X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

IVF

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 maja 2015, 08:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarownica Tea - nie wierzę, ściągnęłam Cię myślami:)
    właśnie przed chwilą skończyłam czytać Twój pamiętnik, myślę sobie "no tak jak ja, niedrożne jajowody, też invicta, może mi też się uda choćby za drugim razem", wchodzę tu a tu bach! odzywasz się na wątku.
    Chyba Twój czarownicowy nick nie jest przypadkowy ;)

Madzia, szukałam info dot. IMSI i na bocianie eksperci z MZ odpisywali, że nie ma jasnych wskazań jak do ICSI tylko np. bardziej wyśrubowanych, dlatego kliniki mają z tym problem.

• czarownica_tea Autorytet

Wysłany: 1 maja 2015, 09:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Shooa- a no widzisz, nick do czegoś zobowiązuje :P. Jakbyś miała jakieś pytania to śmiało pisz czy tu czy na priv. Chętnie się podzielę i wiedzą i opinią.

Tak sobie myślę, że teraz nie jest najlepszy czas dl in vitro. Primo- wybory i prezydenckie i parlamentarne a temat IVF to takie "kukułcze jajo". BTW rozwalił mnie wczoraj pan Palikot, który powiedział mniej więcej- głosujcie na mnie to będzie darmowe IVF. Jak dziennikarka próbowała dopytać o co chodzi, bo przecież jest darmowe IVF w programie MZ to zmienił szybko temat. Najłatwiej jest powiedzieć będzie legalna marihuana i darmowe IVF. Buhahahahahaha

Po drugie primo- po tym całym zamieszaniu w Policach Kliniki się boją kontroli a w tym i naginania przepisów dla dobra pacjentów (no ja też bym się bała). A przepisy są takie, że ich nie ma. Sejm przegłosował Ustawę o IVF w programi MZ ale ktoś kto układał ten cały regulamin powinien się tym wielkim tomiszczem pier..olnąć w głowę. Zero regulacji, wytycznych, wiem od znajomego, że konsultacje z lekarzami były takie jakby ich nie było. Czyli mamy program i robimy go na hura a co ma wyjść to wyjdzie w praniu. No tak to można w Czarnej Afryce realizować programy zdrowotne. No i stąd są Wasze problemy z ICSI, IMSI, opłatami z embryoglue, scratching itp. BRAK REGULACJI!!!! A do wyborów lepiej nie będzie.... ehhh bo mi ciśnienie skoczy. temat rzeka a za oknem pogoda robi się ładniejsza i czas na spacer :)

Mimbla lubi tę wiadomość

dxomcwa16q3sloop.png
  • Sysiaaaaa Autorytet

Wysłany: 1 maja 2015, 09:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie kwalifikacja byly również jajowody, ale do tego mam PCO. Lekarz nie widział u mnie wskazań do ICSI i nie chciał mnie zakwalifikować do tego sposoby zapłodnienia nawet po pierwszej procedurze, kiedy mieliśmy slabiutki jeden zarodek.
    Wskazaniem do ICSI jest np. brak zarodków przy dwóch klasycznych procedurach in vitro.
    Ja ICSI mam dopiero w 3 procedurze

Dopóki walczysz jesteś zwycięzcą !!!!

10.02.2019 1 wizyta w OA
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 maja 2015, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Czarownico, w razie potrzeby będę pisać i pytać ;)

Sysiu,
    Nam powiedziała, że labo po frgm DNA może zarekomendować ICSI i wtedy zrobią przy pierwszej już, albo dopiero przy drugiej procedurze jak nie będzie powodzenia ivf...więc faktycznie każda klinika robi tak jak uważa i jakie ma wytyczne szefostwa chyba.
    Słabe to jest, bo jak nie ma jednolitych standardów to pewnie tak samo różnych klinik albo i lekarzy "widzimisie" są stosowane w dalszym etapach stymulacji, punkcji, dnia transferu itd :/

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 maja 2015, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jeszccze jedno Sysiu, jak u Was z nasieniem? ile się jajeczek zapłodniło w I i II prcedurze?

• Sysiaaaaa Autorytet

Wysłany: 1 maja 2015, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    shooa wrote:
    A jeszccze jedno Sysiu, jak u Was z nasieniem? ile się jajeczek zapłodniło w I i II prcedurze?
    U nas nasienie jest bardzo ok. Fragmentacja a poziomie 5% wiec prawidłowo. Rozumiem, ze Ty tez jesteś w Inviccie? Trzymają sie tu bardzo regulaminu. Przy I procedurze miałam 6 komórek do zapłodnienia i powstał jeden słaby zarodek, II procedura 14 komórek, 6 do zapłodnienia, 8 mam zamrożonych, nie doszło do zapłodnienia, III procedura ICSI i 10 komórek do zapłodnienia, zaplodnilo sie 5 i jutro wielki dzien

Aprilia lubi tę wiadomość

10.02.2019 1 wizyta w OA
  • czarownica_tea Autorytet

Wysłany: 1 maja 2015, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sysia- kciuki mocne za jutro

dxomcwa16q3sloop.png
  • Sysiaaaaa Autorytet

Wysłany: 1 maja 2015, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czarownica_tea wrote:
    Sysia- kciuki mocne za jutro
    Dziękuję :) ostatnio spojrzałam na twój suwak i przypomniałam sobie, ze w tym samym czasie prawie miałyśmy procedurę, a Ty juz prawie 24 tc :)

10.02.2019 1 wizyta w OA
  • Fistaszek Autorytet

Wysłany: 1 maja 2015, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sysiaaaa trzymam kciuki za ciebie:-)
    My may slabe nasienie i mam powiedialne, ze bedziemy mieli IMSI, lekarz od razu tak stwierdzil "potrzebujemy 6 plemnikow i my je znajdziemy ", takze to wszytsko chyb aza lezy od kliniki i lekarza :-)

34bws65ga0j0xbs5.png
    relgio4pb80c7l0k.png
  • Sysiaaaaa Autorytet

Wysłany: 1 maja 2015, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fistaszek wrote:
    Sysiaaaa trzymam kciuki za ciebie:-)
    My may slabe nasienie i mam powiedialne, ze bedziemy mieli IMSI, lekarz od razu tak stwierdzil "potrzebujemy 6 plemnikow i my je znajdziemy ", takze to wszytsko chyb aza lezy od kliniki i lekarza :-)
    I od wskazań. U was logiczne jest, ze macie IMSI i błędem byloby tego nie wykonać.

10.02.2019 1 wizyta w OA
  • zyzka Autorytet

Wysłany: 1 maja 2015, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sysiaaaa trzymam kciuki za jutro!!! Wiesz już jakie są zarodeczki?

zyzka
  • Sysiaaaaa Autorytet

Wysłany: 1 maja 2015, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zyzka wrote:
    Sysiaaaa trzymam kciuki za jutro!!! Wiesz już jakie są zarodeczki?
    Wczoraj dzwoniłam i to była ich trzecia doba, wiec dzielily sie jeszcze wszystkie, ale jakość taka sobie. Dzis do nich nie zaglądają i dopiero jutro przed transferem dowiwm sie wwszystkiego.

10.02.2019 1 wizyta w OA
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 maja 2015, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzia82 wrote:
    Z Radomia.

Ja też dziś dzwoniłam do Novum, ale nie przyjmują nowych par.
    I zastanawiam się nad Invictą. Właściwie to teraz potrzebuję lepszego labolatorium embriologicznego. Bo wydaje mi się, że tu jest problem. Nadal nie mogę uwierzyć, że z tylu zarodków nic nie mam. Dosłownie szok. Tylko nie chciałabym zmienić na gorsze. Dziewczyny, które przeniosłyście się do Invicty albo które leczycie się w Inviccie od początku jak oceniacie tą klinikę? I przede wszystkim embriologię?
    I jeszcze jedno czy w programie rządowym można mieć IMSI? Bo mi się wydaje, że tak, ale nie jestem pewna.
    Ja sie leczylam w Invimedzie i do mnie ich labo nie przemawia. Tam siedzi jakis facet glownodowadzacy(starszy) i jakies dwie mlode osoby (dziewczyna i chlopak) jakos nie mam do nich przekonania.

• Madzia82 Autorytet

Wysłany: 1 maja 2015, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przekopałam internet i faktycznie nie ma jednoznacznie nigdzie napisane, że MZ finansuje IMSI. Ale na stronie mojej kliniki jest za to taka informacja.
    U nas mąż ma bardzo słabe nasienie. Ja PCO. Jak robiliśmy procedurę komercyjnie to mieliśmy IMSI, a ze środków MZ już tylko ISCI. I tylko z tej procedury IMSI mieliśmy zamrożony zarodek.

Kava, shooa lubią tę wiadomość

• Madzia82 Autorytet

Wysłany: 1 maja 2015, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aszka wrote:
    Ja sie leczylam w Invimedzie i do mnie ich labo nie przemawia. Tam siedzi jakis facet glownodowadzacy(starszy) i jakies dwie mlode osoby (dziewczyna i chlopak) jakos nie mam do nich przekonania.
    Ja te osoby kojarzę z widzenia.

• zyzka Autorytet

Wysłany: 1 maja 2015, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sysiaaaaa wrote:
    Wczoraj dzwoniłam i to była ich trzecia doba, wiec dzielily sie jeszcze wszystkie, ale jakość taka sobie. Dzis do nich nie zaglądają i dopiero jutro przed transferem dowiwm sie wwszystkiego.
    Jak się dzielą to wszystko będzie dobrze,czyli zabierasz w 5 dobie:) ciekawe jak tam moje 3 kropki,dziś mają 3 dzien,dziś decyduje plemnik..eh niestety dowiem się dopiero w poniedziałek czy coś zostało zamrożone...

zyzka
  • Sysiaaaaa Autorytet

Wysłany: 1 maja 2015, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zyzka wrote:
    Jak się dzielą to wszystko będzie dobrze,czyli zabierasz w 5 dobie:) ciekawe jak tam moje 3 kropki,dziś mają 3 dzien,dziś decyduje plemnik..eh niestety dowiem się dopiero w poniedziałek czy coś zostało zamrożone...
    A masz jakieś info o ich dotychczasowych klasach? Trzymam kciuki

10.02.2019 1 wizyta w OA
  • freya Ekspertka

Wysłany: 1 maja 2015, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy Wy też w trakcie przyjmowania antykoncepcji zaczynałyście przyjmować Gonapeptyl? Na forum eksperckim Bociana przeczytałam, że to dziwne postępowanie i teraz się zastanawiam, czy wszystko u mnie prawidłowo przebiega. Wczoraj zrobiłam pierwszy zastrzyk Gonapeptylu, w 11 dniu przyjmowania Ovulastanu, który mam jeszcze brać 7 dni i co drugi dzień robić zastrzyk Gonapeptylu. Jak to u Was wyglądało?

nmbem08.png
    Aniołek (24.07.2013r.) 7 tc
    02/03.2015r.- I ICSI- Brak zarodków
    05.2015 r.- II ICSI- P8B :(
    12.02.2016r. III ICSI-ET 3-dniowego zarodka- CB :(
  • Anatolka Autorytet

Wysłany: 1 maja 2015, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aszka wrote:

Aszka, przeciez nie mialas bezposredniej stycznosci z praca laboratorium embriologicznego...

1usa3e5e6fqireg4.png

3ca106616b.png
  • Anatolka Autorytet

Wysłany: 1 maja 2015, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    freya wrote:
    Dziewczyny czy Wy też w trakcie przyjmowania antykoncepcji zaczynałyście przyjmować Gonapeptyl? Na forum eksperckim Bociana przeczytałam, że to dziwne postępowanie i teraz się zastanawiam, czy wszystko u mnie prawidłowo przebiega. Wczoraj zrobiłam pierwszy zastrzyk Gonapeptylu, w 11 dniu przyjmowania Ovulastanu, który mam jeszcze brać 7 dni i co drugi dzień robić zastrzyk Gonapeptylu. Jak to u Was wyglądało?

Ja bralam po antykoncepcji, ale nie podejmuje sie oceny czy droga obrana przez Twojego lekarza jest ok, bo nie wiem. Moze jest jakies uzasadnienie tego :)

freya lubi tę wiadomość

1usa3e5e6fqireg4.png

3ca106616b.png
‹‹ 1134 1135 1136 1137 1138 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ