IVF
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnymysza89 wrote:pododno na 1 procedure środki są przydzielane z chwilą kwalifikacji ale gdy zapytałam o liste kolejki na 2 procedure odpowiedzi nie fostałam a chciłam sie zapisac na kobiec sierpnia z tą listą jest tak ,że ona jest ale nikt nie wie gdzie pytałam w rejestracji odesłali do lekarza a lekarz o niczym nie wiedział ...u nas robią co chcą w klinice .... także ja to dopiero bede w szarej d*** kolejkowej tejblisty na 2 procedure nie mam co liczyć ...
Piggy trzymam kciuki i wierze w betę...Kava, Mimbla lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny, jak coś nas boli to piszmy. Dla klinik wydaje się że robią nam wielką łachę że mamy ivf za darmo i mogą robic co chcą bo na wszystko się zgodzimy. Ja się pytam za jakie darmo do cholery? Cięzko pracuję na te wszystkie składki, leki mimo, że refundowane też nie są po 2 zł, dojazdy, wizyty, dodatkowe tzw opcje jak embrioglue i inne. Robią z nami co chcą.
Mimbla, justa1234, ewka25, Beata.D, gosia81 lubią tę wiadomość
Luty 2016 - 2 ivf, 4 blastki, transfer 4 bb 23.02, beta 10 dpt 119, 13 dpt 408, 15 dpt 1243, 17.03 23 dpt mamy, 31.10.2016 synuś jest z nami
Crio 4cc 29.11. 7dpt 53 9dpt 125 12dpt 430. 23.12.17 24dpt najpiękniejszy prezent świąteczny, mamy ❤️ -
DEBATA "JAK TU POCZĄĆ?"
24 wrześniao godzinie 18:00
Collegium Civitas w Warszawie
pl. Defilad 1, 00-901 Warszawa
Tematy przewodnie debaty:
1. Dla kogo dobrze, dla kogo źle
Ustawa o leczeniu niepłodności wchodzi w życie 1 listopada 2015 roku. To okazja, by wspólnie się zastanowić, jak wpłynie na funkcjonowanie klinik leczenia niepłodności, co zyskają (a może stracą) pacjenci, jak należy interpretować niejasne przepisy.
To także dobry moment, by porozmawiać o sytuacji kobiet samotnych, które w świetle nowego prawa nie będą mogły korzystać z procedur in vitro oraz o zasadności wprowadzania limitów wiekowych par podchodzących do zapłodnienia pozaustrojowego.
2. Jeśli nie in vitro to co?
Słuchając dyskusji o in vitro można odnieść wrażenie, że to tylko jedna z wielu możliwości leczenia niepłodności. Czy jednak istnieją inne alternatywy? Czy świat może poradzić sobie z plagą niepłodności bez stosowania metod wspomaganego rozrodu?
Niepłodność stała się jednym z największych wyzwań medycyny XXI wieku. Warto porozmawiać, jakie nowe terapie i metody mogą pojawić się w przyszłości, a także co zrobić, by metody wspomaganego rozrodu stały się dostępniejsze, bezpieczniejsze i tańsze.
3. Tajemnica tykającego zegara
Profilaktyka i programy wczesnego wykrywania raka odmieniają onkologię. Czy w przypadku niepłodności także warto prowadzić uświadamiające kampanie i akcje społeczne? Jeśli tak, do czego chcemy namawiać Polaków – do badania nasienia i rezerwy jajnikowej, wcześniejszego macierzyństwa, czy może zdrowszego trybu życia? Czy medycyna może pomóc zachować płodność, w sytuacji gdy rodzicielstwo musimy odłożyć na później?
W debacie udział wezmą:
1. lek. med. Katarzyna Kozioł, Współzałożycielka Przychodni Lekarskiej nOvum w Warszawie, gdzie pełni funkcję zastępcy Dyrektora ds. Medycznych oraz Kierownika Laboratorium IVF. W styczniu 1995 roku wykonała pierwszy w Polsce zabieg mikroiniekcji plemnika do komórki jajowej (ICSI)
2. prof. dr hab. n. med. Waldemar Kuczyński, Dyrektor Centrum Leczenia Niepłodności Kriobank w Białymstoku. Członek zespołu, który w 1987 roku doprowadził do narodzin pierwszego w Polsce dziecka z „in vitro”. Ekspert Ministerstwa Zdrowia ds. leczenia niepłodności
3. dr Piotr Lewandowski, Dyrektor Przychodni Lekarskiej nOvum
4. prof. dr hab. n. med. Krzysztof Łukaszuk, Kierownik Klinik Leczenia Niepłodności INVICTA. Jako pionier w Polsce wdrożył AMH (2007), witryfikację komórek jajowych (2006) a także diagnostykę preimplantacyjną (2005). Jako pierwszy na świecie wprowadził do praktyki klinicznej badania zarodków metodą NGS. Członek towarzystw naukowych PTMR, PTG, PTA, PTGC, ESHRE, ASRM. Autor blisko 80 publikacji naukowych
5. Tatiana Ostaszewska-Mosak, psycholog przyjmujący w warszawskiej FertiMedica Centrum Płodności
6. dr Marek Koenner, radca prawny, kancelaria medyczna Koenner
7. Anna Krawczak, Przewodnicząca Zarządu Stowarzyszenia Nasz Bocian
8. Jolanta Drzewakowska, Redaktor Naczelna Magazynu „Chcemy być rodzicami”
debatę poprowadzi KAROLINA JAROSZEWICZ, redaktor książki "Jak tu począć?" wyd. AgoraAgnieszka_A., Kava, Mimbla, kotkapc lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Te listy we wrocławskiej invikcie są magiczne, jak i cała reszta tego co tam się dzieje. Wiem, bo kiedy skończyła się kasa na pierwsze półrocze, to byłam ponoc jako jedna z pierwszych na ówczesnej liście a stymulację zaczęłam pod koniec sierpnia...więc niewiele ona jest warta.
A u mnie krew oddana, ale wyniki dopiero jutroi to dopiero popołudniu, bo mąż nie zdąży wcześniej odebrać, także u mnie dalej niepewność.
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyAnatolka- moze orientujesz sie, czy gdzies w naszych okolicach jest laboratorium gdzie robia bete i wynik jest na cito, za np 3 h? Bo oddajac w diagnostyce- tzn w jednym z punktow pobran u mnie w przychodni rano wynik jest ok 16, niby nie zle, ale moze jest gdzies szybciej?
-
zielinka_97 wrote:Dziewczyny, jak coś nas boli to piszmy. Dla klinik wydaje się że robią nam wielką łachę że mamy ivf za darmo i mogą robic co chcą bo na wszystko się zgodzimy. Ja się pytam za jakie darmo do cholery? Cięzko pracuję na te wszystkie składki, leki mimo, że refundowane też nie są po 2 zł, dojazdy, wizyty, dodatkowe tzw opcje jak embrioglue i inne. Robią z nami co chcą.[/QUOTE
in-v to po prostu ogromny biznes który, nie oszukujmy się - będzie się rozwijał z publiczną pomocą czy bez niej, bo niepłodnych par jest coraz więcej. Dlatego MZ powinno sprawdzać pewne rzeczy z bliska, a nie tylko polegać na raportach z klinik. Nieprawidłowości i błędy w leczeniu trzeba przynajmniej nagłaśniać, mówić o nich otwarcie, bo kontroli w rządowym programie przecież nie ma...Jak nie od pacjentów, to MZ się nigdy nie dowie że coś było "nie halo". Ja się czasem zastanawiam - w jakiej czarnej d...(dziurze rzecz jasna) bym była gdyby nie wiedza z tego forum..gdyby nie Internet.Kava lubi tę wiadomość
-
sylwiaśta159 wrote:Anatolka- moze orientujesz sie, czy gdzies w naszych okolicach jest laboratorium gdzie robia bete i wynik jest na cito, za np 3 h? Bo oddajac w diagnostyce- tzn w jednym z punktow pobran u mnie w przychodni rano wynik jest ok 16, niby nie zle, ale moze jest gdzies szybciej?
Laboratorium szpitala na Raciborskiej. Ostatnio oddawalam krew po 8 i po 12 miałam wynik. Nie prosiłam nawet, żeby się specjalnie spieszyli.sylwiaśta159 lubi tę wiadomość
-
Anatolka wrote:DEBATA "JAK TU POCZĄĆ?"
24 wrześniao godzinie 18:00
Collegium Civitas w Warszawie
pl. Defilad 1, 00-901 Warszawa
(...)
debatę poprowadzi KAROLINA JAROSZEWICZ, redaktor książki "Jak tu począć?" wyd. Agora
Super Anatolka, że to wkleiłaś..
Dziewczyny z Wawy, może ktoś pójdzie ?Zwróćcie uwagę - na debacie nie ma nikogo z MZ. Dobrze chociaż że jest prezeska Naszego Bociana.
-
agulas wrote:Asiula, Piggy macie już wyniki? Kto jeszcze testował dziś? Wiem, że margo wyniki jutro.
Kochana, ja jutroKaren_1980 lubi tę wiadomość
Słabość jest siłą w nas...
Starania od 2014
2014-2015 6 cykli stymulowanych (w tym 2 inseminacje)
2015-2019 4 procedury in vitro (w tym 11 transferów)
2020-2023 5 transferów po porodzie
2024 5ta procedura in vitro 1 transfer
5 ❄️ czeka
Łącznie 17 transferów
23.10.2015 puste jajo płodowe 2BB
31.12.2018 ciąża biochemiczna 4AA
08.08.2022 ciąża biochemiczna 3AB
10.2019 Synek (4BA) ❤️
Never give up
13.11.2024 transfer 4BA
10 dpt beta 84,8
12 dpt beta 122,0
14 dpt beta 294,5
17 dpt beta 1.247,0
22 dpt beta 5.900,0 GS 10,8mm YS 2,9mm
26 dpt CRL 2,5mm, FHR 107
29 dpt beta 22.515,0
30 dpt CRL 5,9mm
-
Mimbla wrote:Super Anatolka, że to wkleiłaś..
Dziewczyny z Wawy, może ktoś pójdzie ?Zwróćcie uwagę - na debacie nie ma nikogo z MZ. Dobrze chociaż że jest prezeska Naszego Bociana.
Szkoda, że nie Kato. Poszłabym z chęcią...cisza, sylwiaśta159, Mimbla, mia6 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny