X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

IVF

Oceń ten wątek:
  • Anko:-) Autorytet

Wysłany: 5 września 2015, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anatolka wrote:
    To ja dorzucę tylko tyle, że do ivf nie podchodzą raczej ludzie zdrowi, więc to nie samo zapłodnienie decyduje (w sensie jego rodzaj) czy dziecko będzie zdrowe czy nie, tylko stan zdrowia i WIEK rodziców. Dzięki programowi rządowemu do ivf mogą teraz podejść młodsi ludzie, młodsze pary na tzw. "dorobku", które jeszcze kilka lat temu na komercyjna procedurę nie mogłyby sobie pozwolić i pewnie musiałyby chomikowac kasę a w międzyczasie ich wiek by rósł (a wraz z nim zagrożenie wadami) i koło się zamyka...

Ja nie badalam kariotypów przed 1 podejściem. Nie mamy tego typu problemów w rodzinie i mieliśmy wybór czy robimy od razu czy w razie niepowodzenia jako dalszą diagnostykę.

Myślę jak Anatolka. Jeśli ryzyko wad wzrasta...to właśnie przez to ze jesteśmy często z problemami, z wiekiem powyżej 35 lat itp. Wszystko ma to wpływ na jakość naszych komórek i zarodow. Temat rzeka ale tak właśnie może być. Nie sama metoda powoduje wady genetyczne a pacjenci trudniejsi niż szczęśliwe laski które wpadają lub zachodzą w ciążę w 3m starań.

Ja robiłam kariotypy po 1 ivf, bo nie było wskazań wcześniej, ale musiałam sama dla siebie wiedzieć czy kariotypy mamy okej.

To dalsze kuzynostwo o którym pisałam nigdy nie miało problemów z zajściem. Jedna z kuzynek ma jeszcze 2 zdrowych dzieci. Druga na razie nie chce 2 dziecka wiec ciężko stwierdzić, i jej brat z zona po śmierci córki tez 2 lata odpoczywał psychicznie.
    Ja wspominałam im o szerszej diagnostyce, ale to inny świat. Zamknięta malutka przestrzeń. Nie widzą potrzeby widzieć więcej niż własne podwórko. Oni są zdrowi wiec myślą że ich dzieci to przypadek i pech....
    W mojej bliskiej rodzinie tez nigdy nie było chorob, u męża również, ale wspomniałam o tamtym dalekim temacie - bo wydaje mi się ze tam kariotypy i mutacje są wskazane jak cholera.
    Bo na chłopski rozum...czy to możliwe aby 3 dzieci była chora w bliskiej rodzinie?

dfe01f0225.png
  • takasobieja Autorytet

Wysłany: 5 września 2015, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie beta 8,5 :). Spadła. Nie poddaje się :)
    Chcemy zrobić kariotypy bo mąż ma słabe nasienie, zarodki są słabe, i teraz ta biochemiczna. Więc już koniecznie muszę zrobić przed 3 procedura

Gameta Rzgów
    III procedury ivf. (4 mrozaczki :))
    4 Crio 29.02.15 2x4cc - 7dpt - betaHcg 109.6, 9dpt - 273,6 11dpt- 603,2, 14dpt - 1897 ;)
    08.09.2016r. - narodziły się moje skarby w 30t+0d.
    Leoś 1580g i Laura 1420g. <3
  • Anko:-) Autorytet

Wysłany: 5 września 2015, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochana bardzo trzymam kciuki za kolejną stymulację! I za piękne zarodki i 3ke dzieci!
    Ta to widzę! :-*:-)
    Róbcie jakieś dodatkowe badania plus suplementy dla meza - choć pewnie już bierze i dietę tez ma okej?!

dfe01f0225.png
  • La-mia Autorytet

Wysłany: 5 września 2015, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :)
    Właśnie wróciłam z transferu. Mieliśmy jedna blastkę 3bb i czuje ze to ona juz z nami zostanie ;)
    Musi !

Co do kariotypow - my robiliśmy jeszcze przed 1 procedura, choć ani w mojej ani w małża rodzinie nie było problemów z chorobami genetycznymi. Lekarz zasugerował wiec sie nie wzbranialismy. Przynajmniej wiemy ze w tej kwestii wszystko ok.
    Poza tym robiliśmy jeszcze podstawowe mutacje i stad wiem ze jestem nosicielką jednej z nich (na szczęście nie najgroźniejszej) i muszę wcinać większe dawki kwasu foliowego bo mam upośledzone jego wchłanianie.

Trzymam kciuki za każda z Was i poproszę o kciuki za mnie ;)

Agi83, Asiula86, mrth666, mia6, gosia81, Tosia 1981, Agnieszka_A., Anna255, Konwalia, Anuszka, margo001, Beata.D lubią tę wiadomość

05.09.2015 - ICSI 3BB - udane!!!!! :)

11.05.2015 - Tosia, 3250 g, 57 cm
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 września 2015, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nam tez powiedziano by lepiej zanim zaczniemy zrobic kariotypy plus moj cftr i azf z powodu obnizonych parametrow nasienia ;)

• mia6 Autorytet

Wysłany: 5 września 2015, 16:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    takasobieja wrote:
    Chcemy zrobić kariotypy bo mąż ma słabe nasienie, zarodki są słabe, i teraz ta biochemiczna. Więc już koniecznie muszę zrobić przed 3 procedura

Trzymam kciuki! Róbcie badania, stymulujcie się i zachodźcie w piękną ciążę :)

ckai3e3kq5o7xu9o.png

• Maka Autorytet

Wysłany: 5 września 2015, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    takasobieja wrote:

U mnie podobnie. Po 2 procedurze beta 10 dpt 2 dniowego zarodka 32,2, 12 dpt 27,1 a dzisiaj 14 dpt i 9,1 :-( Mam coprawda jeszcze 4 mrożonki ale nie wiem czy dr odrazu pozwoli podchodzić do crio..

ckaik0s3070dl07t.png
  • takasobieja Autorytet

Wysłany: 5 września 2015, 17:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie mam już groszkow.
    Mąż brał leki jak mu się przypomnialo... Teraz już ma nakaz wręcz od jutra brać systematycznie suplementy i zaczniemy dbać o dietę. Z tym był problem. Może nie jadł Bóg wie jak źle.. Bo nie smażę tłustych mięs. Nie robię tłustych obiadów, nie kupujemy słodyczy. Nie slodzimy.. Ale zmuszam go do owoców, i ciągle dre jadaczke żeby nie jadł chipsów. Tłumaczy się ze jest szczupły. :/ generalnie chciałabym ograniczyć mąkę Ale on idąc do pracy na 12 godz gdzie siedzi w pojeździe i nie ma lodówki to ciężko zamienić posiłki ... Chleb najbezpieczniej mu zrobić.
    Jesteśmy zarejestrowani do genetyka na nfz. Chcę zrobić histero. Postaram się na nfz. I zrobimy fragmentacje dna. Główny nasz problem jest po jego stronie. Ja przyjmuje metformine, folik i jodid. Staram się jakoś dbać o dietę. Schudłam przed on vitro 7kg. Choć mam jeszcze trochę do zrzucenia. Muszę o to zadbać. Nie wiem co jeszcze możemy zbadać. Może jakieś pomysły? Tarczyce mam pod stałą kontrolą. Mam tylko niedoczynność, żadnego Hashimoto. Subpopulacje Miami teraz robione, mam komórki nk w normie. Wszystko w normie. Niby z tego wynika ze toczniow, ana itd robić nie muszę bo wtedy byłoby widać po subpopulacjach jakieś zmiany, które by wskazywały ze warto zbadać tamte rzeczy

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 września 2015, 17:45

Anko:-), Agnieszka_A. lubią tę wiadomość

Gameta Rzgów
    III procedury ivf. (4 mrozaczki :))
    4 Crio 29.02.15 2x4cc - 7dpt - betaHcg 109.6, 9dpt - 273,6 11dpt- 603,2, 14dpt - 1897 ;)
    08.09.2016r. - narodziły się moje skarby w 30t+0d.
    Leoś 1580g i Laura 1420g. <3
  • aneczka2015 Autorytet

Wysłany: 5 września 2015, 17:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    La-mia wrote:
    Dzień dobry :)
    Właśnie wróciłam z transferu. Mieliśmy jedna blastkę 3bb i czuje ze to ona juz z nami zostanie ;)
    Musi !

Co do kariotypow - my robiliśmy jeszcze przed 1 procedura, choć ani w mojej ani w małża rodzinie nie było problemów z chorobami genetycznymi. Lekarz zasugerował wiec sie nie wzbranialismy. Przynajmniej wiemy ze w tej kwestii wszystko ok.
    Poza tym robiliśmy jeszcze podstawowe mutacje i stad wiem ze jestem nosicielką jednej z nich (na szczęście nie najgroźniejszej) i muszę wcinać większe dawki kwasu foliowego bo mam upośledzone jego wchłanianie.

Trzymam kciuki za każda z Was i poproszę o kciuki za mnie ;)

Jestem w identycznej sytuacji. Jedyna eada jska wykryli to wladnie to ze kws foliowy trzeba brac w wiekszej dawce. O bafanuacj tych dr powiedziała jeszcze przed kwalifikacja. Pozdrawiam

5djy9n73ymelpgus.png
    Czekamy na Mikołaja ❤
  • Madzia82 Autorytet

Wysłany: 5 września 2015, 17:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    La-mia trzymam kciuki. Będziesz robiła weryfikacje w 3, 6 i 10dpt?

• aneczka2015 Autorytet

Wysłany: 5 września 2015, 18:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powodzenia lamia. Moze niedługo do ciebie dołączę, taka mam nadzieję ☺

5djy9n73ymelpgus.png
    Czekamy na Mikołaja ❤
  • Różyczka Autorytet

Wysłany: 5 września 2015, 18:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Le-mia trzymam kciuki :)
    Ja dziś miałam pierwsze Usg.
    Jest jeden zarodek i szybko mu bije serduszko :)

shooa, józefka, sylwiaśta159, mia6, La-mia, takasobieja, OctAngel, Mimbla, Agi83, Lilou1984, gosia81, Anatolka, iga 79, Madzia82, Anna255, MałaMi83, justa1234, pragnaca dzidziusia, Tosia 1981, Agnieszka_A., renieczka, Moniaa, Asiula86, Maka, Konwalia, Anuszka, margo001, roletka, Justine, Kava, sisi, sylvuś, Beata.D lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 września 2015, 19:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    różyczka BOMBA! ;D

• La-mia Autorytet

Wysłany: 5 września 2015, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Różyczka - gratuluję !

Madzia 82 - weryfikacje chcemy zrobić i jak tylko okaże sie ze laboratorium w moim mieście wykona wszystkie badania z wynikami w ten sam dzień, to zamierzamy je wykupić.
    Co myślisz na tem temat? Chyba warto, prawda ?

05.09.2015 - ICSI 3BB - udane!!!!! :)

11.05.2015 - Tosia, 3250 g, 57 cm
  • mia6 Autorytet

Wysłany: 5 września 2015, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Różyczka super wiadomości :) Rośnijcie dalej zdrowo :)

ckai3e3kq5o7xu9o.png

• Różyczka Autorytet

Wysłany: 5 września 2015, 19:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Dziewczyny :)
    Chciałabym Was jak najszybciej mieć po fioletowe stronie.
    Nie ma lepszej grupy wsparcia i tyłu życzliwych kobiet na żadnym innym forum!
    Każdej z Was życzę szczęścia!

gosia81, Mimbla, Anna255, Antonelka, MałaMi83, pragnaca dzidziusia, Agnieszka_A., Asiula86, Anuszka, Kava, mia6 lubią tę wiadomość

• mysza89 Autorytet

Wysłany: 5 września 2015, 19:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Różyczka wrote:
    Dzięki Dziewczyny :)
    Chciałabym Was jak najszybciej mieć po fioletowe stronie.
    Nie ma lepszej grupy wsparcia i tyłu życzliwych kobiet na żadnym innym forum!
    Każdej z Was życzę szczęścia!

Gratulacje ....

takasobieja przykro mi ...ważne ,że jest plan :)oby szybko się udało ...

mysza89
    Leczenie od 2012 roku ,stymulacja clo 8 cykli ciąża biochemiczna 11 .10.2013 . 5.2014 clo 6 cykli bez rezultatu, maj 2015 kwalifikacja,12.06.15 @ -zaczynamy anty :) 10.07 start stymulacji -Menopur +gonapeptyl,20.07 pick up,ET 25.07 blastusi 4BB :( 5.11 crio 4 BB :( luty-3BC:(
    2018 córeczka
    2023 córeczka
  • Lilou1984 Autorytet

Wysłany: 5 września 2015, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozyczka gratuluje! To przepiekny widok ten migajacy punkcik na usg po długiej walce.

Ja zostawiam pozytywne wiruski z 11 tygodnia ciazy i zycze samych pozytywnych bet w pieknym miesiacu wrześniu :)

W koncu odetchnelam... Jajniki po hiperce wrocily do naturalnych rozmiarow. Ufff

gosia81, Agi83, Anatolka, józefka, Anna255, pragnaca dzidziusia, Tosia 1981, Agnieszka_A., Asiula86, sylwiaśta159, Kava, mia6 lubią tę wiadomość

wff2f71x05vw53di.png
    piu3vfxm0fy27doz.png
  • Różyczka Autorytet

Wysłany: 5 września 2015, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilou1984 wrote:
    Rozyczka gratuluje! To przepiekny widok ten migajacy punkcik na usg po długiej walce.

Ja zostawiam pozytywne wiruski z 11 tygodnia ciazy i zycze samych pozytywnych bet w pieknym miesiacu wrześniu :)

W koncu odetchnelam... Jajniki po hiperce wrocily do naturalnych rozmiarow. Ufff
    Lilou jeszcze nie widziałam serduszka. Może za 3 tygodnie. Wtedy będzie 9 tydzień :)

• Antonelka Autorytet

Wysłany: 5 września 2015, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozyczko....dozo pieknych chwil ...radosci i spokoju

7.03.2017 - Nina jest z nami
‹‹ 1765 1766 1767 1768 1769 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ