MedArt Poznań
-
WIADOMOŚĆ
-
Martyna92 wrote:Mi się udało ruszyć w sprawie badań NGS i nieprawidłowości w Medart 🙂 mam nadzieję, że w końcu ktoś się za to weźmie i za uświadamianie,ciekawe ile jeszcze jest takich przypadków, gdzie lekarze mówili aby odstawić leki aż tych ciąż miały szanse urodzić się zdrowe dzieci 🤔
A Ty mialas taki przypadek? Ja zaszłam w ciążę, z nieprawidłowym i też sie caly czas zastanawiałam czy oby na pewno on był zły.Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 września 2021, 08:18
-
Mega i Jotes wchodzicie z partnerem do sali przygotowań. Tam się przebierasz w niebieski mundurek😁 jest zakładany wenflon, rozmowa z położna i anestezjologiem. Jak jesteś gotowa to przechodzisz do pokoju zabiegowego gdzie jest anestezjolog i położna. Tam idziesz sama bez partnera. Kładziesz się na łóżku podają narkozę i zasypiasz. W tym czasie partner idzie oddać nasienie. Budzisz się w pierwszej sali i tam już czeka partner. Przychodzi położna, sprawdza czy wszystko ok i po dłuższej lub krótszej chwili ( zależnie jak się wybudzasz i czujesz) wychodzisz do domku. W międzyczasie przychodzi lekarz i Ci mówi ule pobrano jajeczek. Mówi ze masz dzwonić i będą Cię informować. Podaje receptę na leki i mówi jak jes stosować. I generalnie tyle.
Zapomniałam napisać ze badaliśmy 2 zarodki i wyszły nieprawidłowe ale nie wiem co i jak bo nie rozmawiałam z nikim o nichWiadomość wyedytowana przez autora: 6 września 2021, 08:23
Megu lubi tę wiadomość
-
Jotes wrote:Hej Dziewczyny, jak to jest przy punkcji, na tą sale wchodzicie Same? Czy partner jest z Wami po punkcji? Ile lezalyscie w klinice?
Badalyscie genetycznie zarodki przy pierwszej próbie?
Ja jestem u dr Ż, potwierdzam co dziewczyny piszą, jest specyficzny, ale znam osobiście kobiety które zaszły u niego w ciążę i mam do niego zaufanie
My badaliśmy zarodki przy pierwszym podejściu.Megu lubi tę wiadomość
on: azoo, hashimoto
ona: amh 2,64 ng/ml, hiperprolaktynemia, PAI-1 4G homozygota, MTHFR heterozygota
2020
❌ 3 x IUI AID beta 0,1
2021 1IVF AID
➡️ 06: punkcja, transfer odroczony (badania NGS)
❌ 10: transfer blastki 5.1.1, 7dpt beta 0,16
➡️ 12: biopsja endometrium CD138 - brak komórek stanu zapalnego
🍀 12: transfer blastki 3.1.1 ✊✊✊
2022
♥️ 09: 👶🏼
2024
🍀 01: transfer blastki 2.1.1
➡️ 3 ❄️ prawidłowe (5.1.1, 3.1.1, 2.1.1), 3 ❄️ nieprawidłowe po NGS, 1 ❄️ niezbadany (2.1.1)
-
Mikka wrote:Nie nie..m mialam po prostu świeży transfer a wynik dostałam pozniej
My badaliśmy 2 jedyne jakie dotrzymały do 6 doby i wyszły nieprawidłowe. Zrobiliśmy nasze kariotypy i są ok. O wynikach NGS nic nie wiem bo nie rozmawiałam z lekarzem i właściwie nie wiem co jest nie tak 😔
Na początku się załamałam i powiedziałam ze koniec. Ale im dłużej myśle i czytam to każdy mówi żeby spróbować jeszcze raz. Bo na podstawie pierwszego procesu wyciągną wnioski i zmodyfikuje może coś i drugi będzie dobrze. Sama nie wiem 😔Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 września 2021, 08:28
-
Ja też punkcję fajnie wspominam, jest tak jak dziewczyny opisują. Wszystko przebiega w miłej atmosferze.
My nie badaliśmy zarodków.
Martyna92, a z ciekawości jakie kroki podjęłaś?Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 września 2021, 08:37
Baby H.
Baby T.
🙋🏻♀️• MTHFR c.677C>T / MTHFR c.1298A>C układ heterozygotyczny; • Niedrożny prawy jajowód
💁🏻♂️• Nekrospermia / brak ruchliwych plemników
07.05.2019 - punkcja: 16 komórek, 12 zapłodnionych, 4 zarodki
12.05.2019 - ET 5.1.1 ☹️
05.06.2019 - FET odwołany (endo 6,6mm)
14.08.2019 - FET 4.1.1 ☹️
11.09.2019 - FET 4.1.1 😊
7dpt - bhcg 13,3mlU/ml prog 33,28ng/ml; 9dpt - bhcg 46,03mlU/ml prog 45,37ng/ml; 11dpt - bhcg 120,9mlU/ml prog 49,25ng/ml; 15dpt - bhcg 1052mlU/ml prog 36ng/ml
27dpt - mamy ❤️
11.08.2021 - FET 3.2.1 😊
5dpt - bhcg 12mlU/ml; 7dpt - bhcg 35mlU/ml prog 64ng/ml; 9dpt - bhcg 92mlU/ml prog 47ng/ml; 13dpt - bhcg 689mlU/ml; 15dpt - bhcg 1668 mlU/ml
28dpt - mamy ❤️ -
Catlady wrote:Ja też punkcję fajnie wspominam, jest tak jak dziewczyny opisują. Wszystko przebiega w miłej atmosferze.
My nie badaliśmy zarodków.
Martyna92, a z ciekawości jakie kroki podjęłaś?
Nikomu pistoletu do głowy nie przykładałam, z forum Fb znam jeszcze dwie osoby, jak kiedyś były pytania czy badań zarodki, One też same są ciekawe czy faktycznie u osób całkowicie zdrowych, bez obciążenia chorobami genetycznymi jest możliwość aby było aż tak dużo nieprawidłowych zarodkow, plus moja dobra koleżanka co też w pierwszej procedurze miała nieprawidłowe, aby genetyk do oceniła, też nie o to chodzi, że jestem jakimś wrogiem czy coś, tylko według mnie takie sytuacje nie powinny mieć miejsca, albo zapewniona konsultacja z genetykiem która przedstawia fakty w oparciu też o badania rodziców i jak ktoś chce badac spoko niech bada i po takiej rozmowie podejmuje decyzje, każdy jest wolnym człowiekiem, natomiast te badania nie kosztują tysiąca, tylko kilkanaście tysięcy i trochę to jest dla mnie na zasadzie jak z bankowaniem krwi pępowinowej, też słyszałam opinie, że jest to naciagactwo, co innego sytuacja gdy są nieprawidłowe kariotypy, choroby genetyczne w rodzinie itd itp.Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 września 2021, 08:57
-
Niby są możliwe nieprawidłowości w liczbie chromosomów zarodka które nie są dziedziczone po rodzicach i występują jako spontaniczne błędy. Mimo prawidłowych kariotypow rodziców mogą pojawić się przypadkowe mutacje u zarodka
My badaliśmy bo mój wiek wskazuje na to ze może coś być nie tak i z kim rozmawiałam to każdy poleca. Bo w większości przypadków nieprawidłowy zarodek się nie implantuje i transfer się powtarza i powtarza i nie jest to tez korzystne dla kobiety. Niby 7 na 10 zarodkow w naturze jest nieprawidłowych ale my nawet o tym nie wiemy bo nie dochodzi do ciąży. Te które jakimś cudem się zaimplantuja to rozwijają się z wada genetyczna.Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 września 2021, 09:26
-
Abi wrote:Niby są możliwe nieprawidłowości w liczbie chromosomów zarodka które nie są dziedziczone po rodzicach i występują jako spontaniczne błędy. Mimo prawidłowych kariotypow rodziców mogą pojawić się przypadkowe mutacje u zarodka
My badaliśmy bo mój wiek wskazuje na to ze może coś być nie tak i z kim rozmawiałam to każdy poleca. Bo w większości przypadków nieprawidłowy zarodek się nie implantuje i transfer się powtarza i powtarza i nie jest to tez korzystne dla kobiety. Niby 7 na 10 zarodkow w naturze jest nieprawidłowych ale my nawet o tym nie wiemy bo nie dochodzi do ciąży. Te które jakimś cudem się zaimplantuja to rozwijają się z wada genetyczna.
Tutaj troszkę nie o to chodzi, przebadany genetycznie zarodek, obejmuje tylko auneoploidie chromosomalne, nie znaczy, że nie wystapuja inne wady w tym zarodku jak i dziecko urodzi się zdrowe 🤷♀️, dwa poddany był ten sam zarodek badaniu w dwóch różnych klinikach, jedna określiła na całkowicie prawidłowy, kolejna nieprawidłowy, pytanie jak te badania są wykonywane i jaka mamy gwarancję, że, wynik jest miarodajny, nikt nie da 100 % gwarancji, że zarodek nie zostanie uszkodzony podczas badania, i chyba to co jest najważniejsze wiele zarodkow ulega naprawie samoistnej,ale każdy podejmuje sam decyzję -
Martyna92 wrote:Tutaj troszkę nie o to chodzi, przebadany genetycznie zarodek, obejmuje tylko auneoploidie chromosomalne, nie znaczy, że nie wystapuja inne wady w tym zarodku jak i dziecko urodzi się zdrowe 🤷♀️, dwa poddany był ten sam zarodek badaniu w dwóch różnych klinikach, jedna określiła na całkowicie prawidłowy, kolejna nieprawidłowy, pytanie jak te badania są wykonywane i jaka mamy gwarancję, że, wynik jest miarodajny, nikt nie da 100 % gwarancji, że zarodek nie zostanie uszkodzony podczas badania, i chyba to co jest najważniejsze wiele zarodkow ulega naprawie samoistnej,ale każdy podejmuje sam decyzję
A to przepraszam nie byłam w temacie. Tak myślałam ze chodziło o coś w ten deseń ale nie mogłam odszukać Waszej konwersacji. Sama mam metlik w głowie przez te badania i nie byłam przekonana do tego żeby je robić. Ale strach wygrał i zleciliśmy. Szukałam nawet takich przypadków czy po badaniach nieprawidłowych ktoś transferować takie zarodki ale chyba nikt nie miał takiego przypadku. Strach zwycięża i przekonanie ze badanie powinno wskazywać prawidłowy wynik.
-
Dzięki za odpowiedzi<3 myślicie ze jest tak samo że partner albo osoba towarzyszącą może wejść jeśli się korzysta z nasienia dawcy? Czy wtedy kobieta wchodzi sama?Tylko tego się obawiam, że będę musiała być sama przed i po,reszta brzmi bardzo sympatycznie:D
AMH 1,5
MTHFR C677 układ homozygotyczny
Pai-1 układ heterozygotyczny
05.2021 IUI 🍷
07.2021 IUI 🍷
Podchodzimy do IVI
15.09.2021 stymulacja start!
26.09. 2021 Punkcja! Pobrano 4 komórki. Jedna komórka prawidłowo zapłodniona.
1.10 Transfer! Kropuś 4.1.1 jest już że mna , 7dpt beta 0.4
Zmiana kliniki i leków.
25.11 stymulacja start!
1. 12 podgląd kurnika: 9 pęcherzykow 🍀🍀🍀
6.12 Punkcja! Pobrano 8 komórek 💪 zaplodniono 5.
11.12 transfer! Kropuś 4.1.1 ze mną
Mamy 3 mrozaczki! 2x 3.1.1 1x 3.1. 2 ❤️
5dpt ⏸️
6dpt beta 33, 9dpt 169, 12dpt 880, 16dpt 4688, 20dpt 13 tyś ❤️
23dpt 2mm człowieka i serduszko ❤️ -
Jotes wrote:Dzięki za odpowiedzi<3 myślicie ze jest tak samo że partner albo osoba towarzyszącą może wejść jeśli się korzysta z nasienia dawcy? Czy wtedy kobieta wchodzi sama?Tylko tego się obawiam, że będę musiała być sama przed i po,reszta brzmi bardzo sympatycznie:Don: azoo, hashimoto
ona: amh 2,64 ng/ml, hiperprolaktynemia, PAI-1 4G homozygota, MTHFR heterozygota
2020
❌ 3 x IUI AID beta 0,1
2021 1IVF AID
2022
2024
➡️ 3 ❄️ prawidłowe (5.1.1, 3.1.1, 2.1.1), 3 ❄️ nieprawidłowe po NGS, 1 ❄️ niezbadany (2.1.1)
-
Jotes wrote:Dzięki za odpowiedzi<3 myślicie ze jest tak samo że partner albo osoba towarzyszącą może wejść jeśli się korzysta z nasienia dawcy? Czy wtedy kobieta wchodzi sama?Tylko tego się obawiam, że będę musiała być sama przed i po,reszta brzmi bardzo sympatycznie:D
Troszeczkę poprawie, nie nastawiaj się, że przyjedzie lekarz po punkcji do Ciebie, zarówno u mnie jak u jeszcze innych dziewczyn nikogo nie było 😉, info następnego dnia. -
Adju wrote:Tak, oczywiście My korzystaliśmy z nasienia dawcy i mąż musiał być ze mna, bo trzeba było jeszcze podpisać dokumenty.
Hm, to jeszcze dopytam myślicie że dokumenty można podpisać wcześniej np w syt kiedy partner w czasie punkcji lub transefu będzie np w delegacji?
AMH 1,5
MTHFR C677 układ homozygotyczny
Pai-1 układ heterozygotyczny
05.2021 IUI 🍷
07.2021 IUI 🍷
Podchodzimy do IVI
15.09.2021 stymulacja start!
26.09. 2021 Punkcja! Pobrano 4 komórki. Jedna komórka prawidłowo zapłodniona.
1.10 Transfer! Kropuś 4.1.1 jest już że mna , 7dpt beta 0.4
Zmiana kliniki i leków.
25.11 stymulacja start!
1. 12 podgląd kurnika: 9 pęcherzykow 🍀🍀🍀
6.12 Punkcja! Pobrano 8 komórek 💪 zaplodniono 5.
11.12 transfer! Kropuś 4.1.1 ze mną
Mamy 3 mrozaczki! 2x 3.1.1 1x 3.1. 2 ❤️
5dpt ⏸️
6dpt beta 33, 9dpt 169, 12dpt 880, 16dpt 4688, 20dpt 13 tyś ❤️
23dpt 2mm człowieka i serduszko ❤️ -
Jotes wrote:Hm, to jeszcze dopytam myślicie że dokumenty można podpisać wcześniej np w syt kiedy partner w czasie punkcji lub transefu będzie np w delegacji?on: azoo, hashimoto
2020
❌ 3 x IUI AID beta 0,1
2021 1IVF AID
2022
2024
-
19Aga89 wrote:Hej dziewczyny,
Może któraś potrzebuje, mam na sprzedaż
Clexane 80
Clexane 60
Luteina podjęzykowa50 mg 3x 30 tabl
Luteina dopochwowa 100mg 3blistry x 15szt
Lutinus 100mg 22szt +aplikator
Cyclogest 400mg 14szt.
Euthyrox N 25 opakowanie 50tabl i 63 tabl
Puregon 300
Gonapeptylon: azoo, hashimoto
2020
❌ 3 x IUI AID beta 0,1
2021 1IVF AID
2022
2024