X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

IVF

Oceń ten wątek:
  • Anatolka Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2018, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ślązaczka wrote:
    Dziewczyny mam takie głupie może pytanie, ale męczy mnie jedna sprawa... Bo do tej pory w zasadzie nie wiem jak się liczy wiek ciąży po ivf. Mój lekarz prowadzacy ciążę odjął od daty OM 3 dni poniewaz podano mi 3-dniowca, czyli zamiast 16 marzec, liczyłam wiek ciąży od 13 marca. A potem jakiś inny dr powiedział mi, że tak się nie robi i trzeba liczyć normalnie wiek ciązy od 16 marca... U mnie to akurat ma teoretyczne znaczenie bo od tego sposobu liczenia zależy czy miałam ciążę donoszona czy nie... Help!

Nie ma głupich pytań. Ivf daje możliwość liczenia od poczęcia. Znamy jego dokładną datę przecież. Wyliczenia z punkcji traktowanej jako owulacja sa idealnie dokładne przecież. Z OM jest tylko orientacyjnie a nam da się policzyć co do dnia a jakby się kto uparł to pewnie i dokładniej. Mnie liczono od poczęcia. Na tej podstawie wyliczylam fikcyjna OM i taki termin podawałam.

Asia_88, gosia81 lubią tę wiadomość

1usa3e5e6fqireg4.png

3ca106616b.png
  • Anatolka Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2018, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kabełka wrote:
    .... policzył tak, że dzień punkcji potraktował jak owulacje, czyli odjął od niego książkowe 14 dni i tą datę potraktował jako OM. Wg mnie zrobił to prawidłowo (tak samo wyjaśniają na str mojej kliniki), tylko teraz mam problem, jak ktoś pyta o TP (np lekarze czy położne w szpitalu), gdyż to co mówię nie zgadza się z wpisem w książeczce ciąży..

O tak jest wyliczone z "terminu poczęcia".

1usa3e5e6fqireg4.png

3ca106616b.png
  • madlenka Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2018, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny nie wiem jak oni liczą ale mi wychodzi dokładnie tak z tego kalendarza :)

http://www.ivf-infertility.com/calc_preg.php

qdkk2n0ao2txirxa.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 lutego 2018, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jasmina6 wrote:
    Bella mieliśmy IMSI i dr Paliga nie mówiła nic o kryteriach w nasieniu, powiedziała wręcz że to metoda którą stosują dla wszystkich bo jest dokładniejsza i daje lepsze efekty.

No nie..Bo przy słabym hba nasienia robi się picsi.

Bella93 lubi tę wiadomość

• Stolnica Ekspertka

Wysłany: 27 lutego 2018, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czar-nula wrote:
    Wiem że w normie ale jak patrze na przyrosty u innych to bardzo sie boje :(
    Aż mnie zaczął brzuch boleć :( dla przypomnienia 7dpt blastek 58,78, 9 dpt 105

Nie patrz na innych. Ilu ludzi tyle organizmów :) jest przyrost jest bardzo dobrze:) u mnie w laboratorium jak na 9dpt powiedzieli by ze super wynik :) uszy do góry!!!!

Marzec 2016- Ivf Invicta Warszawa -transfer 2 zarodków- ❤️synek
    Kwiecień 2017-❄️Transfer-brak ciąży

Luty 2022
    21.02.2022 transfer 5 dniowej blastocysty
    3dpt - beta 1,1
    5dpt- beta 8,2
    8dpt - beta 66,6
    10dpt- beta 116,8
    16dpt - beta 2,1

29.03.2022 transfer ❄️
    3dpt - beta <0,1
    6dpt- beta 28.4
    10dpt-beta 261,9
    13dpt -beta 1370
    17dpt-beta 5833
    Jest pęcherzyk
  • czar-nula Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2018, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stolnica wrote:
    Nie patrz na innych. Ilu ludzi tyle organizmów :) jest przyrost jest bardzo dobrze:) u mnie w laboratorium jak na 9dpt powiedzieli by ze super wynik :) uszy do góry!!!!
    Dziękuję :* panikara ze mnie i tyle.

Stolnica lubi tę wiadomość

4 lata walki, 3 nieudane transfery
    leczenie immuno JP i...
    crio 7dpt 58,78 9dpt 104,23 12dpt 540,27 :)
    tb73e6yd8jub8trg.png
    2019 naturalsik :)
    w5wqroeqgd7aoonm.png
  • jasmina6 Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2018, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarnula jak połowa tutaj, ze mną na czele :)

czar-nula lubi tę wiadomość

3i49uay3vn9a2peg.png
    Mlr 0%, trzy szczepienia i wynik nadal 0%, doszczepianie pullowanymi - wynik 34,9!
    Dodatnie MTHFR w układzie heterozygotycznym mutacji A1298C.
    Dwa Aniołki - kwiecień 2015, październik 2015
  • Bella93 Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2018, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frelcia wrote:
    Chcialam zacytowac.
    Chodzilo mi o to, ze musi byc jakas minimalna ilosc plemnikow. Jestem pewna, ze komus odmowili IMSI, bo te kryteria nie byly spelnione.

Asia_88 lubi tę wiadomość

Moja historia leczenia
    Kajetan 10tc & Eliza 11tc 🖤

Matylda 🩷11.08.2022

Twins are coming:
    preg.png
  • jasmina6 Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2018, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frelcia wrote:
    To pewnie bardziej skomplikowane ale w skrócie „najprostszą” metodą jest ICSI, potem IMSI a potem PICSI. Ostatnie pozwala wybrać najbardziej obiecujący plemnik, tak?

3i49uay3vn9a2peg.png
    Mlr 0%, trzy szczepienia i wynik nadal 0%, doszczepianie pullowanymi - wynik 34,9!
    Dodatnie MTHFR w układzie heterozygotycznym mutacji A1298C.
    Dwa Aniołki - kwiecień 2015, październik 2015
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 lutego 2018, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jasmina6 wrote:
    To pewnie bardziej skomplikowane ale w skrócie „najprostszą” metodą jest ICSI, potem IMSI a potem PICSI. Ostatnie pozwala wybrać najbardziej obiecujący plemnik, tak?

Ja to zrozumiałam tak że wprowadza się do jajeczka takiego plemnik który w nim zostanie czyli bez witki. Ale dokładnie nie wiem. Mój Mąż ma niskie hba i to jest specjalną metoda pod tą "wade" bo resztę parametrów i dna i morfologia super.

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 lutego 2018, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak coś źle przeczytałam odnośnie tej metody to przepraszam. Coś co jest pewne i powiedział nam lekarz że po nieudanych invitro metoda imsi robi się test hba i zły wynik wskazuje na ivf metoda picsi.

• Bella93 Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2018, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jasmina6 wrote:
    Nie zapomnij o IVF :D

Przy pICSI, wybiera sie jak do ICSI, ale po wiazaniu z kwasem hialuronowym.

Cala, Anatolka lubią tę wiadomość

Moja historia leczenia
    Kajetan 10tc & Eliza 11tc 🖤

Matylda 🩷11.08.2022

Twins are coming:
    preg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 lutego 2018, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ważne to znaleźć przyczynę i dobrać metodę:)

• Anatolka Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2018, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jasmina6 wrote:

Chyba nie do końca można tak to określić. ICSI i IMSI różnią się powiększeniem, pod którym oglada sie plemniki. A pICSI to ICSI (jesli chodzi o stopień powiększenia) + test wiązania z hialuronem (a ten test nie zawsze jest potrzebny). Więc takie uszeregowanie chyba nie jest doskonale, bo szeregujemy rozne kryteria.

Madagaskar lubi tę wiadomość

1usa3e5e6fqireg4.png

3ca106616b.png
  • Anatolka Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2018, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frelcia wrote:
    Jak coś źle przeczytałam odnośnie tej metody to przepraszam. Coś co jest pewne i powiedział nam lekarz że po nieudanych invitro metoda imsi robi się test hba i zły wynik wskazuje na ivf metoda picsi.

Test hba drogi nie jest, więc przy problemach z nasieniem warto zastanowić się nad nim przed nieudanym procedurami. No ale to logika lekarzy czesto niestety- robimy procedurę za kilkanaście tysięcy a jak sie nie uda to zrobimy badanie za kilkaset złotych :-/ u mnie 2 procedury zepsuł brak badania za niespełna 30 zl...

1usa3e5e6fqireg4.png

3ca106616b.png
  • Madagaskar Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2018, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anatolka wrote:
    Chyba nie do końca można tak to określić. ICSI i IMSI różnią się powiększeniem, pod którym oglada sie plemniki. A pICSI to ICSI (jesli chodzi o stopień powiększenia) + test wiązania z hialuronem (a ten test nie zawsze jest potrzebny). Więc takie uszeregowanie chyba nie jest doskonale, bo szeregujemy rozne kryteria.

Mi się też wydaje że plCSI to jedna z metod tak naprawde selekcji plemników. Jeszcze jest magnetyczna filtracja...

Anatolka lubi tę wiadomość

Wysoki prg w fazie folikularnej, Niedoczynność tarczycy;
    3 x ciąża pozam. natural.- usunięte oba jajowody;
    3 Kliniki;
    4 x ICSI, 8 transferów, 10 zarodków, 1 x cb
    Ostani transfer 18.08.2020 r.
    Nasz mały wielki cud 🙏❤️
    8dpt- beta 88; 10dpt- beta 234; 13dpt- beta 1199; 15dpt- beta 3100
    16dpt- pęcherzyk ciążowy
    24dpt -❤️
    1. USG Prenatalne z Sanco - zdrowa 👧
    2. USG Połówkowe ✅
    3. USG III trym ✅
    2021 r. - córka mój cały Świat
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 lutego 2018, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anatolka wrote:
    Test hba drogi nie jest, więc przy problemach z nasieniem warto zastanowić się nad nim przed nieudanym procedurami. No ale to logika lekarzy czesto niestety- robimy procedurę za kilkanaście tysięcy a jak sie nie uda to zrobimy badanie za kilkaset złotych :-/ u mnie 2 procedury zepsuł brak badania za niespełna 30 zl...

Z tym ze nam lekarz test hba zlecił po super wynikach nasienia a ciągłym braku ciąży no i wyszło gdzie problem. Hba to stosunkowo nowe badanie. Nie straciliśmy pieniędzy na zła procedurę właśnie dzięki lekarzowi.

• Madagaskar Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2018, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem po 3 cp a in vitro dwa podejścia to totalna klapa wiec mamy zamiar w tym podjeściu plemniki przefiltrować i zbadać na wszystkie możliwe sposoby obojętnie czy jest to potrzebne czy nie :)

Anatolka, Frelcia lubią tę wiadomość

3 Kliniki;
    Nasz mały wielki cud 🙏❤️
    16dpt- pęcherzyk ciążowy
    24dpt -❤️
    2. USG Połówkowe ✅
    3. USG III trym ✅
  • Anatolka Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2018, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frelcia wrote:
    Z tym ze nam lekarz test hba zlecił po super wynikach nasienia a ciągłym braku ciąży no i wyszło gdzie problem. Hba to stosunkowo nowe badanie. Nie straciliśmy pieniędzy na zła procedurę właśnie dzięki lekarzowi.

Chodzilo mi o czesty tor myslenia lekarzy, nie konkretnie o Wasz przypadek, bo go nie znam. Fajnie, ze mial nosa :-) albo udalo Mu się przypadkiem:-) wazny jest efekt.

Test wiązania z hialuronem wykonuje się juz od kilku dobrych lat. Ja jak zaczynałam swoja przygodę z ivf w 2014 to byly juz kliniki, które go wykonywały jakis czas :-) ani nowy ani stary to test. Kilkaset zł przy kiepskim nasieniu to żaden wydatek przed procedurą a warto sprawdzić.

1usa3e5e6fqireg4.png

3ca106616b.png
  • Madagaskar Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2018, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A tak swoją drogą powiem Wam że moj mąż ostatnie wyniki nasienia miał kiepsie morfologia 2 % itp. A miesiąc pozniej zaszlismy w ciaze. Ok byla cp ale to nie jest wina plemników. Ogólnie z tych wyników nie powinniśmy w ogole w nią zajść a tu przy pierwszym podejściu z jedenym niefunkcjonalnym jajowodem się udało.
    Dla mnie nie do końca sa wiarygodne te badania nasienia...chodzi mi ogóle badania nasieniea, może te bardziej zaawansowane coś mówią wiecej ale to dopiero przed nami... robimy wszystko co się da teraz :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lutego 2018, 12:10

3 Kliniki;
    Nasz mały wielki cud 🙏❤️
    16dpt- pęcherzyk ciążowy
    24dpt -❤️
    2. USG Połówkowe ✅
    3. USG III trym ✅
‹‹ 5483 5484 5485 5486 5487 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ