IVF
-
WIADOMOŚĆ
-
ślązaczka wrote:Dziewczyny mam takie głupie może pytanie, ale męczy mnie jedna sprawa... Bo do tej pory w zasadzie nie wiem jak się liczy wiek ciąży po ivf. Mój lekarz prowadzacy ciążę odjął od daty OM 3 dni poniewaz podano mi 3-dniowca, czyli zamiast 16 marzec, liczyłam wiek ciąży od 13 marca. A potem jakiś inny dr powiedział mi, że tak się nie robi i trzeba liczyć normalnie wiek ciązy od 16 marca... U mnie to akurat ma teoretyczne znaczenie bo od tego sposobu liczenia zależy czy miałam ciążę donoszona czy nie... Help!
Nie ma głupich pytań. Ivf daje możliwość liczenia od poczęcia. Znamy jego dokładną datę przecież. Wyliczenia z punkcji traktowanej jako owulacja sa idealnie dokładne przecież. Z OM jest tylko orientacyjnie a nam da się policzyć co do dnia a jakby się kto uparł to pewnie i dokładniej. Mnie liczono od poczęcia. Na tej podstawie wyliczylam fikcyjna OM i taki termin podawałam.Asia_88, gosia81 lubią tę wiadomość
-
Kabełka wrote:.... policzył tak, że dzień punkcji potraktował jak owulacje, czyli odjął od niego książkowe 14 dni i tą datę potraktował jako OM. Wg mnie zrobił to prawidłowo (tak samo wyjaśniają na str mojej kliniki), tylko teraz mam problem, jak ktoś pyta o TP (np lekarze czy położne w szpitalu), gdyż to co mówię nie zgadza się z wpisem w książeczce ciąży..
O tak jest wyliczone z "terminu poczęcia".
-
nick nieaktualnyjasmina6 wrote:Bella mieliśmy IMSI i dr Paliga nie mówiła nic o kryteriach w nasieniu, powiedziała wręcz że to metoda którą stosują dla wszystkich bo jest dokładniejsza i daje lepsze efekty.
No nie..Bo przy słabym hba nasienia robi się picsi.Bella93 lubi tę wiadomość
-
czar-nula wrote:Wiem że w normie ale jak patrze na przyrosty u innych to bardzo sie boje
Aż mnie zaczął brzuch bolećdla przypomnienia 7dpt blastek 58,78, 9 dpt 105
Nie patrz na innych. Ilu ludzi tyle organizmówjest przyrost jest bardzo dobrze:) u mnie w laboratorium jak na 9dpt powiedzieli by ze super wynik
uszy do góry!!!!
Marzec 2016- Ivf Invicta Warszawa -transfer 2 zarodków- ❤️synek
Kwiecień 2017-❄️Transfer-brak ciąży
Luty 2022
21.02.2022 transfer 5 dniowej blastocysty
3dpt - beta 1,1
5dpt- beta 8,2
8dpt - beta 66,6
10dpt- beta 116,8
16dpt - beta 2,1
29.03.2022 transfer ❄️
3dpt - beta <0,1
6dpt- beta 28.4
10dpt-beta 261,9
13dpt -beta 1370
17dpt-beta 5833
Jest pęcherzyk -
Stolnica wrote:Nie patrz na innych. Ilu ludzi tyle organizmów
jest przyrost jest bardzo dobrze:) u mnie w laboratorium jak na 9dpt powiedzieli by ze super wynik
uszy do góry!!!!
Stolnica lubi tę wiadomość
4 lata walki, 3 nieudane transfery
leczenie immuno JP i...
crio 7dpt 58,78 9dpt 104,23 12dpt 540,27
2019 naturalsik
-
Czarnula jak połowa tutaj, ze mną na czele
czar-nula lubi tę wiadomość
Mlr 0%, trzy szczepienia i wynik nadal 0%, doszczepianie pullowanymi - wynik 34,9!
Dodatnie MTHFR w układzie heterozygotycznym mutacji A1298C.
Dwa Aniołki - kwiecień 2015, październik 2015 -
Frelcia wrote:No nie..Bo przy słabym hba nasienia robi się picsi.
Chodzilo mi o to, ze musi byc jakas minimalna ilosc plemnikow. Jestem pewna, ze komus odmowili IMSI, bo te kryteria nie byly spelnione.Asia_88 lubi tę wiadomość
-
Frelcia wrote:No nie..Bo przy słabym hba nasienia robi się picsi.
Mlr 0%, trzy szczepienia i wynik nadal 0%, doszczepianie pullowanymi - wynik 34,9!
Dodatnie MTHFR w układzie heterozygotycznym mutacji A1298C.
Dwa Aniołki - kwiecień 2015, październik 2015 -
nick nieaktualnyjasmina6 wrote:To pewnie bardziej skomplikowane ale w skrócie „najprostszą” metodą jest ICSI, potem IMSI a potem PICSI. Ostatnie pozwala wybrać najbardziej obiecujący plemnik, tak?
Ja to zrozumiałam tak że wprowadza się do jajeczka takiego plemnik który w nim zostanie czyli bez witki. Ale dokładnie nie wiem. Mój Mąż ma niskie hba i to jest specjalną metoda pod tą "wade" bo resztę parametrów i dna i morfologia super. -
nick nieaktualny
-
jasmina6 wrote:To pewnie bardziej skomplikowane ale w skrócie „najprostszą” metodą jest ICSI, potem IMSI a potem PICSI. Ostatnie pozwala wybrać najbardziej obiecujący plemnik, tak?
Przy pICSI, wybiera sie jak do ICSI, ale po wiazaniu z kwasem hialuronowym.Cala, Anatolka lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
jasmina6 wrote:To pewnie bardziej skomplikowane ale w skrócie „najprostszą” metodą jest ICSI, potem IMSI a potem PICSI. Ostatnie pozwala wybrać najbardziej obiecujący plemnik, tak?
Chyba nie do końca można tak to określić. ICSI i IMSI różnią się powiększeniem, pod którym oglada sie plemniki. A pICSI to ICSI (jesli chodzi o stopień powiększenia) + test wiązania z hialuronem (a ten test nie zawsze jest potrzebny). Więc takie uszeregowanie chyba nie jest doskonale, bo szeregujemy rozne kryteria.Madagaskar lubi tę wiadomość
-
Frelcia wrote:Jak coś źle przeczytałam odnośnie tej metody to przepraszam. Coś co jest pewne i powiedział nam lekarz że po nieudanych invitro metoda imsi robi się test hba i zły wynik wskazuje na ivf metoda picsi.
Test hba drogi nie jest, więc przy problemach z nasieniem warto zastanowić się nad nim przed nieudanym procedurami. No ale to logika lekarzy czesto niestety- robimy procedurę za kilkanaście tysięcy a jak sie nie uda to zrobimy badanie za kilkaset złotychu mnie 2 procedury zepsuł brak badania za niespełna 30 zl...
-
Anatolka wrote:Chyba nie do końca można tak to określić. ICSI i IMSI różnią się powiększeniem, pod którym oglada sie plemniki. A pICSI to ICSI (jesli chodzi o stopień powiększenia) + test wiązania z hialuronem (a ten test nie zawsze jest potrzebny). Więc takie uszeregowanie chyba nie jest doskonale, bo szeregujemy rozne kryteria.
Mi się też wydaje że plCSI to jedna z metod tak naprawde selekcji plemników. Jeszcze jest magnetyczna filtracja...Anatolka lubi tę wiadomość
Wysoki prg w fazie folikularnej, Niedoczynność tarczycy;
3 x ciąża pozam. natural.- usunięte oba jajowody;
3 Kliniki;
4 x ICSI, 8 transferów, 10 zarodków, 1 x cb
Ostani transfer 18.08.2020 r.
Nasz mały wielki cud 🙏❤️
8dpt- beta 88; 10dpt- beta 234; 13dpt- beta 1199; 15dpt- beta 3100
16dpt- pęcherzyk ciążowy
24dpt -❤️
1. USG Prenatalne z Sanco - zdrowa 👧
2. USG Połówkowe ✅
3. USG III trym ✅
2021 r. - córka mój cały Świat -
nick nieaktualnyAnatolka wrote:Test hba drogi nie jest, więc przy problemach z nasieniem warto zastanowić się nad nim przed nieudanym procedurami. No ale to logika lekarzy czesto niestety- robimy procedurę za kilkanaście tysięcy a jak sie nie uda to zrobimy badanie za kilkaset złotych
u mnie 2 procedury zepsuł brak badania za niespełna 30 zl...
Z tym ze nam lekarz test hba zlecił po super wynikach nasienia a ciągłym braku ciąży no i wyszło gdzie problem. Hba to stosunkowo nowe badanie. Nie straciliśmy pieniędzy na zła procedurę właśnie dzięki lekarzowi. -
Ja jestem po 3 cp a in vitro dwa podejścia to totalna klapa wiec mamy zamiar w tym podjeściu plemniki przefiltrować i zbadać na wszystkie możliwe sposoby obojętnie czy jest to potrzebne czy nie
Anatolka, Frelcia lubią tę wiadomość
3 Kliniki;
Nasz mały wielki cud 🙏❤️
16dpt- pęcherzyk ciążowy
24dpt -❤️
2. USG Połówkowe ✅
3. USG III trym ✅
2021 r. - córka mój cały Świat -
Frelcia wrote:Z tym ze nam lekarz test hba zlecił po super wynikach nasienia a ciągłym braku ciąży no i wyszło gdzie problem. Hba to stosunkowo nowe badanie. Nie straciliśmy pieniędzy na zła procedurę właśnie dzięki lekarzowi.
Chodzilo mi o czesty tor myslenia lekarzy, nie konkretnie o Wasz przypadek, bo go nie znam. Fajnie, ze mial nosaalbo udalo Mu się przypadkiem:-) wazny jest efekt.
Test wiązania z hialuronem wykonuje się juz od kilku dobrych lat. Ja jak zaczynałam swoja przygodę z ivf w 2014 to byly juz kliniki, które go wykonywały jakis czasani nowy ani stary to test. Kilkaset zł przy kiepskim nasieniu to żaden wydatek przed procedurą a warto sprawdzić.
-
A tak swoją drogą powiem Wam że moj mąż ostatnie wyniki nasienia miał kiepsie morfologia 2 % itp. A miesiąc pozniej zaszlismy w ciaze. Ok byla cp ale to nie jest wina plemników. Ogólnie z tych wyników nie powinniśmy w ogole w nią zajść a tu przy pierwszym podejściu z jedenym niefunkcjonalnym jajowodem się udało.
Dla mnie nie do końca sa wiarygodne te badania nasienia...chodzi mi ogóle badania nasieniea, może te bardziej zaawansowane coś mówią wiecej ale to dopiero przed nami... robimy wszystko co się da terazWiadomość wyedytowana przez autora: 27 lutego 2018, 12:10
3 Kliniki;
Nasz mały wielki cud 🙏❤️
16dpt- pęcherzyk ciążowy
24dpt -❤️
2. USG Połówkowe ✅
3. USG III trym ✅