X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

IVF

Oceń ten wątek:
  • MisiaMisia Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2014, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    S a kliniki gdzie te kolejki są dużo krótsze. Czasami pary rezygnują i wtedy można wskoczyć na ich miejsce. Warto próbować. Koszty poza programem są spore więc jeżeli jest szansa na ministerialne to warto się postarać.

MisiaMisia
    rfxgdqk3jsp86isr.png
  • MałaMi83 Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2014, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kurcze, aż się z tego wszystkiego (i na to wszystko) napaliłam jak szczerbaty na sucharek- najchętniej już bym zadzwoniła do GynCentrum się rozpytać :D
    Powodzenia dziewczyny! I proszę mi tu ładnie zachodzić co by mój entuzjazm nie opadł ;)

niecierpliwa, MisiaMisia, mala29_, Tosia 1981 lubią tę wiadomość

3jgxw1d38c6jwcsz.png
  • niecierpliwa Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2014, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jutro od 8 mozesz dzwonic ;)

• agniesia2569 Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2014, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witaj MałaMi cieszę się, że się zdecydowaliście :)
    mi niestety troszkę skrzydełka podcięto :( w tym tyg.rozmawiałam z p.Agnieszką z Białystoku, badania kliniczne nie ruszyły i nie wiadomo czy ruszą jesienią :( Myślę o refundowanym, ale przez nieszczęsny brak laparo to się odwlecze niesamowicie :/ A zrezygnowałam z niej dla badań! Co za fart, wrrrr.... :/ no nic, poczekam na rozwój akcji w Novum może tam ruszą, a jak nie to znowu zapisuję się na laparo i działam tym razem po kolei....

MisiaMisia lubi tę wiadomość

ex2be6ydkier3hmw.png
    iv09uay3ce2ufi7w.png
  • Assume2 Ekspertka

Wysłany: 13 lipca 2014, 22:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie dziewczyny! Podczytuję sobie Was od dzisiaj. Niebawem będę miała rozpoczętą stymulację do in vitro z programu rządowego. Mam do Was pytanie- jakie badania wykonywałyście? Pytanie zwłaszcza kieruję do @niecierpliwej :) walczymy w tej samej klinice :)
    Właśnie przyjmuję Marwelon, po nim, po usg rozpoczynamy. Tylk...mam wrażenie że wykonane przeze mnie badania to za mało.... (Sytuacja- u mnie wszystko gra, alemamy słabe nasienie....)

icsi sierpień 2014 (-)
    crio październik 2014 (-)
  • MisiaMisia Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2014, 22:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Assume2 wrote:
    Witajcie dziewczyny! Podczytuję sobie Was od dzisiaj. Niebawem będę miała rozpoczętą stymulację do in vitro z programu rządowego. Mam do Was pytanie- jakie badania wykonywałyście? Pytanie zwłaszcza kieruję do @niecierpliwej :) walczymy w tej samej klinice :)
    Właśnie przyjmuję Marwelon, po nim, po usg rozpoczynamy. Tylk...mam wrażenie że wykonane przeze mnie badania to za mało.... (Sytuacja- u mnie wszystko gra, alemamy słabe nasienie....)

Ja co prawda z innej kliniki ale.... Nie przejmuj się tym, że część z nas ma np. więcej badań. Na ogół lekarz prowadzący zleca to co potrzebne w danej klinice. Niektóre z nas tu walczą dłużej i stąd większa suma badań. Czasami tylko słabe nasienie może być przeszkodą a w in vitro nie ma większego znaczenia. Głowa do góry <3

Assume2 lubi tę wiadomość

MisiaMisia
    rfxgdqk3jsp86isr.png
  • Assume2 Ekspertka

Wysłany: 13 lipca 2014, 22:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję, faktycznie nie wzięłam tego pod uwagę.
    Pewnie rozumiecie jakie targają mną emocje i obawy :)

icsi sierpień 2014 (-)
    crio październik 2014 (-)
  • MisiaMisia Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2014, 23:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak jak nami wszystkimi. Grunt to nie dać się zwariować. Nerwy poczęciu nie służą. Trzeba być ZEN:)

Assume2, Nusia lubią tę wiadomość

MisiaMisia
    rfxgdqk3jsp86isr.png
  • niecierpliwa Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2014, 07:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Assume2 wrote:

Wiesz co ja w marcu na 1 wizycie mialam podstawowe hormony, amh, nasienie meza no i poszlam na wizyte do dr Cz. Bo u niej krotsza kolejka wiec ona kazala zrobic histeroskopie do kwalifikacji choc dr M powiedzial, ze z takimi wynikami i bez tego by zakwalifikowakt i teraz jestem pod jego skrzydlami;)

• GabiK Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2014, 15:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie, 21/07 rozpoczynam stymulację w Invimed Warszawa. Zupełnie mnie zaskoczyli, bo po wizycie kwalifikacyjnej do programu refundacji w kwietniu, powiedzieli, że rozpoczniemy dopiero w październiku, a tu taka niespodzianka. Dzięki forum dowiedziałam się na jakie koszty badań się przygotować przed wizyta kwalifikującą, a teraz liczę na pomoc w kwestii leków do stymulacji. Na wizycie kwalifikacyjnej lekarz mówił o krótkim protokole - co to oznacza? (w gabinecie byłam tak zestresowana, że nas nie wezmą, że wszystko mi z rak leciało i nie dopytałam)i drugie pytanie - wiem, że leki są teraz refundowane, w internecie wyczytała że koszt to 2500-4500zł, oczywiście bez refundacji. A jak to wygląda z refundacją? I jeszcze jedno pytanie - położna powiedziała mi,że stymulacja to leki w zastrzykach - czy samodzielna aplikacja takich leków nie sprawia Wam problemów, czy warto poprosić kogoś bardziej kompetentnego? Jestem panikarz jeśli chodzi o igły, nie wyrywam się czy coś, tylko ręce mi się trzęsą i pocą i nie wiem czy dam radę. chyba, że to w formie pena? Będę ogromnie wdzięczna za rozwianie moich wątpliwości, bo się okropnie denerwuję :-)

2r8ri09ksg9rle49.png
  • atyde86 Koleżanka

Wysłany: 14 lipca 2014, 16:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przeczytaj sobie mojego któregoś wcześniejszego posta, tam pisałam o lekach i cenach przy refundacji - lecze się w invimed warszawa. Gonal jest w penie, a cetrotide w strzykawce, ane tak naprawdę niewiele się różni- prościzna:) zresztą W klinice wytłumaczą Ci jak podawać, na pierwszy zastrzyk mozesz zgłosić się do invimedu. Zastrzyki są pidskórnie w brzuch.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lipca 2014, 16:49

GabiK lubi tę wiadomość

• atyde86 Koleżanka

Wysłany: 14 lipca 2014, 16:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam 1 wizyte w kwietniu gdzie połozna twierdziła ze sie nie kwalifikuję, ale kazała zapisać sie do lekarza na wizytę prywatną. Lekarz najpierw twierdził ze sie nie kwalifikuję, ale byłam nieugięta i zmienił zdanie:) dostałam skierowanie na badania i w czerwcu już na prawidłowej wizycie kwalifikacyjnej ( na kariotyp trzeba czekać do ok 7 tyg)podpisaliśmy umowę i 30 czerwca już miałam 1 wizytę u lekarza prowadzącego.

• MisiaMisia Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2014, 17:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    GabiK wrote:
    Witajcie, 21/07 rozpoczynam stymulację w Invimed Warszawa. Zupełnie mnie zaskoczyli, bo po wizycie kwalifikacyjnej do programu refundacji w kwietniu, powiedzieli, że rozpoczniemy dopiero w październiku, a tu taka niespodzianka. Dzięki forum dowiedziałam się na jakie koszty badań się przygotować przed wizyta kwalifikującą, a teraz liczę na pomoc w kwestii leków do stymulacji. Na wizycie kwalifikacyjnej lekarz mówił o krótkim protokole - co to oznacza? (w gabinecie byłam tak zestresowana, że nas nie wezmą, że wszystko mi z rak leciało i nie dopytałam)i drugie pytanie - wiem, że leki są teraz refundowane, w internecie wyczytała że koszt to 2500-4500zł, oczywiście bez refundacji. A jak to wygląda z refundacją? I jeszcze jedno pytanie - położna powiedziała mi,że stymulacja to leki w zastrzykach - czy samodzielna aplikacja takich leków nie sprawia Wam problemów, czy warto poprosić kogoś bardziej kompetentnego? Jestem panikarz jeśli chodzi o igły, nie wyrywam się czy coś, tylko ręce mi się trzęsą i pocą i nie wiem czy dam radę. chyba, że to w formie pena? Będę ogromnie wdzięczna za rozwianie moich wątpliwości, bo się okropnie denerwuję :-)

Krótki protokół oznacza, że nie będziesz "wyciszana" lekami antykoncepcyjnymi. Wycisza się jajniki. Osobiście miałam taką jedną procedurę, drugą w krótkim protokole i teraz też będę miała w krótkim.
    Co do leków, to informacje są różne od kilkuset zł do ok 1500, ale czekajmy na informacje od dziewczyn, które w lipcu kupują. Refundacja jest od lipca więc to świeża sprawa.. Każda z nas stymuluje się ciut inaczej i potrzebujemy inną ilość leków.

Niektóre leki masz w penie inne w strzykawce. Będziesz przeszkolona w klinice. Możesz poprosić męża, żeby Ciebie kłuł:) Codzienne latanie na zastrzyk będzie dla Ciebie kłopotliwe. Ja do zeszłego roku nie potrafiłam robić zastrzyków a teraz sama wiem, gdzie mam mniej bolesne miejsca. Nauczysz się i sobie poradzisz. Głowa do góry.

GabiK lubi tę wiadomość

MisiaMisia
    rfxgdqk3jsp86isr.png
  • MałaMi83 Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2014, 18:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczynki a od czego zależy to czy ktoś ma długi czy krótki protokół?

3jgxw1d38c6jwcsz.png
  • MisiaMisia Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2014, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właściwie od lekarza:) i tego jak stymuluje się pacjentka. Twierdzi się, że pacjentki z niższym AMH, gorzej stymulujące się, lepiej reagują na krótki protokół.
    Z drugiej strony długi protokół z wyciszaniem uznawany jest przez niektórych za lepszy i skuteczniejszy. Powiedzmy sobie, że sprawdza się u pacjentek lepiej stymulujących się. Prawdopodobnie jest najczęściej stosowany chociaż stosunek podobno się zmienia.
    Ja przechodziłam oba typy. Mam niskie AMH, słabo się stymuluję - co wyszło w praniu - i na krótki lepiej reaguję.

Dłuższy protokół bywa stosowany dla zmniejszenia ryzyka wystąpienia torbieli.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lipca 2014, 18:50

agniesia2569, Fedra lubią tę wiadomość

MisiaMisia
    rfxgdqk3jsp86isr.png
  • agniesia2569 Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2014, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MałaMi83 wrote:
    Dziewczynki a od czego zależy to czy ktoś ma długi czy krótki protokół?
    tylko i wyłącznie od lekarza :) no i pewnie od problemów u kobiety.

ex2be6ydkier3hmw.png
    iv09uay3ce2ufi7w.png
  • GabiK Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2014, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MisiaMisia dziekuje za odpowiedz. Od razu mi sie lepiej zrobilo :-) Meza jak najbardziej zaangazuje do zastrzykow, z penami dam raczej rade :-/ Powodzenia wszystkim na forum, krotki czy dlugi protokol - grunt,zeby szczesliwy!!!!

niecierpliwa, Tosia 1981, MisiaMisia, mala29_, Fedra lubią tę wiadomość

2r8ri09ksg9rle49.png
  • Sansivieria Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2014, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mixa, co u Ciebie?? Zaczynasz już?

age.png
    age.png
  • Beata.D Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2014, 21:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na poczatku witam serdecznie wszystkie nowe dziewczyny na naszym watku :) Nie bylo mnie tu troche bo sie wczasowalam :D
    Lece do 4 lipca :P

MisiaMisia, niecierpliwa, Fedra, GabiK lubią tę wiadomość

• mala29_ Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2014, 07:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej laseczki :) ja rowniez witam serdecznie nowe staraczki i zycze wam abyscie szybciutko zobaczyly dwie tlusciutki kreseczki na tescie. :)

niecierpliwa, MisiaMisia, martusia1986, Fedra, GabiK, Sansivieria lubią tę wiadomość

W kazdych aspektach mojego zycia ponioslam poraszke :(
‹‹ 335 336 337 338 339 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o ciążę a badanie AMH - 6 rzeczy, o których warto wiedzieć

Badanie AMH może bardzo dużo powiedzieć o kobiecej płodności... Kiedy warto je wykonać? Jakich informacji może dostarczyć? Jakie są normy AMH i jak przebiega badanie? Poznaj 6 faktów o badaniu AMH!

CZYTAJ WIĘCEJ