IVF
-
WIADOMOŚĆ
-
Lenuś wrote:Ginger, postaraj się nie denerwować, wiem jakie to jest ciężkie, ale musisz się postarać. Odpoczywaj dużo, ja po potwierdzonym teście plamilam,a nawet krwawiłam, leżałam plackiem przez 2 tygodnie i wszystko jest ok. Kochana, musisz być cierpliwa i wierzyć, że dzidziuś (lub dzidziusie) są silne i sobie poradzą.
Dzięki:)
a powiedz mi czy oprócz plamienia/krawienia miałaś jakieś inne dolegliwości?
w środę mam usg i mam nadzieje ze juz cos zobacze.. -
Anko:-) wrote:Hej hej!
Stare wygi i ciężarne poproszę podpowiedź.
Czy któraś miała przed cyklem ivf histeroskopie w fazie lutealnej by podraznic sluzowke?
Nie do końca chodzi mi o sam scratching(wybaczcie ewentualny blad) tylko o zabieg poprzedzający cykl. Macie jakieś opinie?
I czy któraś miała nacinana otoczkę zarodka? Czy jest duże ryzyko ze coś może się stać fasolce?
W wolnej chwili poproszę mądrzejsze koleżanki o informacje.
Gratuluję nowych ciazy:-)
Ja miałam tak histeroskopie ale nic to n
ie dało- w sensie nie zaowocowało ciążąProblem: endometrioza 1st, Hashimoto, słabe nasienie.
3 procedury, leczenie immunologiczne, 6 transferów, 2 straty.
Mała Królewna jest już z nami
Droga do naszego szczęścia: https://szczesliwenieszczescia.blogspot.com/ -
aniacicha wrote:Czy któraś z was po ivf brała zastrzyki fraxiparine??
Jeśli tak to jak długo braliście
Ja wczoraj dostałam kolejna receptę wybrałam 8 i mam jeszcze 12
Ja brałam Fragmin (działanie takie samo). Dostałam 'na wszelki wypadek', już po punkcji i miałam brać do ok. 8tc, to była decyzja lekarza z kliniki, w której chyba każdej pacjentce przepisuje się heparynę po punkcji. W związku z mutacją C677T genu MTHFR, która akurat mnie dotyczy moja lekarka zdecydowała jednak, że muszę brać te zastrzyki przez całą ciążę i 6 tygodni po porodzie, genetyk tylko to potwierdził. -
Ja miałam wczoraj małe plamienie brązowe, wystraszylam się, ale beta urosła. Mam się czegoś obawiać? Dziś już nic nie "leci "
Lenuś lubi tę wiadomość
10.2013 ciąża pozamaciczna i usunięcie jajowodu
07.2014 prawdopodobne poronienie
12.2014 protokół krótki i nieudane IVF
21.02.2015 transfer zarodka 4BB
07.03.2015 beta 1700, kropeczka ma 4mm -
Ginger84 wrote:Dzięki:)
a powiedz mi czy oprócz plamienia/krawienia miałaś jakieś inne dolegliwości?
w środę mam usg i mam nadzieje ze juz cos zobacze..
Ja akurat nie miałam innych dolegliwości, byłam senna i to tylko tyle, nie miałam mdłości, nie miałam większych bóli. Czasem czułam takie minimalne skurcze jak podczas miesiączki, ale może nie były one aż tak nasilone, bo 3 x dziennie przyjmowałam no-spę i magnez.
Ginger, każda z nas czuje się inaczej i ja sama złapałam się na tym, że niepotrzebnie porównywałam się do innych kobiet w ciąży będącym na tym samym etapie co ja. Ja akurat nie mam objawów ciążowych, czuję się tak jak przed ciążą, nic mnie nie boli, nic mnie nie mdli, jedynie bywam senna, co może być konsekwencją tego, że przestałam uprawiać sport. Odpoczywaj i myśl pozytywnie, nic złego się nie dzieje, skurcze możesz odczuwać również ze stresu, więc nie martw się na zapas. -
PaulinaK wrote:Ja miałam wczoraj małe plamienie brązowe, wystraszylam się, ale beta urosła. Mam się czegoś obawiać? Dziś już nic nie "leci "
Kliknęłam że lubię, a nie lubię
Ja też plamiłam, wiele kobiet ma plamienia na początku ciąży. Jak tylko zobaczyłam plamienie, to zaczęłam leżeć i dostałam L4 od lekarza. Nie forsuj się, odpoczywaj dużo.
Najważniejsze, że beta urosła. -
Lenuś wrote:Kliknęłam że lubię, a nie lubię
Ja też plamiłam, wiele kobiet ma plamienia na początku ciąży. Jak tylko zobaczyłam plamienie, to zaczęłam leżeć i dostałam L4 od lekarza. Nie forsuj się, odpoczywaj dużo.
Najważniejsze, że beta urosła.10.2013 ciąża pozamaciczna i usunięcie jajowodu
07.2014 prawdopodobne poronienie
12.2014 protokół krótki i nieudane IVF
21.02.2015 transfer zarodka 4BB
07.03.2015 beta 1700, kropeczka ma 4mm -
wydaje mi sie ze przy plamieniach , szczególnie brązowych warto zwiększyć dawkę progesteronu
Anko:-) lubi tę wiadomość
2008 - ciąża biochemiczna,2013 - ciąża biochemiczna, 2014 - trzy IUI bez skutku, 2015.01 - pierwsze IVF bez ET, 13 mrozaczków
26.03.2015 - crio 2 x 4AA28.04.2015 - crio 4AA i 4BB
06.08.2015 - 2 x 4BB
08.09.2015 - 4BB i 3BC
06.10.2015 - 2BB i 1BB
11.12.2015 - 2X1BB
-
nick nieaktualnyLenuś wrote:Ja brałam Fragmin (działanie takie samo). Dostałam 'na wszelki wypadek', już po punkcji i miałam brać do ok. 8tc, to była decyzja lekarza z kliniki, w której chyba każdej pacjentce przepisuje się heparynę po punkcji. W związku z mutacją C677T genu MTHFR, która akurat mnie dotyczy moja lekarka zdecydowała jednak, że muszę brać te zastrzyki przez całą ciążę i 6 tygodni po porodzie, genetyk tylko to potwierdził.
Lenuś a jak jednak przy naszej mutacji MTHFR lekarz by mi nie zalecil tak dlugo brac te zastrzyki, mowili ci co zlego mogloby sie wtedy stac? -
Ania...mi na ta mutacje na razie nic oprócz witamin z grupy B i mocnego kw.foliowego nie polecają. Ewentualnie acard....
Jakbyś się czegoś więcej dowiedziała....dawaj znać.
Piggy ty miałaś jakąś histero przed zarodkiem czy coś mylę?Anna255 lubi tę wiadomość
-
Lenuś wrote:Ja brałam Fragmin (działanie takie samo). Dostałam 'na wszelki wypadek', już po punkcji i miałam brać do ok. 8tc, to była decyzja lekarza z kliniki, w której chyba każdej pacjentce przepisuje się heparynę po punkcji. W związku z mutacją C677T genu MTHFR, która akurat mnie dotyczy moja lekarka zdecydowała jednak, że muszę brać te zastrzyki przez całą ciążę i 6 tygodni po porodzie, genetyk tylko to potwierdził.
Też brałam po punkcji i teraz po transferze też biorę -
Nie nie miałam histero.2008 - ciąża biochemiczna,2013 - ciąża biochemiczna, 2014 - trzy IUI bez skutku, 2015.01 - pierwsze IVF bez ET, 13 mrozaczków
06.08.2015 - 2 x 4BB
08.09.2015 - 4BB i 3BC
06.10.2015 - 2BB i 1BB
11.12.2015 - 2X1BB
-
Spoko. Za to miewam histerie to i to na h
Anatolka, Anko:-), Mimbla lubią tę wiadomość
2008 - ciąża biochemiczna,2013 - ciąża biochemiczna, 2014 - trzy IUI bez skutku, 2015.01 - pierwsze IVF bez ET, 13 mrozaczków
06.08.2015 - 2 x 4BB
08.09.2015 - 4BB i 3BC
06.10.2015 - 2BB i 1BB
11.12.2015 - 2X1BB
-
Anna255 wrote:Lenuś a jak jednak przy naszej mutacji MTHFR lekarz by mi nie zalecil tak dlugo brac te zastrzyki, mowili ci co zlego mogloby sie wtedy stac?
Lekarka powiedziała mi, że ok. 50% społeczeństwa jest nosicielem mutacji MTHFR, z czego tylko mała część jest tego świadoma. To, że masz tą mutację, nie oznacza że masz problemy z krzepliwością krwi (u mnie żadne badanie tego nie potwierdza, swoją drogą homocystemii też nie mam). Prawdopodobnie i bez heparyny byłoby ok, ale decyzja mojej lekarki jest taka, że mam brać. Lekarz z kliniki chciał, żebym jednak odstawiła. Co lekarz, to inna opinia.Anna255, Mimbla lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyrozumiem Lenuś... czyli z tymi zastrzykami jest podobnie jak z tym kwasem foliowym - metylowanym czy nie metylowanym - tak jak mi tlumaczylas ostatnio. Troche poruszenie wywolalo moje pytanie, ale dziekuje, ze nam to objasnilas. Trzeba bedzie zdac sie na lekarza...