X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

IVF

Oceń ten wątek:
  • Anko:-) Autorytet

Wysłany: 5 września 2015, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anatolka wrote:
    To ja dorzucę tylko tyle, że do ivf nie podchodzą raczej ludzie zdrowi, więc to nie samo zapłodnienie decyduje (w sensie jego rodzaj) czy dziecko będzie zdrowe czy nie, tylko stan zdrowia i WIEK rodziców. Dzięki programowi rządowemu do ivf mogą teraz podejść młodsi ludzie, młodsze pary na tzw. "dorobku", które jeszcze kilka lat temu na komercyjna procedurę nie mogłyby sobie pozwolić i pewnie musiałyby chomikowac kasę a w międzyczasie ich wiek by rósł (a wraz z nim zagrożenie wadami) i koło się zamyka...

Ja nie badalam kariotypów przed 1 podejściem. Nie mamy tego typu problemów w rodzinie i mieliśmy wybór czy robimy od razu czy w razie niepowodzenia jako dalszą diagnostykę.

Myślę jak Anatolka. Jeśli ryzyko wad wzrasta...to właśnie przez to ze jesteśmy często z problemami, z wiekiem powyżej 35 lat itp. Wszystko ma to wpływ na jakość naszych komórek i zarodow. Temat rzeka ale tak właśnie może być. Nie sama metoda powoduje wady genetyczne a pacjenci trudniejsi niż szczęśliwe laski które wpadają lub zachodzą w ciążę w 3m starań.

Ja robiłam kariotypy po 1 ivf, bo nie było wskazań wcześniej, ale musiałam sama dla siebie wiedzieć czy kariotypy mamy okej.

To dalsze kuzynostwo o którym pisałam nigdy nie miało problemów z zajściem. Jedna z kuzynek ma jeszcze 2 zdrowych dzieci. Druga na razie nie chce 2 dziecka wiec ciężko stwierdzić, i jej brat z zona po śmierci córki tez 2 lata odpoczywał psychicznie.
    Ja wspominałam im o szerszej diagnostyce, ale to inny świat. Zamknięta malutka przestrzeń. Nie widzą potrzeby widzieć więcej niż własne podwórko. Oni są zdrowi wiec myślą że ich dzieci to przypadek i pech....
    W mojej bliskiej rodzinie tez nigdy nie było chorob, u męża również, ale wspomniałam o tamtym dalekim temacie - bo wydaje mi się ze tam kariotypy i mutacje są wskazane jak cholera.
    Bo na chłopski rozum...czy to możliwe aby 3 dzieci była chora w bliskiej rodzinie?

dfe01f0225.png
  • takasobieja Autorytet

Wysłany: 5 września 2015, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie beta 8,5 :). Spadła. Nie poddaje się :)
    Chcemy zrobić kariotypy bo mąż ma słabe nasienie, zarodki są słabe, i teraz ta biochemiczna. Więc już koniecznie muszę zrobić przed 3 procedura

Gameta Rzgów
    III procedury ivf. (4 mrozaczki :))
    4 Crio 29.02.15 2x4cc - 7dpt - betaHcg 109.6, 9dpt - 273,6 11dpt- 603,2, 14dpt - 1897 ;)
    08.09.2016r. - narodziły się moje skarby w 30t+0d.
    Leoś 1580g i Laura 1420g. <3
  • Anko:-) Autorytet

Wysłany: 5 września 2015, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochana bardzo trzymam kciuki za kolejną stymulację! I za piękne zarodki i 3ke dzieci!
    Ta to widzę! :-*:-)
    Róbcie jakieś dodatkowe badania plus suplementy dla meza - choć pewnie już bierze i dietę tez ma okej?!

dfe01f0225.png
  • La-mia Autorytet

Wysłany: 5 września 2015, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :)
    Właśnie wróciłam z transferu. Mieliśmy jedna blastkę 3bb i czuje ze to ona juz z nami zostanie ;)
    Musi !

Co do kariotypow - my robiliśmy jeszcze przed 1 procedura, choć ani w mojej ani w małża rodzinie nie było problemów z chorobami genetycznymi. Lekarz zasugerował wiec sie nie wzbranialismy. Przynajmniej wiemy ze w tej kwestii wszystko ok.
    Poza tym robiliśmy jeszcze podstawowe mutacje i stad wiem ze jestem nosicielką jednej z nich (na szczęście nie najgroźniejszej) i muszę wcinać większe dawki kwasu foliowego bo mam upośledzone jego wchłanianie.

Trzymam kciuki za każda z Was i poproszę o kciuki za mnie ;)

Agi83, Asiula86, mrth666, mia6, gosia81, Tosia 1981, Agnieszka_A., Anna255, Konwalia, Anuszka, margo001, Beata.D lubią tę wiadomość

05.09.2015 - ICSI 3BB - udane!!!!! :)

11.05.2015 - Tosia, 3250 g, 57 cm
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 września 2015, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nam tez powiedziano by lepiej zanim zaczniemy zrobic kariotypy plus moj cftr i azf z powodu obnizonych parametrow nasienia ;)

• mia6 Autorytet

Wysłany: 5 września 2015, 16:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    takasobieja wrote:
    Chcemy zrobić kariotypy bo mąż ma słabe nasienie, zarodki są słabe, i teraz ta biochemiczna. Więc już koniecznie muszę zrobić przed 3 procedura

Trzymam kciuki! Róbcie badania, stymulujcie się i zachodźcie w piękną ciążę :)

ckai3e3kq5o7xu9o.png

• Maka Autorytet

Wysłany: 5 września 2015, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    takasobieja wrote:

U mnie podobnie. Po 2 procedurze beta 10 dpt 2 dniowego zarodka 32,2, 12 dpt 27,1 a dzisiaj 14 dpt i 9,1 :-( Mam coprawda jeszcze 4 mrożonki ale nie wiem czy dr odrazu pozwoli podchodzić do crio..

ckaik0s3070dl07t.png
  • takasobieja Autorytet

Wysłany: 5 września 2015, 17:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie mam już groszkow.
    Mąż brał leki jak mu się przypomnialo... Teraz już ma nakaz wręcz od jutra brać systematycznie suplementy i zaczniemy dbać o dietę. Z tym był problem. Może nie jadł Bóg wie jak źle.. Bo nie smażę tłustych mięs. Nie robię tłustych obiadów, nie kupujemy słodyczy. Nie slodzimy.. Ale zmuszam go do owoców, i ciągle dre jadaczke żeby nie jadł chipsów. Tłumaczy się ze jest szczupły. :/ generalnie chciałabym ograniczyć mąkę Ale on idąc do pracy na 12 godz gdzie siedzi w pojeździe i nie ma lodówki to ciężko zamienić posiłki ... Chleb najbezpieczniej mu zrobić.
    Jesteśmy zarejestrowani do genetyka na nfz. Chcę zrobić histero. Postaram się na nfz. I zrobimy fragmentacje dna. Główny nasz problem jest po jego stronie. Ja przyjmuje metformine, folik i jodid. Staram się jakoś dbać o dietę. Schudłam przed on vitro 7kg. Choć mam jeszcze trochę do zrzucenia. Muszę o to zadbać. Nie wiem co jeszcze możemy zbadać. Może jakieś pomysły? Tarczyce mam pod stałą kontrolą. Mam tylko niedoczynność, żadnego Hashimoto. Subpopulacje Miami teraz robione, mam komórki nk w normie. Wszystko w normie. Niby z tego wynika ze toczniow, ana itd robić nie muszę bo wtedy byłoby widać po subpopulacjach jakieś zmiany, które by wskazywały ze warto zbadać tamte rzeczy

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 września 2015, 17:45

Anko:-), Agnieszka_A. lubią tę wiadomość

Gameta Rzgów
    III procedury ivf. (4 mrozaczki :))
    4 Crio 29.02.15 2x4cc - 7dpt - betaHcg 109.6, 9dpt - 273,6 11dpt- 603,2, 14dpt - 1897 ;)
    08.09.2016r. - narodziły się moje skarby w 30t+0d.
    Leoś 1580g i Laura 1420g. <3
  • aneczka2015 Autorytet

Wysłany: 5 września 2015, 17:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    La-mia wrote:
    Dzień dobry :)
    Właśnie wróciłam z transferu. Mieliśmy jedna blastkę 3bb i czuje ze to ona juz z nami zostanie ;)
    Musi !

Co do kariotypow - my robiliśmy jeszcze przed 1 procedura, choć ani w mojej ani w małża rodzinie nie było problemów z chorobami genetycznymi. Lekarz zasugerował wiec sie nie wzbranialismy. Przynajmniej wiemy ze w tej kwestii wszystko ok.
    Poza tym robiliśmy jeszcze podstawowe mutacje i stad wiem ze jestem nosicielką jednej z nich (na szczęście nie najgroźniejszej) i muszę wcinać większe dawki kwasu foliowego bo mam upośledzone jego wchłanianie.

Trzymam kciuki za każda z Was i poproszę o kciuki za mnie ;)

Jestem w identycznej sytuacji. Jedyna eada jska wykryli to wladnie to ze kws foliowy trzeba brac w wiekszej dawce. O bafanuacj tych dr powiedziała jeszcze przed kwalifikacja. Pozdrawiam

5djy9n73ymelpgus.png
    Czekamy na Mikołaja ❤
  • Madzia82 Autorytet

Wysłany: 5 września 2015, 17:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    La-mia trzymam kciuki. Będziesz robiła weryfikacje w 3, 6 i 10dpt?

• aneczka2015 Autorytet

Wysłany: 5 września 2015, 18:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powodzenia lamia. Moze niedługo do ciebie dołączę, taka mam nadzieję ☺

5djy9n73ymelpgus.png
    Czekamy na Mikołaja ❤
  • Różyczka Autorytet

Wysłany: 5 września 2015, 18:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Le-mia trzymam kciuki :)
    Ja dziś miałam pierwsze Usg.
    Jest jeden zarodek i szybko mu bije serduszko :)

shooa, józefka, sylwiaśta159, mia6, La-mia, takasobieja, OctAngel, Mimbla, Agi83, Lilou1984, gosia81, Anatolka, iga 79, Madzia82, Anna255, MałaMi83, justa1234, pragnaca dzidziusia, Tosia 1981, Agnieszka_A., renieczka, Moniaa, Asiula86, Maka, Konwalia, Anuszka, margo001, roletka, Justine, Kava, sisi, sylvuś, Beata.D lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 września 2015, 19:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    różyczka BOMBA! ;D

• La-mia Autorytet

Wysłany: 5 września 2015, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Różyczka - gratuluję !

Madzia 82 - weryfikacje chcemy zrobić i jak tylko okaże sie ze laboratorium w moim mieście wykona wszystkie badania z wynikami w ten sam dzień, to zamierzamy je wykupić.
    Co myślisz na tem temat? Chyba warto, prawda ?

05.09.2015 - ICSI 3BB - udane!!!!! :)

11.05.2015 - Tosia, 3250 g, 57 cm
  • mia6 Autorytet

Wysłany: 5 września 2015, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Różyczka super wiadomości :) Rośnijcie dalej zdrowo :)

ckai3e3kq5o7xu9o.png

• Różyczka Autorytet

Wysłany: 5 września 2015, 19:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Dziewczyny :)
    Chciałabym Was jak najszybciej mieć po fioletowe stronie.
    Nie ma lepszej grupy wsparcia i tyłu życzliwych kobiet na żadnym innym forum!
    Każdej z Was życzę szczęścia!

gosia81, Mimbla, Anna255, Antonelka, MałaMi83, pragnaca dzidziusia, Agnieszka_A., Asiula86, Anuszka, Kava, mia6 lubią tę wiadomość

• mysza89 Autorytet

Wysłany: 5 września 2015, 19:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Różyczka wrote:
    Dzięki Dziewczyny :)
    Chciałabym Was jak najszybciej mieć po fioletowe stronie.
    Nie ma lepszej grupy wsparcia i tyłu życzliwych kobiet na żadnym innym forum!
    Każdej z Was życzę szczęścia!

Gratulacje ....

takasobieja przykro mi ...ważne ,że jest plan :)oby szybko się udało ...

mysza89
    Leczenie od 2012 roku ,stymulacja clo 8 cykli ciąża biochemiczna 11 .10.2013 . 5.2014 clo 6 cykli bez rezultatu, maj 2015 kwalifikacja,12.06.15 @ -zaczynamy anty :) 10.07 start stymulacji -Menopur +gonapeptyl,20.07 pick up,ET 25.07 blastusi 4BB :( 5.11 crio 4 BB :( luty-3BC:(
    2018 córeczka
    2023 córeczka
  • Lilou1984 Autorytet

Wysłany: 5 września 2015, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozyczka gratuluje! To przepiekny widok ten migajacy punkcik na usg po długiej walce.

Ja zostawiam pozytywne wiruski z 11 tygodnia ciazy i zycze samych pozytywnych bet w pieknym miesiacu wrześniu :)

W koncu odetchnelam... Jajniki po hiperce wrocily do naturalnych rozmiarow. Ufff

gosia81, Agi83, Anatolka, józefka, Anna255, pragnaca dzidziusia, Tosia 1981, Agnieszka_A., Asiula86, sylwiaśta159, Kava, mia6 lubią tę wiadomość

wff2f71x05vw53di.png
    piu3vfxm0fy27doz.png
  • Różyczka Autorytet

Wysłany: 5 września 2015, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilou1984 wrote:
    Rozyczka gratuluje! To przepiekny widok ten migajacy punkcik na usg po długiej walce.

Ja zostawiam pozytywne wiruski z 11 tygodnia ciazy i zycze samych pozytywnych bet w pieknym miesiacu wrześniu :)

W koncu odetchnelam... Jajniki po hiperce wrocily do naturalnych rozmiarow. Ufff
    Lilou jeszcze nie widziałam serduszka. Może za 3 tygodnie. Wtedy będzie 9 tydzień :)

• Antonelka Autorytet

Wysłany: 5 września 2015, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozyczko....dozo pieknych chwil ...radosci i spokoju

7.03.2017 - Nina jest z nami
‹‹ 1765 1766 1767 1768 1769 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ranking aplikacji miesiączkowych dla kobiet starających się o ciążę

Jak wybrać najlepszą aplikację miesiączkową? Zapytaliśmy o to tysiące kobiet starających się o dziecko odwiedzających nasz portal. Najlepsza aplikacja miesiączkowa to taka, która spełnia szereg wymagań np. wyznacza owulację dla cykli nieregularnych, ma codziennie dopasowane porady tworzone przez ekspertów albo ciekawe funkcjonalności specjalnie dla kobiet starających się o dziecko. Wyniki rankingu nawet nas w niektórych aspektach zaskoczyły. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ