MTHFR - mutacje
-
WIADOMOŚĆ
-
ligotka wrote:Hej wielkie dzięki za odpowiedź i gratuluję drugiego serduszka
Ja nic nie brałam, pierwsza ciąża bezproblemowa i nie sądziłam że coś złego może się wydarzyć w drugiej A jednak...
Obecnie czekam na okres i aż się boję, bo przy tym poziomie homocysteiny różnie może być więc najpierw trzeba ja obniżyć, ale badanie zrobiłam dopiero wczoraj bo wcześniej nie miałam pojęcia o mutacjach. Badania sama sobie właściwie zleciłam, bo lekarze oczywiście standardowo, jedno poronienie to się zdarza, wiadomo.
Jakie dawki brałaś kwasu i witamin? Moja ginekolog mówiła o braniu femibion 1 i do tego witaminy B zmetylowany, ale ona nie była tego pewna i ja też nie jestem.
a pozostałe witaminy po 1 tabletce dziennie-dawka ze Swanson.
femibionu bym nie brała-bo tam jest chyba kwas foliowy syntetyczny?
10.04.2018- laparoskopia diagnostyczna-jajowody drożne
AMH 7,12 ng/ml
LH 5,9 mLu/ml
FSH 5,6 mLu/ml
-
Femibionu nie bierz! Mi przy mutacji wyprowadził kwas foliowy w kosmos, chociaż wtedy jeszcze nie wiedziałam o MTHFR. Ja biorę kompleks samych metyli z Jarrowa. W miesiąc (może nieco ponad) kwas spadł mi z 40 do 19. Także spoko działanieLaura 01.09.2019 🩷
Szymon 27.12.2023 🩵 -
Część. Czy przez mutacje mthfr nie wchłania się żelazo?
Zawsze miałam podwyższony poziom żelaza. Od kiedy dowiedziałam się o mutacji brałam metylowany kwas i przeszłam na dietę bezglutenowa i pierwszy raz w życiu mam żelazo w normie.moja historia
"Gdy nie mamy w sobie gniewu, nie mamy też wrogów, gdy pożera nas nienawiść, widzimy wrogów wszędzie" -
nick nieaktualnyevkill wrote:Część. Czy przez mutacje mthfr nie wchłania się żelazo?
Zawsze miałam podwyższony poziom żelaza. Od kiedy dowiedziałam się o mutacji brałam metylowany kwas i przeszłam na dietę bezglutenowa i pierwszy raz w życiu mam żelazo w normie.evkill lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
alex0806 wrote:Femibionu nie bierz! Mi przy mutacji wyprowadził kwas foliowy w kosmos, chociaż wtedy jeszcze nie wiedziałam o MTHFR. Ja biorę kompleks samych metyli z Jarrowa. W miesiąc (może nieco ponad) kwas spadł mi z 40 do 19. Także spoko działanie
Napisz mi proszę czy bierzesz kompleks tych witamin Jarrowa? Nie mogę znależć, jest jedynie wit. B + kwas -
nick nieaktualny
-
lena7 wrote:Dzięki Lipcówka :-*
Jak u Ciebie teraz?
U mnie nic nowego. W maju byłam u endokrynologa który zdiagnozował mi niedoczynność tarczycy i IO dostałam leki i dietę. W czerwcu miałam laparoskopię z histeroskopią więc teraz działamy naturalnie
A Ninka jak ??Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 września 2018, 10:17
-
To Lipcówko trzymam kciuki za naturalsa, oby się udało, i nie trzeba było wyrzucać pieniędzy w ivf! Może po histero zaskoczy! Kciuki!
A przedtem z tarczycą i IO było ok? Czy nie badałas nigdy?
Ninka cudowna! Grzeczna nadal.. czekam aż to się skończyStarania od 2012 - 5iui, 4ivf - 8tc[*], 8tc[*]
7 FET 01.06.17 - 27.02.18 córka
8 FET 08.02.19 - 23.10.19 syn -
lena7 wrote:To Lipcówko trzymam kciuki za naturalsa, oby się udało, i nie trzeba było wyrzucać pieniędzy w ivf! Może po histero zaskoczy! Kciuki!
A przedtem z tarczycą i IO było ok? Czy nie badałas nigdy?
Ninka cudowna! Grzeczna nadal.. czekam aż to się skończy
Wyniki tarczycowe miałam zawsze super, dopiero na USG, którego wcześniej nie miałam wyszła niedoczynność i guzek 1cm. IO nigdy nie badałam bo wcześniej nikt nie zlecał...
No nic zobaczymy do końca roku podziałamy a później będzie trzeba uderzyć znów do jakiejś kliniki
Cieszę się bardzo że Mała taka grzeczna
Korzystaj bo później może dać Ci popalićWiadomość wyedytowana przez autora: 8 września 2018, 14:44
-
Lipcówko, to w sumie dobrze że coś wykryto. Oby to okazało się być tym problemem &&&, żeby udało się naturalnie!!
lipcowka86 lubi tę wiadomość
Starania od 2012 - 5iui, 4ivf - 8tc[*], 8tc[*]
7 FET 01.06.17 - 27.02.18 córka
8 FET 08.02.19 - 23.10.19 syn -
Hej dziewczyny. Moglybyscie mi poradzic ile brać witaminy B6 i B12 przy mutacjach Mthfr C677t i 1298A heterozygotyczne? Gin kazał brać kwas foliowy 5mg oraz Prenatal uno bo zawiera ten metylowany kwas i coś wspomniał o witaminach B, ale średnio go zrozumiałam czy wystarczą te z prenatalu czy dodatkowo suplementowac. Wklejam skład prenatalu:
Imbir 600 mg
Witamina B6 1,25 mg
Kwas foliowy 400 µg
Jod 150 µg
Witamina D3 37,5 µg
Witamina B12 1 µg
I czy powinno się przy tych mutacjach unikać glutenu i nabiału? -
Olliiii dobrze by było żebyś zrobiła badania poziomu kwasu foliowego, homocysteiny i witaminy B12. Większość z Nas całkowicie zrezygnowała ze zwykłego kwasu foliowego i bierzemy tylko i wyłącznie metylowany. Również większość z Nas bierze B complex ale z formami mytylowanymi np firmy Aliness bądź Doctor's Best.
Na temat glutenu i nabiału się nie wypowiem bo nie wiemSelina, Olliiii lubią tę wiadomość
-
Olliiii, tak jak napisała lipcowka, powinnaś zrobić najpierw badania, by wiedzieć jakie masz poziomy, a później udać się z nimi do lekarza, by to skonsultować.
Teoretycznie przy heterozygocie możesz brać mieszany kwas foliowy, ale większość rezygnuje ze zwykłego na rzecz metyli, wyłącznie.
Dla przykładu napiszę Tobie zalecenie dla mnie przy homozygocie:
B12 1000,
kwas foliowy 800,
B6, E.
Ty możesz mieć inne.
Co do nabiału: nie powinno się go unikać, przeciwnie, dieta powinna być oparta na źródłach białka (tych dobrych: chudy twaróg, ryby, soczewica, humus, jaglanka i inne), gdyż trzeba wspomóc wiązania białka c i s.
Tak mi powiedzieli lekarze (hematolog i endokrynolog-diabetolog).Olliiii lubi tę wiadomość
IVF - I transfer 19.11.2018 - > 20.12. jest
mam Córeczkę -
Dzięki za odpowiedzi, zbadam wszystko i wtedy pomyślę co dalej. Odnośnie diety to właśnie spotykam sprzeczne informacje i nie za bardzo wiem czy bez nabiału oznacza bez mleka krowiego czy po prostu bez laktozy czy nie cudowac i jeść wszystko