Dowiedz się czym jest OvuFriend i w jaki sposób pomoże Ci zajść w ciążę
Oceń ten wątek:
AUTOR
WIADOMOŚĆ

Ewela25
Koleżanka
Postów: 41
7

Wysłany: 23 października, 17:45
Cytuj | (0) | Zgłoś
Dziewuszki mam mthfr oba hetero, oraz Pai1 hetero. Z badań krwi kazano mi tylko homocysteine(pierwszy wynik 14.7,). Biorę folian solfara i b 12 swanson. Jakie jeszcze badania krwi porobić??

Zabcia
Endometrioza, pcos, niedoczynność tarczycy, insulinoopornosc, hipercholesterolemia, zaburzenia podwzgórzowo-przysadkowe, mutacja mthfr a i c, pai1 5g - hetero

Pismak
Autorytet
Postów: 2296
7008

Wysłany: 23 października, 18:06
Cytuj | (0) | Zgłoś
Millaa napisała:
Mam MTHFR_1298A-C Układ homozygotyczny i PAI-1 4G Układ homozygotyczny.

W takim razie powinnaś brać wyłącznie metylowany. Robiłaś homocysteine, kwas foliowy i b12?

Jeśli chodzi o PAI to jedni lekarze dają na tej podstawie heparynę a inni nie. Warto zrobić przy tej mutacji białko c i s oraz pakiet na APS.

eikt3e3k7eihp6mw.png

Pozytywny test 29.09.2018
Beta hcg 06.10.2018 2359 mIU/ml
Beta hcg 08.10.2018 4626 mIU/ml

Szczepienia limfocytami 06.08.2018, 30.08.2018, 20.09.2018
Doszczepianie 29.10.2018

19.09.2013 [*], 07.05.2014 [*], 10.11.2017 [*][*]
OK: Kariotypy, ANA, ASA, APA, ACA, testosteron, toxo, CMV, helicobacter, homocysteina, białko C, S, anty-tTG, CBA, IMK, LCT, nasienie
Źle: Hiperprl, APS (LA), mutacje hetero FV R2_4070A-G, MTHFR 677C-T , PAI-1 4G; HLA-DQ8, MRL 9%, NK 16,1%, ATA

Pismak
Autorytet
Postów: 2296
7008

Wysłany: 23 października, 18:07
Cytuj | (0) | Zgłoś
Ewela25 napisała:
Dziewuszki mam mthfr oba hetero, oraz Pai1 hetero. Z badań krwi kazano mi tylko homocysteine(pierwszy wynik 14.7,). Biorę folian solfara i b 12 swanson. Jakie jeszcze badania krwi porobić??

MTHFR: Kwas foliowy i b12, PAI: jak wyżej.

eikt3e3k7eihp6mw.png

Pozytywny test 29.09.2018
Beta hcg 06.10.2018 2359 mIU/ml
Beta hcg 08.10.2018 4626 mIU/ml

Szczepienia limfocytami 06.08.2018, 30.08.2018, 20.09.2018
Doszczepianie 29.10.2018

19.09.2013 [*], 07.05.2014 [*], 10.11.2017 [*][*]
OK: Kariotypy, ANA, ASA, APA, ACA, testosteron, toxo, CMV, helicobacter, homocysteina, białko C, S, anty-tTG, CBA, IMK, LCT, nasienie
Źle: Hiperprl, APS (LA), mutacje hetero FV R2_4070A-G, MTHFR 677C-T , PAI-1 4G; HLA-DQ8, MRL 9%, NK 16,1%, ATA

Agnieszka Ariana
Nowa
Postów: 1
0

Wysłany: 23 października, 20:45
Cytuj | (0) | Zgłoś
Cześć wszystkim dziewczynom :) :)

Jestem tutaj dziś pierwszy raz i bardzo się cieszę, że odnalazłam to miejsce <3 Sprowadziła mnie tutaj wysoka homocysteina (18) i chęć zajścia w ciążę w przyszłym roku (będę się starać pierwszy raz w życiu). Bardzo zależy mi, aby zajść w ciąże na wiosnę 2019 - z racji wykonywanego przeze mnie zawodu jest to najlepszy moment. Zostało 6 miesięcy, więc zaczęłam się badać. Zrobiłam badania i nie wykazano obecności mutacji C677T w genie MTHFR oraz nie wykryto mutacji A1298C w genie MTHFR. Ucieszyłams się tym, ale muszę obniżyć wysoką homocysteine. Zawczasu chcę zrobić wszystko, co mogę, aby zapobiec w problemach z zajściem w ciąże.

Byłam u kilku lekarzy i zbyli moja wysoką homocysteinę, nie rozumiem dlaczego. Nie wiem co z tym zrobić. Słyszałam o aktywnym folinie i witaminach z grupy B. Co jeszcze powinnam zrobić? Doradźcie proszę. Boję się sama decydować ile ma brać tego kwasu foliowego i witamin. Mój lekarz nawet nie wiedział o metylowanej formie kwasu foliowego, drugi machnął ręką, że naczytałam się w internecie. Będę bardzo wdzięczna za każda radę :*

Homocysteina 18.
Brak mutacji C677T i A1298C w genie MTHFR.
Witamina B12 - 357 (norma 191-663).
Kwas foliowy 8,35 (norma 4,6-18,7)
Witamina D - 44

Jestem jeszcze przed staraniami :)

Millaa
Przyjaciółka
Postów: 72
23

Wysłany: 28 października, 09:26
Cytuj | (0) | Zgłoś
Pismak napisała:
W takim razie powinnaś brać wyłącznie metylowany. Robiłaś homocysteine, kwas foliowy i b12?

Jeśli chodzi o PAI to jedni lekarze dają na tej podstawie heparynę a inni nie. Warto zrobić przy tej mutacji białko c i s oraz pakiet na APS.

Pismak, bardzo Ci DZIĘKUJĘ za podpowiedź. Widzę, że masz ogromną wiedzę. Miałam badany kwas foliowy, B12 i homocysteinę - wszystko w normie. Mam również wysoki poziom komórek NK. Mam dwójkę dzieci w niebie córcia zmarła w 30 tyg. ciąży (miała wadę serca) a synuś 8 tydzień. Dwie straty, więc wzięliśmy się za badania genetyczne i immunologiczne. Pozdrawiam

Wiadomość wyedytowana przez autora 28 października, 09:27


Millaa
Przyjaciółka
Postów: 72
23

Wysłany: 3 listopada, 12:58
Cytuj | (0) | Zgłoś
Dziękuję Wam bardzo za pomoc. Jeszcze jedna mała prośba... Poproszę Was o link do zakupu Metylowanego kwasu foliowego. Dziękuję.


Klara Wysocka
Autorytet
Postów: 778
271

Wysłany: 4 listopada, 18:17
Cytuj | (0) | Zgłoś
Millaa, metylowane witaminy znajdziesz z firmy aliness (polska firma korzystna cenowo) - możesz je kupić np. w sklepie enaturalnie.pl

31 lat, starania o pierwszą ciążę od 08.2014
3 x IUI :(
IVF - I transfer 19.11.2018
trombofilia, MTHFR c.665C>T (homo), IO, niedoczynność, wysoka prl

Millaa
Przyjaciółka
Postów: 72
23

Wysłany: 5 listopada, 08:58
Cytuj | (0) | Zgłoś
Klara Wysocka napisała:
Millaa, metylowane witaminy znajdziesz z firmy aliness (polska firma korzystna cenowo) - możesz je kupić np. w sklepie enaturalnie.pl

Bardzo dziękuję. Dzięki Wam jestem z dnia na dzień coraz mądrzejsza :)


alex0806
Autorytet
Postów: 4479
1073

Wysłany: 7 listopada, 19:11
Cytuj | (0) | Zgłoś
Dziewczyny, mogę prosić o poradę? Bo wy ogarnięte w tym temacie jesteście. Wyniki z dzisiaj. Homocysteinę ostatnio miałam 10, a b12 około 500. TSH 1,89 więc spadło. I kwas foliowy też spoko, bo spadał z 40, później 19 i teraz 14. Tylko czemu ta B12 tak w kosmosie, skoro biorę same metyle? I homocysteina wzrosła zamiast spaść?

Homocysteina 11,6 umol/l[5,1-15,4]~;
Witamina B 12 943 pg/mL[211-911]H;
Kwas foliowy 14,40 ng/mL[4,6-18,7]~;
TSH 1,533 uIU/ml[0,38-5,33]~;
FT3 3,69 pg/mL[2,5-4,3]~;
FT4 0,95 ng/mL[0,65-1,48]~;

Wiadomość wyedytowana przez autora 7 listopada, 19:11

20170422580114.png
Aniołek 04.06.2018 - 10 tc. Aniołek 26.10.2018 - 5 tc.
PCOS, niedoczynność tarczycy, Hashimoto, MTHFR 1298 homo, Leiden hetero, PAI-1 4G homo. Starania od stycznia 2017

iwa1987
Nowa
Postów: 2
0

Wysłany: 7 listopada, 20:25
Cytuj | (0) | Zgłoś
Witajcie Dziewczyny :)

Ja też mam prośbę o poradę dziś odebrałam wyniki testów genetycznych na trombofilie. Nie wszystkie pomiary są prawidłowe.

1) Czynnik V (R2) -> FV R2_4070A-G Układ heterozygotyczny nieprawidłowy

2) MTHFR -> MTHFR_677C-T Układ heterozygotyczny nieprawidłowy

Staramy się 10 miesięcy o dzidzię. Choruję na endometriozę. Jestem 31 dni od laparoskopii. Do tej pory nie mam okresu i tak czekam, aby starania wzmocnić a tu czekam i czekam i nic.

Dziewczyny poradźcie proszę co mam zrobić z takimi wynikami ? Wizyta u genetyka ? Ginekologa ? Co te wyniki w ogóle oznaczają ?

Pozdrawiam gorąco :)


Pismak
Autorytet
Postów: 2296
7008

Wysłany: 7 listopada, 21:35
Cytuj | (0) | Zgłoś
alex0806 napisała:
Dziewczyny, mogę prosić o poradę? Bo wy ogarnięte w tym temacie jesteście. Wyniki z dzisiaj. Homocysteinę ostatnio miałam 10, a b12 około 500. TSH 1,89 więc spadło. I kwas foliowy też spoko, bo spadał z 40, później 19 i teraz 14. Tylko czemu ta B12 tak w kosmosie, skoro biorę same metyle? I homocysteina wzrosła zamiast spaść?

Homocysteina 11,6 umol/l[5,1-15,4]~;
Witamina B 12 943 pg/mL[211-911]H;
Kwas foliowy 14,40 ng/mL[4,6-18,7]~;
TSH 1,533 uIU/ml[0,38-5,33]~;
FT3 3,69 pg/mL[2,5-4,3]~;
FT4 0,95 ng/mL[0,65-1,48]~;

Może bierzesz za duża dawkę? Niektóre kompleksy mają większe dawki i dlatego cześć dziewczyn bierze te witaminy co drugi dzień i w te co nie bierze kompleksu łyka tylko sam kwas.

eikt3e3k7eihp6mw.png

Pozytywny test 29.09.2018
Beta hcg 06.10.2018 2359 mIU/ml
Beta hcg 08.10.2018 4626 mIU/ml

Szczepienia limfocytami 06.08.2018, 30.08.2018, 20.09.2018
Doszczepianie 29.10.2018

19.09.2013 [*], 07.05.2014 [*], 10.11.2017 [*][*]
OK: Kariotypy, ANA, ASA, APA, ACA, testosteron, toxo, CMV, helicobacter, homocysteina, białko C, S, anty-tTG, CBA, IMK, LCT, nasienie
Źle: Hiperprl, APS (LA), mutacje hetero FV R2_4070A-G, MTHFR 677C-T , PAI-1 4G; HLA-DQ8, MRL 9%, NK 16,1%, ATA

Pismak
Autorytet
Postów: 2296
7008

Wysłany: 7 listopada, 21:40
Cytuj | (1) | Zgłoś
iwa1987 napisała:
Witajcie Dziewczyny :)

Ja też mam prośbę o poradę dziś odebrałam wyniki testów genetycznych na trombofilie. Nie wszystkie pomiary są prawidłowe.

1) Czynnik V (R2) -> FV R2_4070A-G Układ heterozygotyczny nieprawidłowy

2) MTHFR -> MTHFR_677C-T Układ heterozygotyczny nieprawidłowy

Staramy się 10 miesięcy o dzidzię. Choruję na endometriozę. Jestem 31 dni od laparoskopii. Do tej pory nie mam okresu i tak czekam, aby starania wzmocnić a tu czekam i czekam i nic.

Dziewczyny poradźcie proszę co mam zrobić z takimi wynikami ? Wizyta u genetyka ? Ginekologa ? Co te wyniki w ogóle oznaczają ?

Pozdrawiam gorąco :)

Mutacja VR 2 to skłonności do zakrzepicy m.in. choć lekkie i może być podstawą do heparyny w ciąży. Możesz wynik skonsultować zarowno z hematologiem jak i ginekologiem, ale przed wizytą dorób jeszcze białko c i s oraz pakiet na zespół antyfosfolipidowy.

Tak samo z mutacją MTHFR która oznacza nieprzyswajanje syntetycznych witamin z grupy b m.in. kwasu foliowego. Przed wizytą zrób homocysteine, kwas foliowy i witaminę b12. I przed tymi badaniami nie zaczynaj brać metylowanych witamin. Jak coś to dopiero po.

Masz heterozygoty więc nie jest tak źle ale dopiero komplet wyników da odpowiedź czy i jakie leczenie będzie konieczne.

iwa1987 lubi tę wiadomość

eikt3e3k7eihp6mw.png

Pozytywny test 29.09.2018
Beta hcg 06.10.2018 2359 mIU/ml
Beta hcg 08.10.2018 4626 mIU/ml

Szczepienia limfocytami 06.08.2018, 30.08.2018, 20.09.2018
Doszczepianie 29.10.2018

19.09.2013 [*], 07.05.2014 [*], 10.11.2017 [*][*]
OK: Kariotypy, ANA, ASA, APA, ACA, testosteron, toxo, CMV, helicobacter, homocysteina, białko C, S, anty-tTG, CBA, IMK, LCT, nasienie
Źle: Hiperprl, APS (LA), mutacje hetero FV R2_4070A-G, MTHFR 677C-T , PAI-1 4G; HLA-DQ8, MRL 9%, NK 16,1%, ATA

alex0806
Autorytet
Postów: 4479
1073

Wysłany: 8 listopada, 06:55
Cytuj | (0) | Zgłoś
Pismak napisała:
Może bierzesz za duża dawkę? Niektóre kompleksy mają większe dawki i dlatego cześć dziewczyn bierze te witaminy co drugi dzień i w te co nie bierze kompleksu łyka tylko sam kwas.
Biorę tylko kompleks tych 3 witamin z Jarrowa, wszystkie metylowane. Przy wysokim b12 powinna być chyba niższa homocysteina? Sama nie wiem. Może lepiej będzie kupić osobno kompleks Wit b12 i p5p, a osobno metylowany kwas foliowy? Wy jakie bierzecie?

20170422580114.png
Aniołek 04.06.2018 - 10 tc. Aniołek 26.10.2018 - 5 tc.
PCOS, niedoczynność tarczycy, Hashimoto, MTHFR 1298 homo, Leiden hetero, PAI-1 4G homo. Starania od stycznia 2017

Anna255
Autorytet
Postów: 1882
771

Wysłany: 8 listopada, 19:21
Cytuj | (0) | Zgłoś
alex0806 napisała:
Dziewczyny, mogę prosić o poradę? Bo wy ogarnięte w tym temacie jesteście. Wyniki z dzisiaj. Homocysteinę ostatnio miałam 10, a b12 około 500. TSH 1,89 więc spadło. I kwas foliowy też spoko, bo spadał z 40, później 19 i teraz 14. Tylko czemu ta B12 tak w kosmosie, skoro biorę same metyle? I homocysteina wzrosła zamiast spaść?

Homocysteina 11,6 umol/l[5,1-15,4]~;
Witamina B 12 943 pg/mL[211-911]H;
Kwas foliowy 14,40 ng/mL[4,6-18,7]~;
TSH 1,533 uIU/ml[0,38-5,33]~;
FT3 3,69 pg/mL[2,5-4,3]~;
FT4 0,95 ng/mL[0,65-1,48]~;

ja mam dokladnie to samo z witamina B12, moj wynik 923.9 pg/ml [191 - 663], wiec moze branie metyli co 2 dzien byloby rozwiazaniem... ale z tego co czytam na necie, to bardziej szkodliwy bylby niedobor B12...

722437ntl218m5y1.gif1497959v1ooaue5tm.gif

iwa1987
Nowa
Postów: 2
0

Wysłany: 8 listopada, 21:15
Cytuj | (0) | Zgłoś
Pismak bardzo Ci dziękuje :)


palyna
Autorytet
Postów: 363
106

Wysłany: 12 listopada, 19:08
Cytuj | (0) | Zgłoś
Agnieszka Ariana napisała:
Cześć wszystkim dziewczynom :) :)

Jestem tutaj dziś pierwszy raz i bardzo się cieszę, że odnalazłam to miejsce <3 Sprowadziła mnie tutaj wysoka homocysteina (18) i chęć zajścia w ciążę w przyszłym roku (będę się starać pierwszy raz w życiu). Bardzo zależy mi, aby zajść w ciąże na wiosnę 2019 - z racji wykonywanego przeze mnie zawodu jest to najlepszy moment. Zostało 6 miesięcy, więc zaczęłam się badać. Zrobiłam badania i nie wykazano obecności mutacji C677T w genie MTHFR oraz nie wykryto mutacji A1298C w genie MTHFR. Ucieszyłams się tym, ale muszę obniżyć wysoką homocysteine. Zawczasu chcę zrobić wszystko, co mogę, aby zapobiec w problemach z zajściem w ciąże.

Byłam u kilku lekarzy i zbyli moja wysoką homocysteinę, nie rozumiem dlaczego. Nie wiem co z tym zrobić. Słyszałam o aktywnym folinie i witaminach z grupy B. Co jeszcze powinnam zrobić? Doradźcie proszę. Boję się sama decydować ile ma brać tego kwasu foliowego i witamin. Mój lekarz nawet nie wiedział o metylowanej formie kwasu foliowego, drugi machnął ręką, że naczytałam się w internecie. Będę bardzo wdzięczna za każda radę :*

Wysoka homocysteine najszybciej zbijesz dobrej jakości metylowana forma kw foliowego.
Mi polecił docent Paśnik z Łodzi :

https://www.vitalabo.pl/douglas-laboratories/b-complex-z-metafolin?gclid=CjwKCAiA5qTfBRAoEiwAwQy-6X5F9VLEmhokehUgqmTd9s2zgwezvmo-IceqngKHdwsm_j60bm-oahoCfIwQAvD_BwE

Mi pomogla bardzo szybko , także mam nadzieje ze i Tobie pomoże :)


palyna

Ojkaojka
Autorytet
Postów: 550
178

Wysłany: 14 listopada, 11:15
Cytuj | (0) | Zgłoś
Cześć dziewczyny, czy spotkałyście się z folianem firmy Kenayag ?

https://www.sklepzycia.pl/pl/p/FOLIAN-5-MTHF-aktywny-kwas-foliowy-Quatrefolic-60-kaps./1478?gclid=CjwKCAiArK_fBRABEiwA0gOOc5QjiiuRDtOBib7lgrRAaYeq5a10-cuypVr56NARmbd4CR13T-8vjRoCiQ4QAvD_BwE

Zastanawiam się czy warto, bo jest podejrzanie tani. Do tego w opisie jest, że nie powinny go przyjmować kobiety w ciąży (dlaczego, skoro folian w tym czasie jest także zalecany?)
Do tej pory brałam Swansona ale postanowiłam spróbować czegoś nowego.

12.2015 - poronienie 7 tc
09.2018 - poronienie 17tc (triploidia)
MTHFR_1298A-C homo|PAI-1 hetero

Selina
Autorytet
Postów: 6449
2276

Wysłany: 14 listopada, 11:26
Cytuj | (1) | Zgłoś
Ojkaojka napisała:
Cześć dziewczyny, czy spotkałyście się z folianem firmy Kenayag ?

https://www.sklepzycia.pl/pl/p/FOLIAN-5-MTHF-aktywny-kwas-foliowy-Quatrefolic-60-kaps./1478?gclid=CjwKCAiArK_fBRABEiwA0gOOc5QjiiuRDtOBib7lgrRAaYeq5a10-cuypVr56NARmbd4CR13T-8vjRoCiQ4QAvD_BwE

Zastanawiam się czy warto, bo jest podejrzanie tani. Do tego w opisie jest, że nie powinny go przyjmować kobiety w ciąży (dlaczego, skoro folian w tym czasie jest także zalecany?)
Do tej pory brałam Swansona ale postanowiłam spróbować czegoś nowego.
Hej :) nie znam go niestety. Na każdym folianow masz napisane, że nie dla kobiet w ciąży tylko dlatego, że wtedy lekarz dobiera Ci dawkowanie kwasu :) Tak czy inaczej nie bierze się go do końca ciąży tylko bodajże przez jakiś czas

Ojkaojka lubi tę wiadomość

Starania od 2016
32l.
3x IUI :(
07-09.2018 przerwa
10.2018 histero

Ojkaojka
Autorytet
Postów: 550
178

Wysłany: 14 listopada, 12:05
Cytuj | (0) | Zgłoś
hej Selina!:) Pamiętam Cię z wątku inseminacji, jakoś ostatnio rzadko tam zaglądam, postanowiłam odpocząć psychicznie. Jak tam u Ciebie, kiedy kolejne podejście?
Własnie sobie kupiłam tego Kenayaga, stwierdziłam, ze mam dość wydawania majątku na suple, a to tylko folian. Najwyżej wyląduje w koszu

12.2015 - poronienie 7 tc
09.2018 - poronienie 17tc (triploidia)
MTHFR_1298A-C homo|PAI-1 hetero

Klara Wysocka
Autorytet
Postów: 778
271

Wysłany: 14 listopada, 13:44
Cytuj | (0) | Zgłoś
Ja też się z tą firmą nie spotkałam.

Ojkaojka, następnym razem, jak będziesz znów chciała coś zmienić, to zobacz na foliany i inne suple firmy aliness - mi i mojemu mężowi bardzo podpasowały!

Zamawiam z tego sklepu:

https://enaturalnie.pl/kwas-foliowy-5-mthf-600g-methylo-folian-100kaps-aliness_943.html?utm_source=googlemerchant&utm_medium=pricewars2&gclid=CjwKCAiArK_fBRABEiwA0gOOcwJaTiWbbgPwxeJRton-i3V7utZ49-NizcJYOiePE6962UqAXyo0UxoCR5AQAvD_BwE

Wiadomość wyedytowana przez autora 14 listopada, 13:50

31 lat, starania o pierwszą ciążę od 08.2014
3 x IUI :(
IVF - I transfer 19.11.2018
trombofilia, MTHFR c.665C>T (homo), IO, niedoczynność, wysoka prl


Zajdź w ciążę dwa razy szybciej

Sprawdź OvuFriend Premium

  • wyznaczanie dni płodnych
  • dieta płodności
  • innowacyjny algorytm

Wypróbuj miesiąc za darmo, potem tylko 29 zł / mies.

UTWÓRZ KONTO

Twoje dane są u nas bezpieczne. Nigdy nie udostępnimy nikomu Twojego adresu e-mail ani bez Twojego pozwolenia nie będziemy wysyłać do Ciebie wiadomości. My również nie lubimy spamu!

Twój adres e-mail: 
OK Anuluj
Dziękujemy za dołączenie do OvuFriend!

Wysłaliśmy do Ciebie wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Aby aktywować konto przejdź do swojej poczty email , a następnie kliknij na link aktywacyjny, który do Ciebie wysłaliśmy.

Jeśli nie widzisz naszej wiadomości, zajrzyj proszę do folderu Spam.

OK (15)