IVF
-
WIADOMOŚĆ
-
jasmina6 wrote:Jakie to badania?
Tez jestem ciekawa jakie to badania.
Jasmina a czemu przy zrabanej immunologi nie powinno sie brac dwoch? Od czego to zalezy?
Po tym jak moja ginka ostatnio uslyszala, ze dostalam dwa zarodki byla zadowolona ze widac tylko jeden pecherzyk...
Dokladne jej slowa: na szczescie nie blizniaki.
Ja bym byla przeszczesliwa z blizniakow, mam slabe AMH i ogolnie niewielkie szanse na dziecko, a co dopiero na dwojke jeszcze w moim wieku...ale chyba te dwie moje ostatnie kruszynki wezme pojedynczo.Starania od 08.2015, endometrioza 3/4 st, 2 laparo, 3 hsg, 3 histero
8.03.2017 IVF
❄️❄️❄️nie przetrwaly rozmrozenia...
5.05.2017 ICSI
2.06.2017 crio
26.06.2017 crio

28.07.2017 ICSI
26.09.2017 crio [*] 8tc
14.02.2018 crio [*] 6tc

20.04.2018 ICSI
brak mrozakow
22.03.2019 IMSI
13.07.2019 
-
niezapominajka2017 wrote:Tez jestem ciekawa jakie to badania.
Jasmina a czemu przy zrabanej immunologi nie powinno sie brac dwoch? Od czego to zalezy?
Po tym jak moja ginka ostatnio uslyszala, ze dostalam dwa zarodki byla zadowolona ze widac tylko jeden pecherzyk...
Ja bym byla przeszczesliwa z blizniakow, mam slabe AMH i ogolnie niewielkie szanse na dziecko, a co dopiero na dwojke jeszcze w moim wieku...ale chyba te dwie moje ostatnie kruszynki wezme pojedynczo.
z tego co mowila mi dr to ponoc uklad dziala wtedy ze zdwojona sila bo sa dwa zarodki a nie jeden, jesli np jeden slabszy sie robi moze pociagnac za soba drugi ktory np jest silniejszy i dal by duze szanse na ciaze.
Oczywiscie moze a nie musi.
niezapominajka2017, zizia_a lubią tę wiadomość
Mój pierwszy cud - kochany Michałek ❤️❤️❤️
Mój drugi cud - kochany Juluś♥️♥️♥️
Nigdy się nie poddawaj chociaż byłoby to trudne! - Kiedy śmieje się dziecko - śmieje się cały świat
❤️❤️❤️ -
Myślę, że najlepiej zdać się na lekarza i poddać się jego sugestiom. Mój od początku sugerował dwa, głównie dla tego, że jestem nienajmlodsza, już rodziłam i ciąże bez komplikacji a przy naszych wynikach nasienia każdy zarodek mógł się przestać rozwijac. Mówił, że ciąża bliźniacza w razie czego jest podwyższonego ryzyka, ale z ivf, kiedy podaje się dwa zarodki jest to najlepsza z ciąż wielogłosowych bo zawsze dwukosmowkowa dwuowodniowa. A jeśli chodzi o statystyki czy częściej ciaza z jednego czy dwóch zarodków rożne badania dają rożne wyniki. Te statystyki są tak rozbieżne, że nie ma chyba co się nimi sugerować, a ufać lekarzowi, który zna nasza historię chorób i na pewno wybierze dla nad właściwa opcję.
Trzymam za wszystkie &&&
Madagaskar, Scent86, madwitka lubią tę wiadomość
-
Ja się słabo znam na badaniach i statystykach, ale jestem zdania, że jak się zarodek będzie miał przyjąć, to się przyjmie dzięki samemu sobie, niezależnie od tego czy był transferowany z drugim czy bez niego itd. Nam lekarz dał swobodę decyzji, nic nie mówił żeby mnogi transfer zwiększał szanse. Od początku byliśmy nastawieni na transfery pojedyncze, bo ja się boję mnogiej ciąży i tylko tym się kierowałam.
Już czuję ten jutrzejszy stres, echhh... Chciałabym podejść do tego tematu na chłodno, ale no kurde, nie da się. Nie wyobrażam sobie że coś pójdzie źle, mimo że teoretycznie mam świadomość że może tak być.
Scent86, Smutna32, Anetts32 lubią tę wiadomość
3.5 roku ciężkiej walki, 3 pełne procedury IVF, 4 transfery, 1 ciąża... 8 tc
-
A moj lekarz twierdzi ze podanie dwoch zarodkow zwieksza szanse na ciaze o 7%
wiec kolejny temat gdzie ile osob tyle oddmiennych zdan:)
Mysle, ze razem z lekarzem trzeba podjac decyzje kierujac sie intuicja
wiecie jak jest... ktos wezmie 1- nie uda sie- i bedzie zachodzil w glowe czy jakby wzial 2 to by sie udalo i odwrotnie... ktos wezmie 2-nie uda sie- i bedzie zachodzenie w glowe czy jeden nie pociagnal za soba drugiego....
A jak widac sa szczesliwe ciaze przy podaniu 1, jak i 2 zarodkow
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 listopada 2017, 10:58
Madagaskar, madwitka, mięsko lubią tę wiadomość

05.2016, 10.2016 - ciąże pozamaciczne
07.2016 - 5 tc. c.b.
30.10.2017 -I IMSI- 2 x 3dniowe - c.b.
11.12.2017 - crio - 2 x 3dniowe- c.b.
04.2018 - ciąża naturalna - CUDZIE TRWAJ
04.01.2019 - nasze marzenie się spełniło - synek -
V ogromne kciuki za jutro.... &&&&
V. lubi tę wiadomość

05.2016, 10.2016 - ciąże pozamaciczne
07.2016 - 5 tc. c.b.
30.10.2017 -I IMSI- 2 x 3dniowe - c.b.
11.12.2017 - crio - 2 x 3dniowe- c.b.
04.2018 - ciąża naturalna - CUDZIE TRWAJ
04.01.2019 - nasze marzenie się spełniło - synek -
Scent, racja. Gdybym ja wzięła dwa a potem zobaczyła na teście biel Wizira to byłabym na siebie zła, że "zmarnowałam" dwa zamiast jednego, że odebrałam sobie jedną dodatkową szansę. Ale to takie głupie myślenie, tak naprawdę nikt do końca nie wie jak to działa, jakie czynniki mają wpływ na takie a nie inne wersje wydarzeń. Może u jednej z nas podanie dwóch zarodków działa na plus a u innej wprost przeciwnie? Trzeba zaufać intuicji, tak jak mówisz. Nie udało się? Widocznie tak miało być. Na tym etapie już praktycznie nikt i nic nie ma wpływu na to co się stanie.
Scent86, Yoselyn82, Madagaskar, zohasamoha lubią tę wiadomość
-
V trzymam kciuki za jutro &&&
V. lubi tę wiadomość
Starania od 08.2015, endometrioza 3/4 st, 2 laparo, 3 hsg, 3 histero
8.03.2017 IVF
5.05.2017 ICSI
2.06.2017 crio
26.06.2017 crio

28.07.2017 ICSI
26.09.2017 crio [*] 8tc
14.02.2018 crio [*] 6tc

20.04.2018 ICSI
brak mrozakow
22.03.2019 IMSI
13.07.2019 
-
V i KateB jutro powtarzacie bete?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 listopada 2017, 11:19
V. lubi tę wiadomość
Wysoki prg w fazie folikularnej, Niedoczynność tarczycy;
3 x ciąża pozam. natural.- usunięte oba jajowody;
3 Kliniki;
4 x ICSI, 8 transferów, 10 zarodków, 1 x cb
Ostani transfer 18.08.2020 r.
Nasz mały wielki cud 🙏❤️
8dpt- beta 88; 10dpt- beta 234; 13dpt- beta 1199; 15dpt- beta 3100
16dpt- pęcherzyk ciążowy
24dpt -❤️
1. USG Prenatalne z Sanco - zdrowa 👧
2. USG Połówkowe ✅
3. USG III trym ✅
2021 r. - córka mój cały Świat -
Madagaskar za Ciebie tez trzymam mocno kciuki, zeby jednak jutro ruszyly &&&Starania od 08.2015, endometrioza 3/4 st, 2 laparo, 3 hsg, 3 histero
8.03.2017 IVF
5.05.2017 ICSI
2.06.2017 crio
26.06.2017 crio

28.07.2017 ICSI
26.09.2017 crio [*] 8tc
14.02.2018 crio [*] 6tc

20.04.2018 ICSI
brak mrozakow
22.03.2019 IMSI
13.07.2019 
-
Madagaskar, tak, lekarz w czw zalecił mi betę w poniedziałek i w środę. Samozwańczo zrobiłam też w pt
co mnie trochę uspokoiło. Jeśli jutro i w śr wynik będzie zadowalający (o co w myślach błagam przez 23 godziny na dobę) to już więcej bety nie robię, za dużo stresu to kosztuje. Żałuję, że na tę trzecią poszłam, powinnam była wziąć na wstrzymanie jak zobaczyłam że pierwsze dwie są ok. Niepotrzebnie się zestresowałam a i tak nic nie zrobię.
Kciuki dla Ciebie za jajka!
Sabinkak, Madagaskar lubią tę wiadomość
-
Dzięki Niezapominajka już się nie nastawiam
teraz już zaczełam myśleć o laparaskopi bo mam na 09.01 termin żeby zobaczyli czy ta czarownica endometrioza się nie ukrywa u mnie i ten jeden zdezelowany jajowód obejrzeli
3 Kliniki;
Nasz mały wielki cud 🙏❤️
16dpt- pęcherzyk ciążowy
24dpt -❤️
2. USG Połówkowe ✅
3. USG III trym ✅
V. wrote:Madagaskar, tak, lekarz w czw zalecił mi betę w poniedziałek i w środę. Samozwańczo zrobiłam też w pt
co mnie trochę uspokoiło. Jeśli jutro i w śr wynik będzie zadowalający (o co w myślach błagam przez 23 godziny na dobę) to już więcej bety nie robię, za dużo stresu to kosztuje. Żałuję, że na tę trzecią poszłam, powinnam była wziąć na wstrzymanie jak zobaczyłam że pierwsze dwie są ok. Niepotrzebnie się zestresowałam a i tak nic nie zrobię.
Kciuki dla Ciebie za jajka!
Rozumiem Cię doskonale z tą betą to jest ciężka sprawa. Kobiety które nie mają problemu z zajściem w ciąże w ogole tego nie robią, tylko test a później usg a my chcemy jak najlepiej, wiemy dużo wcześniej o ciąży i później latamy co drugi dzień i się strasujemy ale trzeba być dobrej myśli. Trzymam mocno kciuki
V., Anetts32 lubią tę wiadomość
3 Kliniki;
Nasz mały wielki cud 🙏❤️
16dpt- pęcherzyk ciążowy
24dpt -❤️
2. USG Połówkowe ✅
3. USG III trym ✅
Yoselyn82 wrote:Paliga odradza transferowanie 2 zarodkow jesli jest zla immunologia! wiem bo do niej chodze.
A gdzie tam
moja immunologia leży i kwiczy, a ostatnie dwa zarodki chciała podać razem - wręcz namawiala.
Ten udany transfer też był podwójny.
Pozdrawiam prostu ciąża blizniacza to ciąża podwyższonego ryzyka, a ciąża blizniacza z ivf to już w ogóle ryzyko (bo cholera wie czemu nie udawało się naturalnie).
Problem: endometrioza 1st, Hashimoto, słabe nasienie.
3 procedury, leczenie immunologiczne, 6 transferów, 2 straty.
Mała Królewna jest już z nami
Droga do naszego szczęścia: https://szczesliwenieszczescia.blogspot.com/ -
V trzymam kciuki, wierzę że będzie dobrze

ja gdyby nie wymagania kliniki nie robiłabym bety wogole, ten stres jest straszny, to czekanie ciągnie się w nieskończoność
V. lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnySabinkak wrote:Myślę, że najlepiej zdać się na lekarza i poddać się jego sugestiom. Mój od początku sugerował dwa, głównie dla tego, że jestem nienajmlodsza, już rodziłam i ciąże bez komplikacji a przy naszych wynikach nasienia każdy zarodek mógł się przestać rozwijac. Mówił, że ciąża bliźniacza w razie czego jest podwyższonego ryzyka, ale z ivf, kiedy podaje się dwa zarodki jest to najlepsza z ciąż wielogłosowych bo zawsze dwukosmowkowa dwuowodniowa.
nie zgodzę się.
w czerwcu miałam podane dwa zarodki. ciąża jednokosmówkowa dwuowodniowa. jeden zarodek się nie przyjął, a ten co został się podzielił. każdy scenariusz jest możliwy. -
Justine wrote:A gdzie tam
moja immunologia leży i kwiczy, a ostatnie dwa zarodki chciała podać razem - wręcz namawiala.
Ten udany transfer też był podwójny.
Pozdrawiam prostu ciąża blizniacza to ciąża podwyższonego ryzyka, a ciąża blizniacza z ivf to już w ogóle ryzyko (bo cholera wie czemu nie udawało się naturalnie).
no mnie odradzala brac dwa zarodki.. wiec moze dlatego tobie dala szanse ze bylas po szczepieniach moze mialas lepsze wyniki niz ja.Mój pierwszy cud - kochany Michałek ❤️❤️❤️
Mój drugi cud - kochany Juluś♥️♥️♥️
Nigdy się nie poddawaj chociaż byłoby to trudne! - Kiedy śmieje się dziecko - śmieje się cały świat
❤️❤️❤️ -
Tak, ale Taja ciaza jest równie możliwa przy jednym zarodku. Mi chodziło o to, że jeśli oba się przyjmą, to nie ma takiej opcji, chyba że jeden dodatkowo się podzielishooa wrote:nie zgodzę się.
w czerwcu miałam podane dwa zarodki. ciąża jednokosmówkowa dwuowodniowa. jeden zarodek się nie przyjął, a ten co został się podzielił. każdy scenariusz jest możliwy. -
Badania byly prowadzone przez 4 lata w klinice Nurture Fertility w Nottingham.jasmina6 wrote:Jakie to badania?
"Wyniki wykazały, że w porównaniu do transferu pojedynczego zarodka, przenoszenie dwóch zarodków, gdzie jeden był dobrej jakości, a jeden słaby, zredukowało o 27% szanse na osiągnięcie ciąży, a transfer dwóch zarodków dobrej jakości też nie okazał się lepszy dla osiągnięcia ciąży."
Ogolnie chodzi o to ze macica skupia sie na gorszym zarodku, nie chce dopuścić do implantacji, przez co ten lepszy tez ma mniejsze szanse.
Madagaskar, niestety nie pomoge.Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 listopada 2017, 12:54
Madagaskar lubi tę wiadomość
-
Niezapominajko czy jeden czy dwa najpewniej zależy od całokształtu, wiem że w pierwszej kolejności Paliga jest za jednym im historia dwa dłuższa i grubsza (endo menda, immunologia, PCOS itd.) tym postępowanie w transferach się zmienia. To jest dobre, że nie idą w zaparte ciagle tą samą ścieżkę tylko próbują, kombinują ale to musi zgadzać się z naszymi potrzebami i odczuciami. Mnie ciąża bliźniacza też przeraża i dr Paliga również ucieszyła sie że zarodek się nie podzielił. Chce w pierwszej kolejności spisać się jako mama jedynakaniezapominajka2017 wrote:Tez jestem ciekawa jakie to badania.
Ja bym byla przeszczesliwa z blizniakow, mam slabe AMH i ogolnie niewielkie szanse na dziecko, a co dopiero na dwojke jeszcze w moim wieku...ale chyba te dwie moje ostatnie kruszynki wezme pojedynczo.

Mlr 0%, trzy szczepienia i wynik nadal 0%, doszczepianie pullowanymi - wynik 34,9!
Dodatnie MTHFR w układzie heterozygotycznym mutacji A1298C.
Dwa Aniołki - kwiecień 2015, październik 2015