X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Kto stara sie o pierwsze dziecko i jeszcze nie ma?
Odpowiedz

Kto stara sie o pierwsze dziecko i jeszcze nie ma?

Oceń ten wątek:
  • paulity Autorytet

Wysłany: 25 października 2021, 17:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    izaz123 wrote:
    Wynikiem kariotypu zajmuje się genetyk.
    O jakich szczepieniach mowa ? Bo moim zdaniem z wyniku kariotypu nie wyjdzie czy trzeba szczepienia.
    Moze chodzi o szczepienia limfocytami meza ? Wtedy robi się badanie allo mlr

aa, bo wyżej dziewczyny pisały coś o szczepieniach..
    A te badania allo mlr to zleca tylko immunolog tak ?
    Czyli z kariotypu nic nie wyjdzie na temat szczepień?

• izaz123 Autorytet

Wysłany: 25 października 2021, 18:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paulity wrote:
    Kariotyp pokazuje czy z chromosomami jest wszytsko ok.
    Allo mi zlecil immunolog.

• Bunkierka Autorytet

Wysłany: 25 października 2021, 18:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paulity wrote:

Kariotyp jest to badanie genetyczne i wynik omawia genetyk. I na to nie ma szczepień. Jak jest zły kariotyp to jedyna możliwość to in vitro. Natomiast o tym co dziewczyny wspominały - szczepienia limfocytami męża to już jest dział immunologiczny. Można badania wykonywać na własną rękę lub po konsultacji z lekarzem, który zleci odpowiednie badania. Niestety specjalistów w tej dziedzinie jest bardzo mało. Chyba najbardziej znanym to dr Paśnik, ale dostać się do Niego (z tego co widziałam wpisy dziewczyn) graniczy wręcz z cudem. I niestety badania immunologiczne są bardzo drogie i leczenie też do przyjemnych nie należy.

💓 39+0

age.png
  • efcia84 Ekspertka

Wysłany: 25 października 2021, 18:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bunkierka wrote:
    Kariotyp jest to badanie genetyczne i wynik omawia genetyk. I na to nie ma szczepień. Jak jest zły kariotyp to jedyna możliwość to in vitro. Natomiast o tym co dziewczyny wspominały - szczepienia limfocytami męża to już jest dział immunologiczny. Można badania wykonywać na własną rękę lub po konsultacji z lekarzem, który zleci odpowiednie badania. Niestety specjalistów w tej dziedzinie jest bardzo mało. Chyba najbardziej znanym to dr Paśnik, ale dostać się do Niego (z tego co widziałam wpisy dziewczyn) graniczy wręcz z cudem. I niestety badania immunologiczne są bardzo drogie i leczenie też do przyjemnych nie należy.
    Jest jeszcze dr. Malinowski, dr.sydor. A z ginekologow mający pojęcia o inmunologi i moge polecić bo sama byłam do dr. Iwona Janosz. O dziwo dostałem takie same zalecenia od jej co od inmunologa.

• Magdalena.. Ekspertka

Wysłany: 25 października 2021, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, może mi podpowiecie co może 9znaczac niski estriadol? Lekarz mi tego nie skomentował, robiłam w 2 dc i wyszedł mi 18.1 przy normie od 30.9 dla tej fazy.. Trochę się zaczęłam zastanawiać nad tym wynikiem

• paulity Autorytet

Wysłany: 25 października 2021, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bunkierka wrote:

No u nas i tak nie ma wyjścia innego jak in vitro .. bo ja nie mam jajowodów, ale cały czas się zastanawiam nas tym immunologiem bo jak narazie wszystko jest ok , a ciąży brak.. zobaczymy jeszcze wynik kariotypu . Wiem właśnie wszystko go polecają , i nie wiem co dalej robić czy nie iść do jakiegoś innego immuno.

• Bunkierka Autorytet

Wysłany: 26 października 2021, 00:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paulity wrote:
    No u nas i tak nie ma wyjścia innego jak in vitro .. bo ja nie mam jajowodów, ale cały czas się zastanawiam nas tym immunologiem bo jak narazie wszystko jest ok , a ciąży brak.. zobaczymy jeszcze wynik kariotypu . Wiem właśnie wszystko go polecają , i nie wiem co dalej robić czy nie iść do jakiegoś innego immuno.

A podeszliście już do in vitro? Jakie badania masz wykonane?

💓 39+0

age.png
  • paulity Autorytet

Wysłany: 26 października 2021, 07:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bunkierka wrote:
    A podeszliście już do in vitro? Jakie badania masz wykonane?

Już jestem po pierwszej procedurze nieudanej . Kiry , biopsje endometrium z komórkami nk , trombofilie . Teraz mąż robił jakiś test hba i kariotypy i czekamy na wynik .

• Ewelka02 Autorytet

Wysłany: 26 października 2021, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paulity wrote:
    Już jestem po pierwszej procedurze nieudanej . Kiry , biopsje endometrium z komórkami nk , trombofilie . Teraz mąż robił jakiś test hba i kariotypy i czekamy na wynik .
    Ile mieliscie zarodkow z tej pierwszej procedury?

vMxzp1.png

I IVF: Maj 2018 ICSI (2 blaskocysty):
    1 - transfer 2 zarodkow; beta <0.1😢

II IVF: Sierpien 2018 ICSI (2 blaskocysty):
    2 - 16.08.2018 - transfer 1 zarodka (blastocyst); beta<0.1😢
    3 - 9.11.2018 -transfer mrozaczka na naturalnym cyklu - beta <0.1😢

III IVF: Sierpień 2019 ICSI (3 blaskocysty):
    4 - 25.09.2019 crio transfer 1 zarodek - beta <0.1😢
    5 - 03.12.2019 crio transfer 1 zarodek - beta <0.1😢
    6 - 14.12.2020 crio transfer <0.1 😭😭😭

IV IVF: Maj 2021 IMSI (3 blaskocysty po PGT-A)
    7 - 13.07.2021 crio transfer <0.1😭
    8 - 03.12.2021 crio transfer na cyklu naturalnym:
    5dpt ⏸️ kreski
    7dpt beta 63.4🥰🥰🥰
    10dpt beta 282. 9🥰🥰🥰
    14dpt beta 1,292🥰🥰🥰
    20 dpt beta 12 882🥰🥰🥰
    24 dpt - CRL 0.43 cm, mamy ❤️
    7w1d - CRL 1.07 cm💞💞💞
    11/08/2022 - 2622g największego szczęścia ❤❤❤
  • paulity Autorytet

Wysłany: 26 października 2021, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelka02 wrote:
    Ile mieliscie zarodkow z tej pierwszej procedury?

Tylko dwie blastki

• Bunkierka Autorytet

Wysłany: 26 października 2021, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paulity wrote:
    Tylko dwie blastki

A badałas krzywą insulinową i cukrową? I wyszły Ci jakieś mutację? I do której doby rozwinęły się zarodki?

💓 39+0

age.png
  • paulity Autorytet

Wysłany: 26 października 2021, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bunkierka wrote:
    A badałas krzywą insulinową i cukrową? I wyszły Ci jakieś mutację? I do której doby rozwinęły się zarodki?

Właśnie nie badałam , dr też mi o tym nie mówił nic a to może być przyczyna?
    Przy trombofili wyszło mi mutacja , MTHFR układ heterozygoty i PAI-1 uklad heterozygotyczny ale lekarz mówił że to nie przeszkadza zaś mi w ciążę .
    Miałam blastki z 6doby , teraz lekarz mówił coś o długim protokole , i gdzieś czytałam żeby brać koenzyl q10

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 października 2021, 11:19

• efcia84 Ekspertka

Wysłany: 26 października 2021, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paulity wrote:
    Przy trombofili wyszło mi mutacja , MTHFR układ heterozygoty i PAI-1 uklad heterozygotyczny ale lekarz mówił że to nie przeszkadza zaś mi w ciążę .
    Miałam blastki z 6doby , teraz lekarz mówił coś o długim protokole , i gdzieś czytałam żeby brać koenzyl q10
    Koenzyk q10 ale najlepiej o dawce 200mg

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 października 2021, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paulity wrote:

Ja brałam przy drugiej procedurze ok. 3 miesiące wcześniej koenzym q10, witaminy dla kobiet starających się z DEHA i Myo-inozytol. W pierwszej procedurze na 13 dojrzałych zapłodniło się 6, jedna podana w 3 dniu, pozostałe padły. W drugiej procedurze 10 dojrzałych, wszystkie się zapłodniły. Mamy 3 mrozaczki 4AA.
    Dodatkowo zrobiłam krzywą cukrową i insuliny i wyszła masakra, więc brałam glucophage.

paulity lubi tę wiadomość

• paulity Autorytet

Wysłany: 26 października 2021, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alimak1408 wrote:
    Ja brałam przy drugiej procedurze ok. 3 miesiące wcześniej koenzym q10, witaminy dla kobiet starających się z DEHA i Myo-inozytol. W pierwszej procedurze na 13 dojrzałych zapłodniło się 6, jedna podana w 3 dniu, pozostałe padły. W drugiej procedurze 10 dojrzałych, wszystkie się zapłodniły. Mamy 3 mrozaczki 4AA.
    Dodatkowo zrobiłam krzywą cukrową i insuliny i wyszła masakra, więc brałam glucophage.

To sobie wykupie te witaminy . A ta krzywa cukrowa robilas sama z siebie czy z polecenia lekarza ?

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 października 2021, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paulity wrote:
    To sobie wykupie te witaminy . A ta krzywa cukrowa robilas sama z siebie czy z polecenia lekarza ?

Poszłam do endokrynolog, żeby obniżyć TSH i zleciła mi dodatkowo krzywe. Mówiła, że na wszelki wypadek, bo dużo osób ma teraz problem z insuliną i cukrem, a przy staraniach o dziecko to ważne.

• Bunkierka Autorytet

Wysłany: 26 października 2021, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paulity wrote:

A bierzesz metylowany kwas foliowy, b12? Jaki poziom homocysteiny masz? Widzisz większość lekarzy ignoruje mutację. PAI-1 odpowiada za zagnieżdżenie się zarodka. Czasem jest przyczyną poronień. Poczytaj o tym. Aby wykluczyć zakrzepicę powinnaś dalsze badania w tym kierunku zrobić, czyli zbadać białko c, s, dimer, ATIII, antykoagulant tocznia, kardiolipina, glikoproteina (IgG,IgM) i mając te wyniki dopiero skonsultować z hematologiem.

Większość dziewczyn mająca mutację PAI-1 bierze Acard. Czasem jak kobieta poroni, a wyjdzie jej ta mutacja dają heparynę.

Jeżeli chodzi o krzywą cukrową i insulinową, zrób koniecznie. Bo jak masz wyrzuty insuliny to powinnaś przejść na dietę z niskim IG, ponieważ wyrzuty insuliny osłabiają komórki. I przez to mogą być słabej jakości. Polecany jest w takim wypadku czysty inozytol. Poczytaj o tym:) problem w tym że dużo lekarzy ignoruję mutację, idą schematem, zamiast dokładnie zbadać pacjentkę..

A i jest na forum Beata, której udało się zajść w ciążę za 4 podejściem do IUI. Po wprowadzeniu metylowanych witamin, acardu i monokoncentratu ananasa od owulacji. A wcześniejsze wszystkie wyniki wymagane do IUI miała ok. I też ma chyba te same mutację co Ty:)

Salome lubi tę wiadomość

💓 39+0

age.png
  • Bunkierka Autorytet

Wysłany: 26 października 2021, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paulity wrote:

I ponieważ masz mutację MTHFR musisz suplementować kwas foliowy tylko i wyłącznie w formie metylowanej. W zwykłej będzie Ci się odkładać i nie przyswajać. Także sprawdź dokładnie skład, zanim Kupisz i wydasz kasę.

Salome lubi tę wiadomość

💓 39+0

age.png
  • paulity Autorytet

Wysłany: 26 października 2021, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bunkierka wrote:
    A bierzesz metylowany kwas foliowy, b12? Jaki poziom homocysteiny masz? Widzisz większość lekarzy ignoruje mutację. PAI-1 odpowiada za zagnieżdżenie się zarodka. Czasem jest przyczyną poronień. Poczytaj o tym. Aby wykluczyć zakrzepicę powinnaś dalsze badania w tym kierunku zrobić, czyli zbadać białko c, s, dimer, ATIII, antykoagulant tocznia, kardiolipina, glikoproteina (IgG,IgM) i mając te wyniki dopiero skonsultować z hematologiem.

Większość dziewczyn mająca mutację PAI-1 bierze Acard. Czasem jak kobieta poroni, a wyjdzie jej ta mutacja dają heparynę.

Jeżeli chodzi o krzywą cukrową i insulinową, zrób koniecznie. Bo jak masz wyrzuty insuliny to powinnaś przejść na dietę z niskim IG, ponieważ wyrzuty insuliny osłabiają komórki. I przez to mogą być słabej jakości. Polecany jest w takim wypadku czysty inozytol. Poczytaj o tym:) problem w tym że dużo lekarzy ignoruję mutację, idą schematem, zamiast dokładnie zbadać pacjentkę..

A i jest na forum Beata, której udało się zajść w ciążę za 4 podejściem do IUI. Po wprowadzeniu metylowanych witamin, acardu i monokoncentratu ananasa od owulacji. A wcześniejsze wszystkie wyniki wymagane do IUI miała ok. I też ma chyba te same mutację co Ty:)

Biorę tylko fembion , żadnego kwasu nie mam przepisanego i wit d3 tylko . Odbierając te wynik mój lekarz powiedział że wyszła mutacja ale mam się tym nie przejmować bo to odnośnie zakrzepicy i miałam przepisany acard od 5dc . To muszę koniecznie zrobić ta krzywa i insulinowa , tylko nie wiem czy mówić o tym lekarzowi czy zrobić już na własną rękę.

Czyli najlepiej sobie wykupić kawa foliowy metylowany, i do tego jakieś witaminy proponujesz?

Dziękuję za obszerny opis wszystkiego , teraz przynajmniej wiem o co chodzi z mutacjami 💕💕

• Bunkierka Autorytet

Wysłany: 26 października 2021, 18:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli jednak nie do końca zignorował, skoro przepisał Ci leki na rozrzedzenie krwi (acard). W tym fembion z tego co widzę forma kwasu foliowego nie jest metylowana. Najlepiej każdą witaminę brać osobno, czyli:
    kwas foliowy w formie metylowanej ( bo niski poziom powoduje wady cewy nerwowej, która zamyka się do chyba 8 tygodnia ciąży)
    witamina B12 (niski poziom zwiększa ryzyko urodzenia dziecka z zespołem downa).

Koniecznie zbadaj poziom homocysteiny i krzywą insulinową i cukrową. Badania krzywej robi się w jednym dniu, zazwyczaj rano i trwa około 2 godzin.
    Ja np. wynik krzywej cukrowej mam super, natomiast krzywa insulina na początku jest super, ale po godzinie bardzo rośnie, a po dwóch nie spada tak jak powinna, co znaczy, że mam częste wyrzuty, które zapewne osłabiły moje komórki jajowe. I to mogło wpłynąć na niepowodzenie IUI. I na poprawę komórek jajowych, dobrze jest wprowadzić dietę z niskim IG oraz pić czysty inozytol (poczytaj sobie o tym).

Możesz z lekarzem skonsultować. Ja za każdym razem, jak coś wyczytałam na forum - konsultowałam z lekarzem kolejne badania, które chce zrobić. Niestety sam od siebie nic nie zaproponował, oprócz pogłębienia diagnostyki, jak wyszły mi mutacje. I wydaję mi się, że słabe komórki jajowe też by mi wyszły przy in vitro, bo w tamtym czasie nie miałam opanowanych wyrzutów insuliny...

💓 39+0

age.png
‹‹ 10 11 12 13 14 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Stres oksydacyjny w plemnikach jako przyczyna męskiej niepłodności

Wiadomo, że stres może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Ale co ma wspólnego stres oksydacyjny z plemnikami? Czy może być on przyczyną męskiej niepłodności? Dowiedz się, skąd bierze się stres oksydacyjny oraz jak diagnozuje się jego obecność w męskim nasieniu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ