X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną MedArt Poznań
Odpowiedz

MedArt Poznań

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 maja 2020, 18:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Luluiza wrote:
    A który to tydzień ?
    Mdłości swoją droga, ale jeśli się męczysz i boli Cię coś jeszcze to nie czekaj z lekarzem.
    Ja na początku tez byłam częściej niż 2 tyg bo objawy ciążowe bardzo się nasilały i pojawia się wszystko na raz, dzisiaj to wiem i chill, ale wtedy no trochę panika 🤔 wiec rozumiem Cię 💁🏻‍♀️🤰🏻
    Coś lekarz na to poradził u ciebie czy raczej kazał przeczekać ?

• Malina28. Autorytet

Wysłany: 19 maja 2020, 18:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja byłam z mała u dr na wizycie po połogu. Nir chciałam jej zabierać pisałam nawet tu na forum ale na ost wizycie przed porodem dr powiedział ze na kontrolna wizytę mały przyjechac w trójkę ja mowię jak to z mała on tak oczywiscie bo musi zobaczyc swoje dzieło. I Smiech. My kupiliśmy wódeczkę dr i powiedziałam zeby wypił zdrowie małej ucieszył sie i schował.

Mysza1986, Mamka92, Imbirek91 lubią tę wiadomość

• Catlady Autorytet

Wysłany: 19 maja 2020, 18:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malina28. wrote:
    Ja byłam z mała u dr na wizycie po połogu. Nir chciałam jej zabierać pisałam nawet tu na forum ale na ost wizycie przed porodem dr powiedział ze na kontrolna wizytę mały przyjechac w trójkę ja mowię jak to z mała on tak oczywiscie bo musi zobaczyc swoje dzieło. I Smiech. My kupiliśmy wódeczkę dr i powiedziałam zeby wypił zdrowie małej ucieszył sie i schował.
    A o którym dr mowa? :)

Baby H. <3
    202205061770.png

Baby T. <3
    202005301770.png

🙋🏻‍♀️• MTHFR c.677C>T / MTHFR c.1298A>C układ heterozygotyczny; • Niedrożny prawy jajowód
    💁🏻‍♂️• Nekrospermia / brak ruchliwych plemników

07.05.2019 - punkcja: 16 komórek, 12 zapłodnionych, 4 zarodki
    12.05.2019 - ET 5.1.1 ☹️
    05.06.2019 - FET odwołany (endo 6,6mm)
    14.08.2019 - FET 4.1.1 ☹️
    11.09.2019 - FET 4.1.1 😊
    7dpt - bhcg 13,3mlU/ml prog 33,28ng/ml; 9dpt - bhcg 46,03mlU/ml prog 45,37ng/ml; 11dpt - bhcg 120,9mlU/ml prog 49,25ng/ml; 15dpt - bhcg 1052mlU/ml prog 36ng/ml
    27dpt - mamy ❤️

11.08.2021 - FET 3.2.1 😊
    5dpt - bhcg 12mlU/ml; 7dpt - bhcg 35mlU/ml prog 64ng/ml; 9dpt - bhcg 92mlU/ml prog 47ng/ml; 13dpt - bhcg 689mlU/ml; 15dpt - bhcg 1668 mlU/ml
    28dpt - mamy ❤️
  • mika_do Autorytet

Wysłany: 19 maja 2020, 18:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Za dużo za dużo wrote:
    Dziewczyny jak mam mdłości i boli mnie tak od 4 dni żołądek ale tak od rana do wieczora to czy to jest normalne . Staram się wmuszać jedzenie ale co nie zjem to pojawia się ból brzucha i tak od 4 rano aż nie zasnę wieczorem . Ja nie wiem czy to normalne czy pojechać prędzej do lekarza . Czy to taki efekt uboczny ciąży wy macie już jakieś doświadczenie .
    Żołądek raczej od ciąży nie boli. To może być zapalenie śluzówki żołądka albo jakieś wrzody :/ Ja bym napisała do lekarza, że mam takie dolegliwości.

Data produkcji: 1984r.

Start: maj 2016
    09.2016 - 6tc |'|
    02.2018 - 10tc |'|
    10.2018 - 9tc |'|
    05.2019 - IUI :/
    09.2019 - ICSI - 2 mrozaki
    13.12.2019 - FET 5.1.2
    14dpt - beta 1556
    29dpt - jest serduszko ❤️

05.09.2020r. 40+6 - 3560g 56cm
    ❤️T. 👣

//AMH 5.6, niedoczynność tarczycy, hiperprolaktynemia, hiperinsulinemia, NK 16,6%, Pai-1 hetero, V (r2) hetero //

02.01.2024 FET 6.3.1
    7dpt - beta 78
    9dpt - beta 172
    13dpt - beta 930
    16dpt - beta 3349
    30dpt - jest serduszko ❤️
    04.04.24 - amniopunkcja - wynik prawidłowy

//niedoczynność tarczycy, prolaktyna ok, immunologia-nie powtarzałam badań, Pai-1 hetero, V(r2) hetero//
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 maja 2020, 18:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Za dużo za dużo wrote:
    Coś lekarz na to poradził u ciebie czy raczej kazał przeczekać ?

Niestety L4 i czekać, tylko mnie żołądek nie bolał, mdłości miałam bez wymiotów, nie jadłam.
    Może Ciebie boli żołądek właśnie od braku jedzenia, ale powinnaś raczej się pokazać u lekarza, bo wiesz w ciąży lepiej sprawdzić. 💁🏻‍♀️🙏🏻

• niezapominajka12345 Autorytet

Wysłany: 19 maja 2020, 19:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Luluiza jak po połówkowych?? Bo chyba nic nie wspominalas😏😊 zapewne wszystko ok?✊😊

Ja dzisiaj jeszcze jakaś zdołowana jestem mam nadzieję że lada moment to minie, bo jak mam tak cały miesiąc do kolejnej wizyty się zadręczać to na dziękuję 😏😔👎👎zmartwił mnie trochę dr tym ogniskiem hiperechogennym w serduszku małego, niby czytam i to częste i zazwyczaj się wchłania, ale to moja pierwsza ciąża więc same wiecie jak ciężko sobie z tym same poradzić i każda z nas chciałaby żeby wszystko było książkowo 😱🙈 ja to się chyba nigdy na 100% nie będę mogła cieszyć ciąża, bo co wizyta to coś 🙈🙈
    Wczoraj jeszcze wzięłam ten antybiotyk na bakterie w moczu, mam nadzieję że w końcu znikna 😏
    Luluiza wrote:
    Niestety L4 i czekać, tylko mnie żołądek nie bolał, mdłości miałam bez wymiotów, nie jadłam.
    Może Ciebie boli żołądek właśnie od braku jedzenia, ale powinnaś raczej się pokazać u lekarza, bo wiesz w ciąży lepiej sprawdzić. 💁🏻‍♀️🙏🏻

A gustu lubi tę wiadomość

starania od maja 2018 r.
    niedoczynność tarczycy
    nietolerancja glutenu
    Mutacja genu MTHFR_677C-T, MTHFR_1298A-C, PAI-1 4G w układach heterozygotycznych
    AMH 2,19
    Badanie nasienia-ok
    obydwa jajowody drożne
    Niepłodność idiopatyczna?:/
    07.12.2019 r. -1 IUI 👎😞
    03.02.2020 r. - 2 IUI - udana :) jest serduszko❤️✊😊
    nzjdskjos9e2yu1z.png
  • Imbirek91 Autorytet

Wysłany: 19 maja 2020, 19:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niezapominajka12345 wrote:
    Luluiza jak po połówkowych?? Bo chyba nic nie wspominalas😏😊 zapewne wszystko ok?✊😊

Ja dzisiaj jeszcze jakaś zdołowana jestem mam nadzieję że lada moment to minie, bo jak mam tak cały miesiąc do kolejnej wizyty się zadręczać to na dziękuję 😏😔👎👎zmartwił mnie trochę dr tym ogniskiem hiperechogennym w serduszku małego, niby czytam i to częste i zazwyczaj się wchłania, ale to moja pierwsza ciąża więc same wiecie jak ciężko sobie z tym same poradzić i każda z nas chciałaby żeby wszystko było książkowo 😱🙈 ja to się chyba nigdy na 100% nie będę mogła cieszyć ciąża, bo co wizyta to coś 🙈🙈
    Wczoraj jeszcze wzięłam ten antybiotyk na bakterie w moczu, mam nadzieję że w końcu znikna 😏

Niezapominajka nie masz się czym martwić, bo gdybyś chodziła do 'zwykłego' gina to zapewne nawet by ci o tym nie powiedział 🤷‍♀️ a że dr Kru i dr Sz są mega dokładni, wszystko muszą powiedzieć, mają też dobry sprzęt to później najmniejszą pierdołę wychwycą :) w tej ciąży na prenatalnych i później połówkowych u dr Sz wyszło że mały może mieć niedomykajacą się zastawkę ale uwierz mi że kompletnie to zlałam, bo dr Sz w zasadzie te zastawki u większości dzieci widzi 🤣 na badaniach w 30 tc już tego nie zobaczył a mega dużo czasu poświęcił serduszku więc u ciebie może być podobnie - zresztą i tak warto poczekać do wizyty u dr Sz i zobaczyć czy on cokolwiek zauważy :)

niezapominajka12345 lubi tę wiadomość

M&K <3 2017
    M 😍 2020
  • Malina28. Autorytet

Wysłany: 19 maja 2020, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kinga25 wrote:
    Malina - wywołała Ciebie do tapety ostatnio 😚

U nas wszystko bardzo dobrze, dziewczynki rosną, lobuzuja, wszędzie muszą wejść, ciekawe świata, ja każdego dnia zakochuje się coraz bardziej,juz nie mogę się doczekać małego mężczyzny w domu (nie ukrywam, że marzy mi się synek).

Mam nadzieję, że u Was z czasem problemy z ulewaniem mina🙂, całuski dla Poli 😘

No dzis byłam u lekarza zmieniliśmy mleko zobaczymy jakbedzie. Fajnie ze myślisz o chłopczyku. Mi narazie Pola wystarczy. 😄 każdy etap maluszka jest fajny. Ty tez ucałuj swoje gwiazdeczki. 😄

kinga25 lubi tę wiadomość

• Malina28. Autorytet

Wysłany: 19 maja 2020, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Catlady wrote:
    A o którym dr mowa? :)

Dr Zak

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 maja 2020, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Za dużo za dużo wrote:
    Mysza może jakieś słodkości bez laktozy i glutenu . Np jakieś babeczki ładnie zapakowane .Któraś z dziewczyn spisała że lekarze też są na takich dietach . Dziewczyny jak mam mdłości i boli mnie tak od 4 dni żołądek ale tak od rana do wieczora to czy to jest normalne . Staram się wmuszać jedzenie ale co nie zjem to pojawia się ból brzucha i tak od 4 rano aż nie zasnę wieczorem . Ja nie wiem czy to normalne czy pojechać prędzej do lekarza . Czy to taki efekt uboczny ciąży wy macie już jakieś doświadczenie .

Na początku ciąży progesteron może różnie wpływać na perystaltyke układu pokarmowego, ja zmagam się do około 8 tc z meczaca zgaga. Tutaj mi pomagały kropelki Imbifem.

Wysłany: 19 maja 2020, 21:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj zgadza się, powiem Ci ze dzisiaj miałam taka sama myśl jak piszesz, w sensie że jak kobieta np. Ciążę prowadzi na nfz na gównianym sprzęcie to z jednej strony ma dużo więcej spokoju bo tam nic nie widać, lekarze dużo gorsi itp więc jej głowa spokojniejsza. A jak gadałam z mamą to mówi że w jej czasach to nawet usg nie było, z 2 wizyty w ciąży miała, jaką płeć się dowiedziała w dniu porodu i cała ciążę spokój był, a teraz? Milion badań, człowiek kupę kasy wydaje, ciągle wizyty, mega super sprzęty i później się człowiek zamartwia dni i noce, bo coś tam na usg było widać...🙉 no niestety do wizyty u Sz miesiąc czasu, muszę jakoś zapomnieć o tym i zacząć się cieszyć, ale pierwsze dni po wizycie wiadomo jak się dowiedziałam czegos takiego to się trochę dołuje...🙉
    Imbirek91 wrote:
    Niezapominajka nie masz się czym martwić, bo gdybyś chodziła do 'zwykłego' gina to zapewne nawet by ci o tym nie powiedział 🤷‍♀️ a że dr Kru i dr Sz są mega dokładni, wszystko muszą powiedzieć, mają też dobry sprzęt to później najmniejszą pierdołę wychwycą :) w tej ciąży na prenatalnych i później połówkowych u dr Sz wyszło że mały może mieć niedomykajacą się zastawkę ale uwierz mi że kompletnie to zlałam, bo dr Sz w zasadzie te zastawki u większości dzieci widzi 🤣 na badaniach w 30 tc już tego nie zobaczył a mega dużo czasu poświęcił serduszku więc u ciebie może być podobnie - zresztą i tak warto poczekać do wizyty u dr Sz i zobaczyć czy on cokolwiek zauważy :)

starania od maja 2018 r.
    niedoczynność tarczycy
    nietolerancja glutenu
    Mutacja genu MTHFR_677C-T, MTHFR_1298A-C, PAI-1 4G w układach heterozygotycznych
    AMH 2,19
    Badanie nasienia-ok
    obydwa jajowody drożne
    07.12.2019 r. -1 IUI 👎😞
    nzjdskjos9e2yu1z.png
  • mao Autorytet

Wysłany: 19 maja 2020, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malina28. wrote:
    No dzis byłam u lekarza zmieniliśmy mleko zobaczymy jakbedzie. Fajnie ze myślisz o chłopczyku. Mi narazie Pola wystarczy. 😄 każdy etap maluszka jest fajny. Ty tez ucałuj swoje gwiazdeczki. 😄
    A ja już bym chciała drugiego bobasa😍 ale dr Kru kazał nam rok odczekać, zanim wrócimy po naszego mrozaczka... i po głowie już mi chodzi.... że może jeszcze trzecie 😆

Catlady, mika_do, Panna Migotka, Mamka92, Anulas, Malina28., Mysza1986 lubią tę wiadomość

201911201770.png

202201014972.png
  • mao Autorytet

Wysłany: 19 maja 2020, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kinga25 wrote:
    Malina - wywołała Ciebie do tapety ostatnio 😚

U nas wszystko bardzo dobrze, dziewczynki rosną, lobuzuja, wszędzie muszą wejść, ciekawe świata, ja każdego dnia zakochuje się coraz bardziej,juz nie mogę się doczekać małego mężczyzny w domu (nie ukrywam, że marzy mi się synek).

Mam nadzieję, że u Was z czasem problemy z ulewaniem mina🙂, całuski dla Poli 😘

A mi się marzy córeczka😉 ale na drugiego synka bym się nie pogniewali- bo jestem w moim totalnie zakochana 🥰🥰

201911201770.png

202201014972.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 maja 2020, 22:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niezapominajka12345 wrote:

Tak u nas wszystko ok, tak jak piszą dziewczyny, te drobnostki często potem już nie dają o sobie znać.
    Wiadomo, ze łatwo powiedzieć nie przejmuj się, ale w stresie np odczuwam że ruchy są nieregularne, nagle i czasem mocne, ostatnio się zdenerwowałam i miałam wrażenie, że nie tylko sobie szkodzę i on tez to czuje... Dla dobra malucha staraj się myśleć pozytywnie 🎈🎀🌼👶🏻

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 maja 2020, 22:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mao wrote:
    A mi się marzy córeczka😉 ale na drugiego synka bym się nie pogniewali- bo jestem w moim totalnie zakochana 🥰🥰

Ja troszkę myślę o mężu, 4 baby w domu 😅🙈, no ale może i tak będzie😁

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 maja 2020, 23:08

• Mila79 Autorytet

Wysłany: 19 maja 2020, 23:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rybitwa wrote:
    Ok dziewczyny, dałam ciała, 15 kwietnia przywitalam sie z Wami ponownie a dopiero dzis wracam na dobre. Troche zawilosci zyciowych wiec nie mialam czasu na forum:(

Dziękuję wszystkim, ktore wtedy pisalyscie,jestem w szoku, ze tyle z Was mnie pamieta. Przepraszam, ze nie odpisywalam na wiadomosci prywatne,po prostu nie zagladalam tutaj w ogole.

Z resztą chcialabym sie ponownie przywitac, prosilyscie zebym trochę przyblizyla nasza historię- duzo jest w stopce, ale w wieelkim skrocie leczylam.sie dotad w Warszawie, jestem poznanianka ale mieszkalam z mezem pod Wawa 10 lat i teraz zaciagnelam go na dobre do mojej ukochanej Pyrlandii. Jestesmy po dwoch nieudanych procedurach, 5 transferach. Nasza walka o dziecko zaczela sie dawno temu ciaza pozamaciczna i od tego czasu nic, mimo wieloletnich staran naturalnych, inseminacji i dwoch in vitro.

Za namowa wielu z Was zdecydowalam sie na Medart i za namową kolejnych z Was hihihi na Panią dr K.

Plan na nasze trzecie, chyba niestety ostatnie podejscie jest taki - dlugi protokol, 3 dni bralam gonapeptyl dzisiaj włączam puregon.
    Dostałam takiego stresu ze szok, bo po dzisiejszych wynikach estradiolu i progesteronu miala być decyzja czy wlaczamy puregon, ja patrzę a tam wyniki jak przy menopauzie. Napisalam do dr odpisala tylko ze włączać puregon. To normalne takie wyniki?pewnie ma to związek z plastrami antykoncep. Evra ktore brałam, co myslicie?
    nie znam sie na tym niestety wiec padl blady strach ;)

Niestety tutaj rowniez poproszono nas o ponowne wykonanie badania nasienia meza. I to byl szok. Od lat bierzemy leki na poprawe nasienia, na ktore wydajemy majatek . Poprzenie badania z Wawy nie były takir zle, morfologia obnizona ale reszta calkie spoko. Tym. razem dziwnie - morfologia poprawiła sie na 3% a ruch postepowy 0...
    Takze, juz nie mówimy w naszym przypadku o niepłodności idiopatycznej, jak mowiono nam w Wawie..

Kolejne postanowienie do badanie genetyczne zarodkow.
    Bardzo sie tego boje, bo Pani dr mowi, ze skoro było tyle transferow teoretycznie dobrych Zarodków to wina moze lezec po str genetyki :(
    stres stres stres..od lat . Trudno nam po tylu porazkach podejść spokojnie do tego lub chociaż z odrobiną optymizmu. Boimy sie. Chcialabym wierzyć, ze te badania cos dadza..ze sie w koncu uda.

Ściskam Was mocno i zostaje tu u Was. dzisiaj w klinice widzialam kobiete z brzuszkiem.To piękny widok ktory nie ukrywam, troszke ,kruszynke nadziei daje.

Milego wieczoru :)

Rybitwa!!! Jak sue ciesze, ze Cie widze. Szukalam Cie. Pisalam do Cie. Ale zniknelas wtedy po Ferti. Mi tez sie tam rok nie udalo... stracilam za duzo czasu tam :( tez chce teraz sie przeniesc ostatnia proba i tez z badaniem zarodkow. Ale sie ciesze, ze Cie widze!!!

Rybitwa lubi tę wiadomość

• Lilak1992 Ekspertka

Wysłany: 20 maja 2020, 01:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny!
    Czy któraś przygotowywała się do transferu przy lenzetto plus estrofem?

Wysłany: 20 maja 2020, 08:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Już dziś mi troszke lepiej, ale wiadomo jak to jest jak dr mówi że jakaś biała plamka na serduszku to od razu milion myśli człowiek ma w głowie....ze gdzie kurcze na serduszku u mojego Maleństwa dlaczego itp.😱😏 na szczęście nie jest to żadna Wada i wszędzie to podkreślają, staram się to zrozumieć....trafiłam też na jakieś forum sprzed kilku lat gdzie bardzo dużo kobiet w ciąży to miało a po miesiącu, dwóch a czasem dopiero przed porodem nagle znikało, więc moje pytanie : po co do choler* to w ogóle wyskakuje i straszy rodziców?! Heh!! Szkoda gadać, wierzę że będzie wszystko ok, a na połówkowych już nic (oprócz ew. Tego) nie będzie ✊I mój maluch urodzi się zdrowy!😊😍

Pisali też że kiedyś kiedyś z 20-30 lat temu był to niewielki market choroby ZD ale ze jednak tak nie jest, ja zresztą robiłam testy, prawdopodobienstwo bardzo bardzo niskie, więc to chyba faktycznie nie powinno się z tym łączyć....🙉
    Luluiza wrote:
    Tak u nas wszystko ok, tak jak piszą dziewczyny, te drobnostki często potem już nie dają o sobie znać.
    Wiadomo, ze łatwo powiedzieć nie przejmuj się, ale w stresie np odczuwam że ruchy są nieregularne, nagle i czasem mocne, ostatnio się zdenerwowałam i miałam wrażenie, że nie tylko sobie szkodzę i on tez to czuje... Dla dobra malucha staraj się myśleć pozytywnie 🎈🎀🌼👶🏻

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 maja 2020, 08:54

Luluiza lubi tę wiadomość

starania od maja 2018 r.
    niedoczynność tarczycy
    nietolerancja glutenu
    AMH 2,19
    Badanie nasienia-ok
    obydwa jajowody drożne
    07.12.2019 r. -1 IUI 👎😞
    nzjdskjos9e2yu1z.png
  • mao Autorytet

Wysłany: 20 maja 2020, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niezapominajka, niestety tak to jest... od kiedy maleństwo jest w brzuszku to już cały czas będziesz się o nie martwiła.. taki urok bycia mamą😍 Ale na takim etapie ciąży może coś wyjsc, a za jakiś czas zniknąć..
    Moja siostrzenica urodziła się z niewielką dziurką w serduszku (co podobno nie jest rzadkie), a po roku od urodzenia nie ma po niej śladu.

201911201770.png

202201014972.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 maja 2020, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niezapominajko, na pewno nie powinnaś tego łączyć z ZD, bo oprócz wad serca występuje kilka innych markerów.. i Wy ich nie macie 🙂 a czytanie forum o wadach jest teraz złym pomysłem 😉

Do końca ciąży masz sporo czasu, niektóre nieprawidłowości zanikają same. U nas na początku lekarz wyliczył 6 paluszków, na połówkowych to wykluczył i zrobił mi zdjęcie zaciśniętej piąstki i widać 5 kostek, ale kompletnie się tym nie przejęłam bo jak sam potwierdził, to bardzo częsta pomyłka w badaniu usg. Pamiętaj, że maluch się rozwija i na każdym usg będą go oglądać dokładnie. A gdyby to było poważne, to na pewno by Cie skierował dalej. 👶🏻🙏🏻❤️

‹‹ 2261 2262 2263 2264 2265 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ranking TOP produktów zwiększających szanse na zajście w ciążę

Wybrane produkty, które mogą zwiększyć szanse na zajście w ciążę, skrócić starania o dziecko i szybciej przybliżyć Cię do wymarzonego celu. 

CZYTAJ WIĘCEJ