MedArt Poznań
-
WIADOMOŚĆ
-
alexxandra_aa wrote:Ja dzisiaj cały ranek wymiotowałam i już myślałam, ze nie wyjdę z łazienki:( I przez to mało jadłam i to niestety chyba nasiliło plamienia- ale utrzymują się w formie brązowych plamien.
Także doskonale Cię rozumiem
Tez myślałam, ze poprawia się, a tu dzisiaj co chwile zmieniam wkładki
A dużo tej krwi ?
Nie było dużo krwi, można powiedzieć wkładka ale dotychczas były tylko brązowe plamienia a tu powrót krwi... niby krwiakow u mnie nie ma więc skad ta krew....
Oj współczuję Ci mdłości ja na szczęście ich jeszcze nie mam i mam nadzieję że nie będę miała i chociaż to mnie ominie....
A kiedy masz wizytę? Dobrze pamiętam że jutro?
starania od październik 2015; mąż ok
ja: choroba Hashimoto; sarkoidoza; hiperprolaktynemia; nietoleracja laktozy (homozygota); polimorfizm genu MTHFR 677 C/Ti 1298 A/C (heterozygota); AMH 1,0;
09.2018 - ciąża ektopowa, usunięcie jajowodu; 12.2018 - pierwsze IVF; 02.2019 - drugie/trzecie IVF DuoSTIM; 04.2019 - transfer 2AA; 7dpt - 0,0; 8dpt - 7,3; 10dpt - 28,7; 12dpt - 102; 16dpt - 530; 19dpt-1800; 22dpt-800 [*]
06.2019 - czwarte IVF; 6AA ❄; 06.2019 - wodniak jajowodu; 08.2019 - usunięcie jajowodu; 09.2019 - histeroskopia; 18.10.2019 - transfer 6.1.1.
7dpt - bHCG - 73,91; 8dpt - bHCG - 120,66; 11dpt - bHCG - 365,04; 17dpt - bHCG - 8267,13; 21dpt - bHCG - 18773; 23dpt - bHCG - 26852
28dpt - jest ❤️ dziewczynka - mała wojowniczka
-
truskawka26 wrote:Nie było dużo krwi, można powiedzieć wkładka ale dotychczas były tylko brązowe plamienia a tu powrót krwi... niby krwiakow u mnie nie ma więc skad ta krew....
Oj współczuję Ci mdłości ja na szczęście ich jeszcze nie mam i mam nadzieję że nie będę miała i chociaż to mnie ominie....
A kiedy masz wizytę? Dobrze pamiętam że jutro?
Ja w piątek- mase czasu jeszcze Jutro Ipla chyba.
A Ty kiedy?Starania od lutego 2018r.
30.05.2018 ocena drożności jajowodów (HyCoSy): P -, L +
04.07.2018 IUI
02.02.2019 IUI
Punkcja- pobrano 12 komórek, 8 zapłodnionych, 4 zarodki
23.09.2019 transfer 1 zarodka 5.1.1
20.10.2019 transfer 1 zarodka 5.1.1
8dpt beta 97,5
10 dpt beta 241,5 prog 82
12 dpt beta 525
15 dpt beta 1348
19 dpt beta 8847, prog 178 -
alexxandra_aa wrote:Ja w piątek- mase czasu jeszcze Jutro Ipla chyba.
A Ty kiedy?
Ja dopiero za tydzień w piątek.... osiwieje do tego czasu.starania od październik 2015; mąż ok
ja: choroba Hashimoto; sarkoidoza; hiperprolaktynemia; nietoleracja laktozy (homozygota); polimorfizm genu MTHFR 677 C/Ti 1298 A/C (heterozygota); AMH 1,0;
09.2018 - ciąża ektopowa, usunięcie jajowodu; 12.2018 - pierwsze IVF; 02.2019 - drugie/trzecie IVF DuoSTIM; 04.2019 - transfer 2AA; 7dpt - 0,0; 8dpt - 7,3; 10dpt - 28,7; 12dpt - 102; 16dpt - 530; 19dpt-1800; 22dpt-800 [*]
06.2019 - czwarte IVF; 6AA ❄; 06.2019 - wodniak jajowodu; 08.2019 - usunięcie jajowodu; 09.2019 - histeroskopia; 18.10.2019 - transfer 6.1.1.
7dpt - bHCG - 73,91; 8dpt - bHCG - 120,66; 11dpt - bHCG - 365,04; 17dpt - bHCG - 8267,13; 21dpt - bHCG - 18773; 23dpt - bHCG - 26852
28dpt - jest ❤️ dziewczynka - mała wojowniczka
-
nick nieaktualnyEmma_ wrote:Baileys, jakie masz ograniczenia żywieniowe przy kp? 🙂
Jadłam wszystko przez 2,5 miesiąca, ale Młodej zaczęły ostatnio wychodzić takie różowe szorstkie plamy na brzuszku i stwierdziłam, że przejdę czasowo na dietę bez bmk, żeby to sprawdzić. Nie chce mi się wierzyć, że to alergia pokarmowa, bo zmiany nie są w miejscach typowych jak poliki, zgięcia łokciowe czy kolanowe, a poza tym żadnych innych objawów typu kolki, bóle brzuszka czy ulewanie nie mamy. Niemniej kilka tygodni pobędę na diecie i zobaczę czy coś to da. Brak serów już przebolałam, mleka i tak nie piję, a masło jest dopuszczalne w formie ghee, więc da się żyć -
baileys wrote:Jadłam wszystko przez 2,5 miesiąca, ale Młodej zaczęły ostatnio wychodzić takie różowe szorstkie plamy na brzuszku i stwierdziłam, że przejdę czasowo na dietę bez bmk, żeby to sprawdzić. Nie chce mi się wierzyć, że to alergia pokarmowa, bo zmiany nie są w miejscach typowych jak poliki, zgięcia łokciowe czy kolanowe, a poza tym żadnych innych objawów typu kolki, bóle brzuszka czy ulewanie nie mamy. Niemniej kilka tygodni pobędę na diecie i zobaczę czy coś to da. Brak serów już przebolałam, mleka i tak nie piję, a masło jest dopuszczalne w formie ghee, więc da się żyć
-
diversik89 wrote:Hejka mam pytanie, czy któraś z Was odczuwa lekkie bóle miesiączkowe oraz twardnienia brzucha ? Jeśli chodzi o ból to ciężko mi go odróżnić od jelit, ponieważ chyba z tym również mam problem... A twardnienia występują dość często mimo brania dużej dawki asparginu i luteiny...
W szpitalu byłam badana i z małą wszystko dobrze, ale dalej martwi mnie ten twardy brzuch... czy to możliwe, że to wina jelit ?
Wy też tak macie ?
Dobrze, że wizyta w piątek 🤔
Pozdrawiam ❤️MedArt-marzec 2019
IUI-08.06.2019 (puregon+ovitrelle)
[/url] -
niezapominajka12345 wrote:Czy do transferu to ja nie mam pojęcia, pewnie raczej nie. Ja się szykuje do IUI, a nie do transferu itp (w tym narazie na szczęście nie mam pojęcia o co chodzi).
Mnie przygotowuje do transferu. Tzn ja bylam pacjentka dr K i ona mnie zna i ona decyduje o lekach, ale do niego chodze na USG. Transfer tez mi robił z dr Z.niezapominajka12345 lubi tę wiadomość
👧 2017 ❤ 👶 2021
-
antonna wrote:Dzisiaj jade na USG i zobaczymy czy bedzie ten transfer czy nie. Czekam jeszcze na wyniki estradiolu. Bylam z samego rano w HCP.
Antonna ty już masz kolejny transfer?! 😱 A wydawało mi się, że przed chwilą betę robiłaśM&K 2017
M 😍 2020 -
Imbirek91 wrote:Antonna ty już masz kolejny transfer?! 😱 A wydawało mi się, że przed chwilą betę robiłaś
Nie nie. Dopiero 5 dc. I tego transferu raczej nie bedzie, bo estradiol w 3 dc mialam 100. Dzis powtarzalam i powtorks USG i bedzie decyzja. Na domiar zlego mam przejsc na diete bezglutenowa.👧 2017 ❤ 👶 2021
-
nick nieaktualnyantonna wrote:Nie nie. Dopiero 5 dc. I tego transferu raczej nie bedzie, bo estradiol w 3 dc mialam 100. Dzis powtarzalam i powtorks USG i bedzie decyzja. Na domiar zlego mam przejsc na diete bezglutenowa.
-
Za dużo wrote:A miałaś robione jakieś badania na celiaklie ? Czy masz przejść na dietę tak po prostu .
Mialam i mam jeden haplotyp obecny. Endometrium nie jest tak male jak powinno, a estradiol ciut za duzy (65). Zobaczymy co Pani dr powie. Ale pewnie skonczy sie na Marvelonie na miesiąc. Także pauzuje z Tobą.👧 2017 ❤ 👶 2021
-
Truskawko i Alexxandro, ja miałam dwa razy żywa krew, też nie jakoś strasznie dużo, ale się pokazała. Wydaje mi się, że u mnie było to wywołane stresem, bo pokłóciłam się z mężem. Nadal plemię, ale mam nieodparte wrażenie, że coraz mniej i mniej. Wiem jedno, stres dziecku ABSOLUTNIE nie służy, dlatego nie poddam się już mu. Stres powoduje między innymi skórcze macicy!!! Myślę pozytywnie i tyle 😊 Już się tyle namartwiłam na początku, że wystarczy. Nasze dzieciątka rosną i też czują nasze nastroje, a ja nie chce go faszerować od poczęcia złymi emocjami. Do tego, tak jak pisałam, zle myśli przyciągają zle rzeczy, a więc absolutnie tu żadna z nas nie powinna mieć złych myśli! Wiem, że jest to trudne, ale pomyslcie sobie, że te nasze maleństwa czują to co my 🤔 My idziemy dziś wieczorem po kolejną fotkę naszego Skarba 😊
Trzymam kciuki za pozytywne nastroje każdej z przyszłych mam, bo przecież jakie to wspaniale, że nosimy życie/życia 😉 pod naszymi serduszkami🥰😘Catlady, Antonina, Starajacsieocud, Kaach, Mera, truskawka26, Mysza1986, Panna Migotka, diversik89 lubią tę wiadomość
37lat
Starania od 2015
2009 ciąża naturalna i córcia Ala
AMH 0,93
Torbiele jajników 2x operacje, brak jednego jajnika
Od operacji nieregularne miesiączki
Bardzo słaba jakość nasienia
06.2019 Medart dr Ż
Czerwiec stymulacja i pobrane 3 komórki
3 się zapłodniły
21.10 transfer blastki 5.1.1.
2 blastki zamrożone
7dpt beta 70,3 9dpt beta 230 14dpt 2643 16dpt 5369 18dpt 9364
12.11 Bije serce naszego Maleństwa!❤🥰 -
Za dużo wrote:A miałaś robione jakieś badania na celiaklie ? Czy masz przejść na dietę tak po prostu .
Dla dr K dodatni haplotyp HLA jest wystarczajaca podstawa do wlaczenia diety. Dieta ma eliminowac immunizacje, która moze powodowac gluten.
Jednak w wytycznych naukowych po to sa wskazania do dokladnej diagnostyki przed wlaczeniem diety, zeby miec pewnosc czy nagle przerwanie diety w ewentualnej ciazy nie zagrozi jej przebiegowi, ale nawet nie chodzi tu tylko o ciążę.
Nasi lekarze z medartu nie wiedza ze czesc pacjentek diete z czasem w ciązy olewa, gorzej jak to trafi na osobe z celiakia- wtedy naprawde zmiana diety i nagłe wprowadzenie glutenu moze spowodowac poronienie.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 listopada 2019, 11:18
3x operacje- potworniaki jajników
4xIUI
4 procedury IVF, 2 poronienia Ok 6-7tc
30.07.2019 ET- 1 zarodka: 4.1.1.
06.08- 83,46 mIU/ml ; 08.08.2019- 280,9 mIU/ml, 12.08 2044 mIU/ml 16.08 6284,00 mIU/ml; 22dtp usg- widoczne 2 pechęrzyki 34dpt Są ❤️ ❤️ Dziewczynki
30.03.2020 Zosia i Julka są już na świecie (37+4). -
nick nieaktualnyAnkaBe wrote:Dla dr K dodatni haplotyp HLA jest wystarczajaca podstawa do wlaczenia diety. Dieta ma eliminowac immunizacje, która moze powodowac gluten.
Jednak w wytycznych naukowych po to sa wskazania do dokladnej diagnostyki przed wlaczeniem diety, zeby miec pewnosc czy nagle przerwanie diety w ewentualnej ciazy nie zagrozi jej przebiegowi, ale nawet nie chodzi tu tylko o ciążę.
Nasi lekarze z medartu nie wiedza ze czesc pacjentek diete z czasem w ciązy olewa, gorzej jak to trafi na osobe z celiakia- wtedy naprawde zmiana diety i nagłe wprowadzenie glutenu moze spowodowac poronienie.AnkaBe, Mysza1986 lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny dziś mija tydzień od pierwszej IUI u doktora Ż.
Piersi strasznie bolą, czuję też takie bóle okresowe, nie są silne, ale coś tam czuję..
Może to wszystko od duphastonu bo biorę 3x1.
Zostaje jeszcze tydzień czekania..
Dajcie jakieś światełko tym którym udała się IUI.
Zawsze to jakoś podnosi na duchu
Starajacsieocud, Luluiza lubią tę wiadomość
*Jajowody drożne
* Nasienie męża ok
* Moje wyniki też ok
19.11.2019 pierwsza IUI -
Za dużo wrote:Właśnie dlatego dzięki tobie ja już jestem umówiona i chce się zbadać żebym dla samej siebie wiedziała czy mogę bezpiecznie wrócić potem do glutenu . Puki co przerwałam dietę żeby zrobić badania . Jestem tylko zła na siebie że wcześniej się nie upewniłam.
Jakie badania chcesz zrobic? Jutro mam zaczac diete, a dzis sobie jeszcze dogadzam, to moze tez zrobie.
AnkaBe ale Ty duzo wiesz masz jakies wyksztalcenie w tym kierunku?
Przy okazji doradzcie jak te diete ogarnac. Wiem, ze chleb musi byc specjalny, makarony (gdzie takie sie kupuje? Mam pod blokiem Biedronke i wydawalo mi sie, ze kiedys widzialam tam bezglutenowe makarony). Odpada pizza, pierogi, ciasta na mace pszennej. Gdzie jeszcze jest ten gluten skitrany?Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 listopada 2019, 12:37
👧 2017 ❤ 👶 2021
-
nick nieaktualnyKaach wrote:Hiacynta48 byłaś na wizycie ? Zaczęłaś stymulacje ?
-
nick nieaktualnyantonna wrote:Jakie badania chcesz zrobic? Jutro mam zaczac diete, a dzis sobie jeszcze dogadzam, to moze tez zrobie.
Przy okazji doradzcie jak te diete ogarnac. Wiem, ze chleb musi byc specjalny, makarony (gdzie takie sie kupuje? Mam pod blokiem Biedronke i wydawalo mi sie, ze kiedys widzialam tam bezglutenowe makarony). Odpada pizza, pierogi, ciasta na mace pszennej. Gdzie jeszcze jest ten gluten skitrany? -
antonna wrote:Jakie badania chcesz zrobic? Jutro mam zaczac diete, a dzis sobie jeszcze dogadzam, to moze tez zrobie.
Przy okazji doradzcie jak te diete ogarnac. Wiem, ze chleb musi byc specjalny, makarony (gdzie takie sie kupuje? Mam pod blokiem Biedronke i wydawalo mi sie, ze kiedys widzialam tam bezglutenowe makarony). Odpada pizza, pierogi, ciasta na mace pszennej. Gdzie jeszcze jest ten gluten skitrany?
Wyksztalcenie mam medyczne, ale przeszlam tez cala diagnostyke na sobie, i wiem jakie popelnilam bledy przy zbyt pochopnym przechodzeniu na diete.
polecam zbadanie chociaż podstawowych przeciwciał
- przeciwciała przeciw transglutaminazie tkankowej IGA i IGG
- przeciwciała przeciw deamidowanym peptydom gliadyny IGA i IGG
- przeciw endomyasialne IGG i IGA
wiem, ze to kolejny wydatek, ale jesli przeciwciała wyjdą ujemne to mozna gluten wykluczyć z diety na zasadzie ograniczenia immunizacji, a wtedy jest mniejsze prawdopodobienstwo ze to celiakia, wiec powrot do glutenu w diecie lub mniejsze odstepstwa nie sa tak ryzykowne.
Prawdziwa dieta bezglutenowa uwzględnia wykluczenie wiekszosci produktów ze sklepów:
1. pieczywo bezglutenowe powinno byc certyfkowane ( jest szereg piekarni internetowych, warto zwracac uwage na sklad zeby nie jesc samej chemii, maja znak przekreslonego klosa), balviten incola, putka bez glutenu itp
chleb kukurydziany upieczony w maszynie do normalnego chleba jest juz skazony glutenem
kasze- odpada 3/4 kasz ze sklepu
bezpieczny jest ryz, kasza gryczana, kacza jaglana, kasza quinoa
2. przyprawy- wiekszość jest skażona glutenem
3. wędliny- czytamy skład, większośc wędlin jest też skażona, tu do wyboru produktu tradycyjnego jadła, pojedyncze z biedronki, czy z lidla- są oznaczenia "kłosek", parówki "berlinki"
4. makarony bezglutenowe- lidl, biedronka, żabka sklepy internetowe
5. mąki- nawet mąka naturalnie bezglutenowa np owsiana kokosowa, która pochodzi z młyna skażonego glutenem jest zanieczyszczona, więc trzeba wybierać certyfikowane
6. słodycze- bezpieczne jest z tego co wiem merci, toffifie, kinderki, czekolady goplany mleczna i gorzka,
w domu
osobna deska, osobny toster itp
prawdziwa i czysta dieta bezglutenowa, która jest wskazana dla celiaków jest ogromnym wyrzeczeniem i jest bardzo trudna, odpada jedzenie praktycznie "na miescie"
praktycznie wszystkie produkty da sie kupic czy zamowic online
sa pierogi bezglutenowe, pizze bezglutenowe niestety wszystko jest 2-3x drozsze
jesli jestes z Poznania to akurat tu jest duzy wybor miejsc bezglutenowych
polecam tez sklep internetowy friendlyfood mozna przejrzec po kategoriach co mozna tak naprawde bezglutenowego szukac i kupicWiadomość wyedytowana przez autora: 26 listopada 2019, 13:24
Za dużo, baileys lubią tę wiadomość
3x operacje- potworniaki jajników
4xIUI
4 procedury IVF, 2 poronienia Ok 6-7tc
30.07.2019 ET- 1 zarodka: 4.1.1.
06.08- 83,46 mIU/ml ; 08.08.2019- 280,9 mIU/ml, 12.08 2044 mIU/ml 16.08 6284,00 mIU/ml; 22dtp usg- widoczne 2 pechęrzyki 34dpt Są ❤️ ❤️ Dziewczynki
30.03.2020 Zosia i Julka są już na świecie (37+4).