Klinika BOCIAN - Szczecin
-
WIADOMOŚĆ
-
alauda wrote:Myślałam również, że będzie miał inne podejście do tego. Więc wynika z tego, że jeśli chciałybyśmy bardziej drążyć temat to badania immuno i ich interpretacja leży niejako w naszym zakresie.
Słabe podejście, bo chyba niektóre rzeczy możnaby było sprawdzić jeszcze przed ivf a nie zastanawiać się później dlaczego nie wychodzi i tłumaczyć wszystko niepłodnością idiopatyczną
Cześć, przepraszam ze tak z nienacka ale dawno tu nie zaglądałam, nie doczytałam jeszcze do końca wątku ale chciałam Ci napisać ze warto pójść w immunologie. Ja byłam pacjentka T.B. Robiłam jedna iui która się nie udała i później podeszliśmy do ivf bo już nie chciałam czekać ALE! Zanim podeszłam do ivf pojechałam do docenta Pasnika do Łodzi, zrobiłam badania i zalecenia od niego dostałam na dwa dni przed transferem, zadzwoniłam do T.B. I dopiero w ostatniej chwili powiedziałam o tych zaleceniach i zapytałam czy się z nimi zgadza, powiedział ze tak, jak najbardziej, na drugi dzień miałam transfer dzisiaj jestem w 23 tc. Nie wiem czy faktycznie pomogły tu zalecenia od immunologa czy zadziałało samo ivf ale wiem ze warto było robić badania immuno i jechać do tej Łodzi zamiast np wydać pieniądze na kolejną iuialauda, Miśka83 lubią tę wiadomość
-
_agrafka_ wrote:Cześć, przepraszam ze tak z nienacka ale dawno tu nie zaglądałam, nie doczytałam jeszcze do końca wątku ale chciałam Ci napisać ze warto pójść w immunologie. Ja byłam pacjentka T.B. Robiłam jedna iui która się nie udała i później podeszliśmy do ivf bo już nie chciałam czekać ALE! Zanim podeszłam do ivf pojechałam do docenta Pasnika do Łodzi, zrobiłam badania i zalecenia od niego dostałam na dwa dni przed transferem, zadzwoniłam do T.B. I dopiero w ostatniej chwili powiedziałam o tych zaleceniach i zapytałam czy się z nimi zgadza, powiedział ze tak, jak najbardziej, na drugi dzień miałam transfer dzisiaj jestem w 23 tc. Nie wiem czy faktycznie pomogły tu zalecenia od immunologa czy zadziałało samo ivf ale wiem ze warto było robić badania immuno i jechać do tej Łodzi zamiast np wydać pieniądze na kolejną iui
-
_agrafka_ wrote:Cześć, przepraszam ze tak z nienacka ale dawno tu nie zaglądałam, nie doczytałam jeszcze do końca wątku ale chciałam Ci napisać ze warto pójść w immunologie. Ja byłam pacjentka T.B. Robiłam jedna iui która się nie udała i później podeszliśmy do ivf bo już nie chciałam czekać ALE! Zanim podeszłam do ivf pojechałam do docenta Pasnika do Łodzi, zrobiłam badania i zalecenia od niego dostałam na dwa dni przed transferem, zadzwoniłam do T.B. I dopiero w ostatniej chwili powiedziałam o tych zaleceniach i zapytałam czy się z nimi zgadza, powiedział ze tak, jak najbardziej, na drugi dzień miałam transfer dzisiaj jestem w 23 tc. Nie wiem czy faktycznie pomogły tu zalecenia od immunologa czy zadziałało samo ivf ale wiem ze warto było robić badania immuno i jechać do tej Łodzi zamiast np wydać pieniądze na kolejną iui
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego 2021, 18:01
-
Miśka83, a gdzie zrobiłaś kiry? W Szczecinie można zrobić gdzieś te badania czy zamawiałaś pakiet?83; AMH 0,73
10.2021 -iui 👧🏻 ❤️ (AMH 0,95)
05.23 💔 9/10tc łyżeczkowanie
02.24➡️1 IVF -> ❄️
FET 06.08 (3BB) ❌
08.24➡️2 IVF -> ❄️❄️❄️
-> cienkie endo, brak możliwości transferu -
PaniM wrote:Dziewczyny która z was podchodzila do iui u T. B.? Mialyscie jakieś zalecenia aby przyjmować jakąś luteine albo coś po iui?
Ja miałam dwa podejścia u TB i żadnych zaleceń po - oprócz “beta za dwa tygodnie”.83; AMH 0,73
02.24➡️1 IVF -> ❄️
FET 06.08 (3BB) ❌
08.24➡️2 IVF -> ❄️❄️❄️
alauda wrote:Ja miałam dwa podejścia u TB i żadnych zaleceń po - oprócz “beta za dwa tygodnie”.
-
PaniM wrote:No właśnie to mnie dziwi. Bo jak czytam na forum to często dziewczyna po iui każą zrobić progesteron i zazywaja duphaston albo luteine. Ja właśnie też go zapytałam czy mam coś zażywać to nic. To zapytałam czy dalej mam brać miovelie bo to biorę już 3 miesiąc to powiedział że mogę kontynuować przyjmowanie mioveli. No nic to zostaje zajadac ananasa i morele suszone 😁
Mnie tez to zdziwiło, ponieważ tak naprawdę nigdy nie miałam zleconego badania progesteronu.
Dopiero dwa dni przed ta druga iui, zlecił mi badanie estradiolu i progesteronu. Ale tez zastanawiało mnie dlaczego progesteron a nie LH?
Ale chyba na podstawie tego badania stwierdził, ze nie potrzebuję luteiny🤔83; AMH 0,73
02.24➡️1 IVF -> ❄️
FET 06.08 (3BB) ❌
08.24➡️2 IVF -> ❄️❄️❄️
No właśnie ja miałam badany progesteron w październiku a potem już nie. A dopiero teraz podeszłam do iui. Dziwi mnie to bardzo. Bo jak np. Mam za niski progesteron to może być kłopot z zagnieżdżaniem. Myślałam że po iui będzie mi kazał zrobić i wtedy powie czy coś brać czy nie. Dlatego nie wiem czy za luźno on nie podchodzi do iui żeby docelowo i tak podchodzić do in vitro. A jak ci robił iui to pokazywał ci na ekranie? Bo gdzieś czytałam że P. C. pracujący w tej klinice jak robi iui to pokazuje na ekranie jak zasuwaja plemniki.
-
Pokazywał mi ale tylko dlatego, ze mieliśmy sprzeczną opinię, kiedy wystąpiła owulacja. Ja byłam pewna, że miałam ją najpóźniej w niedzielę rano a on twierdził, że to niemożliwe patrząc na wyniki moich badań sprzed dwóch dni. Chciał mi udowodnić, że owulacja nastąpiła niedawno. Nie przekonał mnie niestety. Po tej całej sytuacji straciłam trochę do niego zaufanie.
Mnie nie naciska na ivf, mówi, ze wszystko zależy od naszej decyzji. Ale pewnie zdaje sobie sprawę, ze nie będziemy próbować iui w nieskończoność.
A dodam, ze kiedyś miałam problem z niskim progesteronem - można powiedzieć, ze moja miesiączka trwała 28 dni, non stop plamienia.
Jedna lekarka wmawiała mi nadzerkę ale ze nie zgodziłam się na wypalanke, znalazłam klinikę, gdzie usuwają nadżerkę laserowo. Inny lekarz powiedział mi wtedy, ze nie widzi nawet drobnego śladu nadżerki. Dostałam duphaston, 3 cykle ... od dwóch lat nie mam żadnych plamien w środku cyklu.
Wiec sama nie wiem, czy mnie to „wyleczyło” czy dalej mam niski progesteron ale zero objawów 😌83; AMH 0,73
02.24➡️1 IVF -> ❄️
FET 06.08 (3BB) ❌
08.24➡️2 IVF -> ❄️❄️❄️
No właśnie u mnie też trochę traci w oczach. Że jakos tak za luźno podchodzi do inseminacji. Wyobrażałam sobie ze przed iui właśnie zleci progesteron żeby wiedzieć czy po iui mam przyjmować duphaston a tu nic kompletnie. Tym bardziej że go pytałam czy coś przyjmować. Mógł powiedzieć żebym zrobiła progesteron kontrolnie. Dlatego tracę nadzieję na powodzenie iui z nim. Mam wrażenie że robi iui tak żeby nie wyszło
-
Hmm dałaś mi teraz trochę do myślenia i zastanawiam się, czy nie pójść jutro i nie zbadać sobie progesteronu na własną rękę🤔 Dodatkowy koszt ale będę mieć spokojną głowę przed kolejną iui (już pewnie ostatnią).
Tylko zastanawiam się, czy Pregnyl trochę nie „sfałszuje” wyniku. Podobno działa tez stymulująco na progesteron... co w sumie jest w tym przypadku dobre....
Ale powiem Ci, że w Bocianie i tak zlecają mi więcej badań niż w VL. W VL nie miałam zleconych żadnych badań hormonalnych, więc wolę na ten moment kontynuować leczenie w Bocianie. Jakoś nie widzę innego wyboru.Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lutego 2021, 16:54
83; AMH 0,73
02.24➡️1 IVF -> ❄️
FET 06.08 (3BB) ❌
08.24➡️2 IVF -> ❄️❄️❄️
Tylko jak zbadasz progesteron to i tak byś musiała iść do niego po recepte na duphaston bo bez recepty nie kupisz. I znów pewnie za wizytę by skasowali 270zl już chyba teraz. Kurde no ja właśnie jestem zniesmaczona bo mógł np kazać zbadać progesteron a potem robić zastrzyk z ovitrelle i by było coś więcej wiadomo. A tak boję się że lekcewazaco podchodzi do iui żeby jednak podchodzić do in vitro.
-
Wiem wiem, tylko ja już mam w zamysle kolejną iui. Z tej juz na pewno nic nie będzie, bo była zrobiona więcej jak 24h po owulacji.
Ale chociaż będę wiedzieć, jaki mam poziom progesteronu w drugiej fazie cyklu i pokażę wtedy wynik lekarzowi. Jeśli miałabym dowód, że jest niski, to zakładam, że już po kolejnej próbie przepisałby mi coś wspomagającego.Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lutego 2021, 17:43
83; AMH 0,73
02.24➡️1 IVF -> ❄️
FET 06.08 (3BB) ❌
08.24➡️2 IVF -> ❄️❄️❄️
Ja też się obawiam że moja iui była zapozno. We wtorek mialam zastrzyk o 18 a już gdzieś o 22 odczuwalam jakbym miala owulacje. W czwartek na USG bylo widoczne ciałko zolte i coś ginekolog wspomnial o schodzacym płynie cokolwiek to znaczy. Wiec ciekawe czy ten schodzacy płyn to nie oznaką ze ovu już była dużo prędzej i komórka jajowa już zakończyla swoją podróż a mimo tego wykonano mi iui bo to zawsze +800zl dla kliniki 🙂
Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lutego 2021, 17:51
-
Ja miałam pierwszą IUI u P.C. również zrobioną za późno ale to była moja decyzja, że ja robimy. P.C. zaproponował, żeby starać się naturalnie. Ja chciałam spróbować, bo był to cykl stymulowany. Nie miałam zleconych żadnych dodatkowych badań hormonalnych. Teraz czekam na drugą IUI.
-
Gosia:) wrote:Ja miałam pierwszą IUI u P.C. również zrobioną za późno ale to była moja decyzja, że ja robimy. P.C. zaproponował, żeby starać się naturalnie. Ja chciałam spróbować, bo był to cykl stymulowany. Nie miałam zleconych żadnych dodatkowych badań hormonalnych. Teraz czekam na drugą IUI.
Gosia, a jak to stwierdził, że była za późno?83; AMH 0,73
02.24➡️1 IVF -> ❄️
FET 06.08 (3BB) ❌
08.24➡️2 IVF -> ❄️❄️❄️
-> cienkie endo, brak możliwości transferu