X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

IVF

Oceń ten wątek:
  • Lenuś Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2014, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justine,ja mam przykaz przyjmowania 3x2 lutinusa 100mg, co daje 600 mg dziennie, także myślę, że możesz sobie trochę zwiększyć ilość przyjmowanego progesteronu. Gdzieś czytałam, że nadmiar nie szkodzi, gorzej z niedomiarem.

Justine lubi tę wiadomość

• Justine Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2014, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie pytałam się o telefon bo nie lubię dzwonić- dziennie nawijam przez tel kilka godzin więc jeśli nie muszę to wolę pisać :)

Problem: endometrioza 1st, Hashimoto, słabe nasienie.
    3 procedury, leczenie immunologiczne, 6 transferów, 2 straty.
    Mała Królewna jest już z nami <3
    Droga do naszego szczęścia: https://szczesliwenieszczescia.blogspot.com/
  • MisiaMisia Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2014, 22:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja pomimo dobrego a nawet dość wysokiego progesteronu brałam 3x200 luteiny i 3xduphaston.

Viki26, kuciak, Mimbla lubią tę wiadomość

MisiaMisia
    rfxgdqk3jsp86isr.png
  • Beata.D Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2014, 22:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justine,Tyska mega GRATULACJE :D

Ann przykro mi :( Dobrze ze masz jeszcze maluszki na zimowisku ;)

Moniaa dobrze ze napisalas o tym "dupku" bo jakos nie bardzo przemawial do mnie moj progesteron ;) (pomimo ze moja Gin tez tak mowila :P)
    Griszanka Ty jestes tu na naszym watku MEGA POZYTYWNA dusza-poprosze Cie(jak bede podchodzic do crio) o ustawienie do pionu i naladowanie pozytywna energia :D <3
    Reszte lasek pozdrawiam-jak tam po swiatach,ile kilo do przodu :P

• Anatolka Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2014, 22:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    2kg :/ planuje zapisac sie na joge - bedzie nowa grupa :)

MisiaMisia, Beata.D lubią tę wiadomość

1usa3e5e6fqireg4.png

3ca106616b.png
  • MisiaMisia Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2014, 22:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zacznę od "ile kilo do przodu" Mamy 24 tc i przytyłam 6 kg :)
    Dzisiaj robiłam test obciążenia glukozą ale przez ostatnie dni skutecznie nauczyłam swój organizm tolerancji dla glukozy. Tak jak na ogół nie jestem smakoszką ciast i ciasteczek tak teraz pochłonęłam ich tony :)
    I te pierniczki, które spod szklanej kopułki się do mnie uśmiechają :) A kysz pusta kalorio :)

Sansivieria, Beata.D, libellula83, Tosia 1981, Mimbla lubią tę wiadomość

MisiaMisia
    rfxgdqk3jsp86isr.png
  • Konwalia Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2014, 22:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tyska i Justine z całego serca gratuluje. Witamy w gronie in vitrowych mam. Życzę aby wszystko dobrze się rozwijało.

Ann przykro mi bardzo :( Pozytywnie, że masz mrozaczki i tego się trzymajmy. Organizm odpocznie i zaskoczy ;)

Justine lubi tę wiadomość

l22nroeq1zznmx65.png
    l22ntv73nfpjjdx8.png
  • Ann84 Przyjaciółka

Wysłany: 29 grudnia 2014, 22:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję Kochane za słowa otuchy.
    Miał być prezent na urodziny dla M ale nie wyszło.
    U mnie 2 tyg spokoju nie zadziałały.
    Ananas i dieta białkowa też nie pomogły.
    Widocznie nie pisane nam było w tym cyklu.
    Przynajmniej pójdę na wesele w sierpniu i we wrześniu.

• Griszanka Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2014, 01:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bratko, jak tylko bede w formie, to nie ma najmniejszego problemu.
    Wieczorem chcialam napisac wiecej, ale sen mnie zmozyl. Ostatnio to absolutna masakra, moglabym spac na okraglo. Dzisiaj spalam trzykrotnie w ciagu dnia - nawet w "gosciach", to nie problem, ale to ponoc taki czas.
    Wrocilam do mojej poprzedniej kliniki, do mojego cudownego ginekologa, oczywiscie bedzie prowadzil moja ciaze. Poryczalam sie ze szczescia w klinice, lekarz i polozna wysciskali mnie jakby to bylo conajmniej ich dzieciatko ;)
    Dzisiaj ogladalismy nasz maly cud, malenstwo uroslo przez 12 dni az 14mm. Ostatnio widzialam mala pulsujaca plamke, a dzis juz malego czlowieka - to niesamowite. Przez malenka chwile sluchalismy serduszka, niesamowite uczucie. Ale najwazniejsze, ze na ten moment wszystko jest w jak najlepszym porzadku. Pecherzyk ciazowy sie pieknie rozprezyl,jest okraglutki, w calosci dolega do scianek macicy i to mnie najbardziej cieszy.
    Dostalam cala mase lekow, dalej duphaston, luteina, wit.E, wit.D, magnez, no-spa forte, no i kwas foliowy (to chyba wszystko) Jakby cokolwiek sie dzialo, to mam dzwonic lub sms do lekarza. Do poloznej tez mam numer na komorke i przyzwolenie na telefony chocby w srodku nocy. W razie czego duphaston 4 tabletki na raz, a zaraz potem telefon do lekarza.
    Czuje, ze jestem w dobrych rekach :)

Anatolka, Beata.D, MisiaMisia, Tosia 1981, GabiK, libellula83 lubią tę wiadomość

Synek Karolek <3
    relgupjywjsi69wb.png
    m6cq8p0.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 grudnia 2014, 06:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sky wrote:
    Jak tam Monia i Martusia? Jak Święta? :)

A dziękuję dobrze na spokojnie :) Bez zbędnych pytań i głupich życzeń..Szybko minęły niestety..

A co u Ciebie kochana ?

niecierpliwa, libellula83 lubią tę wiadomość

• niecierpliwa Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2014, 06:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Griszanka, a jaki mialas progesteron na poczatku?? Pisalas tez, ze dostalas nospe forte bierzesz ja codziennie czy tylko doraznie jak pobolewa Cie brzuch?? W ogole boli Cie jeszcze? Pytam bo jestesmy na podobnym etapie, Ty jakis 8 dni masz starszego maluszka ;) Na kiedy masz wyznaczony termin bo ja na 13 sierpnia ;)

• Justine Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2014, 09:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ginka mi napisała, żeby brać leki jak do tej pory i się nie stresować ;)

niecierpliwa lubi tę wiadomość

• Mała Mi 1 Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2014, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justine powiedz mi jak jadłaś ananasa ?? i co masz na myśli zwiększyć diete biakowa?? Lezałaś cały cały czas?? czy funkcjonowałaś normalnie??
    a brałaś też nospe codziennie ??

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 grudnia 2014, 09:36

Mała Mi
  • Justine Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2014, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała Mi 1 wrote:
    Justine powiedz mi jak jadłaś ananasa ?? i co masz na myśli zwiększyć diete biakowa?? Lezałaś cały cały czas?? czy funkcjonowałaś normalnie??
    a brałaś też nospe codziennie ??

U mnie dziwnie było bo pracowałam z łóżka w większości. Powiedzmy, że od transferu przez 5 dni leżałam w 90% cały czas.
    Ananasa jadlam od punkcji, dziennie ok 1/4 średniego ananasa. Jadłam więcej białka niż zwykle (zwiększyłam ilość nabiału i więcej piersi z kurczaka) i to w sumie tyle. Czekałam na cud :)
    Nospy nie brałam w ogóle. Jedynie brałam to, co lekarz zalecił- luteine, estrofen, encorton i zastzyki których nie pamieętam nazwy teraz ;)

• Griszanka Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2014, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niecierpliwa wrote:
    Griszanka, a jaki mialas progesteron na poczatku?? Pisalas tez, ze dostalas nospe forte bierzesz ja codziennie czy tylko doraznie jak pobolewa Cie brzuch?? W ogole boli Cie jeszcze? Pytam bo jestesmy na podobnym etapie, Ty jakis 8 dni masz starszego maluszka ;) Na kiedy masz wyznaczony termin bo ja na 13 sierpnia ;)
    Tydzien po transferze mialam progesteron 15,11. Ale mam wrazenie, ze moj lekarz troche na wyrost daje takie dawki.
    A w kwestii no-spa, mam brac do 3x dziennie w razie potrzeby, gdyby pojawily sie skurcze albo jakies bole w podbrzuszu. Teraz czasami mnie zegnie z bolu, szczegolnie jak kichne albo kaszlne. A tak to pobolewa coraz rzadziej.
    A termin po rozmiarze maluszka wyznaczyl na 9 sierpnia :), a wedlug moich obliczen to 6 sierpnia.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 grudnia 2014, 10:36

niecierpliwa lubi tę wiadomość

Synek Karolek <3
    relgupjywjsi69wb.png
    m6cq8p0.png
  • Mała Mi 1 Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2014, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ahaa ahaa rozumiem.Ja po pierwszym in vitro lezałam cały czas mało wsawałam ale nie stety poroniła. Gdzieś kiedyś były podane takie fazy zarodka od transferu... kojarzycie gdzie znajde?

Mała Mi
  • Justine Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2014, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała Mi, pewnie o tym mówisz:

2-3 dniowe:

1dpt ( 1 dzien po transferze) .. Embrion sie dzieli
    2dpt .. Embrion staje sie blastocysta
    3dpt .. Blastocysta wychodzi z otoczki
    4dpt.. Blastocysta zaczyna wczepiac sie w sciany endometrium
    5dpt.. Proces implantacji sie rozpoczyna, blastocysta zaczyna „zakopywac” sie w endometrium
    6dpt. Proces implantacji jest kontynuawny gdy and zarodek wnika glebiej w endometrium
    7dpt.. Zarodekjest juz zaimplantowana
    8dpt…Zaczyna byc produkowane HCG
    11dpt…HCG jest na tyle duzo, ze mozna spokojnie

Jezeli tansferowany 5 dniowa blastocyste :

1dpt ( 1 dzien po transferze) .. Blastocyst wychodzi z otoczki
    2dpt.. Blastocysta zaczyna wczepiac sie w sciany endometrium
    3dpt.. Proces implantacji sie rozpoczyna, blastocysta zaczyna „zakopywac” sie w endometrium
    4dpt. Proces implantacji jest kontynuawny gdy and zarodek wnika glebiej w endometrium
    5dpt. Zarodek jest juz zaimplantowany
    6dpt…Zaczyna byc produkowane HCG
    9dpt…HCG jest na tyle duzo, ze mozna spokojnie zrobic sikacza

• Mała Mi 1 Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2014, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O własnie tak o to.!! :) a Ty robiłaś sikańca i wyszedł ci? czy tylko Bete??

Mała Mi
  • Mimbla Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2014, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wracam tu do Was po krótkiej rekonwalescencji i chętnie dorzucę swoją opinię o suplementach tudzież diecie bo akurat m.in. o tym ostatnio rozmawiałam z ginem. (Nota bene, transfer blasty będę mieć w następnym cyklu, teraz się jeszcze obijam).

Otóż mój lekarz nie poleca z zasady przyjmowania jakichkolwiek suplementów diety - z jednym wyjątkiem dla kw. foliowego. Usłyszałam co następuje:

- jesli cierpimy na niedobór jakiejś konkretnej witaminy/ składnika min., i zostało to potwierdzone w badaniu krwi - to "dodatkowa suplementacja" jest najskuteczniejsza i najbezpieczniejsza w postaci produktów naturalnych, które zapewniają odpowiednie przyswajanie. W tym zapewne świeży ananas może być przyjęty jako źródło wit. C - ale w naszej szerokości geograficznej tak samo dobra będzie kiszona kapusta ;-) lub np. pomarańcze.
    (Nie wiem jak dla Was, dla mnie to w pełni racjonalny argument).

- jeśli morfologia przyszłej mamy jest w normie, to dodatkowa_sztuczna_suplementacja może wręcz zwiększyć ryzyko problemów ze zdrowiem - w skrajnych przypadkach można sobie wyhodować uszkodzenia narządów, guzy, inne mniej lub bardziej łagodne zmiany nowotworowe. To dotyczy zarówno kobiet jak i mężczyzn faszerowanych często przez kobiety "na lepszą spermę".

Mój mąż przez wiele miesięcy spożywał różne suplementy - no i cóż, mogę jedynie potwierdzić zdanie gina, że podziałały jak woda święcona ;-). Zdaniem lekarza, można je sobie już teraz podarować, zwłaszcza że udało się zamrozić odpowiednią ilość nasienia.

(Zwracam uwagę, że nawet na Salfazinie pisze wyraźnie żeby go nie łączyć z innymi produktami zawierającymi przeciwutleniacze). Nie ma ponoć żadnych klinicznych dowodów na korzystny wpływ sztucznych witamin na plemniki.

-kobiety po transferze mogą pić herbatę zieloną liściastą w umiarkowanych ilościach, a nawet kawę, tym bardziej jeśli suplementują kwas foliowy - nie jest to szkodliwe dla zarodka ani ciąży jeśli się dba o normalną dietę

Kava, MisiaMisia, Beata.D, libellula83, Tosia 1981, Viki26 lubią tę wiadomość

35+, czynnik męski uwarunkowany genetycznie. 3 x IVF (12.2014, 04.2015, 02.2016)
    d51054bc0b.png
  • Kava Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2014, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    [

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lutego 2016, 19:26

lprke6ydr0ivk1mg.png
    o148x1hplm8rceto.png
    [*] - 10.2014
    [*] - 02.2015
    [*] - 04.2017
‹‹ 690 691 692 693 694 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

TOP 10 nowinek technologicznych w dziedzinie wspierania płodności, których nie możesz przegapić

Czy sztuczna inteligencja może wspierać płodność i zwiększać szanse na zajście w ciążę? Czy wirtualna rzeczywistość może być antidotum na problemy emocjonalne w trakcie przedłużających się starań o dziecko? Jak nowoczesne rozwiązania, aplikacje, gadżety mogą pomagać parom, które marzą o rodzicielstwie? Zebraliśmy dla Was 10 nowinek technologicznych, które mogą w znaczący sposób przybliżyć Was do spełnienia marzenia...

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 5 gadżetów ułatwiających życie młodej mamy

Rynek produktów dla przyszłych rodziców i maluszków jest ogromny. O jakich gadżetach warto pomyśleć kompletując wyprawkę? Które produkty są warte uwagi i mogą ułatwiać codzienność świeżo upieczonych rodziców? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ