X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

IVF

Oceń ten wątek:
  • mrth666 Autorytet

Wysłany: 5 września 2015, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy któraś miała plamienie w 3 dpt? Wczoraj jak zobaczyłam jasnorozowa krew na aplikatorze to ucieszylam się ze to może dzidziol się wgryza...teraz się martwię czy to nie za wcześnie i czy mogło mu zaszkodzić? Objawow nie mam zadnych, nic totalnie, czasem tylko trochę w glowie się zakreci...

Anko:-) lubi tę wiadomość

w57vkrntb2ql331t.png[/link]1usa15nmbx89ymoj.png
    20120421560114.png
  • triss Autorytet

Wysłany: 5 września 2015, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mrth może zbadaj progesteron dla pewności? ilu dniowy zarodek miałas podany?

anuszko bardzo mi przykro :( wiem, co czujesz...szczescie, ktore tak szybko jest zabierane. Ale pozytyw jest taki że dochodzi u Ciebie do implantacji i masz jeszcze zarodki :) mi lekarz pwoiedział po ostanim transferze żeby być dobrej myśli. Ze czekamy na ten własciwy zarodek. Bedziesz podchodziła do kolejnego transferu od razu?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 września 2015, 10:02

mrth666, Anuszka lubią tę wiadomość

• mrth666 Autorytet

Wysłany: 5 września 2015, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    triss wrote:
    mrth może zbadaj progesteron dla pewności? ilu dniowy zarodek miałas podany?

anuszko bardzo mi przykro :( wiem, co czujesz...szczescie, ktore tak szybko jest zabierane. Ale pozytyw jest taki że dochodzi u Ciebie do implantacji i masz jeszcze zarodki :) mi lekarz pwoiedział po ostanim transferze żeby być dobrej myśli. Ze czekamy na ten własciwy zarodek. Bedziesz podchodziła do kolejnego transferu od razu?
    5 dniowy, chociaz w sumie 4 dniowy bo juz w 4 dobie był blastocysta (bardzo dobrze i szybko się rozwijał) biorę duphaston x3 dziennie luteine 100 mg dowcipnie 3 x dziennie. I od wczoraj włączyłam luteine 50mg podjezykowo 3x dziennie po tym plamieniu

20120421560114.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 września 2015, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mrth to na pewno wgryzanie dzidziolka!!!! Kciuki za ciazowa betke za pare dni :)

mrth666, pragnaca dzidziusia lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 września 2015, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odnośnie raportu dot. programu ministerialnego - miejmy nadzieje, ze te JEDYNE 0,4% par z odroczona plodnoscia otworzy zacietrzewionym decydentom oczy na problem nieplodnosci i moze sie odwala w koncu od tego in vitro...

MałaMi83, pragnaca dzidziusia, Anuszka, Beata.D lubią tę wiadomość

• triss Autorytet

Wysłany: 5 września 2015, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mrth no to jest czas na implantację odpowiedni :) trzymam kciuki!

mrth666 lubi tę wiadomość

• Anko:-) Autorytet

Wysłany: 5 września 2015, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Takasobie daj znać po becie:-*

dfe01f0225.png
  • godaweri Autorytet

Wysłany: 5 września 2015, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy któreś z was też NIE robiły kariotypów przy pierwszym podejściu do ministerialnego IVF? Bo mnie powiedzieli, że nie ma takiej konieczności przy pierwszym podejściu i sama nie wiem, czy robić na własną rękę czy nie?

I jeszcze jedno, czy jest zwiększone ryzyko wad u dziecka po in vitro? Bo tego się bardzo obawiam, a nie chcę za dużo czytać na necie, bo zwariuję.....Zastanawiałyście się nad tym?

• mia6 Autorytet

Wysłany: 5 września 2015, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    adrenalina wrote:
    Dzieki dziewczyny za odpowiedzi moze zainwestuje w ten wax poszukam gdzieś w aptekach. Bo przyznane szczerze ze tabletek wolałabym nie brac. I tak duzo sie faszerujemy. Oby odzywki wystarczyły. Nie chce by ta ostatnia garsteczka wypadła.
    Pozdrawiam.

Na nadmierne wypadanie włosów, a raczej na jego zahamowanie i szybki porost bardzo dobrze działają drożdże: 1/3 kostki zalewa się wrzątkiem i krótką chwilę gotuje, aż się rozpuszczą, a potem wypija na ciepło, zimno, z sokiem itp. wedle upodobań smakowych. Z naturalnych metod świetnie działa też wcieranie kozieradki- to taki żółty proszek pachnący rosołkiem do kupienia w zielarskim. Łyżeczkę zalewa się 3/4 szklanki wrzątku, przykrywa i zostawia na kilka godzin. Potem się przecedza i ten płyn wciera się w skórę głowy. Zapach rosołku jest wyczuwalny, ale raz, że wzmacnia i przyspiesza porost włosów, a dwa ogranicza przetłuszczanie.

Agnieszka_A. lubi tę wiadomość

ckai3e3kq5o7xu9o.png

• józefka Autorytet

Wysłany: 5 września 2015, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    takasobieja jak beta? czekam z zapartym tchem

https://www.maluchy.pl/li-72827.png

Wysłany: 5 września 2015, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    godaweri wrote:
    Dziewczyny, czy któreś z was też NIE robiły kariotypów przy pierwszym podejściu do ministerialnego IVF? Bo mnie powiedzieli, że nie ma takiej konieczności przy pierwszym podejściu i sama nie wiem, czy robić na własną rękę czy nie?

I jeszcze jedno, czy jest zwiększone ryzyko wad u dziecka po in vitro? Bo tego się bardzo obawiam, a nie chcę za dużo czytać na necie, bo zwariuję.....Zastanawiałyście się nad tym?

Słuchając profesorów i dr nauk medycznych,to nie,nie ma zwiększonego ryzyka chorób. Ale słuchając np PIS to 90% z nas ma chore dzieci heh:-)
    Zasada jest taka- nie prowadzi się wielkich statystyk co do naturalnych poczec, bada się to natomiast przy ciazach z ovf-stad większą wiedzą i mówi się o jakimś niskim procencie dzieci z wadami- ale czy ni byłoby tego samego naturalnie - tego nie wiesz:-)

Co do kariotypow. Polecam zrobić.

dfe01f0225.png
  • Kava Autorytet

Wysłany: 5 września 2015, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    [

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lutego 2016, 13:20

Anko:-), pragnaca dzidziusia, Agnieszka_A., Anna255 lubią tę wiadomość

lprke6ydr0ivk1mg.png
    o148x1hplm8rceto.png
    [*] - 10.2014
    [*] - 02.2015
    [*] - 04.2017

Wysłany: 5 września 2015, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciążę biochemiczne czy poronione do 5 6tyg dnia, myślę że to naturalna selekcja. Po ivf nie miałam. Naturalnie miałam dwie ciążę stracone do 6tyg dnia i jedna pozamaciczna. Naturalna selekcja. Choć bardzo przykra i bolesna.
    Znam 3 pary z chorymi dziećmi. Naturalne ciążę, jednak te dzieci sa u dwóch dość bliskich kuzynek plus u brata jednej z nich martwa ciaza w 6 miesiącu przez wadę serduszka-mysle ze może być co na rzeczy w kariotypie lub mutacjach genetycznych rodzicow - lub taki przypadek?
    To moje bardzo dalekie kuzynostwo. Mieszkają w małej miescinie gdzie od pokolenia lub dwóch wychodzi się za mąż i żeni z dalekim kuzynostwem......ja tego bardzo nie pochwalam. Uważam że najzdrowsze dzieci wychodzą z bardzo wymieszanych genów. Różne narodowości, różne regiony Polski, lub korzenie z różnych stron. Ale to tylko moja obserwacja i spostrzeżenia. 2 lata leczenia i ciążę biochemiczne dawały mi do myślenia wiec rozkminialam :-)

Viki26 lubi tę wiadomość

dfe01f0225.png

Wysłany: 5 września 2015, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mrth666 wrote:
    Dziewczyny czy któraś miała plamienie w 3 dpt? Wczoraj jak zobaczyłam jasnorozowa krew na aplikatorze to ucieszylam się ze to może dzidziol się wgryza...teraz się martwię czy to nie za wcześnie i czy mogło mu zaszkodzić? Objawow nie mam zadnych, nic totalnie, czasem tylko trochę w glowie się zakreci...

To dobrze wrozy:)

mrth666 lubi tę wiadomość

dfe01f0225.png
  • mrth666 Autorytet

Wysłany: 5 września 2015, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anko:-) wrote:
    To dobrze wrozy:)

Dziękuje, podniosłyście mnie na duchu. Przez te wszystkie lata starań ciąża stała się dla mnie granicą nie do przekroczenia...coś czuje że nie uwierzyłabym nawet jeśli bym zobaczyła dwie kreski :P
    Póki co objawów nadal zero...od czasu do czasu coś zaćmi jakby miesiączkowo ale o wiele lżej (mam bardzo bolesne miesiączki)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 września 2015, 13:42

20120421560114.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 września 2015, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    godaweri wrote:

My nie robilismy, nie bylo o tym w ogole mowy.

godaweri lubi tę wiadomość

• Anatolka Autorytet

Wysłany: 5 września 2015, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kava wrote:
    Anko dobrze pisze. Niestety nie ma wielu badań na ten temat.
    Jednak genetycy na podstawie tych badań które są oraz własnego doświadczenia twierdzą, że po IVF jest około 0,5 - 1 % większe prawdopodobieństwo tego, ze dziecko będzie miało wady genetyczne.
    I oczywiście zależy jak na to patrzeć. Dla jednych to dużo a dla innych nie wiele.
    Bardzo często po IVF są ciąże biochemiczne i poronienia. Występują one jednak troszkę częściej niż w ciążach naturalnych. Najprawdopodobniej są one spowodowane wadami genetycznymi zarodka. Jest to jednak temat niezbadany i możemy tylko gdybać.
    Pocieszające jest to, że zdarzają się one (wady genetyczne) bardzo rzadko. Nie często też kariotypy pary są niewłaściwe.
    Nie ma jednak pewności, że "nie trafi się" to akurat nam.
    Na pewno warto zrobić kariotypy a w przypadku ciąży test pappa. Dla własnej pewności :)

To ja dorzucę tylko tyle, że do ivf nie podchodzą raczej ludzie zdrowi, więc to nie samo zapłodnienie decyduje (w sensie jego rodzaj) czy dziecko będzie zdrowe czy nie, tylko stan zdrowia i WIEK rodziców. Dzięki programowi rządowemu do ivf mogą teraz podejść młodsi ludzie, młodsze pary na tzw. "dorobku", które jeszcze kilka lat temu na komercyjna procedurę nie mogłyby sobie pozwolić i pewnie musiałyby chomikowac kasę a w międzyczasie ich wiek by rósł (a wraz z nim zagrożenie wadami) i koło się zamyka...

Ja nie badalam kariotypów przed 1 podejściem. Nie mamy tego typu problemów w rodzinie i mieliśmy wybór czy robimy od razu czy w razie niepowodzenia jako dalszą diagnostykę.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 września 2015, 13:37

godaweri, Agnieszka_A. lubią tę wiadomość

1usa3e5e6fqireg4.png

3ca106616b.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 września 2015, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, wzielam luteine. To czekanie na @ ponad 40dni mnie wkurza a wizja tego, ze jeszcze moge czekac 2-4tyg z moim PMSem powoduje blady strach u mezowatego.

renieczka lubi tę wiadomość

• Justine Autorytet

Wysłany: 5 września 2015, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    godaweri wrote:

Ja nie robiłam kariotypow zarówno przed pierwszym podejściem jak i drugim.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 września 2015, 13:47

godaweri, Mimbla lubią tę wiadomość

Problem: endometrioza 1st, Hashimoto, słabe nasienie.
    3 procedury, leczenie immunologiczne, 6 transferów, 2 straty.
    Mała Królewna jest już z nami <3
    Droga do naszego szczęścia: https://szczesliwenieszczescia.blogspot.com/
  • Kava Autorytet

Wysłany: 5 września 2015, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    [

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lutego 2016, 13:20

Anko:-), Mimbla, pragnaca dzidziusia, Anna255, Justine lubią tę wiadomość

lprke6ydr0ivk1mg.png
    o148x1hplm8rceto.png
    [*] - 10.2014
    [*] - 02.2015
    [*] - 04.2017
‹‹ 1764 1765 1766 1767 1768 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

11 najczęstszych pytań o IUI, czyli inseminacja w pigułce

Czym jest inseminacja? Kiedy warto skorzystać z tej metody? Dla kogo jest szczególnie polecana? Jaki jest koszt inseminacji? Jakie są szanse na zajście w ciążę po zabiegu inseminacji? Odpowiedzi na 11 najczęstszych pytań o inseminację. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

12 najnowszych rekomendacji dla kobiet cierpiących na endometriozę - łagodzenie bólu i wspieranie płodności poprzez dietę

Endometrioza jest jedną z tych chorób, do której należy podchodzić holistycznie. Jednym ze sposobów, który może pomóc w walce z chorobą i przede wszystkim z łagodzeniem objawów choroby jest odpowiednia dieta. Poznaj 12 najważniejszych zasad zdrowego odżywiania dla kobiet, które cierpią na endometriozę.

CZYTAJ WIĘCEJ