IVF
-
WIADOMOŚĆ
-
Znalazłam takie coś w necie, może się komuś przyda:
"Wysoki poziom progesteronu jest korzystny w fazie lutealnej cyklu miesiączkowego kobiety oraz w ciąży, umożliwiając jej utrzymanie. Podczas stymulacji natomiast, a więc w fazie odpowiadającej fazie folikularnej cyklu miesiączkowego, ma niekorzystny wpływ na zdolność śluzówki do zagnieżdżenia się w niej zarodka, powodując zbyt szybką dojrzałość śluzówki macicy zanim zarodek osiągnie stadium odpowiednie do zagnieżdżenia się w niej. Należy jednak podkreślić, że podwyższony poziom tego hormonu zmniejsza szansę na ciążę przy świeżym transferze (podaniu zarodka), ale jej kompletnie nie wyklucza."
Jedna dziewczyna pisała,że dr z jej kliniki mówił, że u kobiet z PCOS najwięcej ciąż jest z criotransferów. Ciekawe jak to jest naprawdę.
Doczytałam teraz trochę, że przy PCOS ten progesteron też może być trochę wyższy niż powinien... ehh Może to ma właśnie jakiś związek z tym prg , że crio jest na cyklu sztucznym...Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca 2016, 22:58
-
Ja miałam 36h przed.
Właśnie jadę do szpitala. Dzisiaj histeroskopiaAsiula86, Kamilam8, Neo84, V., Tyszanka81, lawendowapani lubią tę wiadomość
START 2013 endo, adeno, borelioza AMH 0,36
HSG, laparo, histero, IUI
01.2016 I ICSI 🙁 7A1
05.2016 II ICSI 🙁8A1 [*] 6tc 💔
11,12.2019 i 02.2020 IUI 🙁
06.2020 III IMSI 0
06.2021 IV ICSI 8A1, 4 ❄️
8dpt 26, 10dpt 91, 12dpt 256, 28dpt ♥️
12+3 prenatalne - uogólniony obrzęk płodu 🙁
16tc 💔 Robercik - zespół Edwardsa
14.02.2022 FET 3aa
6dpt ⏸ 7dpt 72,70, 9dpt 178, 14dpt 1709
25dpt ❤️ 6t2d
12+5 usg prenatalne OK 👧
22+2 połówkowe Ok 👧
30+4 prenatalne 3 trymestru OK 👧
39+4 Julia cc 3380 50 cm ❤️ 26.10.2022
---
22.07.2024 FET 🙁 5bb
16.09.2024 FET 🙁 3bb+4cc
03.2025 V IVF - 2aa ❄️
29.05.2025 FET 2aa ostatni
6dpt ⏸
7dpt 47, 9dpt 105, 12dpt 465,8, 14dpt 1137, 27dpt ❤️ 7.9 mm
-
Dziewczyny mam mega wzdety brzuch nie boli jako tako ale mam stresa czy to nie hiperka. Choć Estradiol miałam 1764 to możliwe ze coś się dzieje ?Starania od 2008 roku 07.02.14 aniołek 13tc 💔
3 IUI , 5IVF
Mrl 0% szczepienia -> 26,1 ( X)-> doszczepianie (I)
17.08 2019 7tc :💔
24.11 2024 transfer + atosiban
1.12. 82b : 192p
5:12 547b: > 160p
9.12 3313b > 160p
14.12 15122b >125p
16.12 ❤️
3.02 prenatalne
url=https://www.tickerfactory.com][/url]
-
Lunka też miałam 36 H przed.
margit lubi tę wiadomość
Starania od 2008 roku 07.02.14 aniołek 13tc 💔
3 IUI , 5IVF
Mrl 0% szczepienia -> 26,1 ( X)-> doszczepianie (I)
17.08 2019 7tc :💔
24.11 2024 transfer + atosiban
1.12. 82b : 192p
5:12 547b: > 160p
9.12 3313b > 160p
14.12 15122b >125p
16.12 ❤️
3.02 prenatalne
url=https://www.tickerfactory.com][/url]
-
nick nieaktualnyanakonda wrote:Dziewczyny mam mega wzdety brzuch nie boli jako tako ale mam stresa czy to nie hiperka. Choć Estradiol miałam 1764 to możliwe ze coś się dzieje ?
Jak zacznie boleć, uczucie wzdęcia nie ustąpi a brzuch zacznie się powiększać, to znaczy, że coś się dzieje. Pij dużo wody i bserwuj się. -
nick nieaktualnyV. wrote:Neo, gratulacje! I już daj spokój z tą betą, ciesz się, w ciąży jesteś!
Trzymam kciuki za wszystkie nowe transfery i punkcje &&&
Co do tych komórek i ograniczenia zapładnianych komórek do sześciu to uważam, że powinna być WOLNOŚĆ WYBORU. Jeśli nie wyobrażasz sobie nie wykorzystać wszystkich uzyskanych zarodków - zapłodnij tylko kilka komórek. Jeśli nie masz problemu z "nadprogramowymi zarodkami" (oddanie do adopcji, na cele naukowe, wieloletnie mrożenie itp.) - zapładniaj tyle komórek ile masz. Wkurzam się, że obcy - często niemający pojęcia o temacie - decydują o tak bardzo intymnych i prywatnych kwestiach innych ludzi, i to nie tylko w sferze ivf. My mamy bardzo kiepskie nasienie, z 6 komórek to nie wiem czy uzyskamy jeden zarodek... czyli jedna procedura = jedna szansa na ciążę. A przecież nie mogę przechodzić tych procedur nieskończenie wiele, bo mi zdrowie i kasa nie pozwolą. Jeśli dojdzie do trzeciego ivf to zamierzam się upominać o zapłodnienie wszystkich komórek i mam nadzieję mieć ich dużo.
Myślę, że bez dwóch zdań każda z nas jest wkurzona tym co się zadziało na jesieni z programem (i nie tylko programem, bo komercją również) po zmianie władzy. Gdyby można było zapłodnić wszystkie komórki to po pierwsze większa szansa na ciążę, po drugie dbamy o zdrowie kobiety, bo nie oszukujmy się - leki jakie bierzemy mogą wywoływać, pobudzać nowotwory estrogenozależne. a to już jest mega ważna przyczyna dla której powinno się wykorzystywać maksymalnie komórki pozyskane w wyniku stymulacji. Ale jak wiemy, tej władzy rozsądne i logiczne myślenie nie grozi, tu jest ważna tylko propaganda i ideologia i podporządkowanie się temu z Torunia i kościołowi (nie mylić z Kościołem przez duże K).
Dlatego tak jak dziewczyny piszą, walczcie o zapłodnienie wszystkich komórek, lekarze wynajdują sposoby (schorzenia itd.), żeby to obejść. A jak nie to zawsze są Czechy - tam nie ma ograniczeń, kasa taka sama, po polsku mówią, więc to alternatywa.
V., vioris lubią tę wiadomość
-
Szanowna panie, po raz kolejny nieśmiało dołączam do wątku. Za jakieś trzy tygodnie będę podchodziła do trzeciej procedury (1 procedura - 3 nieudane transfery, 2 procedura - 2 nieudane transfery). Klinika: gyncentrum Katowice, doktor: M.
Zastanawiam się nad wyborem programu. Wiem, że są tu takie panie, które korzystają z programu 2+1. Czy mogę prosić o opinię lub kontakt na priv?
ps. zastanawiam się jeszcze nad programem po poronieniach - czy któraś z niego korzysta? Przeciw jest tylko to, że my wiemy gdzie leży problem, więc diagnostyka lekarza z kliniki nie wniosłaby raczej nic nowego.
PozdrawiamKosmos :-*
-
amygdala wrote:V. sorki nie chcialam polubic
Chcialam tylko napisac, ze z takimi parametrami nasienia przysluguje zaplodnienie wszystkich komorek, przynajmniej u mnie w klinice. Więc walcz o to następnym razem!
Walczyłam, to mi lekarz powiedział, że nie ma szans3.5 roku ciężkiej walki, 3 pełne procedury IVF, 4 transfery, 1 ciąża... 8 tc -
Ovitrelle daja 36h przed punkcja.
Wombi daj znac jak po histero...5 inseminacji/ czerwiec 2014 beta 70,niestety biochemiczna
I IMSI Transfer 8.01- beta <1,2
5.04- II IMSI-podano 2 zarodeczki 8A i 6A ☺
8t2dz cud przestal trwac
16.09.2016 criotransfer babla 8B
2017- 3 szczepienia w Łodzi...allo mlr 62,3% ☺
12.06.transfer- -
cicho sza wrote:Szanowna panie, po raz kolejny nieśmiało dołączam do wątku. Za jakieś trzy tygodnie będę podchodziła do trzeciej procedury (1 procedura - 3 nieudane transfery, 2 procedura - 2 nieudane transfery). Klinika: gyncentrum Katowice, doktor: M.
Zastanawiam się nad wyborem programu. Wiem, że są tu takie panie, które korzystają z programu 2+1. Czy mogę prosić o opinię lub kontakt na priv?
ps. zastanawiam się jeszcze nad programem po poronieniach - czy któraś z niego korzysta? Przeciw jest tylko to, że my wiemy gdzie leży problem, więc diagnostyka lekarza z kliniki nie wniosłaby raczej nic nowego.
Pozdrawiam
Przygotowuje sie do drugiego podejscia...Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 marca 2016, 09:17
5 inseminacji/ czerwiec 2014 beta 70,niestety biochemiczna
I IMSI Transfer 8.01- beta <1,2
5.04- II IMSI-podano 2 zarodeczki 8A i 6A ☺
8t2dz cud przestal trwac
16.09.2016 criotransfer babla 8B
2017- 3 szczepienia w Łodzi...allo mlr 62,3% ☺
12.06.transfer- -
Kurde, złapałam jakiegoś doła po tym tekście, że leki które bierzemy mogą wywoływać raka estrogenozależnego - w tym kontekście, że Bóg wie ile razy będę musiała je brać przez to, że klinika nie chce mi zapłodnić wszystkich komórek, a z naszym nasieniem zapładnianie 6 komórek daje realną szansę raptem na jeden zarodek. Czyli jedna obciążająca organizm, grożąca rakiem stymulacja = raptem jedna szansa na ciążę. Aż się zaczęłam zastanawiać czy warto
Okropne...
3.5 roku ciężkiej walki, 3 pełne procedury IVF, 4 transfery, 1 ciąża... 8 tc -
anakonda wrote:Dziewczyny mam mega wzdety brzuch nie boli jako tako ale mam stresa czy to nie hiperka. Choć Estradiol miałam 1764 to możliwe ze coś się dzieje ?
mnie jeszcze lekko boli, mialam estriadol 3000... troszke wzdety brzuch ale to dlatego ze nie bylam w ubikacji na dluzej od soboty hehe
mysle ze gdyby miala byc hiperka to chyba szybciej by sie pokazala, no nie wiem.
narazie ciagle czuje takie wrazliwe jajniki jak chodze
cicho sza - ja tez jestem w 2+1
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 marca 2016, 09:34
Luty 2015-HSG,3iui
1 IMSI:1 crio blastkiAB beta:8dpt 3,71/10dpt 1,17
2 crio:(
Szczep.immuno
2 IMSI: 3 transfery
3 IMSI: blastka 9dpt beta82/11dpt:beta252/13dpt:beta 708 / 34dpt:jest
-
anakonda wrote:Dziewczyny mam mega wzdety brzuch nie boli jako tako ale mam stresa czy to nie hiperka. Choć Estradiol miałam 1764 to możliwe ze coś się dzieje ?
Spróbuj espumisan wziąć i zobaczysz czy to zwyczajne wzięcie czy coś jest na rzeczy. Trudno tak wyrokowacprzy hiperce jest raczej duży ból.
-
nick nieaktualnyV. wrote:Kurde, złapałam jakiegoś doła po tym tekście, że leki które bierzemy mogą wywoływać raka estrogenozależnego - w tym kontekście, że Bóg wie ile razy będę musiała je brać przez to, że klinika nie chce mi zapłodnić wszystkich komórek, a z naszym nasieniem zapładnianie 6 komórek daje realną szansę raptem na jeden zarodek. Czyli jedna obciążająca organizm, grożąca rakiem stymulacja = raptem jedna szansa na ciążę. Aż się zaczęłam zastanawiać czy warto
Okropne...
V. nie chciałam Cię dołować
ale ważne jest mieć świadomość konsekwencji..
ja też jestem trochę bardziej wyczulona bo w ostatnim czasie jestem otoczona ludźmi, którzy zachorowali na raka..części z nich już nie ma -
Witam,
nieśmiało dopisuję się do wątku.
38 lat na karku, 13 lat starań, 4 nieudane IUI ( nie miały prawa się udać przy 1% prawidłowych żołnierzyków).
Obecnie stymulacja do pierwszego IVF (po roku czekania na kwalifikację do programu rządowego).
Wczoraj 7 dc estradiol 501 pg/ml, 8 pęcherzyków 3x powyżej 12 mm, 4x 9 mm i 1 x 7 mm. Pozostało czekać do czwartku, kolejne podglądanko i zobaczymy co dalej.V., amygdala, Saramago lubią tę wiadomość
4 IUI
25.03.2016 ICSI
17.06.2016 ICSI -
Witam się i ja.
Dopiero zacznę" przygodę" z IVF , będe szła długim protokołem...
Mam pytanie : dziewczyny czy na te wszystkie badania, stymulacje, podglądy usg a później punkcje macie jakieś L4 od lekarza czy trzeba kombinować z własnym urlopem w pracy żeby się wstrzelić w te wszystkie terminy?
Pozdrawiam.Eltasz
-
Eltasz wrote:Witam się i ja.
Dopiero zacznę" przygodę" z IVF , będe szła długim protokołem...
Mam pytanie : dziewczyny czy na te wszystkie badania, stymulacje, podglądy usg a później punkcje macie jakieś L4 od lekarza czy trzeba kombinować z własnym urlopem w pracy żeby się wstrzelić w te wszystkie terminy?
Pozdrawiam.
Witaj
Zwolnienie mozna dostac na dzień punkcji i po transferze. A przy samej stymulacji, podgladaniu to nie dają. Trzeba kombinowaćPowodzenia!!!