X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

IVF

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 stycznia 2015, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anatolka wrote:
    Kazali Wam miec kariotypy przed podejsciem do kwalifikacji? Dziwne... Przeciez to nie jest standardowe badanie. A co jesli robilabys prywatnie badanie a na rozmowie kwalifkacyjnej trafilby sie lekarz dziwak, ktory z jakiegos powodu by Was odrzucil? Tak czysto hipotetycznie, to co, kasa wydana na prozno?

Ja mialam miec ze soba AMH, FSH i spermiogram na kwalifikacje - nic wiecej...

Edit: plus kartoteki potwierdzajace dlugosc okresu staran.

Cały Invimed tak działa. Ministerstwo jest już o tym poinformowane.

• Anatolka Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2015, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sky wrote:
    Cały Invimed tak działa. Ministerstwo jest już o tym poinformowane.

W sensie, żeby coś z tym zrobili?

1usa3e5e6fqireg4.png

3ca106616b.png
  • MIKOLAY Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2015, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się leczę w Invimedzie Warszawa. Nie małam zalecenia zrobienia kariotypu.
    U nas jest czynnik żeński - niedrożne jajowody, PCO, AMH 2,4, FSH 8. MAM 32 LATKA, Mąż 42

b4ipuen.png
  • roletka Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2015, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    to i ja się odezwę :) podczytuje was już dłuższy czas bo moje ivf zbliża się wielkimi krokami :) tak w skrócie staramy się od ślubu czyli 2010 roku, ja mam pco, m zdrowy leki stymulacje monitoringi no i dalej nic, w grudniu miałam pierwszą wizytę o tym że mnie zakwalifikują wiedziałam już wcześniej bo mój gin pracuje właśnie w klinice tylko że ja do prywatnego gabinetu chodze, mieszkam koło Katowic i wybraliśmy GynCentrum właśnie ze względu na mojego gina:) 8 stycznia mam wizyte na której przypuszczam że będę mieć już rozpisaną stymulacje i zostanie tylko czekać na @ :)

co do badań ja też nie potrzebowałam kariotypu wystarczyło AMH, Fsh, Badanie nasienia i moja cytologia, no i że nie ma żadnych czynników które nie pozwalają zakwalifikować

trzymam za was kciuki i gratuluje przyszłym mamusią :)

Kava, Justine, czarownica_tea lubią tę wiadomość

Styczeń2015 IMSI ET 2x 4A :( > lutyKET 1x blastAA :( > marzecKET 2x blastAB :( > Czerwiec2015 IMSI II ET 2x 8AA > 9dpt beta 92,23 11dpt beta 279,3 > 4xŚnieżki > 05.02.16 34t5d Pszczółki są z Nami <3 961l2n0aael72r9g.png
  • Fistaszek Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2015, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wychodzi na to, że jak lekarz zaleci. Ale czytałam o tym, że w okolo 20-25% jezeli jest nieplodnosc meska to własnie sprawa kariotypu. Ufam Pani Dr i tak sobie mysle, ze skoro trzeba, to trzeba...juz pierwszy lekarz u ktorego bylismy w Krakowie tez zlecał na kariotyp. Nie wiem, jak to jest z realiami, czyli, czy trzeba, czy nie, ale skoro twierdzicie, ze pewnie nie to nie...;-) Jednaj, jezeli okazaloby sie, ze ejst cos nie halo to my tak naprawde decydujemy za naszego "przyszłego syna" czy bedzie mogl miec dzieci, czy nie...

34bws65ga0j0xbs5.png
    relgio4pb80c7l0k.png
  • Griszanka Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2015, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To i ja, podobnie jak Mikolay, jestem invimedowym wyjątkiem, z tym, że z Wrocławia. Zakwalifikowali nas bez kariotypu, lekarz powiedział, że gdyby pierwsza procedura się nie powiodła, to będziemy się nad tym zastanawiać. Miesiąc przed rozpoczęciem procedury, co prawda zapytał czy nie chcemy zrobić, ale powiedziałam, że trzymamy się planu A. I na tym zakończyliśmy temat:)
    Anatolko, a ja mam dom Ciebie pytanie z innej beczki. Wspominałaś kiedyś, o jakiejś polskiej marce staników na duże cyce. Mogłabyś przypomnieć? Bo mnie się zaś powiększyły i muszę się wybrać na zakupy.

Kava lubi tę wiadomość

Synek Karolek <3
    relgupjywjsi69wb.png
    m6cq8p0.png
  • Anatolka Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2015, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My też robimy teraz kariotyp, po pierwszym nieudanym, ale to raczej tak hmm profilaktycznie, bo nie sądzimy, żeby to tu był problem...

Griszanka, może te: http://www.gaia.com.pl/produkty/linea-maxima.html

Albo Vena też ma duże: http://vena-bielizna.pl/pl/21-kolekcja-biezaca

Gaia - ładniejsze :)

1usa3e5e6fqireg4.png

3ca106616b.png
  • Mała Mi 1 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2015, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejo. jestem dzisiaj w 6dpt. gdzieś od 3dnia mam wrażenie jakbym zaraz miała dostać okres. cały czas takie uczucie mam..;/;/ ale boję się bardzo po pierwszym nieudanym mam takie dziwnie złe przeczucia.. Niby bolą mnie też piersi ale przed okresem też mnie bolą.. boję się bardzooo :/
    Kiedy powinno mi cos wyjść na sikaczu??

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 stycznia 2015, 14:10

Mała Mi
  • justysss Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2015, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    roletka wrote:
    to i ja się odezwę :) podczytuje was już dłuższy czas bo moje ivf zbliża się wielkimi krokami :) tak w skrócie staramy się od ślubu czyli 2010 roku, ja mam pco, m zdrowy leki stymulacje monitoringi no i dalej nic, w grudniu miałam pierwszą wizytę o tym że mnie zakwalifikują wiedziałam już wcześniej bo mój gin pracuje właśnie w klinice tylko że ja do prywatnego gabinetu chodze, mieszkam koło Katowic i wybraliśmy GynCentrum właśnie ze względu na mojego gina:) 8 stycznia mam wizyte na której przypuszczam że będę mieć już rozpisaną stymulacje i zostanie tylko czekać na @ :)

co do badań ja też nie potrzebowałam kariotypu wystarczyło AMH, Fsh, Badanie nasienia i moja cytologia, no i że nie ma żadnych czynników które nie pozwalają zakwalifikować

Roletka... powiedz mi czy orientujesz się może jak długo czeka sie na zabieg in vitro po zakwalifikowaniu?? Ja tez chodze prywatnie do ginekologa który pracuje w Gyncentrum i we wrześniu wspominał mi ze moze zakwalifikowac mnie na In vitro ale ja chciałam spróbować porządnej stymulacji i naturalnego zajścia w ciąże...niestety nie poskutkowało. W styczniu znów do niego pojde i wróce do rozmowy z września. Boje się tylko ze są długie kolejki w gyncentrum :(

Szymcio :)3jgxskjo9y0m1v90.png
    9vk503.jpg
  • Sansivieria Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2015, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Minuśka, moje szczere gratulacje i kciuki za za spokojną 40 tygodniową ciążę :)

Kava lubi tę wiadomość

age.png
    age.png
  • Anatolka Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2015, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała Mi 1 wrote:

Co dzieje się z 5-dniowym zarodkiem po transferze:
    1dpt.. blastocysta wychodzi z otoczki
    2dpt.. blastocysta zaczyna wczepiać się w ściany endometrium
    3dpt.. Proces implantacji się rozpoczyna, blastocysta zaczyna "zakopywać" się w endometrium
    4dpt.. Proces implantacji jest kontynuowany gdy zarodek wnika głębiej w endometrium
    5dpt.. Zarodek jest już zaimplantowany
    6dpt.. Zaczyna być produkowane HCG

Co dzieje się z 3-dniowym zarodkiem po transferze:
    1dpt.. Embrion się dzieli
    2dpt.. Embrion staje się blastocystą
    3dpt.. blastocysta wychodzi z otoczki
    4dpt.. blastocysta zaczyna wczepiać się w ściany endometrium
    5dpt.. Proces implantacji się rozpoczyna, blastocysta zaczyna "zakopywać" się w endometrium
    6dpt.. Proces implantacji jest kontynuowany gdy zarodek wnika głębiej w endometrium
    7dpt.. Zarodek jest już zaimplantowany
    8dpt.. Zaczyna być produkowane HCG

Anko:-) lubi tę wiadomość

1usa3e5e6fqireg4.png

3ca106616b.png
  • Anko:-) Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2015, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochana wstrzymać się chociaż do 8 9 dni po. Bo po co gdy wyjdzie jasna druga kreska lub cień mieć wątpliwości.
    Dla własnego zdrowia psychicznego poczekaj 2 3 dni.
    Mała Mi 1 wrote:
    Hejo. jestem dzisiaj w 6dpt. gdzieś od 3dnia mam wrażenie jakbym zaraz miała dostać okres. cały czas takie uczucie mam..;/;/ ale boję się bardzo po pierwszym nieudanym mam takie dziwnie złe przeczucia.. Niby bolą mnie też piersi ale przed okresem też mnie bolą.. boję się bardzooo :/

dfe01f0225.png
  • Lenuś Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2015, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justysss, ja chodzę do Gyncentrum i wydaje mi się, że kolejek nie ma. Podeszłam do in vitro w kolejnym cyklu po kwalifikacji, na kwalifikację tez nie czekałam dłużej, niż 2 tygodnie.

Wysłany: 4 stycznia 2015, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Minuska tak strasznie się ciesze i bardzo gratuluję:-)
    Pozarazaj nas-ja mam dziś 2 dzień zastrzyków.

Kava lubi tę wiadomość

dfe01f0225.png

Wysłany: 4 stycznia 2015, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anatolka szacun za tak fachowe odpowiedzi. Juz nie pierwszy raz z podniesioną bawią czytam twoje wiadomości.
    Miło że jest tu trochę dziewczyn z dużą wiedzą.
    Anatolka wrote:
    Co dzieje się z 5-dniowym zarodkiem po transferze:
    1dpt.. blastocysta wychodzi z otoczki
    2dpt.. blastocysta zaczyna wczepiać się w ściany endometrium
    3dpt.. Proces implantacji się rozpoczyna, blastocysta zaczyna "zakopywać" się w endometrium
    4dpt.. Proces implantacji jest kontynuowany gdy zarodek wnika głębiej w endometrium
    5dpt.. Zarodek jest już zaimplantowany
    6dpt.. Zaczyna być produkowane HCG

Co dzieje się z 3-dniowym zarodkiem po transferze:
    1dpt.. Embrion się dzieli
    2dpt.. Embrion staje się blastocystą
    3dpt.. blastocysta wychodzi z otoczki
    4dpt.. blastocysta zaczyna wczepiać się w ściany endometrium
    5dpt.. Proces implantacji się rozpoczyna, blastocysta zaczyna "zakopywać" się w endometrium
    6dpt.. Proces implantacji jest kontynuowany gdy zarodek wnika głębiej w endometrium
    7dpt.. Zarodek jest już zaimplantowany
    8dpt.. Zaczyna być produkowane HCG

dfe01f0225.png
  • Anatolka Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2015, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anko:-) wrote:
    Anatolka szacun za tak fachowe odpowiedzi. Juz nie pierwszy raz z podniesioną bawią czytam twoje wiadomości.
    Miło że jest tu trochę dziewczyn z dużą wiedzą.

To już było gdzieś na forum, znalazłam tylko i odświeżyłam :)

Życzę Ci, żebyś takiej wiedzy zbyt dużo nabywać nie musiała... :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 stycznia 2015, 14:51

1usa3e5e6fqireg4.png

3ca106616b.png
  • Mała Mi 1 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2015, 15:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widziałam już to włąśniee.. ale i tak się boję ;/ sama nie wiem czy coś powinno się dziać czy żadnych objawów.;/ nie wiem.....

Mała Mi

Wysłany: 4 stycznia 2015, 15:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Obiecałam sobie ze nie będę robić doktoratu z ivf hehe:-)
    Za bardzo mnie to stresuje. I tak mam większą wiedzę o ciąży, poronieniach, badaniach, czy ciąży pozamacicznej niż niektórzy lekarze ginekolodzy.
    Rzeczywistość dotyczaca wiedzy niektorych lekarzy jest przerażająca.

dfe01f0225.png
  • Anatolka Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2015, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała Mi 1 wrote:
    Widziałam już to włąśniee.. ale i tak się boję ;/ sama nie wiem czy coś powinno się dziać czy żadnych objawów.;/ nie wiem.....

Nie ma reguły... Ze 2-3 dni możesz poczekać, żeby nie było wątpliwości a im dłużej wytrzymasz tym będzie pewniejszy wynik...

1usa3e5e6fqireg4.png

3ca106616b.png
  • Mała Mi 1 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2015, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiem, zdaje sobie sprawe z tego..;/ ale to był mój drugi i ostatni zarodek.;/;/ masakraaa. Boję się pomyśleć co dalej...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 stycznia 2015, 15:24

Mała Mi
‹‹ 700 701 702 703 704 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ