IVF
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Pij wodę, jedź nabiał. Powinnas dostinex dostać. Może się upomnij. Ten lek jest drogi, bo ok 50 zł tabletka. Ale pomaga. Poza tym gonapeptyl na wyciszenie. Dziwię się, że na pęknięcie dali ovitrelle
Mi włosy też wypadająale najgorzej to wzrok... siada
Gameta Rzgów
III procedury ivf. (4 mrozaczki)
4 Crio 29.02.15 2x4cc - 7dpt - betaHcg 109.6, 9dpt - 273,6 11dpt- 603,2, 14dpt - 1897
08.09.2016r. - narodziły się moje skarby w 30t+0d.
Leoś 1580g i Laura 1420g. -
takasobieja wrote:Pij wodę, jedź nabiał. Powinnas dostinex dostać. Może się upomnij. Ten lek jest drogi, bo ok 50 zł tabletka. Ale pomaga. Poza tym gonapeptyl na wyciszenie. Dziwię się, że na pęknięcie dali ovitrelle
Mi włosy też wypadająale najgorzej to wzrok... siada
Też się dziwię z tym ovitrelle, dostinexu nie dostałam, upomnę się w dniu punkcji. Po punkcji na wyciszenie dostałam cetrotide. Wodę piję, może bez transferu hiperka szybko minie, oby... Dzięki za radę. -
adrenalina ja też po stymulacji zauważyłam że mi się włosy posypały. Przy myciu to garściami wypadały. Na szczęście już się uspokoiło i tak się własnie zastanawiałam czy to przez leki czy po prostu zbieg okoliczności.
Moja beta z wczoraj 17,48 odstawiłam leki -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyCaribbean wrote:Ja zaczynam panikować, estradiol mam ponad 10tys, pęcherzyków dużo, dziś mam wziąć ovitrelle a w niedzielę punkcja. Transfer mam odwołany, ale hiperki boję się strasznie, panikara jestem.
kurcze - czyli jeszcze wiekszy niz ja mialam - pamietasz moze ile mialas pecherzykow w jajnikach przed stymulacja, mialas to sprawdzane na USG? ja mialam po o 14-16 pecherzykow przed stymulacja
tez balam sie jak cholera, az nerwobóli jakichs w klatce dostalam ze stresutak bardzo przerazala mnie wizja pojscia do szpitala i calego bólu z tym zwiazanego, bo wiele razy czytalam jak dziewczyny opisywaly objawy hiperki u siebie...
mi nie dali nic, ani dostinexu ani ovitrelle... dr kazala mi pic od dnia stymulacji bialko dla sportowcow i pic 3 litry wody dziennie - to mialo niby wystarczyc na to, by zapobiec ewentualnej hiperce... Jak sie okazalo, hiperki nie mialam, ale i tak pamietam jak sie czulam po punkcji, niezbyt dobrze to wspominam...
dzien przed transferem dr kazala nie brac estrofemu - wtedy juz spadl mi estradiol do 5666 pg/ml - az mi ulzylo, naprawde, bo myslalam, ze on wciaz bedzie rosl i rosl... Myslalam, ze odwolaja mi transfer, ale jednak go przeprowadzili. No i dzien przed transferem dostalam kroplowke z elektrolitami, tez zeby potem nie bylo hiperki jak np zarodek sie zagniezdzi. Na szczescie nic sie zlego nie stalo
Ale... Ty masz jeszcze wiekszy, a czy bedzie hiperka - ciezko stwierdzic
jedna z dziewczyn polecila tez pic 1 litr mleka przed stymulacja - moze to tez mi pomoglo? nie wiem...
Trzymam kciuki za Ciebie - mam nadzieje, ze mimo wszystko bedzie dobrze, daj nam znac co i jak, jak juz bedziesz po zabiegu!
ps duze masz AMH, ze tak estradiol wystrzelil w gore?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 września 2015, 18:54
-
nick nieaktualnykornelia777 wrote:Dziewczyny proszę o info pod jakim nr tel w MZ można uzyskać informacje o programie rządowym???? Pod jeden dziś dzwoniłam i nikt nie odbiera. Czy któraś z Was tam kiedyś dzwoniła?
ja nie dzwonilam, ale pisalam kiedys do nich mailato po kilku dniach mi odpisali.
-
Dziewczyny mnie tez wypadają wlosy. Niedawno rozmawialam z kolezanka z pracy, ktora jest po chemii i naprawde nie miala wlosow. W aptece polecili jej wax do wlosow. Nigdy tego nie stosowalam wiec nie wiem jak dziala ale patrząc na jej czupryne to naprawde wlosy rosna.transfer 10.11.2014 jednego malucha - 10 dpt beta 35 (*)
transfer 16.03.2015 dwóch maluchów -beta ujemna
transfer 02.10.2015 dwóch maluchów - 8dpt -92,7; 10dpt - 296,70; 12dpt - 506,80 [*][*]
Transfer 24.03.2017, 17.07.2017, 11.09.2017, 06.09.2018, 06.10.2018, 23.02.2019, 12.09.2019 jednego malucha - beta ujemna
Transfer 12.09.2019 - 10 dpt - 3,9; 12dpt - 0,8
Transfer 10.12.2019 - 10 dpt - 63,5; 12 dpt - 143,3; 17 dpt - 1077,0; 25 dpt - 8308,0 i jest ❤️ - 10tc [*]
Transfer 22.02.2021 - 10 dpt - 13,4; 12dpt - 4,2
Transfer 20.05.2021 -9 dpt - 91,4; 11 dpt- 219,0; 15dpt - 879,0; 19dpt-3787,0; 26dpt - 29510,0 i są ❤️❤️
[/url]
-
Ja miałam estradiol przed pierwszą punkcją 1500. Pecherzyków 18, zakończyłam gonapeptylem stymulacje, a nie ovitrelle. A hiperka była... transfer odroczony. Płyn w jamie otrzewnej. Ból brzucha mega. Dlatego po drugiej punkcji dostałam 5 tabl dostinexu.Gameta Rzgów
III procedury ivf. (4 mrozaczki)
4 Crio 29.02.15 2x4cc - 7dpt - betaHcg 109.6, 9dpt - 273,6 11dpt- 603,2, 14dpt - 1897
08.09.2016r. - narodziły się moje skarby w 30t+0d.
Leoś 1580g i Laura 1420g. -
nick nieaktualnyAnuszka
jestem z Toba kochana!!! przytulam mocno
dziewczyny mi wlosy wypadaja tak jak wczesniej - ponoc na dzien wypada nam srednio 100 wlosow gdzies przeczytalam, ale czy to prawda...
aleee znajoma polecala mi kiedys jakas wcierke Jantar (w rossmanie jest, bo widzialam) ona ponoc naprawde dziala na porost wlosow, wiec moze jej sprobojcie...
oto link:
http://hair-and-food.blogspot.com/2012/06/wcierka-jantar-recenzja-i-analiza-skadu.html -
nick nieaktualnyJeśli chodzi o włosy to polecam Priorin bierze się 3 miesiace to są 3 opakowania ale dość drogie. Ja też mam teraz te odżywki WAX uważam że są bardzo dobre i wydajne kupiłam w Gemini, tylko ze trzeba kupić te oryginalne a nie podroby. Niestety mi włosy teraz też wypadają wydaje mi się że to bardziej ze stresem jest związane niestety...
-
Dzieki dziewczyny za odpowiedzi moze zainwestuje w ten wax poszukam gdzieś w aptekach. Bo przyznane szczerze ze tabletek wolałabym nie brac. I tak duzo sie faszerujemy. Oby odzywki wystarczyły. Nie chce by ta ostatnia garsteczka wypadła.
Pozdrawiam. -
adrenalina wrote:Dzieki dziewczyny za odpowiedzi moze zainwestuje w ten wax poszukam gdzieś w aptekach. Bo przyznane szczerze ze tabletek wolałabym nie brac. I tak duzo sie faszerujemy. Oby odzywki wystarczyły. Nie chce by ta ostatnia garsteczka wypadła.
Pozdrawiam.
Jeszcze możesz spróbować spray z seboradin. Mi on trochę pomógł. I zaczęłam stosować takie zwykłe szampony np. z czarną rzepą za kilka złotych. Okazały się lepsze niż ciężkie drogeryjne. Trochę pomogły przy wypadaniu ale i zapobiegają szybkiemu przetłuszczaniu włosów. -
nick nieaktualnyAnuszka wrote:adrenalina ja też po stymulacji zauważyłam że mi się włosy posypały. Przy myciu to garściami wypadały. Na szczęście już się uspokoiło i tak się własnie zastanawiałam czy to przez leki czy po prostu zbieg okoliczności.
Moja beta z wczoraj 17,48 odstawiłam leki
-
hej pisalam ostanio ze podchodze do iui i jak sie nie pwoiedzie to lekarz namawia na in vitro, no wiec iui sie nie powiodla:( 22.09 mam wizyte i zapewne zapadna jakies decyzcje co do imsi...
Trzymam za Was wsyztskie kciuki mimo niepowedzen ne traccie nadzieji, jestescie takie silne
podsylam linka do piosenki ktora ostatnio podnosi mnie na duchu , powodzenia
https://www.youtube.com/watch?v=1P-juL9-OgEagulas, Agnieszka_A., Agi83 lubią tę wiadomość
maj- krótki protokół- 6 mrozaczków
15 czerwiec crio 2x8a beta: 9dpt- 31,20 /11dpt- 124,8/13dpt -306
-
"Już prawie 3 tys. dzieci z rządowego in vitro
W ciągu dwóch lat trwania rządowego programu in vitro urodziło się prawie trzy tysiące dzieci, a wszystkie kliniki wykonały do tej pory w sumie 19345 cykli. Ministerstwo Zdrowia po raz pierwszy upublicznia szczegółowe dane z programu
Choć wszystkie kliniki uczestniczące w rządowym programie mają obowiązek co miesiąc raportować o wykonanych procedurach do Ministerstwa Zdrowia, to do tej pory dane te nie były publikowane. Wczoraj (3 września) po raz pierwszy podczas XXXII kongresu Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego raport z realizacji programu przedstawił prof. Waldemar Kuczyński, ministerialny ekspert ds. in vitro, upoważniony do analizy rejestru. Podsumował dane zebrane przez dwa lata trwania programu – od 1 lipca 2013 roku do 1 lipca 2015 roku.
Według danych ministerstwa do tej pory z leczenia skorzystało ponad 20 tys. par, a w trakcie leczenia jest 16,5 tys. par. Średni wiek kobiet zgłaszających się do programu – to niecałe 33 lata. W ciągu dwóch lat wszystkie kliniki uczestniczące w programie wykonały 19 345 cykli. Z tego uzyskano 8004 ciąże (skuteczność 41,38 proc.), w tym z przeniesienia zarodków świeżych uzyskano 5738 ciąż, zaś z transferów zarodków mrożonych 2221 ciąż. Według danych na dzień 1 lipca urodziło się 2901 dzieci (zaś według ostatnich danych MZ z 1 września jest ich już 2986). W ramach programu wytworzono 54 885 zarodków (średnio 3,13 zarodka u jednej kobiety), z których 22778 przeniesiono do macicy, a zamrożono 17 tys. (średnio 0,98 u jednej pacjentki). Spośród tej liczby 9064 zarodki zostały już odmrożone i wykorzystane.
Analizowane były również powody niepłodności. W przypadku 32 proc. par lekarzom nie udało się ustalić przyczyn niepowodzeń w staraniach się o dziecko, w 41 proc. przypadków przyczyną były problemy zdrowotne u kobiety (najczęściej był to czynnik jajowodowy, jajnikowy i endometrioza), w prawie 27 proc. przypadków przyczyną niepłodności był czynnik męski, a jedynie w 0,4 proc. odroczona płodność.
- Uważam, że program został dobrze skonstruowany – podsumowuje raport prof. Waldemar Kuczyński. – Odsetek ciąż u pacjentek młodych, u których zapładnianych jest tylko sześć komórek jajowych jest podobny jak w grupie pacjentek starszych, gdzie zapładnia się wszystkie powstałe komórki. A nasze wyniki pomimo tych ograniczeń w liczbie zapładnianych komórek są na poziomie najlepszych europejskich krajów. Co również bardzo cieszy mały jest odsetek powikłań (2%). Również dzięki wprowadzonym przez ministerstwo ograniczeniom w liczbie zapładnianych komórek jajowych (do sześciu), oraz liczbie zarodków jednocześnie przenoszonych do macicy (do jednego a max. dwóch), udało się zdecydowanie zmniejszyć liczbę ciąż wielopłodowych (było ich ponad 400). Te wszystkie dane pokazują, że ministerstwo zdrowia tworząc program skorzystało z wiedzy i doświadczenia ekspertów, co pozwoliło osiągnąć zamierzone cele."
Źródło: FB Kriobank https://www.facebook.com/KRIOBANK.BIALYSTOK?fref=nfKava, justa1234, mysza89, Agi83, Asienka1184, kotkapc, aneczka2015, Anuszka, margo001, Anna255, Asiula86, takasobieja, Viki26, Sansivieria, Mimbla, Lilou1984, MałaMi83, Konwalia, Beata.D lubią tę wiadomość
-
Anna255 wrote:kurcze - czyli jeszcze wiekszy niz ja mialam - pamietasz moze ile mialas pecherzykow w jajnikach przed stymulacja, mialas to sprawdzane na USG? ja mialam po o 14-16 pecherzykow przed stymulacja
tez balam sie jak cholera, az nerwobóli jakichs w klatce dostalam ze stresutak bardzo przerazala mnie wizja pojscia do szpitala i calego bólu z tym zwiazanego, bo wiele razy czytalam jak dziewczyny opisywaly objawy hiperki u siebie...
mi nie dali nic, ani dostinexu ani ovitrelle... dr kazala mi pic od dnia stymulacji bialko dla sportowcow i pic 3 litry wody dziennie - to mialo niby wystarczyc na to, by zapobiec ewentualnej hiperce... Jak sie okazalo, hiperki nie mialam, ale i tak pamietam jak sie czulam po punkcji, niezbyt dobrze to wspominam...
dzien przed transferem dr kazala nie brac estrofemu - wtedy juz spadl mi estradiol do 5666 pg/ml - az mi ulzylo, naprawde, bo myslalam, ze on wciaz bedzie rosl i rosl... Myslalam, ze odwolaja mi transfer, ale jednak go przeprowadzili. No i dzien przed transferem dostalam kroplowke z elektrolitami, tez zeby potem nie bylo hiperki jak np zarodek sie zagniezdzi. Na szczescie nic sie zlego nie stalo
Ale... Ty masz jeszcze wiekszy, a czy bedzie hiperka - ciezko stwierdzic
jedna z dziewczyn polecila tez pic 1 litr mleka przed stymulacja - moze to tez mi pomoglo? nie wiem...
Trzymam kciuki za Ciebie - mam nadzieje, ze mimo wszystko bedzie dobrze, daj nam znac co i jak, jak juz bedziesz po zabiegu!
ps duze masz AMH, ze tak estradiol wystrzelil w gore?
Amh ponad 10, ale obraz USG przed stymulacją, nie potwierdził pco. Nie było licznych pęcherzyków, miesiączkuje regularnie i mam kròtkie cyklu. Monitorowalam kilka cykli pod rząd i owulacja zawsze była między 11-13 dniem cyklu.No nic mam nadzieję, że lekarze wiedzą co robią.