MTHFR - mutacje
-
WIADOMOŚĆ
-
Też tak myślę, ale niewiarygodny w stronę że może być zbyt wysoka jeśli nie na czczo prawda ?
Ogólnie Pani dr w klinice leczenia niepłodności mówiła że wiarygodne wyniki robi alab a diagnostyki nie poleca bo często wychodzi ok a tak wcale nie jest, chodziło chyba o metodę ? Ale mi się nie wydaje,przecież diagnostyka to też dobre laboratorium. Czy ktoś coś takiego słyszał jeszcze ? -
Tak mogła być za wysoka ze względu ze nie byłaś na czczo.
Ja od dawna robię w Diagnostyce i nie mam zastrzeżeń i wiem ze badają krew zaraz po pobraniu bo w tym samym budynku maja labo główne. W Alabie nie zawsze badają na miejscu, byłam zdziwiona ja z labo które jest przy szpitalu wozili do głównej siedziby Alabu.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 września 2017, 16:33
semi123 lubi tę wiadomość
MTHFR 1298A - C homozygota,IO,PCO, NK 12,7%, KIR AA, Jajowody drożne, AMH 4.3. -
nick nieaktualnyJa też robię w Diagnostyce.
Czasami w przychodni, która wozi próbki do szpitala. A czasami w szpitalu, więc są na miejscu.
Robiłam ostatnio w innym mieście, Diagnostyka, przychodnia, która woziła próbki do Wrocławia. Jedynie co rzuciło mi się w oczy, to że mają inny zakres wyników w niektórych przypadkach. No bo prawdziwości wyniku niestety nie można sprawdzić.
Warto powtarzać wynik, i najlepiej, żeby był w podobnych okolicznościach co poprzedni- chodzi mi o prawidłowe przygotowanie się do każdego badania. -
Cześć Dziewczyny, dołączam do grona Staraczek z mutacjami. U mnie wyszło (badanie na testdna.pl):
MTHFR 677C-T - układ heterozygotyczny
PAI-1 4G - układ heterozygotyczny
Czekam jeszcze na dzisiejsze badania z Diagnostyki (profil limfocytarny, zespól antyfosfolipidowy, homocysteina i białka C,S).
Wczoraj dotarło zamówienie z metylowanym kwasem foliowym z Solgara. Biorę Ovarin, który ma zwykły kwas foliowy - pewnie będzie do odstawki?
Czy powinnam coś jeszcze robić w zakresie tych dwóch mutacji?
Brałam na początku roku Acard w dwóch cyklach, ale powodował plamienia w środku cyklu i raz zaburzył cykl, tak że trwał zaledwie 19 dni (norma u mnie 25-26 dni).
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 września 2017, 20:11
-
A czy macie pomysł dlaczego w ciągu 7 miesięcy homocysteina mogła wzrosnąć z 6,1 do 10,45 przy takiej samej suplementacji i takiej samej diecie? Co może być tego przyczyną? Przy obecnej homocysteinie nawet boję się do męża zbliżać
Czy może mieć na to wpływ, fakt że krew oddawałam w poniedziałek a badali ją dopiero w piątek? (pewnie ją tam odpowiednio przechowują, no ale nie wiem?)
Czy któraś z Was bierze jakąś pochodną betainy i jeśli tak to jaką polecacie?
PS. Końcem września mam wizytę u prof. Jezeli - Stanek, może mi coś więcej powie, ale do tego czasu pewnie będę kłębkiem nerwów.Mutacja MTHFR: C677T - homozygota TT
ch. Hashimoto
niedoczynność tarczycy
homocysteina: 10,45 (wzrost przy suplementacji)
TSH 2,7 (na dawce Euthyrox 100/150 -
nick nieaktualnyKasMt wrote:A czy macie pomysł dlaczego w ciągu 7 miesięcy homocysteina mogła wzrosnąć z 6,1 do 10,45 przy takiej samej suplementacji i takiej samej diecie? Co może być tego przyczyną? Przy obecnej homocysteinie nawet boję się do męża zbliżać
Czy może mieć na to wpływ, fakt że krew oddawałam w poniedziałek a badali ją dopiero w piątek? (pewnie ją tam odpowiednio przechowują, no ale nie wiem?)
Czy któraś z Was bierze jakąś pochodną betainy i jeśli tak to jaką polecacie?
PS. Końcem września mam wizytę u prof. Jezeli - Stanek, może mi coś więcej powie, ale do tego czasu pewnie będę kłębkiem nerwów.
Niektóre choroby a nadmiar homocysteiny
Stężenie homocysteiny wzrasta w trakcie wielu chorób, przede wszystkim w chorobach przebiegających z niewydolnością nerek, cukrzycy typu 1 i typu 2, ostrej białaczki limfoblastycznej, raka jajnika lub sutka, anemii Addisona-Biermera, niedoczynności tarczycy lub łuszczycy o ciężkim przebiegu. (2, 16)
Niewydolność nerek a nadmiar homocysteiny
Niekiedy przyczyną nadmiaru toksycznego aminokwasu we krwi może być niewydolność nerek. Bowiem u pacjentów z niewydolnością nerek jest zaburzony metabolizm tego aminokwasu, co utrudnia wydalanie go z moczem. Przypuszcza się też, że zaburzona przemiana homocysteiny w komórkach kanalików nerkowych uniemożliwia właściwą eliminację homocysteiny z osocza krwi. (6)
Mi wszyscy mówią, żeby oddawać krew na homocysteinę w laboratorium, które od razu bada.Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 września 2017, 00:42
-
Mam kolejne pytanie, kwas foliowy wyszedł mi 32 przy normie do 18,7... Mam heterozygote C667, biorę femibion natal 1 który zawiera 0,4 zwykłego i 0,4 metylowanego oraz Solgar O,4 metylowanego. Skąd aż tak wysoki wynik ? Przecież O,8 które biorę jest formami aktywnymi ? Te aktywne foliany również wychodzą w tym badaniu ? Natomiast niewiem nawet czy są jakiekolwiek witaminy dla kobiet w ciąży które zawierają tylko aktywny folian bez tego dodatku 0,4 zwykłego ? Myślałam że 0,4 zwykłego to nie tak dużo przy heterozygocie po teoretycznie powinnam przerobić i przyswoić ok 50%. Dobrze że nie posłuchałam lekarza i nie dołożyłam jeszcze 5mg zwyklego, który niestety wciąż jest przepisywany przy MTHFR.
-
Semi ja miałam kwas foliowy 38 jak zrezygnowałam całkowicie że zwykłej formy kwasu foliowego spadł do 24, teraz biorę 0,4 folianu z Solgara i B complex Dictor's BEST. Witaminy evital pregnal nie zawierają zwykłego kwasu foliowego.
semi123 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnySummer raczej Ovarin w odstawkę, albo kup z Now Foods cholina&inozytol (cholina też jest b.potrzebna w staraniach) albo Miovarin, on ma zmetylowany kwas foliowy. Tylko jak już zamówiłaś ten z Solgar to patrz żebyś dawki nie przekroczyła. A badalas poziom kwasu?
Ja też czekam jeszcze na parę wyników, oby do końca tygodnia były. -
Selina wrote:Summer raczej Ovarin w odstawkę, albo kup z Now Foods cholina&inozytol (cholina też jest b.potrzebna w staraniach) albo Miovarin, on ma zmetylowany kwas foliowy. Tylko jak już zamówiłaś ten z Solgar to patrz żebyś dawki nie przekroczyła. A badalas poziom kwasu?
Ja też czekam jeszcze na parę wyników, oby do końca tygodnia były.
Selina, dziękuję za rady Kwasu nie badałam - jedynie homocysteinę. I tak wczoraj ponad 8 stówek zostawiłam w laboratorium.. może w przyszłym miesiącu zbadam. Ja na moje wyniki pewnie trochę poczekam, na badania z zespółu antyfosfolipidowego strasznie długie terminy były na rozpisce Diagnostyki. -
Mi po 3 miechach suplementacji metylami homocysteina wzrosła z 6,5 na 7,6
brałam folian 400 Swansona
b12 1000
b6 25 mg
do tego prentanal classic
chyba trzeba TMG dołączyć do tego
Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 września 2017, 14:39
"Cokolwiek zasiejesz, po jakimś czasie zbierzesz ! Twoje myśli to ziarno i od nich będą zależeć żniwa ".
21.03.2022 transfer 2AA
5 dpt 21,4 7 dpt 61,2 10 dpt 205,9 14 dpt 955 23 dpt 💗
7.06.22 prenetralne, synek
18.07.22 pierwsze ruchy 19+5
22.07.2020 20+2 waga 329g połówkowe
30.09.22 3 genetyczne 30+2 1445g
12.12.2022 40+5 56 cm, 3550 g, g.15.55 😍
02.01.2020 *IVF *ICSI MACS
15.01.2020 punkcja ❄❄ ❄
15.02.2020 transfer 3AA
6 dpt 49,5 9 dpt 181,5 11 dpt 286 13 dpt 446 16 dpt 1446 19 dpt 3893
26 dpt ❤️ 12.03.2020
18.06.2020 20+3 połówkowe- waga 385 g szczęścia 💕 będzie synek
19.06.2020 pierwsze ruchy💗
21.07.2020 25+1 waga 776 g
21.08.2020 29+5 gene 1502g
09.09.2020 waga 1944g
34+2 waga 2200, 35+2 waga 2600
09.10.2020 36+4 - 54 cm, 2620g godz 23.21 😍 -
Esperanza Mia co to TMG? Można to normalnie u nas kupić?
Bo jak wpisuję w googlach to mi jakieś suplementy dla kulturystów wyskakują.Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 września 2017, 16:50
Mutacja MTHFR: C677T - homozygota TT
ch. Hashimoto
niedoczynność tarczycy
homocysteina: 10,45 (wzrost przy suplementacji)
TSH 2,7 (na dawce Euthyrox 100/150 -
KasMt wrote:Esperanza Mia co to TMG? Można to normalnie u nas kupić?
Bo jak wpisuję w googlach to mi jakieś suplementy dla kulturystów wyskakują. -
Selina wrote:Summer raczej Ovarin w odstawkę, albo kup z Now Foods cholina&inozytol (cholina też jest b.potrzebna w staraniach) albo Miovarin, on ma zmetylowany kwas foliowy. Tylko jak już zamówiłaś ten z Solgar to patrz żebyś dawki nie przekroczyła. A badalas poziom kwasu?
Ja też czekam jeszcze na parę wyników, oby do końca tygodnia były. -
nick nieaktualnysummer86 wrote:Selina, dziękuję za rady Kwasu nie badałam - jedynie homocysteinę. I tak wczoraj ponad 8 stówek zostawiłam w laboratorium.. może w przyszłym miesiącu zbadam. Ja na moje wyniki pewnie trochę poczekam, na badania z zespółu antyfosfolipidowego strasznie długie terminy były na rozpisce Diagnostyki.
-
nick nieaktualny
-
Mam już wynik homocysteiny - 6,7. Z tego co zdążyłam tu wyczytać jest ok.
Pytanie czy pomimo tego robić jeszcze kwas foliowy, skoro wyszła mi mutacja?
Hope, dziękuję za informację o Miovarin.
Selina, cieszę się ze Twoje wyniki ok -
nick nieaktualnySummer już nie ok... Mam Ana1 pozytywne muszę chyba Ana2 zrobić teraz. Czekam co gin powiedział w poniedziałek
Dobrze, że u Ciebie homocysteina jest ok Poziom kwasu i B12 możesz zrobić tak czy inaczejWiadomość wyedytowana przez autora: 15 września 2017, 17:46