WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną MedArt Poznań
Odpowiedz

MedArt Poznań

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 marca 2018, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    susełek wrote:
    Mada29, Moly tak was podczytuje i też zastanawiam się nad moją hemoglobiną, żelazem.
    Ostatnio na wizycie była u dr SZ i on w ogóle nie chciał ze mna gadać o zadnych badaniach tylko wysłał do lekarza prowadzącego. A martwię się, bo przez te mdlości nie zawsze jem tak jak bym chciała.
    Ja bym sobie zrobiła badania na własną rękę na następną wizytę do dr KRU, więc podpowiedzcie czy wystarczy zrobić morfologię, żeby zbadać czy wszystko ok ? czy jakieś dodatkowe badania na żelazo robiłyście?

Moly a kiedy, tzn w którym tygodniu u Ciebie pojawił się problem z hemoglobiną?

Pozdrowienie dla Lili i Kuby

Tak jak Mada napisała w 17 tygodniu zauważyłam spadek, potem na połówkowych już było gorzej i dostałam żelazo. Zastanawiam się właśnie, bo ja przed tym dużym spadkiem miałam 2-dniowe zatrucie (wymiotowałam), a potem byłam przeziębiona i też kiepsko z odżywaniem wtedy, może to miało wpływ na takie obniżenie. Dodatkowo im dziecko większe tym bardziej "zabiera" sobie potrzebne składniki. Badania możesz zrobić, to groszowe sprawy, morfologia już Ci dużo powie, ale ja bym żelazo zrobiła też. Obniżone parametry są normalne w ciąży ważne żeby dalej nie spadało, a skoro masz mdłości(nie wiem czy wymiotujesz też) i nie jesz zawsze tak jak powinnaś to warto zbadać sobie to już teraz. Będziesz mniej więcej wiedzieć czy zaczyna się problem i czy trzeba zacząć działać :)
    Eryk też ma pozdrowienia ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca 2018, 13:20

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 marca 2018, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękujemy z Erykiem za pomoc. Na następną wizytę zrobię sobie morfologię i żelazo.
    Sama jestem ciekawa. Póki co to regularnie robie tarczycę i na razie nie zauważyłam pogorszenia. ALe do tego żelaza mój instynkt mówi mi, że może być kiepsko.

A próbowałyście jeść tofu? Podobno ma dużo żelaza. Ale mi strasznie nie smakuje.

Mój partner też zaczął się krecic koło brzuszka, który lekko się zaokrąglił.
    Kupiłam sobie pierwsze ciązowe spodnie, takie z gumką na górze. Ale ulga. Brzuszek jeszcze malutki ale musze mieć luźno żeby nie mdliło.

Pozdrawiam was dziewczyny i 3 mam kciuki Moly za twoją jutrzejszą wizytę żebyś nie musiała pić już tych strasznych buraków.

• klopsik Autorytet

Wysłany: 14 marca 2018, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, jak nie macie sił się już męczyć z tymi wszystkimi burakami (hihi), to pamiętajcie o pietruszce! Do każdego koktajlu, soku, smoothie się świetnie zmiksuje i ma dużo żelastwa i więcej wit C niż cytrusy, poza tym kwas foliowy i kilka innych przydatnych bajerów.

Btw przez trzy dni miałam taki problem z dodzwonieniem się do Medartu, głuchy telefon.

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 marca 2018, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    susełek wrote:
    Dziękujemy z Erykiem za pomoc. Na następną wizytę zrobię sobie morfologię i żelazo.
    Sama jestem ciekawa. Póki co to regularnie robie tarczycę i na razie nie zauważyłam pogorszenia. ALe do tego żelaza mój instynkt mówi mi, że może być kiepsko.

A próbowałyście jeść tofu? Podobno ma dużo żelaza. Ale mi strasznie nie smakuje.

Mój partner też zaczął się krecic koło brzuszka, który lekko się zaokrąglił.
    Kupiłam sobie pierwsze ciązowe spodnie, takie z gumką na górze. Ale ulga. Brzuszek jeszcze malutki ale musze mieć luźno żeby nie mdliło.

Pozdrawiam was dziewczyny i 3 mam kciuki Moly za twoją jutrzejszą wizytę żebyś nie musiała pić już tych strasznych buraków.

Susełku tofu przy problemach z tarczycą jest zakazane, bo robią je soi więc bardzo dobrze, że Ci nie smakuje ;)
    Nie zawsze tarczyca tak wariuje w ciąży jak u mnie, ale pewnie im bardziej Eryk będzie rósł tym Twoje TSH i FT4 będą się niestety pogarszały i trzeba będzie dawki zwiększać.
    Co do spodni ciążowych, to ja dostałam 4 pary od koleżanki i noszę je prawie od samego początku, bo brzuch miałam bardzo opuchnięty od zastrzyków. Już zapomniałam jak to jest zapinać spodnie na guzik w pasie ;)

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 marca 2018, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    klopsik wrote:
    Dziewczyny, jak nie macie sił się już męczyć z tymi wszystkimi burakami (hihi), to pamiętajcie o pietruszce! Do każdego koktajlu, soku, smoothie się świetnie zmiksuje i ma dużo żelastwa i więcej wit C niż cytrusy, poza tym kwas foliowy i kilka innych przydatnych bajerów.

Btw przez trzy dni miałam taki problem z dodzwonieniem się do Medartu, głuchy telefon.

klopsik oprócz buraków, wcinam 2 pęczki natki pietruchy dziennie, ale wydaje mi się, że to i tak za mało, bo pewnie mięcho byłoby lepsze w mojej sytuacji :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca 2018, 15:56

• Alberta Autorytet

Wysłany: 14 marca 2018, 15:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam pytanie czy wiecie czy zapisują clo lub letrozol do stymulacji w Medarcie? Z jakimi skutkami jeśli brałyście?

Endometrioza, 3 laparo usuniety jajnik, 2 histero polipy, PAI homo, Mthfr oba hetero, VR2 hetero
    4 IVF, 4 transfery bez sukcesu
  • JaMama84 Autorytet

Wysłany: 14 marca 2018, 16:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak wspomnialam dr Z o clo, powiedzial, ze tego juz sie nie stosuje-dodam, ze byl to przelom 2014/2015.
    Ok. 20 cykli z clo-brak ciazy

• Imbirek91 Autorytet

Wysłany: 14 marca 2018, 16:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alberta stanowisko kliniki w sprawie clo jest takie że clo to zło...

M&K <3 2017
    M 😍 2020
  • klopsik Autorytet

Wysłany: 14 marca 2018, 17:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Moly, żebyś w hiperwitaminozę nie poszła :D Ale jak masz takie kombo, to na pewno wyciągniesz wyniki!
    Nie wiem czy brałaś też pod uwagę to, że jak chcesz, żeby żelazo wzrosło, to musisz unikać produktów, przez które nawet odpowiednia ilość, którą przyjmujesz może się nie wchłaniać m.in kawa i herbata

• anakonda Autorytet

Wysłany: 14 marca 2018, 17:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JaMama84 wrote:
    Jak wspomnialam dr Z o clo, powiedzial, ze tego juz sie nie stosuje-dodam, ze byl to przelom 2014/2015.
    Ok. 20 cykli z clo-brak ciazy
    A ja po w 1 cyklu z clo zaszłam. Ale jak dziewczyny pisały clo to dla Medart zło
    A i dodam że brałam na własną rękę bez monitu bo zostały mi z x czasu a data ważności się kończyła.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca 2018, 17:28

Starania od 2008 roku 07.02.14 aniołek 13tc 💔
    3 IUI , 5IVF

Mrl 0% szczepienia -> 26,1 ( X)-> doszczepianie (I)
    17.08 2019 7tc :💔

24.11 2024 transfer + atosiban
    1.12. 82b : 192p
    5:12 547b: > 160p
    9.12 3313b > 160p
    14.12 15122b >125p
    16.12 ❤️
    3.02 prenatalne
    url=https://www.tickerfactory.com]s-preg.png[/url]
  • Alberta Autorytet

Wysłany: 14 marca 2018, 18:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny. Ja na clo przytyłam 5kg w po 3 miesiącach brania. Także hasło mi odpowiada. A letrozol?

Endometrioza, 3 laparo usuniety jajnik, 2 histero polipy, PAI homo, Mthfr oba hetero, VR2 hetero
  • Alberta Autorytet

Wysłany: 14 marca 2018, 18:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Imbirek super, że znajdujesz czas by nas odwiedzać. Jak chłopaki? Wiadomo który kopał w brzuchu mocniej? Jak śpią i karmienie? Uściski od medartowych cioć.

• Imbirek91 Autorytet

Wysłany: 14 marca 2018, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Alberta :) chłopaki już duże, dziś byliśmy na szczepieniu więc 5,5 kg i 6,3! A spanie coraz lepiej nam idzie, kąpiel koło 8.30, butla i śpimy do 2/3, później szybka butla i budza się razem z mężem jak do pracy wychodzi o 6.30 i w zasadzie już dzień zaczynają :) a co u was? Działasz czy zbierasz siły?

Mada29, Alberta, dżdżownica lubią tę wiadomość

M&K <3 2017
    M 😍 2020
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 marca 2018, 19:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny,
    Widziałam dzisiaj post o spadku hemoglobiny.
    Ile dostajecie mg ?
    Bo ja mam w witaminkach 60 mg i teraz mam 100 mg ferrum lek przyjmować.
    W sumie hemoglobina jeszcze w normie mimo 8 miesiąca ciazy ale spadło sporo przez miesiąc i jest ciut ponad normę z alabu

• Patrycja19-90 Debiutantka

Wysłany: 15 marca 2018, 08:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JaMama84 daj znac co z zarodkami i co powiedzial dr Z

• JaMama84 Autorytet

Wysłany: 15 marca 2018, 08:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bede dzwonic o 9, wczoraj przekopalam internet, wolny podzial, dobrze nie rokuje dlatego przygotowuje sie na najgorsze...

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 marca 2018, 08:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LadyInna wrote:
    Cześć dziewczyny,
    Widziałam dzisiaj post o spadku hemoglobiny.
    Ile dostajecie mg ?
    Bo ja mam w witaminkach 60 mg i teraz mam 100 mg ferrum lek przyjmować.
    W sumie hemoglobina jeszcze w normie mimo 8 miesiąca ciazy ale spadło sporo przez miesiąc i jest ciut ponad normę z alabu

Ja biorę Tardyferon-Fol 2x1 tabletki, czyli razem wychodzi 160mg jonów żelaza na dzień.

LadyInna lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 marca 2018, 08:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    klopsik wrote:
    @Moly, żebyś w hiperwitaminozę nie poszła :D Ale jak masz takie kombo, to na pewno wyciągniesz wyniki!
    Nie wiem czy brałaś też pod uwagę to, że jak chcesz, żeby żelazo wzrosło, to musisz unikać produktów, przez które nawet odpowiednia ilość, którą przyjmujesz może się nie wchłaniać m.in kawa i herbata

Hiperwitaminoza mi raczej nie grozi jak takie ubogie te moje wyniki :D Zaraz po wizycie odszukałam swoje notatki z dietetyki i jestem obkuta na blachę jeżeli chodzi o temat żelaza i jego wchłanianie. Zresztą od momentu ciąży wypiłam tylko 1 kawę, bo mnie trochę odrzuca, a herbaty nie lubię ;)

• JaMama84 Autorytet

Wysłany: 15 marca 2018, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To juz koniec:(

• juhaska Przyjaciółka

Wysłany: 15 marca 2018, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JaMama84 wrote:
    To juz koniec:(
    JaMama84 czyli co?

‹‹ 798 799 800 801 802 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ

11 największych mitów dotyczących starania o dziecko, w które być może jeszcze wierzysz

Niektóre nieprawdziwe stwierdzenia przekazywane są z ust do ust tak długo, że bez zastanowienia w nie wierzymy. Przeczytaj jakie są największe mity na temat starania o dziecko i upewnij się, że „nie padłaś ich ofiarą”.

CZYTAJ WIĘCEJ

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ