MedArt Poznań
-
WIADOMOŚĆ
-
Kaaszkaa wrote:Dziewczyny, czy któraś z Was do konca ciazy (od poczatku) brala no spe i relanium plus milion innych lekow i sumplementow? Czy w zwiazki z tym z maluszkiem bylo wszystko dobrze?
http://www.wbc.poznan.pl/Content/249330/PDF/index.pdf
Tutaj masz trochę teorii na ten temat. -
Kaaszkaa wrote:Dziewczyny, czy któraś z Was do konca ciazy (od poczatku) brala no spe i relanium plus milion innych lekow i sumplementow? Czy w zwiazki z tym z maluszkiem bylo wszystko dobrze?
Tak ja:) z maluszkiem wszystko dobrze miała asymetrie ale to raczej nie przed relanium... żadnego obniżonego ani wzmożonego napięcia nie było... w drugiej ciąży już nie mam tego strachu i jak tylko brzuch mi się napina od razu biorę -
-
Ja tez podeszłam do tego tak że najważniejsze donosić ciążę.... I z dwojga złego lepsze obniżone napięcie niż poród przedwczesny... choć tak naprawdę nigdy się nie dowiemy czy gdyby się nie brało No spy i relanium to obnizone napięcie i tak by było:)
-
Brałam w ciąży sporo nospy, relanium głównie na końcówce i starłam się ograniczać. Moi chłopcy w normie z napięciem mięśniowym. Rozumiem obawy, też je miałam. Ale z dwojga złego wybrałam profilaktyczne zapobieganie przedwczesnym porodem.
-
Aż musiałam założyć konto żeby tutaj napisać 😀
A propo relanium i leków w ciąży. Ja niestety nie mogę powiedzieć nic dobrego.
Mamy dziecko z takiej lekowej ciąży, niby były wskazane, chociaż nikt nie wie czy naprawdę.
Mały po urodzeniu wszystko ok, 10 pkt, spokojne dziecko, ładnie jadł pił. Wtedy o napięciu tak nie było głośno, ale wiem ze u nas było prawidłowe. Problemy zaczęły się później, trochę nadpobudliwości, trochę trudne noce, potem podejrzenie ADHD, potem spektrum.. ogólnie sporo stresu. Każdy pytał o przebieg porodu, ale nikt o leki w ciąży. Do czasu jednego lekarza, wtedy dowiedziałam ze ze układ nerwowy dziecka w łonie matki dostaje tak kosmiczne dawki leków przez pępowinę ze aż trudno, żeby nie miało to skutków ubocznych w rozwoju.
Relanium jest niestety jednym z tego zła. Brałam raz więcej raz mniej, do dzisiaj o tym myśle jakie było by moje dziecko bez tych leków w ciąży. Dlatego ja mówię nie, chcemy wrócić po drugie dziecko do kliniki ale widzę ze z lekami nic się nie zmieniło i dalej zapisują
-
JoasiaM wrote:Aż musiałam założyć konto żeby tutaj napisać 😀
A propo relanium i leków w ciąży. Ja niestety nie mogę powiedzieć nic dobrego.
Mamy dziecko z takiej lekowej ciąży, niby były wskazane, chociaż nikt nie wie czy naprawdę.
Mały po urodzeniu wszystko ok, 10 pkt, spokojne dziecko, ładnie jadł pił. Wtedy o napięciu tak nie było głośno, ale wiem ze u nas było prawidłowe. Problemy zaczęły się później, trochę nadpobudliwości, trochę trudne noce, potem podejrzenie ADHD, potem spektrum.. ogólnie sporo stresu. Każdy pytał o przebieg porodu, ale nikt o leki w ciąży. Do czasu jednego lekarza, wtedy dowiedziałam ze ze układ nerwowy dziecka w łonie matki dostaje tak kosmiczne dawki leków przez pępowinę ze aż trudno, żeby nie miało to skutków ubocznych w rozwoju.
Relanium jest niestety jednym z tego zła. Brałam raz więcej raz mniej, do dzisiaj o tym myśle jakie było by moje dziecko bez tych leków w ciąży. Dlatego ja mówię nie, chcemy wrócić po drugie dziecko do kliniki ale widzę ze z lekami nic się nie zmieniło i dalej zapisująBaby H.
Baby T.
🙋🏻♀️• MTHFR c.677C>T / MTHFR c.1298A>C układ heterozygotyczny; • Niedrożny prawy jajowód
💁🏻♂️• Nekrospermia / brak ruchliwych plemników
07.05.2019 - punkcja: 16 komórek, 12 zapłodnionych, 4 zarodki
12.05.2019 - ET 5.1.1 ☹️
05.06.2019 - FET odwołany (endo 6,6mm)
14.08.2019 - FET 4.1.1 ☹️
11.09.2019 - FET 4.1.1 😊
7dpt - bhcg 13,3mlU/ml prog 33,28ng/ml; 9dpt - bhcg 46,03mlU/ml prog 45,37ng/ml; 11dpt - bhcg 120,9mlU/ml prog 49,25ng/ml; 15dpt - bhcg 1052mlU/ml prog 36ng/ml
27dpt - mamy ❤️
11.08.2021 - FET 3.2.1 😊
5dpt - bhcg 12mlU/ml; 7dpt - bhcg 35mlU/ml prog 64ng/ml; 9dpt - bhcg 92mlU/ml prog 47ng/ml; 13dpt - bhcg 689mlU/ml; 15dpt - bhcg 1668 mlU/ml
28dpt - mamy ❤️ -
No zawsze mi się wydawało że nie dużo, zawsze tabletkę kruszyłam na 4 bo miałam wrażenie ze mocno działa, generalnie czasem kilka dni do tygodnia raz chyba, a czasem BRdzo sporadycznie, tak czy inaczej pamiętam ze w każdym trymestrze coś brałam , plus nospa.
Mijały lata moje koleżanki zachodziły w ciąże i tez plamily na początku, ale żaden ginekolog in relanium nie dawał, chyba tylko ten duphaston i może coś jeszcze, na mnie za relanium robiły wielkie oczy.. wiedziałam ze to nie jest normalna praktyka
Jak patrzę na ich dzieci i moje to czuje ze leki mogły bardzo się przyczynić do tego jak jest teraz.
Wiadomo walczymy o ciąże, ale o zdrowe dziecko chyba najbardziej
-
Synek mojej siostry również urodził się z obniżonym napięciem, a przez całą ciążę nie wzięła ani jednej tabletki no-spy czy też relanium. Wszystko wypracowali już u fizjoterapeuty. Wiec nie zawsze to wina leków.
-
Wiec wychdzi na to ze wszystko jest kwestia przypadku i po prostu trzymac kciuki do konca zeby bylo wszystko ok.
Moja szwagierka tez ani no spy ani relanium a mlody problemu od poczatku, napiecie, neurologiczne, okulistyczne.
Wychdzi na to ze cokolwiek robimy i tak nic nie zalezy od tego co robimy. -
91aga wrote:Synek mojej siostry również urodził się z obniżonym napięciem, a przez całą ciążę nie wzięła ani jednej tabletki no-spy czy też relanium. Wszystko wypracowali już u fizjoterapeuty. Wiec nie zawsze to wina leków.
Pewnie, nawet niektórzy ginekolodzy, pediatrzy mają zdanie, iż każde dziecko urodzone ma lekkie problemy z napieciem mięśniowym, zaznaczam jest to opinia niektórych lekarzy, natomiast relanium brane przez większą część ciąży są lekko wygórowane, jasne bierzemy leki aby ciąże donosić, relanium jest tym lekiem który jest kontrowersyjny, zaleca się aby brać doraźnie, wiadomo jak są mocne medycznie wskazania to jak najbardziej, zawsze trzeba oszacować plusy i minusy, są badania naukowe, które potwierdzają, ze stężenie relanium u nowodka po urodzeniu jest wyższe niż u matki na podstawie badania włosów, okołoporodowe objawy to, depresja układu oddechowego, hipotonia, trudności z, ssaniem, zespół odstawienia, płaczliwość, do długotrwałych efektów zaburzenia psychorozwojowe, niestety lekarze nie mówią o ewentualnych skutkach ubocznych, ale to większość specjalistów. -
aka wrote:Hej dziewczyny. W tym tygodniu będę miał badanie sono hsg . Czy doktor AB wykonuje to badanie u siebie w gabinecie ? Jak to wszystko wyglada ?
Powodzenia!aka lubi tę wiadomość
Baby H.
Baby T.
🙋🏻♀️• MTHFR c.677C>T / MTHFR c.1298A>C układ heterozygotyczny; • Niedrożny prawy jajowód
💁🏻♂️• Nekrospermia / brak ruchliwych plemników
07.05.2019 - punkcja: 16 komórek, 12 zapłodnionych, 4 zarodki
12.05.2019 - ET 5.1.1 ☹️
05.06.2019 - FET odwołany (endo 6,6mm)
14.08.2019 - FET 4.1.1 ☹️
11.09.2019 - FET 4.1.1 😊
7dpt - bhcg 13,3mlU/ml prog 33,28ng/ml; 9dpt - bhcg 46,03mlU/ml prog 45,37ng/ml; 11dpt - bhcg 120,9mlU/ml prog 49,25ng/ml; 15dpt - bhcg 1052mlU/ml prog 36ng/ml
27dpt - mamy ❤️
11.08.2021 - FET 3.2.1 😊
5dpt - bhcg 12mlU/ml; 7dpt - bhcg 35mlU/ml prog 64ng/ml; 9dpt - bhcg 92mlU/ml prog 47ng/ml; 13dpt - bhcg 689mlU/ml; 15dpt - bhcg 1668 mlU/ml
28dpt - mamy ❤️ -
Agggusiaczek wrote:Ja się zawsze we wszystkie leki, jakie miałam przepisane w klinice, zaopatrywalam w Aptece Wielkopolskiej w Posum przy rondzie Solidarności. Nigdy nie było problemów z dostępnością leków
Nie ma w Wielkopolskiej.
Prolutex jest na brakach w całym kraju. Dostawy maja być dopiero po nowym roku, pesymistyczna wersja to marzec. Info z pierwszej ręki gdyż moja siostra jest farmaceutką.