MedArt Poznań
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyMrowka89 wrote:Witajcie dziewczyny - jestem tu nowa na forum
Jestem pacjentką dr. Breborowicza. Jestem juz po punkcji, ktora miala miejsce miesiac temu.
W najbliższym cyklu chce podejść do kriotransferu.
Czy może któraś z was podchodziła do transferu mrożaczka u dr. Andrzeja?
Na ile wizyt trzeba się nastawić, jakieś suplementy diety stosowałyście ?
Do punkcji stosowałam wiele różnych supli, ale teraz do transferu nie chce przedobrzyć.
Z góry dzięki za wszelkie rady i pozdrawiam
Wizyt jest około 4:)
Jesli chodzi o suplementy to bierz tak jak doktor rozpisał i to wystarczy. Nastaw się na spokój chociaż wiem, że to nie takie proste.
I jak nie chcesz sobie nerwów szarpać to nie wchodź na fora, nie czytaj „objawy po udanym transferze”, i nie rob wcześniej testów.
Powodzenia!
-
nick nieaktualnyPaula8815 wrote:Dziewczyny jakiś czas temu pisałam o moim badaniu NGS, zarodki podobno były uszkodzone- co do samego badania nie było wskazań. Dzisiaj byłam na konsultacji u jednego specjalisty i powiedział wprost, że gwarancji udanej ciąży po tym badaniu nie ma, i skoro wydało się -jak to określił -bańkę na sprzęt to teraz trzeba na niego zarobić.😱 i nie jestem jedyna w tym miesiącu z tej kliniki, która ma nieprawidłowe zarodki, pomimo udanej pierwszej ciąży z inseminacji.
Myśle ze ta bańka to im się dawno już zwróciła😏
-
Magdaa90 wrote:Myśle ze ta bańka to im się dawno już zwróciła😏
-
Figasmakiem wrote:Wizyt jest około 4:)
Jesli chodzi o suplementy to bierz tak jak doktor rozpisał i to wystarczy. Nastaw się na spokój chociaż wiem, że to nie takie proste.
I jak nie chcesz sobie nerwów szarpać to nie wchodź na fora, nie czytaj „objawy po udanym transferze”, i nie rob wcześniej testów.
Powodzenia!
Dzięki za odpowiedź. Masz racje, chyba spokój będzie potrzebny jak nigdy. A Ty jak oceniasz współpracę z A.B ? -
nick nieaktualnyMrowka89 wrote:Dzięki za odpowiedź. Masz racje, chyba spokój będzie potrzebny jak nigdy. A Ty jak oceniasz współpracę z A.B ?
Jestem zadowolona. Lekarz może małomówny ale mi to akurat pasuje- wole wiedzieć mniej, tylko konkrety bo później siedzę i się niepotrzebnie zamartwiam.
Jest szczery i ma duża wiedzę, zleca tylko potrzebne badania i nie naciąga. Dostępny na telefonie praktycznie cała dobę.
U mnie tez dużo zyskał w dzień wizyty, kiedy dowiedziałam się, że moja ciąża właśnie się skończyła- okazał bardzo duże wsparcie i zrozumienie.Kaach lubi tę wiadomość
-
Figasmakiem wrote:Jestem zadowolona. Lekarz może małomówny ale mi to akurat pasuje- wole wiedzieć mniej, tylko konkrety bo później siedzę i się niepotrzebnie zamartwiam.
Jest szczery i ma duża wiedzę, zleca tylko potrzebne badania i nie naciąga. Dostępny na telefonie praktycznie cała dobę.
U mnie tez dużo zyskał w dzień wizyty, kiedy dowiedziałam się, że moja ciąża właśnie się skończyła- okazał bardzo duże wsparcie i zrozumienie.
Przykro mi, ze Twoja ciąża sie skończyła ☹ ile my musimy przejść, szkoda gadać. Ja do A.B jeżdżę już od roku, ale przez pandemie trochę to wszystko sie wydłużyło-najpierw sprobowalismy 1 inseminacje ( szkoda czasu, stwierdzam po fakcie), a teraz w lutym juz byla punkcja. To prawda, lekarz malomowny, ale ja póki co jestem zadowolona. Aczkolwiek jeszcze przede mna transfer widc daleka droga. -
Paula8815 wrote:Niestety chyba tak, jak to mówią Polak mądry po szkodzie:/ dlaczego jeżeli nie macie wskazań to nie dajcie sobie mydlic oczu, większą szansą na ciążę. A jeżeli macie wskazania do badań, to warto skonsultować się z niezależnym specjalistą.2017 IV Syn naturalnie CC
2018 IV początek starań o drugie
2019 V MedArt
Badanie nasienia ok
2019 VI stymulacje i naturalne starania
2019 IX inseminacja
2020 III punkcja: 6 zarodków (nie zbadane)
2020 V transfer 5.1.1.☹️
7dpt beta 56|9dpt beta 54|11dpt beta 47
2020 VI transfer 3.1.1. ☹️
7dpt beta 50|9dpt beta 124,31|13dpt beta 365,67|16dpt beta 520,90|18dpt beta 366,55
2020 XII transfer 3.1.1. ok genetycznie ☹️
7dpt <0,1
3.03.2021 transfer 3.1.1.
7dpt beta 108,6|9dpt bta 422,5|13dpt beta 2232
29dpt ❤️ -
nick nieaktualnyJa tylko dodam od siebie, że u mnie nie było mowy o większej szansie na ciąże przy przebadanym zarodku. Doktor jedynie powiedział, ze zyskujemy na czasie jesli chodzi o transfery niezgodnych zarodków plus oszczędzam sobie bólu psychicznego związanego z kolejnym niepowodzeniem.
Nigdy nie było mowy, mydlenia oczu, że to będzie pewniak.Zielona_ lubi tę wiadomość
-
Figasmakiem wrote:Ja tylko dodam od siebie, że u mnie nie było mowy o większej szansie na ciąże przy przebadanym zarodku. Doktor jedynie powiedział, ze zyskujemy na czasie jesli chodzi o transfery niezgodnych zarodków plus oszczędzam sobie bólu psychicznego związanego z kolejnym niepowodzeniem.
Nigdy nie było mowy, mydlenia oczu, że to będzie pewniak.
AB tak samo rekomenduje w ciąży szczepienia na grypę czy na krztusiec zdania tu są bardzo podzielone, na covid też zaleca później ja akurat tu się nie zgadzam.
Figasmakiem, Zielona_ lubią tę wiadomość
HSG
laparoskopia
MedART 06.19
06.19 IUI
MTHFR C677T/A1298C hetero
07.19 IUI08.19 IUI
10.19 ostatnia IUI
12.19 Punkcja
28.02 Transfer❄️5.1.1
7t2d ❤️
13+1 💔
27.08 transfer mamy kropka
7t2d❤️
♀️
05.05.2021 Pola 🌈😍
3x CB 2023
08.23 naturalny cud 🤰♂️
25.04.2024 Franek 😍 -
Figasmakiem wrote:Ja tylko dodam od siebie, że u mnie nie było mowy o większej szansie na ciąże przy przebadanym zarodku. Doktor jedynie powiedział, ze zyskujemy na czasie jesli chodzi o transfery niezgodnych zarodków plus oszczędzam sobie bólu psychicznego związanego z kolejnym niepowodzeniem.
Nigdy nie było mowy, mydlenia oczu, że to będzie pewniak.Zielona_ lubi tę wiadomość
2017 IV Syn naturalnie CC
2019 V MedArt
Badanie nasienia ok
2019 IX inseminacja
2020 V transfer 5.1.1.☹️
7dpt beta 50|9dpt beta 124,31|13dpt beta 365,67|16dpt beta 520,90|18dpt beta 366,55
7dpt <0,1
29dpt ❤️ -
Paula8815 wrote:Powiem Wam, bardzo żałuję, że to wszystko się tak potoczyło. Klinika super wyposażona, A.B zawsze pod tel. Godziny otwarcia też super, badania prenatalne u Sz. Super, aż tu nagle całe moje zaufanie do kliniki leglo w gruzach. 😐2017 IV Syn naturalnie CC
2019 V MedArt
Badanie nasienia ok
2019 IX inseminacja
2020 V transfer 5.1.1.☹️
7dpt <0,1
29dpt ❤️ -
nick nieaktualnyMrowka89 wrote:Dziękuję za odpowiedź. A co lekarz na te nieudane transfery tzn zlecil jakies badania dodatkowe ? Czy miałaś może badane zarodki? Mam nadzieję, ze kolejny transfer okaże sie dla Ciebie szczęśliwy ❤
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 marca 2021, 07:16
-
Nigdy nie było mowy, mydlenia oczu, że to będzie pewniak.[/QUOTE
Widzę ze tu jest dyskusja o badaniu zarodkow. U mnie dr AB tez nie namawial do badania zarodkow raczej przedstawil to tak ze bez badan transferuje sie zarodek, ktory moze jest zdrowy a moze nie. I jezeli wiemy ze jakis jest chory to nie tracimy pieniedzy na koszty transferu. Ja jestem czlonkiem na innej grupie prywatnej na fb dot in vitro- powiem tak, niezaleznie od kliniki( czy to Czechy, invicta, Gynocentrum czy Medart) ktore robia badania zarodkow niestety duzy odsetek to te ktore sa chore. W Czechach badanie zarodkow jest standardem kiedy ktos mial min. 3 nieudane transfery, oni tez nie wierza w immunologie a Czechy maja naprawde wysoka skuteczność in vitro, robia to od lat i pomagaja w bardzo ciężkich przypadkach. To jest ciężki temat...novum nie bada zarodkow, sa przeciwni. Znam pare, ktorej tego nie polecili w novum, ciazy nie bylo po kilku transferach mimo histeroskopi, wycieciu polipa, wielu innych badaniach. Zmienili klinike, zbadali zarodki i z 5, tylko 1 byl zdrowy- i jest ciąża. Ale pewnie sa i historie, gdzie wynik byl falszywie dodatni. -
nick nieaktualnyMrowka89 wrote:Figasmakiem wrote:Ja tylko dodam od siebie, że u mnie nie było mowy o większej szansie na ciąże przy przebadanym zarodku. Doktor jedynie powiedział, ze zyskujemy na czasie jesli chodzi o transfery niezgodnych zarodków plus oszczędzam sobie bólu psychicznego związanego z kolejnym niepowodzeniem.
Nigdy nie było mowy, mydlenia oczu, że to będzie pewniak.[/QUOTE
Widzę ze tu jest dyskusja o badaniu zarodkow. U mnie dr AB tez nie namawial do badania zarodkow raczej przedstawil to tak ze bez badan transferuje sie zarodek, ktory moze jest zdrowy a moze nie. I jezeli wiemy ze jakis jest chory to nie tracimy pieniedzy na koszty transferu. Ja jestem czlonkiem na innej grupie prywatnej na fb dot in vitro- powiem tak, niezaleznie od kliniki( czy to Czechy, invicta, Gynocentrum czy Medart) ktore robia badania zarodkow niestety duzy odsetek to te ktore sa chore. W Czechach badanie zarodkow jest standardem kiedy ktos mial min. 3 nieudane transfery, oni tez nie wierza w immunologie a Czechy maja naprawde wysoka skuteczność in vitro, robia to od lat i pomagaja w bardzo ciężkich przypadkach. To jest ciężki temat...novum nie bada zarodkow, sa przeciwni. Znam pare, ktorej tego nie polecili w novum, ciazy nie bylo po kilku transferach mimo histeroskopi, wycieciu polipa, wielu innych badaniach. Zmienili klinike, zbadali zarodki i z 5, tylko 1 byl zdrowy- i jest ciąża. Ale pewnie sa i historie, gdzie wynik byl falszywie dodatni.
Gorsze jest to ze zarodek może być stwierdzony jako nieprawidłowy a może być zdrowe dziecko, w USA podają mozaiki które okazują się być zdrowymi dziećmi, u nas są zamarazane jako nieprawidłowe i nigdy nietransferowane. -
Magdaa90 wrote:Gorsze jest to ze zarodek może być stwierdzony jako nieprawidłowy a może być zdrowe dziecko, w USA podają mozaiki które okazują się być zdrowymi dziećmi, u nas są zamarazane jako nieprawidłowe i nigdy nietransferowane.
To prawda..w Czechach podaja mozaiki, ale chyba jak para sama sie na to zgodzi, ale z tego przeciez moze byc zdrowe dziecko. Na pewno mysl ze zarodek moglbyby byc zdrowy a zostal uznany za chory, jest straszna.
Ja dalam do badania tylko 2 zarodki, oba okazaly sie OK.
Jeżeli w Medart powiedza ze jakis jest chory, to jesg jakas rozmowa co to za wada, jakie szanse na zdrowa ciaze? Czy tylkomowia ze chory i ze nie mozna transferować??Paolita lubi tę wiadomość