X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną MedArt Poznań
Odpowiedz

MedArt Poznań

Oceń ten wątek:
  • Figga Ekspertka

Wysłany: 20 lutego 2019, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam relanium zapisane w zaleceniach" w razie potrzeby " 2xdziennie..

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 lutego 2019, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie dr Kru tez na bole podbrzusza w ciazy zapisal Nospe i Relanium, wykupilam, ale nie bralam, staralam sie wytrzymac bez tego.

Co do bóli krocza - mialam i to az przez 2-3 tyg pierwszego trymestru. Wszystkie dziewczyny wokol mowily o rozciaganiu macicy, a mnie ewidentnie bolalo inaczej, tak jakby pochwa w srodku i krocze. Bardzo sie tym stresowalam, ze mnie boli inaczej niz reszte, balam sie ze to moze jakis nawrot endometriozy.
    Ostatecznie zwiekszylam ilosc magnezu (3 x aspargin + jeszcze cytrynian magnezu), zaczelam cwiczyc bujanie miednica na pilce i pomoglo bez lekow. Moim zdaniem branie Relanium na takie cos to przesada, ten lek to jednak zdecydowanie nie witaminy, po co faszerowac maluszka czyms takim...

• fishka Ekspertka

Wysłany: 20 lutego 2019, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Figga a relanium brałas od transferu czy od bety?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2019, 21:00

O spem miram...
  • Anhydra Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2019, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baileys wrote:
    Mnie dr Kru tez na bole podbrzusza w ciazy zapisal Nospe i Relanium, wykupilam, ale nie bralam, staralam sie wytrzymac bez tego.

Co do bóli krocza - mialam i to az przez 2-3 tyg pierwszego trymestru. Wszystkie dziewczyny wokol mowily o rozciaganiu macicy, a mnie ewidentnie bolalo inaczej, tak jakby pochwa w srodku i krocze. Bardzo sie tym stresowalam, ze mnie boli inaczej niz reszte, balam sie ze to moze jakis nawrot endometriozy.
    Ostatecznie zwiekszylam ilosc magnezu (3 x aspargin + jeszcze cytrynian magnezu), zaczelam cwiczyc bujanie miednica na pilce i pomoglo bez lekow. Moim zdaniem branie Relanium na takie cos to przesada, ten lek to jednak zdecydowanie nie witaminy, po co faszerowac maluszka czyms takim...

Dobrze znam ten ból o którym piszesz :). To ból spojenia łonowego i kości miednicy. Mnie nawet teraz niekiedy boli . Nospe jest na skurcze mięśni gładkich (macicy, brzucha) i na taki ból "krocza" (bardziej kostno-chrzestno-stawowy) raczej niewiele pomoże....

zem3wn15hyz14zz5.png
    17u920mm7tk8vrsw.png

PAI-1 4G/5G homo, MTHFR 677C>T/wt hetero, kariotypy OK
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 lutego 2019, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, nie chce Was straszyć, ale ani nospa ani relanium nie są panaceum na wszystkie dolegliwości i fobie. To są bardzo ciężkie leki, które niestety nie wpływają obojętnie na maluszka. Istnieje sporo badań i dowodów na to, ze mamy które brały w ciąży nospe częściej rodziły dzieci z osłabionym napięciem mięśniowym. Wiadomo, ze to dawka czyni truciznę, ale naprawdę zastanówcie się czy rzeczywiście profilaktyczne przyjmowanie tych leków ma sens.

P.S.
    Gratuluje nowym mamuśkom!

• Apolonia87 Ekspertka

Wysłany: 20 lutego 2019, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Figga wrote:
    Mnie tak czasem kłuje krocze,ale jak się położę, to się normuje .Dr K zapisała mi wczoraj relanium ,ale nie wiem czy brać... bo jestem wciąż śpiąca i zmęczona.. mam strasznego lenia.. I boję się że jak zacznę brać to chyba wogóle z łóżka nie wstanę..
    Ja też mam zapisane relanium sama chciałam. Ale raczej na noc biorę bo czasami budzę się i spać nie mogę. Moja koleżanka (mama 3 dzieci)mi powiedziała Kochana leż śpij wypoczywaj do woli bo jak się maluch urodzi to zapomnisz co to sen i nie tylko na jakiś czas już do końca życia będziesz się o niego martwić
    Więc trzeba ten czas wykorzystać

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2019, 21:50

Starania od 2015 r. Metodą prób i błędów
    Hiperprolaktynemia.
    AMH 0,97
    3× IUI nieudane
    INF 01.2019 MedArt d. Ż
    8dpt beta 75,71
    9dpt beta 143,79
    26dpt ❤
    Czekamy na córeczkę ❤
    Nie zwycięża tylko ten kto nie walczy.
  • Imbirek91 Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2019, 07:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mama-jaga wrote:
    Dziewczyny, nie chce Was straszyć, ale ani nospa ani relanium nie są panaceum na wszystkie dolegliwości i fobie. To są bardzo ciężkie leki, które niestety nie wpływają obojętnie na maluszka. Istnieje sporo badań i dowodów na to, ze mamy które brały w ciąży nospe częściej rodziły dzieci z osłabionym napięciem mięśniowym. Wiadomo, ze to dawka czyni truciznę, ale naprawdę zastanówcie się czy rzeczywiście profilaktyczne przyjmowanie tych leków ma sens.

P.S.
    Gratuluje nowym mamuśkom!

Moje bliźniaki przyjęły morze no-spy i relanium bo ważniejsze było dla mnie utrzymanie ciąży niż ewentualne problemy z napięciem i generalnie wyszło tak, że jeden synek zero problemów a drugi minimalne problemy z napięciem - ale nawet na tyle że fizjoterapeuta nie widział potrzeby rehabilitacji tylko przez miesiąc ćwiczylismy w domu. Ogólnie objawiało się to głownie tym że miał ciągle zacisniete piąstki i od czasu do czasu leżąc wyginał się w łuk. Niemniej to też jest taka cecha bliźniąt, niezależnie od przyjmowanych leków, że zazwyczaj mają problemy z napięciem - myślałam że u nas będzie gorzej z tym, a poszło naprawdę gładko i w zasadzie bezproblemowo :)
    Oczywiście nie mówię żeby leki łykać jak cukierki, po prostu piszę jak u mnie to było przy dużych dawkach leków rozkurczowych :)

kinga25, anakonda, Anhydra lubią tę wiadomość

M&K <3 2017
    M 😍 2020
  • Nowa38 Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2019, 08:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, ponawiam pytanie ;) kiedy odstawiłyście luteinę, duphaston, acard?

• Magdabg6 Ekspertka

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez wolę brać relanium i nospę, niż mieć wcześniaka z 24 tygodnia ( pierwsze dziecko straciłam bo lekarka żadnych leków nie przepisywała), z drugim (ciaza prowadzona w medarcie) od samego początku relanium 3 razy dziennie i nospa 3 razy dziennie i zdrowy synek, bez żadnych problemów z napięciem mięśniowym itp. Ale każdy decyduje sam, tylko po co chodzić do lekarza skoro wie się lepiej.

anakonda, Campari, Anhydra lubią tę wiadomość

• Magdabg6 Ekspertka

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowa38 wrote:

Ja w poprzedniej ciąży brałam do końca, ale urodziłam w 36+5

• Tacia Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2019, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowa38 wrote:
    Ostatnio pytalam sie mojego lekarza kiedy moge odstawic wszystkie leki to mowi ze odstawiaja w 36tc lub 37 tc zalezy tez od wagi dziecka ;-) ale ja i tak nie doczekam odstawienia w 37 tc bo wtedy to zapewne juz urodze ;-)

Nowa38 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 lutego 2019, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowa38 wrote:
    Acard 32 tc, duphaston stopniowo z 3x2 dziennie około 17tc zakończyłam branie i luteinę brałam jeszcze profilaktycznie ze 2, 3 tygodnie dłużej z 3 dziennie również schodziłam powoli tzn co tydzień brałam jedna mniej.

Nowa38 lubi tę wiadomość

• Tacia Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2019, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z lekami to naprawde roznie bywa... Nospe przezyje ale jak biore relanium to mnie trzesie i biore jak juz rzeczywiscie mam mega napiecia ale to prawda warto brac aby skurcze sie uspokoily nie bylo napięć itd ale to z rozwaga! Na bol krocza to nic nie pomoze ze wzgledu na to ze wszystko sie rozciaga i staje sie bardziej ukrwione. Zobaczycie dopiero dziewczyny klucie w pochwie czy tez w kroczu od 30 tc to wtedy to jest hardcor.
    Interesuje sie mega psychika i naprawde dziewczyny nie bierzcie relanium jak jestescie lekko zdenerwowane lepiej wyjsc na spacer bo to uzaleznia. Inaczej jak bierzesz relanium na skurcze i napięcia z mysla ze pomoze a inaczej jak bierzesz relanium bo jestem lekko zdenerwowana. Lezac w szpitalu bylam z dziewczyna co byla uzalezniona od relanium bo sie denerwowala i brala nawet to dziadostwo bez wiedzy lekarza.

Susula lubi tę wiadomość

• Alu_87 Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2019, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny. Jestem nowa u doktor KP. Chcę podejść do inseminacji i mam się zgłosić w tym cyklu 3 dnia z badaniami FSH, estradiolu, progesterenu, prolaktyny i TSH. 3dc wypadnie mi w sobotę, czy doktor normalnie przyjmuje w weekendy? Czy te badania robię po wizycie, czy mam je zrobić 2dc np i z nimi przyjść? Bardzo proszę o informację.

32 lata, 25 cykl szczęśliwy!
    MTHFR_1298 A-C-homozygota,
    amh 3,8
    słabsze nasienie
    3 IUI (październik, listopad, grudzień 2018)
    ...........................................................
    styczeń 2019 MedArt
    4 IUI: 06.03.2019 :)))
    Emilka 03.11.2019 :)))
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 lutego 2019, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak naprawde wiekszosc lekow w ciazy ma kategorie C i jest przeciwskazana ,ale lekarz zawsze przpisuje taka dawke aby byla bezpieczna i mozna bylo z powidzeniem brac .Wiadomo ,ze lepiej nie lykac ,ale czasem poprostu nie ma wyjscia .

Anhydra lubi tę wiadomość

• Nowa38 Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2019, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdabg6 wrote:
    Ja w poprzedniej ciąży brałam do końca, ale urodziłam w 36+5
    Kurcze, bo mój obecny lekarz powiedział, że za 2 tygodnie odstawiamy acard czyli to będzie 29tc. Wspomniał coś, że branie dłużej acardu coś uszkadza i może dojść do nieszczęścia ;/ Luteinę kazał mi odstawić już teraz czyli 27 tc, bo chyba dostałam jakiejś infekcji od niej.

Edit. Czyli zostałam teraz z duphastonem 2x1, acardem jeszcze przez 2 tygodnie i clexane. Clexane to sam powiedział, że do końca trzeba brać.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lutego 2019, 10:20

• Figga Ekspertka

Wysłany: 21 lutego 2019, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    fishka wrote:
    Figga a relanium brałas od transferu czy od bety?
    Wogóle nie brałam.. teraz miałam wizytę, na którą bardzo się denerwowałam i jej powiedziałam, więc podejrzewam, że dlatego mi zapisała .. Ale jeszcze nie wzięłam..

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 lutego 2019, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowa38 wrote:
    Nowa 38 ,jesli ciaza przebiega prawidlowo acard sie odstawia max do 32 tyg bo chodzi o zamkniecie sciany tetnicy jakiejs doktor B mi to tlumaczyl ale juz nie pamietam ,Jak ciaza jest z komplikacjami to podaja dluzej acard .

Nowa38 lubi tę wiadomość

• Apolonia87 Ekspertka

Wysłany: 21 lutego 2019, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a czy prolutex bierze się przez całą ciążę?

Starania od 2015 r. Metodą prób i błędów
    Hiperprolaktynemia.
    AMH 0,97
    3× IUI nieudane
    INF 01.2019 MedArt d. Ż
    8dpt beta 75,71
    9dpt beta 143,79
    26dpt ❤
    Czekamy na córeczkę ❤
    Nie zwycięża tylko ten kto nie walczy.
  • mao Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2019, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alu_87 wrote:
    Cześć dziewczyny. Jestem nowa u doktor KP. Chcę podejść do inseminacji i mam się zgłosić w tym cyklu 3 dnia z badaniami FSH, estradiolu, progesterenu, prolaktyny i TSH. 3dc wypadnie mi w sobotę, czy doktor normalnie przyjmuje w weekendy? Czy te badania robię po wizycie, czy mam je zrobić 2dc np i z nimi przyjść? Bardzo proszę o informację.
    Dr K przyjmuje w sobotę, w klinice w soboty do południa pobierają krew, ale jak masz wizytę popołudniu to dr wyślę Cię na badanie do Alabu w Cegielskim tam jest cała dobę czynne i dostaniesz skierowanie na CITO. Ja zawsze pobieram po wizycie krew, bo po co mi badania jakbym miała nieprawidłowy obraz USG...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lutego 2019, 11:02

201911201770.png

202201014972.png
‹‹ 1145 1146 1147 1148 1149 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ