Zaczynasz starania o dziecko?

Sprawdź witaminy nr 1 w Europie dla kobiet
- od planowania ciąży do karmienia piersią.*
*Na podstawie wewnętrznej analizy firmy Procter & Gamble z wykorzystaniem danych z następującego źródła: IQVIA Global OTC Insights: OTC3 04A4 M/Vit+Miner Perinatal + 04B4 M/Vit W/O Miner Perinatal; Europa (23 kraje). Wielkość sprzedaży ilościowej według marki dla MAT z czerwca 2025 r., odzwierciedlająca szacunki rzeczywistej aktywności. Prawa autorskie IQVIA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

LAPAROSKOPIA

Oceń ten wątek:
  • MaDi Autorytet

Wysłany: 7 marca 2025, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mt30 wrote:
    Dziewczyny, po jakim czasie od laparoskopii można wrócić do aktywności fizycznej typu: jazda rowerem, nordic walking, beganie?

Ja po miesiącu miałam przyjść na kontrolę, wszystko było okej i dr już na wszystko pozwolił :)

mt30 lubi tę wiadomość

Starania od 2020
    Diagnoza: wodniak jajowodu
    ♀️ KIR AA
    ♂️ HLA-C - C2

Gameta Gdynia od 2024
    08.2024-> laparoskopia,
    obustronne usunięcie jajowodów 😢

10.2024 -> IVF
    26.10: Stymulacja: gonal, mensinorm,
    orgalutran
    6.11-> Punkcja, 4 🥚
    11.11 🇵🇱 -> ET 4.1.1 ⛔️
    12.12 ✨️-> FET 4.1.2
    8dpt ⏸️ beta 78.11 ->11dpt beta 265.60 -> 16dpt beta 2 259
    02.01 usg GS 1.34 YS 0.79 CRL 0.2 🍀
    6+5 -> accofil
    7+6-> CRL 1.59, ❤️ 145 🍀
    38+3-> 👶🎀🎉
    age.png
  • mt30 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2025, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MaDi wrote:
    Ja po miesiącu miałam przyjść na kontrolę, wszystko było okej i dr już na wszystko pozwolił :)

Czy to bolało. Mam mieć dzień przed swiętami i się zastanawiam jak będę funkcjonować...

• MaDi Autorytet

Wysłany: 7 marca 2025, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mt30 wrote:
    Czy to bolało. Mam mieć dzień przed swiętami i się zastanawiam jak będę funkcjonować...

No sama narkoza i zabieg, to raczej nie należą do przyjemnych przeżyć. Ja wychodziłam po 24h obserwacji po operacji. 4 dziurki w brzuchu, jak mam być szczera, to pierwsze dni brzuch jest spuchnięty, posiniaczony, jelita gorzej pracują przez kilka dni, więc z jedzeniem trzeba uważać. Jakieś zasuwanie np. w kuchni przed świętami raczej odpada, ja się szybko męczyłam, ale było też lato i to na pewno dodatkowo nie pomogło. Jeśli chodzi konkretnie o ból, to mi wystarczył ketonal, najbardziej bolały rany, w środku nic. U mnie jeszcze wyszło zapalenie żyły, miałam spuchniętą dłoń i do łokcia obolałą rękę, smarowałam maścią z heparyną, ale ciągnęło się to z 2 tygodnie.

mt30 lubi tę wiadomość

Starania od 2020
    ♀️ KIR AA
    ♂️ HLA-C - C2

Gameta Gdynia od 2024
    08.2024-> laparoskopia,

10.2024 -> IVF
    orgalutran
    6.11-> Punkcja, 4 🥚
    11.11 🇵🇱 -> ET 4.1.1 ⛔️
    12.12 ✨️-> FET 4.1.2
    6+5 -> accofil
    7+6-> CRL 1.59, ❤️ 145 🍀
    38+3-> 👶🎀🎉
    age.png
  • Lilkaaaa Nowa

Wysłany: 25 marca 2025, 17:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie. Jestem po histerolaparoskopii nic nie znaleziono. Jedynie dostałam antybiotyk na 14 dni, ponieważ lekarza stwierdził, że mam przekrwioną macicę. Czy któraś z Was była w takiej sytuacji? Udało się zajść w ciążę?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 marca 2025, 17:26

• Miśka00 Przyjaciółka

Wysłany: 26 marca 2025, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilkaaaa wrote:
    Witajcie. Jestem po histerolaparoskopii nic nie znaleziono. Jedynie dostałam antybiotyk na 14 dni, ponieważ lekarza stwierdził, że mam przekrwioną macicę. Czy któraś z Was była w takiej sytuacji? Udało się zajść w ciążę?
    U mnie 3 lata temu też histerolaparoskopia nic nie wykazała. Kolejne lata starań i nic . Podjęliśmy decyzję o in vitro oczywiście wcześniej seria badań. Pierwszy transfer udany. Każdy z nas ma jakąś historie za sobą. U nas tylko okazało się w bardziej szczegółowych badaniach ze mąż ma słabe nasienie i nic pozatym.

• proangel Nowa

Wysłany: 8 listopada 2025, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ile potrzebowałyście L4 po laparoskopii? Czy samo udrażnianie jajowodów jest bardzo obciążające i powoduje słabe samopoczucie?

Chciałabym jak najszybciej wrócić do pracy, gorący okres 🙄

• MaDi Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2025, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    proangel wrote:
    Dziewczyny ile potrzebowałyście L4 po laparoskopii? Czy samo udrażnianie jajowodów jest bardzo obciążające i powoduje słabe samopoczucie?

Chciałabym jak najszybciej wrócić do pracy, gorący okres 🙄

Ja dostałam 14 dni, ale szwy miałam ściągane po ponad 2 tygodniach 🥵 Jeśli praca siedząca, to może być Ci ciężko, najlepiej jednak leżeć i wietrzyć ranki. Ból od środka- u mnie prawie żaden, jak przed okresem.

Starania od 2020
    ♀️ KIR AA
    ♂️ HLA-C - C2

Gameta Gdynia od 2024
    08.2024-> laparoskopia,

10.2024 -> IVF
    orgalutran
    6.11-> Punkcja, 4 🥚
    11.11 🇵🇱 -> ET 4.1.1 ⛔️
    12.12 ✨️-> FET 4.1.2
    6+5 -> accofil
    7+6-> CRL 1.59, ❤️ 145 🍀
    38+3-> 👶🎀🎉
    age.png
  • Anetpis Koleżanka

Wysłany: 5 sierpnia, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laparoskopia diagnostyczna - czy wam pomogła ?

• sawak Koleżanka

Wysłany: 6 sierpnia, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zapewne chodzi o diagnostykę endometriozy. Polecam wejść na stronę fundacji endometriozy , tam jest lista specjalistów w tej dziedzinie.
    USG w algorytmie endometriozy u specjalisty wykaże zmiany.
    Zwykli ginekolodzy nie widzą tej choroby…
    Więcej informacji o laparoskopii znajdziesz na tej stronie https://babyjazz.pl/laparoskopia-w-ginekologii-na-czym-polega-i-przy-jakich-chorobach-sie-ja-stosuje/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 sierpnia, 12:40

• MrsGolan Przyjaciółka

Wysłany: 18 sierpnia, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, czy któraś z Was miała może robioną laparoskopię w celu usunięcia jajowodu z wodniakiem? Jak się czułyście po?

Miałam wykrytego wodniaka podczas ostatniej kontroli przed transferem, jestem zapisana do poradni i tam liczę na szybkie zapisanie na laparoskopię na NFZ. Zastanawiam się ile trzeba czekać od zabiegu do przygotowania do transferu i czy po zabiegu trzeba koniecznie brać l4?

👩🏻'91 - Niedoczynność tarczycy / Hashimoto -> euthyrox
    👦🏻'91 - żylaki powrózka nasiennego -> zabieg mikrochirurgiczny ❌ -> embolizacja ✅
    Kariotyp, AZF, CFTR - prawidłowe

W klinice od 07.2025 - 5x cykl stymulowany (Lametta, Zivafert, Duphaston)

I PROCEDURA 04.2026 - protokół krótki
    Menopur, Orgalutran (x3), Decapeptyl (x3)
    punkcja (10dc) -> 8/12 zdegenerowane komórki -> 0 ❄️

II PROCEDURA 06.2026 - protokół długi
    Diphereline -> Gonapeptyl Daily + Menopur (150) -> Zivafert (1) -> Lametta, Provera
    13.06 - punkcja
    7 pobranych komórek -> 3 ❄️

Tuż przed transferem wykryty wodniak jajowodu :(
    10.09 - Laparoskopia -> wycięty jajowód, usunięte zrosty, wykryte ognisko endometriozy na 2. jajowodzie
  • kindzaaaa Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MrsGolan wrote:
    Cześć, czy któraś z Was miała może robioną laparoskopię w celu usunięcia jajowodu z wodniakiem? Jak się czułyście po?

Miałam wykrytego wodniaka podczas ostatniej kontroli przed transferem, jestem zapisana do poradni i tam liczę na szybkie zapisanie na laparoskopię na NFZ. Zastanawiam się ile trzeba czekać od zabiegu do przygotowania do transferu i czy po zabiegu trzeba koniecznie brać l4?
    Laparoskopia to nie zabieg a operacja, więc po operacji od tygodnia do 2 tygodni l4, jednak jest to narkoza i nacinanie w 3 miejscach i ingerencja w ciało.
    Tym bardziej że będziesz miała usuwany jajowód. Napewno miniumum 2/4 tygodnie od operacji trzeba odczekać żeby organizm doszedł do siebie.

👩‍🦳27 👱🏻‍♂️ 29
    Starania od 03.25
    cytologia ✔️
    wymazy Mucha ✔️
    TSH 1,8 Aktualnie 1.4
    Owulację występują ✔️
    Cykle 28/29
    Hormony w normie,
    Prolaktyna ✔️
    Ferrytyna 6!!! Dramat
    Witamina D 20 dramat do poprawy!
    Początki IO
    AMH 3.87
    luty 2026 RTG HSG niedrożne jajowody
    Maj 2026 SONO HSG niedrożne jajowody
    Sierpień 2026 laparoskopia drożne jajowody ✋🏻

Problem: leniwe plemniki 🫣
    Program Ochrony zdrowia prokreacyjnego
  • MrsGolan Przyjaciółka

Wysłany: 19 sierpnia, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kindzaaaa wrote:
    Laparoskopia to nie zabieg a operacja, więc po operacji od tygodnia do 2 tygodni l4, jednak jest to narkoza i nacinanie w 3 miejscach i ingerencja w ciało.
    Tym bardziej że będziesz miała usuwany jajowód. Napewno miniumum 2/4 tygodnie od operacji trzeba odczekać żeby organizm doszedł do siebie.
    Dziękuję za odpowiedź :)
    W gabinecie lekarskim te wieści nie brzmiały tak strasznie, a teraz czym więcej o tym czytam tym bardziej się boję :(

A Ty miałaś też usuwanie jajowodu? Jak się czułaś po?

👦🏻'91 - żylaki powrózka nasiennego -> zabieg mikrochirurgiczny ❌ -> embolizacja ✅

Diphereline -> Gonapeptyl Daily + Menopur (150) -> Zivafert (1) -> Lametta, Provera
    13.06 - punkcja

10.09 - Laparoskopia -> wycięty jajowód, usunięte zrosty, wykryte ognisko endometriozy na 2. jajowodzie
  • kindzaaaa Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MrsGolan wrote:
    Dziękuję za odpowiedź :)
    W gabinecie lekarskim te wieści nie brzmiały tak strasznie, a teraz czym więcej o tym czytam tym bardziej się boję :(

A Ty miałaś też usuwanie jajowodu? Jak się czułaś po?
    Ja jestem tydzień przed laparoskopią, u mnie trochę inna sytuacja bo na HSG niedrożne jajowody i dlatego mam skierowanie na laparoskopię zobaczyć co tam się dzieje i czy da radę wgl udrożnić.
    Ponoć nie ma się czego bać, zależy od szpitala i lekarza inne wychodzą w ten sam dzienn po a np ja wiem że będę z 3 dni w szpitalu

👩‍🦳27 👱🏻‍♂️ 29
    Starania od 03.25
    cytologia ✔️
    wymazy Mucha ✔️
    TSH 1,8 Aktualnie 1.4
    Owulację występują ✔️
    Cykle 28/29
    Hormony w normie,
    Prolaktyna ✔️
    Ferrytyna 6!!! Dramat
    Początki IO
    AMH 3.87

• MrsGolan Przyjaciółka

Wysłany: 19 sierpnia, 17:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To trzymam kciuki! :)
    Ja nie jestem w stanie znaleźć żadnych informacji na temat laparoskopii u tego profesora w Warszawie, ale może też nie będzie tak źle:)

13.06 - punkcja

• kindzaaaa Autorytet

Wysłany: 22 września, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, po jakim czasie dostałyście okres? 3 tyg od laparoskopii jestem, tydzień po terminie miesiączki i cisza

👩‍🦳27 👱🏻‍♂️ 29
    Starania od 03.25
    cytologia ✔️
    wymazy Mucha ✔️
    TSH 1,8 Aktualnie 1.4
    Owulację występują ✔️
    Cykle 28/29
    Hormony w normie,
    Prolaktyna ✔️
    Ferrytyna 6!!! Dramat
    Początki IO
    AMH 3.87

‹‹ ‹ 567 568 569 570 571
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak szybko zajść  w ciążę? Unikaj tych 7 rzeczy!

Na pierwszy rzut oka poczęcie dziecka wydaje się proste – wystarczy kochać się i potem tylko czekać na brak miesiączki. Dla potwierdzenia zrobić test ciążowy i załatwione! W rzeczywistości często wygląda to nieco inaczej. Dla wielu par podjęcie decyzji o powiększeniu rodziny i pojawienie się pozytywnego testu ciążowego nie następuje w tym samym miesiącu, kwartale bądź roku. Dlaczego? Przeczytaj, co może utrudniać zajście w ciążę i czego unikać, aby szybko zajść w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ