także tu musi też chodzić o inne czynniki.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 października 2021, 21:25
kariotyp ✅
Frax ✅
👱
kariotyp ✅
MSOME ❌ I- 0%, II- 4%
SCD✅
FSH ⬇
testosteron✅ -
Esperanza05 wrote:Czytałam na wątkach o wysokim FSH i o DHEA że było nawet sporo takich przypadków że dziewczyny próbowały i IUI i IVF i się nie udawało a potem były naturalne niespodzianki nawet przy bardzo niskich wynikach AMH. To dodaje nadzieję jak człowiek jest podłamany. Także nawet i takie cuda są możliwe mam nadzieję że tak będzie i w Twoim wypadku. A kazali Ci brać DHEA?
-
Gabka86 wrote:Nie, lekarz nic nie mowil o DHEA. W moim przypadku to jest jeszcze nieprawidłowy kariotyp. Bylam u 3-ch roznych lekarzy i kazdy mowil ze jedyna opcja jest adopcja komorki, wiec raczej na cud nie licze. 😉 Ale pamiętam z tego forum dziewczyne chyba MUM2b i tez miala bardzo niskie amh, brala duzo supli. Wlasnie wit E, wit C 1000, koenzym Q10, DHEA, ashwaganda i cos tam jeszcze , brała te suplementy do poprawy jakosci komorek i nagle zaskoczyło i zaszla w ciążę naturalna 😊 Powodzenia kochana i badz dobrej mysli . Na pewno trzeba probowac roznych możliwości 🙂
Takie historie daja nadzieję jak człowiek ma gorszy dzień na pewno spróbuję wszystkiego co w mojej mocy żeby czuć chociaż odrobinę kontroli w tej niesprzyjającej sytuacji. Dziękuję Wam wszystkim za rady i za podzielenie się wiedzą. Na pewno przydadzą się niejednej osobie.Gabka86 lubi tę wiadomość
kariotyp ✅
Frax ✅
👱
kariotyp ✅
MSOME ❌ I- 0%, II- 4%
SCD✅
FSH ⬇
testosteron✅ -
Kulka wrote:Mąż ma dobre wyniki nasienia, wg nich nawet bardzo dobre ale, że szukamy przyczyny to zaproponował jeszcze SCD, HBA, MSOME-6600. Mąż ma żylaka powrózka, który nie miał sprawiać problemów ale być może to go skłoniło do zasugerowania zrobienia rozszerzonych badań.
Natomiast mój cykl to ok. 30dni. Samo krwawienie to 7 dni. Kiedyś miałam bardzo bolesne miesiączki, teraz to się zmieniło. Od roku biorę euthyrox, bo mialam TSH blisko 4. Lekarz dał mi połówkę z 75 i póki co spadło do 1 i się trzyma. Drożność ok, cukier i insulina ok, żadnych Hashimoto itp. Progesteron po owulce wysoki, pecherzyki rosną i pękają chociaż mam ich dosyć dużo ale zawsze ten jeden dojrzeje - nie stwierdzono PCOS. Zdarzają mi się infekcje intymne ale posiewy, chlamydie i inne takie wyszły ok.
Nigdy nikt nie zasugerował mi badań dot. immunologii, czy może w kierunku endometriozy, nie wiedziałabym nawet od czego zacząć.
Szczerze mówiąc, zawsze staram się trzymać zdrowy tryb życia, Mąż też (wiadomo, zdarzają sie grzeszki ale komu nie). Może faktycznie wdrożyć dietę + suplementację tak na ostro.
Boje się, że jeśli zdecydujemy sie chociażby na taki podstawowy pakiet (rozumiem że to pobranie jajeczek + zapłodnienie i podanie „gotowego” zarodka i to jest jedna próba?) iv to sie nie uda, a wiadomo ile to wszystko kosztuje. I my i lekarz motamy się jak żyd po pustym sklepie bo sami nie wiemy czy nadal szukać, czy podejść do zabiegu i przyspieszyć działania.
Doskonale Cię rozumiem. A badałas poziom kwasu foliowego i poziom homocysteiny? Dobrze to zbadać, jak poziom kwasu foliowego będzie powyżej normy kolejny krok to pakiet na trombofillie (na testdna.pl jest najtaniej) i sprawdzić czy nie masz jakiś mutacji. Bo czasem wystarczy wprowadzić acard i metylowane witaminy i się udaję. Jak reszta badań wyszła ok. -
Bunkierka wrote:Doskonale Cię rozumiem. A badałas poziom kwasu foliowego i poziom homocysteiny? Dobrze to zbadać, jak poziom kwasu foliowego będzie powyżej normy kolejny krok to pakiet na trombofillie (na testdna.pl jest najtaniej) i sprawdzić czy nie masz jakiś mutacji. Bo czasem wystarczy wprowadzić acard i metylowane witaminy i się udaję. Jak reszta badań wyszła ok.👱♀️AMH 1,46 (07.2021), FSH 16,5
kariotyp ✅
Frax ✅
👱
kariotyp ✅
MSOME ❌ I- 0%, II- 4%
SCD✅
FSH ⬇
testosteron✅ -
Kurczę lekarzem nie jestem. Ale zrobić ten pakiet możesz dla siebie, aby wiedzieć na czym stoisz. Bo np. mutacja PAI-1 odpowiada za zagnieżdżenie się zarodka. Homocysteine masz w normie, ale to pewnie dzięki metylowanej formie kwasu. Powiem Ci na moim przykładzie (w ciąży póki co nie byłam i nie jestem), ale wyszły mi 2 mutację. Jedna odpowiada właśnie za przyswajanie witaminy z grupy B. I jak brałam zwykła formę kwasu miałam dużo powyżej normy. Jak poczytałam forum i zmieniłam na metylowaną formę to mimo, że biorę tyle ile wcześniej mój poziom się unormował i wyniki są już ok. Homocysteina też jest w normie, ale nie wiem ile było przed zmianą. Także myślę, że warto zrobić ten pakiet. Bo mogą wyjść Ci mutację, przy których musisz brać heparynę i acard, aby utrzymać ciążę lub w tą ciążę zajść. Inny przykład Beata z forum również robiła ten pakiet, wyszły jej 2 mutację, wprowadziła od udanego cyklu Acard, brała metylowane witaminy oraz monokoncentrat z ananasa i jej 4 IUI zakończyła się sukcesem. Lekarz jej tych badań nie zalecił i wszystkie dodatkowe badania robiła na własną rękę, czytając forum.
I co jest ważne, czasem kobiety mające te mutację normalnie zachodzą w ciążę i rodzą zdrowe dzieci nic nie zmieniając w swoim życiu. Dlatego wydaje mi się niektórzy lekarze ignorują wynik tych badań.Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 października 2021, 13:30
-
Bunkierka wrote:Kurczę lekarzem nie jestem. Ale zrobić ten pakiet możesz dla siebie, aby wiedzieć na czym stoisz. Bo np. mutacja PAI-1 odpowiada za zagnieżdżenie się zarodka. Homocysteine masz w normie, ale to pewnie dzięki metylowanej formie kwasu. Powiem Ci na moim przykładzie (w ciąży póki co nie byłam i nie jestem), ale wyszły mi 2 mutację. Jedna odpowiada właśnie za przyswajanie witaminy z grupy B. I jak brałam zwykła formę kwasu miałam dużo powyżej normy. Jak poczytałam forum i zmieniłam na metylowaną formę to mimo, że biorę tyle ile wcześniej mój poziom się unormował i wyniki są już ok. Homocysteina też jest w normie, ale nie wiem ile było przed zmianą. Także myślę, że warto zrobić ten pakiet. Bo mogą wyjść Ci mutację, przy których musisz brać heparynę i acard, aby utrzymać ciążę lub w tą ciążę zajść. Inny przykład Beata z forum również robiła ten pakiet, wyszły jej 2 mutację, wprowadziła od udanego cyklu Acard, brała metylowane witaminy oraz monokoncentrat z ananasa i jej 4 IUI zakończyła się sukcesem. Lekarz jej tych badań nie zalecił i wszystkie dodatkowe badania robiła na własną rękę, czytając forum.
I co jest ważne, czasem kobiety mające te mutację normalnie zachodzą w ciążę i rodzą zdrowe dzieci nic nie zmieniając w swoim życiu. Dlatego wydaje mi się niektórzy lekarze ignorują wynik tych badań.👱♀️AMH 1,46 (07.2021), FSH 16,5
kariotyp ✅
Frax ✅
👱
kariotyp ✅
MSOME ❌ I- 0%, II- 4%
SCD✅
FSH ⬇
testosteron✅ -
Atka.... Jak u Ciebie?
atka666 lubi tę wiadomość
Ja 39 lat
09.2006 Julia
IUI 07.2017
13.11.2017 crio ❄❄
8 dpt beta 65,6
24 dpt beta 15880 prog 19,00
02.06.2020 crio ❄ + embryoglue 😢
2 IVF 08.2020 IMSI
21.08.2020 pick up mamy ❄ ❄ ❄ ❄
26.10.2020 crio ❄ 4ab😢
26.04.2021 crio ❄ cb 😢
17.07.2021 crio ❄️ 3ab cb 😥
20.09.2021 crio ❄️ 4ab 😢
3 IVF 11.2021 IMSI
29.11.2021 pick up mamy ❄️❄️ 3ab
Biopsja ok, histeroskopia ok. -
Esperanza05 wrote:Super dziękuję za wyjaśnienie sprawdzę to sobie. Z ciekawości, przy której mutacji trzeba brać acard I na co on pomaga? W utrzymaniu ciazy tak?
Tak jak napisałam. Mutacja PAI-1, może utrudniać zagnieżdżenie się zarodka oraz w 1 trymestrze może odpowiadać za poronienie.Esperanza05 lubi tę wiadomość
-
Esperanza05 wrote:Super dziękuję za wyjaśnienie sprawdzę to sobie. Z ciekawości, przy której mutacji trzeba brać acard I na co on pomaga? W utrzymaniu ciazy tak?
Za wysoki poziom kwasu foliowego świadczy już o zaburzeniach jego wchłaniania czyli metylacji. Ja również miałam go na poziomie 23 przy normie 20.
Pakiet trombofilii możesz zrobić ze strony test DNA, bo jest tam najtaniej. Wynik masz w 7 dni i pokazuje 6 mutacji.
O PAI-1 Bunkierka już pisała. Od siebiw dodam, że ta mutacja przyczynia się.do powstawania mikroskrzepów w macicy, które mogą uniemożliwiać zagnieżdżanie. Jeśli dojdzie do zagnieżdżenia to do końca pierwszego trymestru mogą pojawiać się skrzepy, które odcinają zarodek od odżywiania i dochodzi do poronienia. Tutaj ma pomóc Acard. Mi pomógł. Czasami jednak trzeba włączyć heparynę.
Wielu lekarzu bagatelizuje te mutacje mówiąc, że połowa społeczeństwa je ma i żyje 🤦♀️ Ja żyję ale przez 5 lat nie udało mi się zajść w ciążę. Do tego hematolog powiedział mi, że powinnam już do końca życia suplementować wit B12 i kwas foliowy (w mniejszych dawkach niż teraz), aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia udaru i/lub zawału do którego mam predyspozycje właśnie przez te mutacje.Esperanza05 lubi tę wiadomość
⚡30.03.2021 r. - 4 IUI 🎉 (3-7dc CLO, 18 dc Ovitrelle)
12.04. beta 78,80 🤩
•od 2014 r. insulinooporność, hashimoto, niedoczynność tarczycy
• PAI-1 4G heterozygotyczna
• MTHFR C677T homozygotyczna
💊 Euthyrox naprzemiennie 125/137, Acard 75, insulina na noc - 18 jedn. (cukrzyca ciążowa), metylowana witamina B12, B6 i B9. -
mm1 wrote:Atka.... Jak u Ciebie?
W piątek wizyta - mam nadziej, że dotrwam...Jaszczureczka lubi tę wiadomość
- starania o pierwszą dzidzię od 2007 r., 41 lat
- PCOS, Hashimoto, Niedoczynność tarczycy, Wrogi śluz, Wysoka prolaktyna, Mutacja genu MTHFR, (homozygota TT), problem z zagnieżdżeniem, rozjechane cytokiny, haplotyp KIR AA, wysokie NK, ANA 3 dodatnie, allo MLR - 0%, po szczepieniach allo MLR – 49%
- 4 x IUI – ciąża biochemiczna
- styczeń 2018r. ICSI - krótki protokół - 3 blastki
- grudzień 2018 r. - crio blastki - ciąża biochemiczna
- styczeń 2020 r. - crio dwóch blastek
- luty 2020 r. - zmiana kliniki - Invimed, immunologia doc. Paśnik
- 01.06.2020 r. - IMSI - krótki protokół z antagonistą – 7 blastek
- 04.08.2020r. - crio blastki - ciąża biochemiczna
- 16.10.2020r. crio blastki - 💔 6 tc
- 16.03.2021r. - crio blastki - 💔 6/7 tc
- 25.05., 15.06., 13.07.2021r. - szczepienia limfocytami męża
- 30.09.2021r. - crio blastki
- 29.10.2021r. - jest
- Nifty pro - chłopczyk
-
atka666 wrote:Dziękuje, że pytasz Cały czas leże. Plamienia są nadal, raz mniejsze, raz mocniejsze. W piątek zrobiłam bete i proga. Beta - 23698,41 mIU/ml, progesteron - 16,18 ng/ml, troszkę więcej, niż poprzednio.
W piątek wizyta - mam nadziej, że dotrwam...
Ja dzisiaj po wizycie jestem. Muszę brać antykoncepcję, bo jakaś torbiel się zrobiła. Dzisiaj też jadę do Poznania do diagnostyki robić cytokiny, bo nasze synevo już nie wysyła do APC i są nieczytelne. Dr naciskał na konsultacje z immunologiem. Dobrze, że mam wizytę na 1.12.atka666 lubi tę wiadomość
Ja 39 lat
09.2006 Julia
IUI 07.2017
13.11.2017 crio ❄❄
8 dpt beta 65,6