MTHFR - mutacje
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyMnie akurat wyszła nietolerancja na nabiał, ale nie duża, za to u mojego męża bardzo wysoka. Musiał całkowicie odstawić krowi nabiał i zastąpić go właśnie rybami, mięsem (głównie białym), rosliny strączkowe itd. Jakos nam się to udało Ba, kawa teraz smakuje mi tylko z mlekiem roslinnym Najbardziej owsiane lub kokosowo-ryzowe Zaczelismy jakos inaczej gotowac, podgladac rozne przepisy w necie i odwiedzac inne knajpy (nie koniecznie drozsze). Jesli zmniejszać krowi nabiał, to tylko z głową, bo białko jest bardzo potrzebne. Znowuz duza ilosc tego krowiego w diecie moze powodowac stany zapalne w organizmie i wieksza podatnosc na infekcje. Wszystko z umiarem
-
Alergii na nic nie mam, ale i tak myślę, żeby zamienić mleko krowie na roślinne lub kozie i zrezygnować z pszenicy, myślę że wyjdzie mi to na zdrowie, zobaczymy
-
Marta1984 wrote:Dziewczyny możecie pomóc w interpretacji wyników....?
Planuję ciążę (miałam już 1 poronienie), od 4 miesięcy biorę Femibion 0.
Zrobiłam wyniki:
kwas foliowy: 27 (norma do 18,70)
homocysteina: 9,02
czy mam odstawić kwas foliowy...???
Marta badałaś mutacje MTHFR ??
Wysoki poziom kwasu foliowego może wskazywać na złe przyswajanie kwasu foliowego.
Jeśli nie chcesz wydawać pieniędzy na badania mutacji, możesz zrezygnować ze zwykłej formy kwasu foliowego i zacząć brać tylko metylowany. -
mutacji nie badałam. Ile kosztuje takie badanie i jak długo się czeka..?
Robiłam inne wyniki, ostatnio byłam u endokrynologa i zasugerował zmniejszenie dawki kwasu foliowego...
Biorę Femibion 0 tam chyba jest ten metylowany i zwykły...? czy się mylę... nie mam opakowania już... -
Femibion 0: foliany 800µg (400%)*, w tym: kwas foliowy 400µg, L-metylofolian wapnia (ekwiwalent kwasu foliowego) 416µg
Jaki metylowany wy polecacie...?
Czy jak zmienię ten kwas foliowy to po jakim czasie zrobić nowe wyniki, żeby sprawdzić czy jest ok...? -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyMarta1984 wrote:Femibion 0: foliany 800µg (400%)*, w tym: kwas foliowy 400µg, L-metylofolian wapnia (ekwiwalent kwasu foliowego) 416µg
Jaki metylowany wy polecacie...?
Czy jak zmienię ten kwas foliowy to po jakim czasie zrobić nowe wyniki, żeby sprawdzić czy jest ok...? -
Dziewczyny kochane. Przywedrowalam z innego watku z powaznym pytaniem
Jestem w 4 tyg ciazy po inv. Mam dwie mutacje MTHFR, heterozygote i za wysoka homocysteine ok 11 (przynajmniej z miesiąc temu taka mialam).
Biore folian 800 od poczatku. Po wyniakach homocysteiny i wykryciu mutacji lekarka przepisala mi prewenit intensiv-generalnie to zwykły kawas z kilkoma zwykłymi wit B.
Po Waszym watku wybralam BComplex Jarrow z metylowana B plus jescze 400 folianu osobno bo w Jarrow jest za malo.
I zmieniłam sobie juz w ciąży. Niby za zgoda lekarki ale ona w ogole tego nie znala. Uslyszala tylko, ze metylowana wit B i odp ze ok. Mnie jednak zastaanawia czy to na pewno mozna stosowac w ciazy? Te dawki wit B sa tam powalające. Czy ktoras z Was cos wie na ten tamat? Mlze stosuje to w ciazy?
Dzieki za odpowiedz!
-
4me wrote:Dziewczyny kochane. Przywedrowalam z innego watku z powaznym pytaniem
Jestem w 4 tyg ciazy po inv. Mam dwie mutacje MTHFR, heterozygote i za wysoka homocysteine ok 11 (przynajmniej z miesiąc temu taka mialam).
Biore folian 800 od poczatku. Po wyniakach homocysteiny i wykryciu mutacji lekarka przepisala mi prewenit intensiv-generalnie to zwykły kawas z kilkoma zwykłymi wit B.
Po Waszym watku wybralam BComplex Jarrow z metylowana B plus jescze 400 folianu osobno bo w Jarrow jest za malo.
I zmieniłam sobie juz w ciąży. Niby za zgoda lekarki ale ona w ogole tego nie znala. Uslyszala tylko, ze metylowana wit B i odp ze ok. Mnie jednak zastaanawia czy to na pewno mozna stosowac w ciazy? Te dawki wit B sa tam powalające. Czy ktoras z Was cos wie na ten tamat? Mlze stosuje to w ciazy?
Dzieki za odpowiedz!
detekcja mutacji C677T - homozygota CC
detekcja mutacji A 1298C - heterozygota AC.
Zastanawiam się, co mi grozi, czy nie przeszkodzi to w in vitro i utrzymaniu ciąży. Lekarz dopiero za tydzień, może ktoś mi wyjaśni w skrócie?
Gratulowałam Ci już na innym wątku, fajnie że się udałorocznik '85. AMH 1,3. Starania od 06.2017.Czynnik męski. Asthenozoospermia. Morfologia 3%, FDNA 8%. Invicta Gdańsk. Pierwsze ivf: 10.11.2018 - transfer blastki 4AB; 16.11 - bHCG - 46.28; 20.11 - bHCG - 285.81; ❄❄ w zapasie
30.07.2019 - poród SN, dziewczynka
18.07.2023 - kriotransfer 4BB, 24.07. bHCG <0,2
18.08.2023 - kriotransfer ostatniej blastki 2BB na cyklu naturalnym
23.08.2023 - pozytywne testy, bHCG- 29,77
24.08.2023 - bHCG- 63,90
28.08.2023 - bHCG - 571,00 -
Dziewczyny z mutacjami, jakie witaminy bierzecie w ciąży? Jakiś łączony suplement, czy wszystko osobno? Ja obecnie brałam Wit d3, omega 3, selen+Wit E, magnez, a także same metylowane kw foliowy, b12 i p5p. Brać nadal osobno, czy jest jakiś suplement z samymi metylami? Na pewno muszę jeszcze dorzucić do zestawu jod. Nie wiem czy brać jodid na receptę czy kelp wystarczy?Laura 01.09.2019 🩷
Szymon 27.12.2023 🩵 -
nick nieaktualnyMillaa wrote:Proszę Was o odpowiedź, bo niestety nigdzie nie mogę znaleźć... CZY MIOVARIAN ma metaloway kwas foliowy? Będę bardzo wdzięczna.
z tego co czytam, to tam jest zwykly kwas foliowy w MIOVARIAN
Jesli szukasz metylowany kwas foliowy to bardzien pod nazwa metafolin, np:
https://www.aptekagemini.pl/folina-metafolin-400mcg-x-50-tabl.html
-
nick nieaktualny
-
Anna255 wrote:z tego co czytam, to tam jest zwykly kwas foliowy w MIOVARIAN
Jesli szukasz metylowany kwas foliowy to bardzien pod nazwa metafolin, np:
https://www.aptekagemini.pl/folina-metafolin-400mcg-x-50-tabl.htmlWiadomość wyedytowana przez autora: 23 października 2018, 09:32
-
Ja biorę Inofem i ma na pewno zwykły kwas. Chyba żaden z tych preparatów nie ma metylowanego w składzie. Jeśli masz mutację, to z tego co wiem, oficjalne zalecenia są takie, by brać i taki kwas, i taki. Więc możesz brać Miovarian i do tego zamówić sobie sam metylowany kwas, np. Solgar.Starania o drugie dziecko
HSG - marzec 2018 (16 cs) - oba jajowody drożne
Laparoskopia z histeroskopią - listopad 2018 (25 cs)
Badanie nasienia - morfologia 3% (styczeń 2018) -> 6% (lipiec 2018); HBA 89%, DFI 22%, HDS 2% (04.2019)
Hormony w normie
LH:FSH poniżej 0,6 (?)
AMH w normie (2,39 ng/ml)
TSH w normie
Diagnoza:
Endometrioza 4. st. - lewy jajnik i jajowód w zrostach z jelitami
Torbiel endometrialna na prawym jajniku - 05.2019
Leczenie:
Rozpoczęcie ultra długiego protokołu - Diphereline (26.06) Stymulacja (27.08) -> 12 pęcherzyków
Punkcja -> 8 komórek IMSI -> 5 zapłodnionych
Transfer w 3. dobie jeden zarodek 8A - nieudany
Zamrożony 3AB -
Dziewczyny jaki magnez łykacie przy mutacjach MTHFR?
Na rynku obecny jest praktycznie tylko magnez w połączeniu z witaminą b6. Łykam kompleks Jarrow i dlatego chciałabym sam magnez.20.10.2023 - Jest i Ona - moje największe szczęście. 38 tyg 5 dni - 3230 g 53 cm
Angelius Provita
19.09.2013 [*] 07.05.2014 [*] 10.11.2017 [*][*] 23.11.2018 [*]
08-09.2018 Szczepienia limfocytami męża MRL 59,7%
2019 Histeroskopia - wszystko ok
08-09.2022 Powtórne szczepienia pullowane
10.2022 Histerioskopia, Laparoskopia, Drożność - usunięcie prawego jajowodu - wodniak, reszta ok
OK: Kariotypy, ANA, ASA, APA, ACA, testosteron,, homocysteina, białko C, S, anty-tTG, CBA, IMK, LCT, nasienie
Źle: Hiperprl, APS (LA), mutacje hetero FV R2_4070A-G, MTHFR 677C-T , PAI-1 4G; HLA-DQ8, MRL 9%, NK 16,1%, ATA, KIR AA (mąż HLA-C C2C1) -
Millaa wrote:Dziękuję za podpowiedź. Jednak chodzi mi bardziej o informacje, czy któryś z produktów typu Inofem, Ovarin czy Miovarian maja kwas foliowy metylowany. Miovarian świetnie mi regulować cykle ale mam mutacje więc nie wiem czy mogę go stosować? Nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi.
Obecnie większość lekarzy twierdzi, że jeśli masz mutacje hetero to możesz brać zwykły kwas i metylowany. Jeśli masz homo a zwlaszacza 677 to tylko metylowany.20.10.2023 - Jest i Ona - moje największe szczęście. 38 tyg 5 dni - 3230 g 53 cm
Angelius Provita
19.09.2013 [*] 07.05.2014 [*] 10.11.2017 [*][*] 23.11.2018 [*]
08-09.2018 Szczepienia limfocytami męża MRL 59,7%
2019 Histeroskopia - wszystko ok
08-09.2022 Powtórne szczepienia pullowane
10.2022 Histerioskopia, Laparoskopia, Drożność - usunięcie prawego jajowodu - wodniak, reszta ok
OK: Kariotypy, ANA, ASA, APA, ACA, testosteron,, homocysteina, białko C, S, anty-tTG, CBA, IMK, LCT, nasienie
Źle: Hiperprl, APS (LA), mutacje hetero FV R2_4070A-G, MTHFR 677C-T , PAI-1 4G; HLA-DQ8, MRL 9%, NK 16,1%, ATA, KIR AA (mąż HLA-C C2C1) -
Pismak wrote:Obecnie większość lekarzy twierdzi, że jeśli masz mutacje hetero to możesz brać zwykły kwas i metylowany. Jeśli masz homo a zwlaszacza 677 to tylko metylowany.
Mam MTHFR_1298A-C Układ homozygotyczny i PAI-1 4G Układ homozygotyczny.