MTHFR - mutacje
-
WIADOMOŚĆ
-
atat wrote:zbadaj teraz, i kwas foliowy i homocysteine.
Najlepiej tez wit B12.
Badałam homocysteine w sierpniu i była na poziomie ok. 7,27, pod koniec maja miałam jakieś 8,18 (już dokładnie nie pamiętam końcówek). Wynik majowy był po braniu 5mg zwykłego kwasu przez dwa miesiące, a wynik sierpniowy po braniu tylko metylofolianu w dawce 0,8.
-
PragnącaDziecka wrote:Ja tez mam mutacje i biore 15mg przepisany przez lekarza i do tego femibion-0.4 kwasu foliowego w formie metylowej. Czyli teoretycznie powinnam odstawic tamten w normalnej postaci i brac tylko femibion lub dokupic wieksza dawke metylowego?
Najlepiej zbadaj poziom kwasu foliowego we krwi. Ja tego nie zrobiłam jak zmieniałam kwas ze zwykłego na metylowany i teraz nie wiem czy się wchłaniał czy nie.
-
PragnącaDziecka wrote:Ja tez mam mutacje i biore 15mg przepisany przez lekarza i do tego femibion-0.4 kwasu foliowego w formie metylowej. Czyli teoretycznie powinnam odstawic tamten w normalnej postaci i brac tylko femibion lub dokupic wieksza dawke metylowego?
Cieżko powiedziec, ja przesledzilam wiekszosc forum na temat mthfr i roznie Dziewczyny biora jedne maja zalecenia tak jak Ty 15 mg zwykly plus febibion/actifolin. Inne biora tylko femibion i forme zmetylowana. Ja skłaniałabym sie raczej do drugiej wersji, skoro kwas w formie syntetycznej jest dla nas "trujący" i go nie przekształcamy to chyba lepiej forme zmetylowana.
Ale lekarzem nie jestem, skoro zapisał ci taka dawke to moze cos w tym jest.
Mój gin stwierdził, ze wystarczy brac tylko Femibion przy mutacji hetero (a ja dolozylam do tego forme zmetylowana, b6,b12 i acard)Lipiec 2015- Początek starań
08.2016/10.2016/02.2017 c. biochemiczna
MTHFR C677T hetero, ANA1/2/3+,
Genotyp Kir Bx, NK 9%, AMH 5,2
Szczepienia limfocytami(allo mlr 0%->29,6%->0%
1/2/3 IUI
1 IVF:(
2 IVF->Transfer 3 dniowego zarodka...... CzekamY -
Odnośnie kwasu foliowego... jeszcze przed ciążą brałam kwas foliowy 15 mg Acidum Folicum. Później jeszcze przez pierwsze tygodnie ciąży. Miałam to przepisane wraz z żelazem ze względu na niskie żelazo. Opakowanie takie jak na zdjęciu.
http://www.oglaszamy24.pl/storage/46/22/38ca0fc6.jpg
Jeszcze do końca nie rozumiem form leków ani odpowiednich dawek.. ale jestem hetero mthfr. Czy ten kwas foliowy mógł działać na mnie negatywnie?
Wizytę u genetyka mam niestety przełożoną na 17 września. Ciekawie co mi tam powie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 września 2016, 19:00
-
Haana ja tez biore ten sam kwas foliowy, sama za rada dziewczyn dolozylam sobie femibion, b6,b12( ale forme normalna tzn. Cyjan....) dopiero dzis kupilam b12 forme metylowa i dodatkowo actifolin. A jutro ide zbadac kwas foliowy i dopiero zaczne brac actifolin.
-
U mnie też pisze ze wykazano obecnosc mutacji C677T w jednym z alleli genu MTHFR
Haana a badalas sobie homocysteine i kwas foliowy?Lipiec 2015- Początek starań
1/2/3 IUI
Kasiak621 wrote:U mnie też pisze ze wykazano obecnosc mutacji C677T w jednym z alleli genu MTHFR
Haana a badalas sobie homocysteine i kwas foliowy? -
Wiecie co, z tymi lekarzami to jest tak. Niestety nie sa douczeni.
Mi zarówno gin, genetyk i kilku internistow kazali brac zwykly.
Ale ze dlugo mieszkalam w stanach to mam tam wielu znajomych. i tak po nitce do klebka rozmawialam o tych mutacjach, i okazalo sie ze u nich od lat zabroniony jest zwykly kwas foliowy przy mutacji mthfr jako toksyczny rakotworczy odkladajacy sie we krwi.
drazylam temat w PL i trafilam na hematologa ktory powiedzial mi dokladnie to samo. jesli mam mozliwosc zdobycia metylowanych, o ktore w PL ciezko zeby kupowac. ja sciagam z USA ale widze ze coraz czeciej nawet taniej mozna w PL kupic, bo nie place za drogie przesylki.
poczytajcie troche w necie. Ja do metylowanych jestem przekonana.MonaLiza lubi tę wiadomość
ponad 5 lat starań
2 poronienia
MTHFR, BRCA1
-
Jak pomysle ze 15 mg tego zwyklego kwasu mi sie odklada dziennie to masakra. Biore te femibion natal 1, zbadam ten kwas foliowy i dokladam actifolian 2 mg ( tam jest zwykly i metylowy kwas foliowy) biore b6 i kupilam metylowy b12- 1000mcg, powinno wystarczyc. Atat jutro poczytam o tym co piszesz, sprobuje znalesc kwas foliowy sam metylowy ale w Pl bo zaraz podchodze do crio.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 września 2016, 22:23
-
Atat widzę, że jesteś w ciąży. Gratuluję. Powiedz jakie leczenie masz w ciąży? Lekarz brał pod uwagę mutację mthfr?
Wczoraj wyszukałam informację, że:
"Mutacja C677T w genie MTHFR przyczynia się do występowania nawykowych poronień. Ryzyko jest bardzo duże. Przeprowadzone badania wykazały, że aż u 74% kobiet, u których występowała ta wada w pojedynczym allelu, występowało 2 i więcej poronień".Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 września 2016, 12:38
-
PragnącaDziecka wrote:Dziewczyny orientujecie sie czy witamina b6 tez jest w postaci metylowej?Lipiec 2015- Początek starań
1/2/3 IUI
Kasiak621 wrote:Tak jest w postaci metylowanej ja biore z firmy Swanson kupilam na allegro
Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 września 2016, 17:12
-
PragnącaDziecka wrote:Dzieki, ja mam substacje pyridoxini hydrochloridum, to nie to? Musi byc napisane metylo.....?
Hmm, wiesz co u Mnie na opakowaniu pisze pyridoxal-5-phosphate,.
Wydaje mi sie, ze masz zwykła witamine B6 ale specjalista nie jestem.Lipiec 2015- Początek starań
1/2/3 IUI
2 IVF->Transfer 3 dniowego zarodka...... CzekamY