IVF
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Dziękuję Wam za wsparcie, to bardzo miłe
Krew na betę oddana, ale czekam na ten wynik bez jakiegokolwiek zniecierpliwienia, po prostu myślę że to formalność. Mąż wczoraj w końcu zwierzył się mamie z naszych problemów z czego bardzo się cieszę, w końcu się komuś wygadał i dostał wsparcie "z zewnątrz", a nie ode mnie. Jemu chyba też ulżyło po tej rozmowie.
Pragnąca, piękny przyrost! Gratulacje3.5 roku ciężkiej walki, 3 pełne procedury IVF, 4 transfery, 1 ciąża... 8 tc -
A, i jeszcze jedno. Rozmawiałam przez facebooka z koleżanką koleżanki (nasza wspólna znajoma nas skontaktowała), jest właśnie w ciąży po drugiej procedurze. Też mieli problem męski, bardzo mało plemników o słabej ruchliwości i kiepskiej morfologii, żylaki. Pierwsza procedura wyłożona na amen, wszystkie zarodki im padły w 3 dobie. Zdecydowali się na laparoskopową operację żylaków powrózka, 3 miesiące później zrobili drugą procedurę - efekt to znaczna poprawa nasienia, ciąża z pierwszego transferu i 4 blastki na zimowisku. A nam lekarze cały czas mówią, że jeszcze nie trzeba operować. Pffffff! Będę cisnąć o skierowanie na zabieg, tylko jeszcze muszę mężowi przedstawić sytuację. Myślę, że będzie musiał się zdecydować.
Iva79, shooa, zielinka_97, Beata.D lubią tę wiadomość
3.5 roku ciężkiej walki, 3 pełne procedury IVF, 4 transfery, 1 ciąża... 8 tc -
V., zaden lekarz nie zagwarantuje ze po tym zabiegu parametry sie poprawia.U mojego meza (operacja laparo zylakow 2012,Provita Angelius)parametry sie tylko pogorszyly.
Poczytaj sobie zalecenia PTMR, PTG. Obecnie odchodzi sie od tych operacji.Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 kwietnia 2016, 13:12 Wiadomość wyedytowana przez moderatora forum: 24 kwietnia 2016, 17:43
-
Mimbla wrote:V., zaden lekarz nie zagwarantuje ze po tym zabiegu parametry sie poprawiam.U mojego meza (operacja laparo zylakow 2012,Provita Angelius)parametry sie tylko pogorszyly.
Poczytaj sobie zalecenia PTMR, PTG. Obecnie odchodzi sie od tych operacji.
No ale z drugiej strony nie robiąc jej mamy niemal jak w banku, że będzie tylko gorzej...Już zupełnie nie wiem co robić i komu zaufać
3.5 roku ciężkiej walki, 3 pełne procedury IVF, 4 transfery, 1 ciąża... 8 tc -
nick nieaktualnyLunk_a wrote:U nas tak samo. Trzeba poki sa plemniki próbowac.
No wg mojego dr nie wplywa ta fragmentacja. Moge wrzucić artykul jak chcecie. Jak bedev w domu z komputera.
Wg pana dr fragmentacja na nic nie wpływa? Tak wyglądają normy, więc chyba ma to jednak znaczenie..DFI oznacza procent nieprawidłowych plemników tzn z fragmentacją:
DFI <15% – wynik prawidłowy; bardzo dobry potencjał do zapłodnienia;
DFI w zakresie 15-24% – dobry potencjał do zapłodnienia;
DFI w zakresie 25-30% – umiarkowany/zadowalający potencjał do zapłodnienia.
DFI > 30% wynik nieprawidłowy; >30% plemników z defektami genetycznymi interpretuje się jako bardzo niski lub wręcz zerowy potencjał do zapłodnienia;
Są dziewczyny, które pisały, że lekarze przy fragmentacji około 30% zalecali im rozważenie dawstwa..
Jak możesz te artykuły wrzucić to wrzuć, chętnie przeczytamMimbla lubi tę wiadomość
-
Zrobilam jeden blad ort i sama siebie nie umiem wyedytowac
.
V., zrobicie jak uznacie. Ja kazdemu odradzam.A w kazdym razie- dopilnuj lekarza zanim zacznie kroic meza, zeby mu zalecil wszelkie mozliwe badania aby ustalic przyczyne slabych parametrow, w tym wykluczyc np problemy genetyczne. -
nick nieaktualnyV. wrote:No ale z drugiej strony nie robiąc jej mamy niemal jak w banku, że będzie tylko gorzej...
Już zupełnie nie wiem co robić i komu zaufać
Zawsze możecie zamrozić nasienie przed operacją. Chociaż mrożone nasienie ma nieco gorsze parametry niż świeże.
Jeśli macie szanse na kolejne podejście z MZ to bym spróbowała nie operując wcześniej żylaków. To będzie trzecia Wasza szansa.
Później rozważyłabym operację, mimo, że zgadzam się z Mimblą, że efekty mogą by gorsze..
No ale jak trzecia procedura nie będzie przełomowa (np. więcej zarodków, mrozaki) to może oznaczać, że kolejne będą tylko podobne lub gorsze. A operacja może coś nowego wnieść.
-
Wrzucę artykuł. Myślicie ze ta fragmentacja ma az taki wpływ?w takim razie czy w ogóle warto robic ivf przy fragmentacji 27÷?
Czy jakieś witaminy sa w stanie to poprawic?
Wątpię. My przed kuracja fertilman plus mieliśmy 29÷. Po 5mcach tabl mamy 27÷. Moze inne suplementy? Moze jest na to rada?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 kwietnia 2016, 13:30
-
Ja też wszędzie i zawsze słyszałam, że fragmentacja ma wielki wpływ na potencjał zapłodnienia. Obserwując forum to by się zgadzało jeśli chodzi o efekty u dziewczyn, gdzie faceci mają taki problem.
A czy da się na to coś poradzić? Nie. Na ten czas medycyna nie umie naprawiać genetyki. -
Anatolka wrote:Ja też wszędzie i zawsze słyszałam, że fragmentacja ma wielki wpływ na potencjał zapłodnienia. Obserwując forum to by się zgadzało jeśli chodzi o efekty u dziewczyn, gdzie faceci mają taki problem.
A czy da się na to coś poradzić? Nie. Na ten czas medycyna nie umie naprawiać genetyki.
U nas wyniki dobre oprocz morfologia 3% i fragmentacja 27%.
Jestem na etapie decyzji co dalej.
Próbować nie probowac...warto? A moze od razu myśleć o dawcy.
Jestem troszke w rozterce i ciezko mi podjac decyzje.
-
V. ze mna rozmawialas
Moje zdanie juz znacie. Nasienie mrozi sie przed operacja na wszelki wypadek. Gwarancji poprawy nie da nikt. Jesli facet chodzil pol zycia z zylakami i jeszcze opoznial decyzje o zabiegu " bo do ivf wystarczy " (hahaha) to niestety cudow nie bedzie bo nablonek plemnikotworczy jest zniszczony i nic go nie odbuduje. A nawet jesli po zabiegu zostana pojedyncze plemniki to ich DNA nie jest uszkodzone przez wysoka temperature w jadrach i wtedy jest duzo wieksza szansa na ciaze z tych pojedynczych plemnikow niz z tych mrozonych przed zabiegiem. Tak czy siak jak kogos czeka in vitro to nie ma sie co zastanawiac. Jak podchodzic to z niezniszczonym materialem genetycznym. Jak DNA jest uszkodzone to jak ma być z tego ciaza? Moze za 10 procedura wyjdzie ale czy warto az tyle stymulacji przechodzic?
Warto poradzic sie sensownego urologa nie androloga. Bo androlodzy czesto w facetow pchaja clo, tamoxifen, undestor kiedy hormony sa w porzadku. A zylaki sa przeszkoda typowo anatomiczna, nie hormonalna, nie genetyczna. Co nie znaczy ze nie nalezy.sie.pod tym.katem zbadac. U nas hormony, genetyka byly ok. Tylko zylaki stanowily przeszkode. A jak zaszlam.w.pierwsza ciaze naturalna to bylo puste jajo. Puste, bo juz wtedy zylaki uszkodzily material genetyczny.V. lubi tę wiadomość
Luty 2016 - 2 ivf, 4 blastki, transfer 4 bb 23.02, beta 10 dpt 119, 13 dpt 408, 15 dpt 1243, 17.03 23 dpt mamy, 31.10.2016 synuś jest z nami
Crio 4cc 29.11. 7dpt 53 9dpt 125 12dpt 430. 23.12.17 24dpt najpiękniejszy prezent świąteczny, mamy ❤️ -
Dziewczyny,jesli punkcje mialam 2.04,transfer 5.04,ostatnia miesiaczke 14.03...to ktory tc mam?5 inseminacji/ czerwiec 2014 beta 70,niestety biochemiczna
I IMSI Transfer 8.01- beta <1,2
5.04- II IMSI-podano 2 zarodeczki 8A i 6A ☺
8t2dz cud przestal trwac
16.09.2016 criotransfer babla 8B
2017- 3 szczepienia w Łodzi...allo mlr 62,3% ☺
12.06.transfer- -
chiara wrote:Jestem po wizycie
kropek ma 3,7mm, serduszko jeszcze nie teraz, dopiero za dwa tygodnie, już nie mogę się doczekać się
i powoli wyłączamy leki.
Ty mialas transfer 5.04?5 inseminacji/ czerwiec 2014 beta 70,niestety biochemiczna
8t2dz cud przestal trwac
12.06.transfer- -
Tyszanka81 wrote:Chiara ktory tc wyliczyl ci dr?
Ty mialas transfer 5.04?// zła byłam jak osa że tak się zagapilam. Pytałam o wszystko inne
Jednak jak czytałam chyba na stronie Novum to od dnia punkcji odejmujesz 14 dni i to jest teoretycznie pierwszy dzień ostatniej miesiączki. Jeśli piszę coś źle to mnie dziewczyny poprawcie
Kava lubi tę wiadomość
-
chiara wrote:Wczoraj z tego przejęcia nie zapytałam
// zła byłam jak osa że tak się zagapilam. Pytałam o wszystko inne
Jednak jak czytałam chyba na stronie Novum to od dnia punkcji odejmujesz 14 dni i to jest teoretycznie pierwszy dzień ostatniej miesiączki. Jeśli piszę coś źle to mnie dziewczyny poprawcie
Wychodzilby 6 chyba od przyszlego tyg...5 inseminacji/ czerwiec 2014 beta 70,niestety biochemiczna
8t2dz cud przestal trwac
12.06.transfer-