MTHFR - mutacje
-
WIADOMOŚĆ
-
Mi się wydaje że raczej się nie wchłania. U mnie gin jak zobaczyła że mam kwas foliowy >20 od razu stwierdziła że mam mutacje mthfr i zwiększyła mi dawkę kwasu foliowego na 5mg. Jakby się wchłaniał normalnie to po co zwiększać dawkę?2 IUI
Niskie AMH, MTHFR, Hiperprolaktynemia
IVF - czerwiec
23.05.2017 moje szczęście przyszło na świat :*
-
MonaLiza wrote:Haana u mnie też dwa poronienia. I sama dzięki forum dochodzę do wszystkeigo, bo lekarze twierdzą, że to normalka Ale ja dziękuję za taką normalkę. I nie wierzyłam, że to przypadek. No i wychodzą mi różne przypadłości. Trochę mnie to wszystko przeraża. Ale coraz więcej wiem, coraz bliżej sukcesu. A Ty do jakiego specjalisty chodzisz? Gin, endo, genetyk, immunolog, hematolog ?
-
Hej dziewczyny, moja miesieczna jak narazie kuracja powoli cos pomaga, homocysteina z 13,11 spadla na 12 wiec cos powoli drgnelo. Ale gdzie tam do 8 ehh. U mnie wynikvkwasu foliowego to 32 na czerwono na kartce z wykrzyknikiem dostalam wynik.Lipiec 2015- Początek starań
08.2016/10.2016/02.2017 c. biochemiczna
MTHFR C677T hetero, ANA1/2/3+,
Genotyp Kir Bx, NK 9%, AMH 5,2
Szczepienia limfocytami(allo mlr 0%->29,6%->0%
1/2/3 IUI
1 IVF:(
2 IVF->Transfer 3 dniowego zarodka...... CzekamY -
Hej dziewczyny, mam mętlik w głowie. Jeden gin mówi aby brać metafolin i to wystarczy, drugi zaleca 5mg zwykłego kwasu i do tego metafolin. Jestem w ciąży i nie wiem co robić, którego słuchać. Do tej pory brałam tylko metafolin. Boję się, że zwykły kwas nie będzie się wchłaniał i będzie działał toksycznie. Ale ten u którego byłam i który zlecił zwykły i metafolin wydaje się być najbardziej kumaty...Sama nie wiem.
-
Jeśli wynik kwasu foliowego jest POWYZEJ normy to znaczy ze sie nie wchlania tylko krazy w organizmie i nie jest metabolizowany.
Ja mialam powyzej 20, znajoma powyzej 80 i od razu wskazanie od hematologa do brania tylko metylowanych.
Oczywiscie czesc ginow kazala brac ten zwykly apteczny w dawce 15mg. Znajoma po poronieniu dostala takie wskazanie i wlasnie po nim miala we krwi ponad 80. Zwykly kwas foliowy jest dla nas toksyczny.
Teraz łykamy tylko metylowany najlepiej 5mthf. Wyniki coraz lepsze.
My szukamy na allegro, czasem mozna trafic dobry preparat.Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 września 2016, 12:28
ponad 5 lat starań
2 poronienia
MTHFR, BRCA1
-
nadia1 wrote:Hej dziewczyny, mam mętlik w głowie. Jeden gin mówi aby brać metafolin i to wystarczy, drugi zaleca 5mg zwykłego kwasu i do tego metafolin. Jestem w ciąży i nie wiem co robić, którego słuchać. Do tej pory brałam tylko metafolin. Boję się, że zwykły kwas nie będzie się wchłaniał i będzie działał toksycznie. Ale ten u którego byłam i który zlecił zwykły i metafolin wydaje się być najbardziej kumaty...Sama nie wiem.
Zaufaj intucji. Poczytaj w necie.
Tylko metafolin i w duzych dawkach. Ja o mutacji dowiedzialam sie bedac juz w ciazy.
Natychmiast zaczelam brac metylowany kwas foliowy w dawce 1000 mcg i 5000 mcg.
Nie wiem jak to wplynie dalej ale juz mam lepsze wyniki.ponad 5 lat starań
2 poronienia
MTHFR, BRCA1
-
Na allegro są do kupienia te metylowane formy.
Dobry jest swanson - solgar ma za male dawki.
Najlepiej znam firme life extension, to bardzo dobra firma w USA. I czasem na allegro mozna trafic metylowany kwas foliowy nawet w dawne 5mg.ponad 5 lat starań
2 poronienia
MTHFR, BRCA1
-
Ja kupuje w gemini swansona 0,8 i łykam po kilka tabletek, do tego femibion. Problem w tym, że nigdy nie badałam kwasu foliowego i nie wiem jakie miałam poziomy wcześniej (gdy brałam zwykły kwas), a teraz od końca maja biorę tylko metafolin i boję się brać zwykły kwas...Skoro lekarz mówi aby brać 5mg zwykłego, który się odłoży to chyba 2,5 metylowanego będzie ok. Czytałam, że dziewczyny biorą ok.1mg. Sama nie wiem...Masakra
-
nadia1 wrote:Ja kupuje w gemini swansona 0,8 i łykam po kilka tabletek, do tego femibion. Problem w tym, że nigdy nie badałam kwasu foliowego i nie wiem jakie miałam poziomy wcześniej (gdy brałam zwykły kwas), a teraz od końca maja biorę tylko metafolin i boję się brać zwykły kwas...Skoro lekarz mówi aby brać 5mg zwykłego, który się odłoży to chyba 2,5 metylowanego będzie ok. Czytałam, że dziewczyny biorą ok.1mg. Sama nie wiem...Masakra
zbadaj teraz, i kwas foliowy i homocysteine.
Najlepiej tez wit B12.
Jesli kwasu foliowego bedzie powyzej normy znaczy, ze musisz zaczac od dawki uderzeniowej - czyli przez miesiac nawet 5mg (5000mcg) dziennie potem zmierzyc i przejsc na nizsze dawki.
Tak mi tlumaczyl hematolog. B12 takze trzeba brac metylowana.
Wszystko co mi wytlumaczyl hematolog pokrywa sie z zachodnimi badaniami.
ponad 5 lat starań
2 poronienia
MTHFR, BRCA1
-
Ja biore femibion natal 1, kwas foliowy 15mg, b6 i bralam b12 ale normalan forme, czytalam, ze sa formy metylowe. Znalazalam b12 wlasnie w takiej formie firmy Aliness- 1000mcg, znacie firme? Dodatlowo zakupie sobie tez actifolin 2mg( tam jest forma normalna i metylowa kwasu foliowego)
-
ja biorę metylowany 5mthf z life extension w dawce 1000 mcg, przez miesiac bralam uderzeniową dawke 5000mcg.
do tego metylowana b12.
poczytajcie tu
http://www.tlustezycie.pl/2014/02/gdy-metylacja-zawodzi-mutacja-genu-mthfr.html
http://www.mthfr.pl/mthfr/mutacja-mthfr-zalecenia/
na allegro sa rozne:
http://allegro.pl/solgar-folian-metafolin-400mcg-x-50tabl-z-apteki-i6094883670.html
ale wydaje mi sie ze solgar wychodzi za drogo - 0,4mg kosztuje 55 zl za 50 tabletek.
na allegro znalazlam tez dawke 5mg za 130zl za 30 tabletek. chyba miesiac kuracji oplaca sie? chyba kupie sobie póki jest.
http://allegro.pl/metafolin-metylowany-kwas-foliowy-5000mcg-i6486496153.htmlWiadomość wyedytowana przez autora: 12 września 2016, 09:41
ponad 5 lat starań
2 poronienia
MTHFR, BRCA1
-
Powiedzcie mi czy przy lykaniu wiekszych dawek kwasu foliowego gorzej sie czujecie. Ja biore 0,4 mg zmetylowanego kwasu i actifolin, jak wezme w dzien to mam straszne bole glowy i uderzenia goraca, mdlosci, nie wiem czemu moj organizm tak reaguje, wizyte u hematologa mam dopiero w pazdzierniku i troche sama na wlasna reke to bioreLipiec 2015- Początek starań
08.2016/10.2016/02.2017 c. biochemiczna
MTHFR C677T hetero, ANA1/2/3+,
Genotyp Kir Bx, NK 9%, AMH 5,2
Szczepienia limfocytami(allo mlr 0%->29,6%->0%
1/2/3 IUI
1 IVF:(
2 IVF->Transfer 3 dniowego zarodka...... CzekamY -
Kasiak621 wrote:Powiedzcie mi czy przy lykaniu wiekszych dawek kwasu foliowego gorzej sie czujecie. Ja biore 0,4 mg zmetylowanego kwasu i actifolin, jak wezme w dzien to mam straszne bole glowy i uderzenia goraca, mdlosci, nie wiem czemu moj organizm tak reaguje, wizyte u hematologa mam dopiero w pazdzierniku i troche sama na wlasna reke to biore
Mi tak bylo po 15mg tego aptecznego.
po metylowanym tak nie mam.ponad 5 lat starań
2 poronienia
MTHFR, BRCA1