IVF
-
WIADOMOŚĆ
-
Asia_88 wrote:A mówili dlaczego? Przecież ustawę można "różnie interpretować". My niedługo zaczynamy pierwszą stymulację, więc pewnie szansa, że nam zapłodnią więcej niż 6 (o ile tyle wyhoduję) jest dość niewielka... ale na pewno spróbuję o to powalczyć.
Asia88 - pytalam czy jest taka mozliwosc, to powiedzieli, ze nie moga ze wzgledu na ustawe i nie beda ryzykowac, bo groza za to powazne kary. Moze wyniki mamy za dobre, moze dlatego, ze pierwsza procedura albo wedlug nich wiek za mlody... nie mam pojecia.Przy kolejnej procedurze tez sprobuje o to jeszcze powalczycAsia_88 lubi tę wiadomość
I procedura
08.03.2016 - transfer, bHCG
02.05.2016 - transfer, czekamy.... -
V. wrote:Nika, a u Was też jest nasienie morfologia 0% i podwyższona fragmentacja? Bo widzę, że głównie przy beznadziejnym nasieniu ta Invicta się zgadza na obejście ustawy.
V. - u nas nasienie jest super, u mnie ostatnio wyszlo, ze 1 jajowod niedrozny. Do tego wiek 33 lata, pewnie uznali, ze to zbyt dobre parametry. No ale ciazy przez te wszystkie lata jak nie bylo, tak nie malogicznego powodu brak
I procedura
08.03.2016 - transfer, bHCG
02.05.2016 - transfer, czekamy.... -
vioris wrote:Tam zapładniają wszystkie, więc my jesli pierwsza procedura by się nie udała, to przenosimy się do Ostrawy.
tez myslalam o ostravie na poczatku, ale jakos przeraza mnie bariera jezykowa.
no i ze wzgledu na refundacje lekow wybralam pl.
ale rzad coraz bardziej utrudnia..jak tak bedzie to faktycznie duzo ludzi przeniesie do na czechy ..
pozatym vioris , pamietaj - nastepny raz nie bedzie potrzebny :*Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 kwietnia 2016, 23:11
vioris lubi tę wiadomość
Luty 2015-HSG,3iui
1 IMSI:1 crio blastkiAB beta:8dpt 3,71/10dpt 1,17
2 crio:(
Szczep.immuno
2 IMSI: 3 transfery
3 IMSI: blastka 9dpt beta82/11dpt:beta252/13dpt:beta 708 / 34dpt:jest
-
nick nieaktualny
-
Pysia- mowia w ostravie po polsku
)
Dziewczyny UWAZAJCIE! MIMO NAWET DOSC SILNEGO KRWAWIENIA ROBCIE BETE!
DLACZEGO?? wlasnie moja znajoma usilnie chciala odstawic leki po tym jak od 7-8dpt zaczela krwawic- wyslalam ja na bete a tam 30 z hakiem- za dwa dni przyrost prawidlowy!!
NIE ZAWSZE KRWAWIENIE OZNACZA KONIEC.
Ja tez krwawilam- OKRUTNIE KRWAWILAM... Myslalam ze to koniec- ze poronilam- a to bylo od fragminu!!V., szurusiowa, ewlinaaa85, kkkkasia, Beata.D, agulas, Iva79, Asiula86, Kamilam8 lubią tę wiadomość
Nasza Marcysia jest już z nami
-
Jak wygląda sprawa kosztów w Czechach? I jak to się technicznie robi? Trzeba dojeżdżać na monitoring, czy monitoring robi się w Polsce, a do Czech tylko na punkcję i transfer? Ja się jeszcze zastanawiam ewentualnie nad Ukrainą, bo we Lwowie jest filia Parensa (leczę się teraz w krakowskim Parensie).
Wciąż mam nadzieję, że jednak rząd zostawi in vitro w spokoju40 lat, kilka lat starań
Gyncentrum Ostrawa:
X 2021 - AZ, CB
III 2022 - AZ, beta: 8dpt -7,4; 10dpt - 22; 15dpt-279, 17dpt - widoczny pęcherzyk, 21dpt-2594, 26dpt jest, badania prenatalne I, II i III trym - ok.
XI 2022 - Synek już na świecie -
A jakie mogą być przesłanki do zapładniania więcej niż 6?
Pół roku temu wykryli u mnie endometriozę I st, i mam lekko podwyższona prolaktynę na co biorę leki, reszta bez jakichkolwiek zastrzeżeń. Jak sądzicie dało by radę znaleźć jakiś powód na obejście ustawy?Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 kwietnia 2016, 09:30
06.2016 I IMSI -> 03.2017 nasz urwis jest już z nami
12.2018 -pICSI -> 08.2019 nasz drugi urwis jest z nami
-
Altair wrote:Jak wygląda sprawa kosztów w Czechach? I jak to się technicznie robi? Trzeba dojeżdżać na monitoring, czy monitoring robi się w Polsce, a do Czech tylko na punkcję i transfer? Ja się jeszcze zastanawiam ewentualnie nad Ukrainą, bo we Lwowie jest filia Parensa (leczę się teraz w krakowskim Parensie).
Wciąż mam nadzieję, że jednak rząd zostawi in vitro w spokoju
Z tego co ta koleżanka mówiła to zrozumiałam że cały pakiet sie w Czech robi. Kiedyś weszłam sobie na stronę, niepamiętam nazwy i koszty są w zł podane, a z tego co pamiętam to porównywalnie do Polski.Altair lubi tę wiadomość
06.2016 I IMSI -> 03.2017 nasz urwis jest już z nami
12.2018 -pICSI -> 08.2019 nasz drugi urwis jest z nami
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyVaina wrote:A jakie mogą być przesłanki do zapładniania więcej niż 6?
Pół roku temu wykryli u mnie endometriozę I st, i mam lekko podwyższona prolaktynę na co biorę leki, reszta bez jakichkolwiek zastrzeżeń. Jak sądzicie dało by radę znaleźć jakiś powód na obejście ustawy?
Ustawa przewiduje, że możliwe jest zapłodnienie więcej niż 6 komórek jajowych, gdy
(a) pacjentka ukończyła 35 lat,
(b) istnieją wskazania medyczne wynikające z choroby współistniejącej z niepłodnością lub
(c) doszło już do dwukrotnego nieskutecznego leczenia metodą in vitro.
Pozwala to dopasować proces leczenia do indywidualnych potrzeb pacjentów, optymalizując w ten sposób skuteczność terapii. -
Vaina wrote:A jakie mogą być przesłanki do zapładniania więcej niż 6?
Pół roku temu wykryli u mnie endometriozę I st, i mam lekko podwyższona prolaktynę na co biorę leki, reszta bez jakichkolwiek zastrzeżeń. Jak sądzicie dało by radę znaleźć jakiś powód na obejście ustawy?
W "moich" klinikach na pewno nie dałoby rady, zbyt "marne" te powodyu mnie nawet nasienie morfologicznie 0% i z podwyższoną fragmentacją DNA nie było wystarczającym powodem... Następnym razem bez łaski mogą mi zapłodnić wszystkie komórki, bo to będzie już trzecia procedura.
3.5 roku ciężkiej walki, 3 pełne procedury IVF, 4 transfery, 1 ciąża... 8 tc -
Vaina wrote:Koleżanka, która pracowała w Rybniku powiedziała, że jej kolega właśnie zaczął pracować w Czechach w klinice, bo odszedł im polak, a oni ze względu na ilość polskich pacjentek chcą mieć polaka. Nie wiem w której klinice, chyba w Ostrawie właśnie, tylko że niestety on jest zwykłym ginekologiem, specjalistą od niepłodności stał się w momencie zatrudnienia czyli jakieś 2 miesiące temu, co mnie akurat nie przekonuje.
Z drugiej strony każdy lekarz kiedyś zaczynałPytanie, czy reszta specjalistów jest dobra i czy np. wspólnie ustalają stymulację. I czy dobry lekarz robi punkcję.
Mnie z kolei trochę obawa o doświadczenie personelu odstrasza od lwowskiego Parensa - oni tam działają dopiero od dwóch lat, więc nie tak długo. No i do Ostrawy bliżej z Krakowa, bo 180 kilometrów, a nie 300, jak do Lwowa. Ciekawe, czy są jakieś dobre kliniki na Słowacji. Ktoś coś słyszał?
Na NB czytałam, że jedna dziewczyna myśli z kolei o klinice w Słowenii. Podobno bardzo dobra. Koszt zabiegu razem z lekami to 2 tysiące euro, więc wychodziłoby, że mniej niż w Polsce. Tylko ta odległość...40 lat, kilka lat starań
Gyncentrum Ostrawa:
X 2021 - AZ, CB
III 2022 - AZ, beta: 8dpt -7,4; 10dpt - 22; 15dpt-279, 17dpt - widoczny pęcherzyk, 21dpt-2594, 26dpt jest, badania prenatalne I, II i III trym - ok.
Vaina wrote:Też sądziłam że nie mam szans na więcej niż 6
Ale wierzę że uda się z tych 6 więc w sumie nie będzie potzreby
Embriolodzy starają się w miarę możliwości wybrać najlepsze komórki. Więc jeśli będziesz miała dużo dojrzałych i spośród nich wybiorą 6 najlepszych, to będzie naprawdę spora szansa powodzenia
40 lat, kilka lat starań
Gyncentrum Ostrawa:
X 2021 - AZ, CB
Kolejna procedura, która kończy się na jednym transferze. Nie udało się zamrozić tamtego zarodka... Teraz jestem już niemal pewna, że ten w brzuchu też już się zatrzymał, wszystkie nasze zarodki się zatrzymują...3.5 roku ciężkiej walki, 3 pełne procedury IVF, 4 transfery, 1 ciąża... 8 tc
-
V. wrote:Kolejna procedura, która kończy się na jednym transferze. Nie udało się zamrozić tamtego zarodka... Teraz jestem już niemal pewna, że ten w brzuchu też już się zatrzymał, wszystkie nasze zarodki się zatrzymują...
V. to przykre bardzoRozumiem Twoją rezygnację ale daj temu w brzuchu jeszcze szansę! Cuda się zdarzają!!! Naprawdę ☺