X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną MTHFR - mutacje
Odpowiedz

MTHFR - mutacje

Oceń ten wątek:
  • Ptaszek20 Przyjaciółka
    Postów: 79 27

    Wysłany: 19 kwietnia 2019, 09:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania1003 dziękuję za odpowiedz-garsc pomocnych informacji-przekonalam się ze warto zrobic test na trombofilie...co do Seliny-z watku o iui wiem ze zrobila sobie przerwe od forum zeby wypoczac psychicznie.
    Ps. Przyznam sie ze probuje przejrzeć ten watek caly-jest tego troche 😊 i daze m.in. rowniez do odnalezienia inf w jaki sposob Tobie udalo sie zajsc w ciaze 🤗
    Pozdrawiam

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 19 kwietnia 2019, 09:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie to było po części wszystkiego po trochu.

    - nie mam tarczycy, pilnuję co miesiąc tsh
    - wyszło podejrzenie PCO -> piłam Miovarian/ Inofem
    - wyszła insulinooporność -> dieta + metformina
    - okazało się że mam nietolerancję laktozy (testy z testDNA)
    Przy czym chwilę przed testem byłam już na diecie bez laktozy, bez glutenu i z LowIG- kontrola z dietetykiem na rzecz IO
    - miałam 3 cykle przed ciążą robione hsk i usunięte 2 polipy w macicy. Jeden był na jej wejściu
    - pilnowanie homocysteiny (chociaż akurat w tym cyklu odpuściłam totalnie wszystkie leki bo miałam dość już)

    Mój M brał również Dr Best (też ma mutacje) i Acard. A co najśmieszniejsze miał brać jego tabletki a przez przypadek brał tabsy na poprawę owulacji (facepalm) i zanim się spostrzegłam to zjadł pół opakowania ;D
    Do dzisiaj się śmieję że to te tabletki na owulację tak podziałały ;D

    Ptaszek20 lubi tę wiadomość

  • Ptaszek20 Przyjaciółka
    Postów: 79 27

    Wysłany: 19 kwietnia 2019, 10:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja z lekko podwyzszona prolaktyna-unormowana bromergonem, lekka IO - zazywam metformax mam naturalne ,regularne owulacje. Laparoskopia tez nie wykazala zadnych nieprawidlowosci, maz ok. Postanowilam zamowic test na trombofilie z testdna -moze tam cos znajde bo juz pomyslow brak. GRATULUJE CI SERDECZNIE 😘

  • Ewela25 Ekspertka
    Postów: 338 88

    Wysłany: 30 kwietnia 2019, 21:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam, proszę o porady. Mam mutacje obie mthfr i pai 1 hetero oraz inne choroby. Biorę acard. Robilam teraz badania min. Aptt i tu pytanie. Norma jest od 26 i ja właśnie taki mam. Czy jest powód do zmartwień? Dodam że od dłuższego czasu mam ból lydki, wybieram się na dopllera za tydz. Jakieś dodatkowe badania?

    Zabcia
    Endometrioza, pcos, niedoczynność tarczycy, insulinoopornosc, mutacja mthfr a i c, pai1 5g - hetero
  • 8Róża8 Ekspertka
    Postów: 174 59

    Wysłany: 9 maja 2019, 20:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiedzcie mi, bo mam mthfr dwie heterozygoty, na początku gdy się dowiedziałam kwas foliowy i b12 były dużo ponad norme, po dluuugim czasie zrobiłam ponownie gdy już biorę ciągle metyle... A ja dalej mam kwas foliowy i b12 mam w kosmos ponad norme.. co tu robić o co chodzi???

    HSG-ok
    Laparo-ok
    hiperprolaktynemia
    Mthfr- 2xhetero
    2x IUI na cyklu naturalnym przy wysokiej homo. 🙁
    Homocysteina uregulowana
    1x IUI na letrozolu.🙁
    Przerwa w staraniach z pomoca med:/
  • Liolia Autorytet
    Postów: 1120 1772

    Wysłany: 4 czerwca 2019, 23:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny,
    Proszę pomóżcie ...
    Mam mutacje MTHFR, i 2 miesiąca temu badała homocysteinę, była 6, to znaczy w normie.
    Dzisiaj zabrałam kwas foliowy i on w dwa razy więcej niż musi być... 34, a maksymalnie 18.7

    Supplementuje femibion 1 (już rok bez przerwy) i miovarian (teraz 1 saszetka, wcześnie 2)
    Czy mogę te suplementy brać przy mutacji czy nie?
    Jak obniżyć kwas foliowy?

    mhsv20mmalgee65z.png
    39 l., AMH 11.2018-0.45, 9.2020-0.569, endometrioza, kir aa, nk 23%
    💥Novum
    💫11.2018 - ICSI krótki, 2kom, 1 zarodek w 3dn 10 blastomerów :(
    🗯1.2019 - histeroskopia- liczne mikropolipy.
    💫04.2019 - ICSI cykl natur., 4kom, 2 zarodki w 2dn 2 i 3 blastomery :(
    💫07.2019 - ICSI cykl natur., 2kom, 2 zarodki w 3dn 14+AH i 6 blastomerów :(
    🗯10.2019 - histeroskopia ok, endo wyrównany.
    💫11.2019 - ICSI cykl natur., 0kom :(
    💥Kriobank
    💫12.2019 - ICSI krotki, 1kom w 2dn 2B :(
    💫2-4.2020 - ICSI ultra długi + testosteron + HW, 6kom, 3zarodki w 5dn. ET- 4AB, 7dpt - 22,79, 10- 24,7, 11- 31,9, 13-15,5 cb(*) ❄❄
    ☃️5.2020 - jedna ❄ nie rozmroziła się, FET ❄2BB, 7dpt-9.49, 9-15.6, 11-0 cb(*).
    💫7-9.2020 - ICSI ultra długi+ testosteron + HW, 2kom, 5dn - 2BB. ET - 7dpt-40, 9-90, 11-140, 13-249, 15-543, 18-1574, 21-3910, 25-13539, 29 - ❤
    30.05.2021👶Mark
    💫2.2022- ICSI krotki, 1kom, 5dn - 2AB. ET :(
  • Anuśla Autorytet
    Postów: 4854 2636

    Wysłany: 5 czerwca 2019, 16:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przy mutacji powinnaś brać metylowany kwas foliowy plus wit. B metylowana. Jaki bierzesz kwas foliowy?

    ojxe8ribfhgxs7lm.png

    3,5 roku starań. Niepłodność idiopatyczna.
    4 x IUI :-(
    Podwyższone antyTG i prolaktyna. Wysokie NK z krwi: 29.5%. Mutacje PAI-1 4G homo,MTHFR_1298A-C i 677C-T hetero, zaniżone bialko s 60%. Kir BX - brak 3 najważniejszych kirow implantacyjnych.
    Styczeń 2020 - ivf w Artvimed. Uzyskano 3 Blastocysty.
    ET Blastki 5.1.1. (z wlewem z accofilu): 😞
    28.02 - histeroskopia. Nie ma ecoli, nk maciczne w normie.
    27.03 -FET Blastki 4.1.1.(atosiban+embrioglue)
    7dpt beta 39.46 😄
    9dpt beta 164
    11dpt beta 484
    14dpt beta 2566
    24dpt - mamy Serduszko!
    Czekamy na Córeczkę😄
    09.12.2020 - nasza Miłość jest na świecie😍
    "Nie bój się, tylko wierz."
  • Liolia Autorytet
    Postów: 1120 1772

    Wysłany: 13 czerwca 2019, 10:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anuśla wrote:
    Przy mutacji powinnaś brać metylowany kwas foliowy plus wit. B metylowana. Jaki bierzesz kwas foliowy?

    Ja brałam femibion 1 (rok bez przerwy) i miovarian (od razu 2, a potem 1 saszetkę).
    Niby femibion zawiera i metylowany i zwykły kwas foliowy, a miovarian tylko zwykły:(
    Teraz już odstawiłam i to i to, biorę tylko kwas metylowany....

    mhsv20mmalgee65z.png
    39 l., AMH 11.2018-0.45, 9.2020-0.569, endometrioza, kir aa, nk 23%
    💥Novum
    💫11.2018 - ICSI krótki, 2kom, 1 zarodek w 3dn 10 blastomerów :(
    🗯1.2019 - histeroskopia- liczne mikropolipy.
    💫04.2019 - ICSI cykl natur., 4kom, 2 zarodki w 2dn 2 i 3 blastomery :(
    💫07.2019 - ICSI cykl natur., 2kom, 2 zarodki w 3dn 14+AH i 6 blastomerów :(
    🗯10.2019 - histeroskopia ok, endo wyrównany.
    💫11.2019 - ICSI cykl natur., 0kom :(
    💥Kriobank
    💫12.2019 - ICSI krotki, 1kom w 2dn 2B :(
    💫2-4.2020 - ICSI ultra długi + testosteron + HW, 6kom, 3zarodki w 5dn. ET- 4AB, 7dpt - 22,79, 10- 24,7, 11- 31,9, 13-15,5 cb(*) ❄❄
    ☃️5.2020 - jedna ❄ nie rozmroziła się, FET ❄2BB, 7dpt-9.49, 9-15.6, 11-0 cb(*).
    💫7-9.2020 - ICSI ultra długi+ testosteron + HW, 2kom, 5dn - 2BB. ET - 7dpt-40, 9-90, 11-140, 13-249, 15-543, 18-1574, 21-3910, 25-13539, 29 - ❤
    30.05.2021👶Mark
    💫2.2022- ICSI krotki, 1kom, 5dn - 2AB. ET :(
  • Anuśla Autorytet
    Postów: 4854 2636

    Wysłany: 14 czerwca 2019, 22:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochana, tak jak napisałam wyżej, powinnaś jeszcze brać wit b metylowana, np. B right.

    Liolia lubi tę wiadomość

    ojxe8ribfhgxs7lm.png

    3,5 roku starań. Niepłodność idiopatyczna.
    4 x IUI :-(
    Podwyższone antyTG i prolaktyna. Wysokie NK z krwi: 29.5%. Mutacje PAI-1 4G homo,MTHFR_1298A-C i 677C-T hetero, zaniżone bialko s 60%. Kir BX - brak 3 najważniejszych kirow implantacyjnych.
    Styczeń 2020 - ivf w Artvimed. Uzyskano 3 Blastocysty.
    ET Blastki 5.1.1. (z wlewem z accofilu): 😞
    28.02 - histeroskopia. Nie ma ecoli, nk maciczne w normie.
    27.03 -FET Blastki 4.1.1.(atosiban+embrioglue)
    7dpt beta 39.46 😄
    9dpt beta 164
    11dpt beta 484
    14dpt beta 2566
    24dpt - mamy Serduszko!
    Czekamy na Córeczkę😄
    09.12.2020 - nasza Miłość jest na świecie😍
    "Nie bój się, tylko wierz."
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 3 lipca 2019, 14:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej:) ja dzis odebralam swoje wyniki:mthfr homo i pai homo, czy to naprawde taki najgorszy zestaw? Jesten po 3 iui i 1 transferze z ivf (nie bylo wiecej zarodkow) bralam tylko prenatal uno.

  • Anuśla Autorytet
    Postów: 4854 2636

    Wysłany: 3 lipca 2019, 16:53

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amilka wrote:
    Hej:) ja dzis odebralam swoje wyniki:mthfr homo i pai homo, czy to naprawde taki najgorszy zestaw? Jesten po 3 iui i 1 transferze z ivf (nie bylo wiecej zarodkow) bralam tylko prenatal uno.
    Z mutacjami powinnas brać accard 75, ewentualnie heparyne po transferze (z powodu Pai).

    Amilka lubi tę wiadomość

    ojxe8ribfhgxs7lm.png

    3,5 roku starań. Niepłodność idiopatyczna.
    4 x IUI :-(
    Podwyższone antyTG i prolaktyna. Wysokie NK z krwi: 29.5%. Mutacje PAI-1 4G homo,MTHFR_1298A-C i 677C-T hetero, zaniżone bialko s 60%. Kir BX - brak 3 najważniejszych kirow implantacyjnych.
    Styczeń 2020 - ivf w Artvimed. Uzyskano 3 Blastocysty.
    ET Blastki 5.1.1. (z wlewem z accofilu): 😞
    28.02 - histeroskopia. Nie ma ecoli, nk maciczne w normie.
    27.03 -FET Blastki 4.1.1.(atosiban+embrioglue)
    7dpt beta 39.46 😄
    9dpt beta 164
    11dpt beta 484
    14dpt beta 2566
    24dpt - mamy Serduszko!
    Czekamy na Córeczkę😄
    09.12.2020 - nasza Miłość jest na świecie😍
    "Nie bój się, tylko wierz."
  • sialalaKoniczynaDwa Autorytet
    Postów: 1345 888

    Wysłany: 8 lipca 2019, 23:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej.
    Czy przy tych mutacjach mozna brac magneB6???
    Konsultowalyscie pai-1 z hematologiem odnosnie Acardu?

    lipcowka86 lubi tę wiadomość

    2007 - syn.
    Starania 10lat o rodzeństwo.
    2018-nieudane hsg, histeroskopia( usunięcie 2 polipow z szyjki, lyzeczkowanie, zrosty w macicy - część uwolniono)
    Laparoskopia diagnostyczna - obustronna niedroznosc jajowodów.
    2019.05 - start IVF krótki protokół.
    17.05 punkcja: z 6 zaplodnionych sa 2 blastki 4aa i 4bb ❄❄
    FET- może kiedyś się doczekam..
    Cienkie endometrium
    Mutacje Pai-1 i Mthfr
    14.08.2019 - SIS- cała macica w zrostach, zrosniety prawy róg.
    Pojemność macicy bez zrostow 0.3ml..
    5.11.2019 - histeroskopia operacyjna - usuniete zrosty, udalo sie otworzyć macice.
    20.11 c.d.leczenia - balonowanie macicy
    26.01 NATURALNY CUD...9tc[*]

    02.05.2022 beta hcg 3164
    04.05.2022 beta hcg 6466
    05.05.2022 beta hcg 8698
    13.05.2022 beta hcg 19949
    19.02.2022 beta hcg 37821, prog.26,50
    06.06.2022 serduszko nie bije [*]
    Aniołek 10tc
    20.06 poronienie zatrzymane, zabieg.

    Koniec przygody ze staraniami
  • lipcowka86 Autorytet
    Postów: 2973 2027

    Wysłany: 9 lipca 2019, 07:55

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    sialalaKoniczynaDwa wrote:
    Hej.
    Czy przy tych mutacjach mozna brac magneB6???
    Konsultowalyscie pai-1 z hematologiem odnosnie Acardu?

    Chciałam zacytować a nie polubić ;)

    Ja konsultowałam z hematologiem - immunologiem. Mam obie MTHFR i PAI wszystkie w heterozygotach.
    Dr Sacha stwierdził, że te badania to napędzanie zysków koncernom farmaceutycznym. w kierunku konieczności stosowania acardu/heparyny skierował mnie na masę badań, które potwierdziły, że u mnie nie ma potrzeby stosowania ani jednego ani drugiego. Zdecydowana większość lekarzy u których byłam jest zdania ze mutacje nie mają żadnego znaczenia...
    Ja osobiście dla swojego świętego spokoju i poczucia że zrobiłam wszystko co było w mojej mocy biorę zwykły magnez i aktywny b complex osobno.

    sialalaKoniczynaDwa lubi tę wiadomość

    qdkk6iye60nsfj4p.png
  • baksia Autorytet
    Postów: 1489 1316

    Wysłany: 9 lipca 2019, 08:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć :) Jakie polecacie wit : b12, b6 i kwas foliowy przy mutacji mthfr hetero i PAI-1 hetero ?

    iv09ej28y92h7fp1.png
    23.03.2019 Aniołek ❤️ - 9 tc Poronienie zatrzymane
    6.06.2019 - puste jajo płodowe
    12.11.2019 Aniołek ❤️ - 8tc poronienie zatrzymane
    Problemy immunologiczne-szczepienia limfocytami
    Pomorskie
  • Anuśla Autorytet
    Postów: 4854 2636

    Wysłany: 9 lipca 2019, 09:53

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja biorę homocystex. Ma metylowane wit. b i kwas. Ładnie mi zbił homocysteinę z 11.83 na 7.8. Z mutacjami pewnie jest tak jak pisze lipcówka, choć accard 75 ginekolodzy zalecają, bo poprawia ukrwienie macicy.

    oloowa2709 lubi tę wiadomość

    ojxe8ribfhgxs7lm.png

    3,5 roku starań. Niepłodność idiopatyczna.
    4 x IUI :-(
    Podwyższone antyTG i prolaktyna. Wysokie NK z krwi: 29.5%. Mutacje PAI-1 4G homo,MTHFR_1298A-C i 677C-T hetero, zaniżone bialko s 60%. Kir BX - brak 3 najważniejszych kirow implantacyjnych.
    Styczeń 2020 - ivf w Artvimed. Uzyskano 3 Blastocysty.
    ET Blastki 5.1.1. (z wlewem z accofilu): 😞
    28.02 - histeroskopia. Nie ma ecoli, nk maciczne w normie.
    27.03 -FET Blastki 4.1.1.(atosiban+embrioglue)
    7dpt beta 39.46 😄
    9dpt beta 164
    11dpt beta 484
    14dpt beta 2566
    24dpt - mamy Serduszko!
    Czekamy na Córeczkę😄
    09.12.2020 - nasza Miłość jest na świecie😍
    "Nie bój się, tylko wierz."
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 18 lipca 2019, 17:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć :) pomyslałam ze napisze i tutaj :) jestem po jednym poronieniu. 2msc temu odkryłam u siebie zdecydowanie podwyższona homocysteine 14,96
    Przez 2msc brałam B-Right od x 2 dziennie. Efekt żaden :( po badaniu ostatnim wynik 15,56...
    Przez 8msc przed info o homocysteinie brałam folik 0,4 i dodatkowo w kompleksie witamin 0,2.
    Teraz badałam tez kwas foliowy i był na poziomie 34 przy normie do 18. (Nie odstawiałam przed badaniem)
    Czekam na próbnik od badań na mutacje bo zdecydowałam ze zainwestuje :)

    Moja witD to 24 wiec tez domowilam D3 ze Swansona.
    Myśle jeszcze nad cholina. Domowilam TMG.
    Moze macie jeszcze jakies rady?

    Pozdrawiam :) chciałabym jak najszybciej sie pozbyć z siebie tego nadmiaru homo :)

  • oloowa2709 Autorytet
    Postów: 502 421

    Wysłany: 18 lipca 2019, 20:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. Myślę, ze testy na mutacje sa u Ciebie jak najbardziej wskazane patrzac na to, ze jesteś po poronieniach. W zależności czy wyjda Tobie jakies mutacje lekarz powinien zaproponować rozwiazanie o ile beda ku temu wskazania. Ale skoro za Toba juz 2 poronienia bardzo prawdopodobne, ze jakies masz. Witamina D3 do poprawy, powinna być duzo wyzsza do staran a kwas foliowy nalezy zbic. Homocysteina poiwnna byc w granicach 6. Myślę, ze na kazdego działa coś innego. Ja mam obie mutacje MTHFR hetero. Reszty lekarz nie zlecil badac. Badanie kazal wykonać kiedy zobaczył wyniki homocysteiny 12. Zalecil brac prewenit intensiwe (zwykł y kwas foliowy w dawce 800, b6 i b12). I juz po miesiącu homocysteina spadla do 6.5. Po 2 miesiącach nadal była ladna 7.30 przy czym b12 ponad 600 i kwas foliowy optymalny 14. Po wakacjach będę badac raz jescze. Pytalam mojego gin z kliniki co zalecil mi te witaminy czy nie powinnam brac metylowanej formy, tlumaczyl zw skoro moja homocysteina ladnie spada a kwas foliowy jest na odpowiednim poziomie, nie ma co kombinować. Myślę, ze mogę mu zaufać. W razie ciąży będę przyjmować acard i być moze neoparin. Planuję brac acard juz od owu ale dopiero po wyleczeniu torbieli jakie pojawiły mi sie po lameccie.

    Starania od 04.2016,Niedoczynnośc tarzcycy,Mutacje MTHFR C677T i A1298C., PAI1 homo,Hiperprolaktynemia05.2017 HSG, drozne oba
    07.2018 histeroskopia Endometrium polipowate.
    Mąż OK.
    10.2018 Start Invimed, badania, cykle stymulowane, torbiel 8cm...
    03. 2020 start 1 procedura, krótki PROTOKÓŁ, stymulacja nieudana, punkcja odwołana.

    06.2020 naturalny cud 🙏34 dc II, 35dc bhcg 5854, 37 dc 12144, 41dc jest zarodek i jest ♥️
    Ciąża na clexane, acard, letrox, prenatal, luteina
    iv09g7rfalmky5ts.png
  • mig00ttka Ekspertka
    Postów: 241 105

    Wysłany: 6 września 2019, 13:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej kobietki,
    mam pytanie. Jakiś czas temu wyszła mi mutacja MTHFR hetero i PAI I homo. Muszę uzupełnić zapasy supli, ale nie wiem jak sprawa ma się z inozytolem - czy istnieje forma metylowana? jeśli tak to jakiej firmy, jeśli nie to czy jest sens kupić nie metyla?

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 września 2019, 14:36

    Starania od maja 2017.
    Hiperprolaktynemia czynnościowa.
    Mąż - aglutynacja 7%, IgA 20%, IgG 16%
    MTHFR A1298C – heterozygotyczny
    PAI I 4G/5G – homozygotyczny
    09.2019 poronienie samoistne (6tc)
    11.2019 poronienie samoistne (5tc)

    12.2019
    29dc beta 147, progesteron 33
    31dc beta 314
    33 dc beta 714, progesteron 32,4
    43 dc ❤
  • sylwia80 Autorytet
    Postów: 3207 707

    Wysłany: 6 września 2019, 19:55

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam do sprzedania clexane 0,4 i 17 zastrzyków i 29 zastrzyków 0,6 Neoparin.

    MTHFR 1298A - C homozygota,IO,PCO, NK 12,7%, KIR AA, Jajowody drożne, AMH 4.3.
  • Pani Ciasio Autorytet
    Postów: 1210 872

    Wysłany: 6 września 2019, 22:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    mig00ttka wrote:
    Hej kobietki,
    mam pytanie. Jakiś czas temu wyszła mi mutacja MTHFR hetero i PAI I homo. Muszę uzupełnić zapasy supli, ale nie wiem jak sprawa ma się z inozytolem - czy istnieje forma metylowana? jeśli tak to jakiej firmy, jeśli nie to czy jest sens kupić nie metyla?

    Wiesz co, nie zastanawiałam się nigdy nad tym- wciąż biorę "zwykły" inozytol, jedynie kwas foliowy i kobalaminę w formię metylowanej :)

    Leki: Luteina, Glucophage, Acard, foliany, Euthyrox, Bromergon

    MTHFR 1298C hetero

    4 lata starań o córkę, 3 ciąże biochemiczne po drodze


    1.10.2020r. Jesteś, córeczko!
    Cudzie trwaj! <3

    09.2021: wracamy po rodzeństwo <3

    Czekamy na Ciebie ;*
‹‹ 181 182 183 184 185 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Insulinooporność - zasady żywieniowe, dieta i objawy.

Czym jest insulinooporność? Insulinooporność a dieta - na czym polega zależność? Jak odżywiać się przy insulinooporności? Które produkty spożywcze warto włączyć do diety, a z których warto zrezygnować? Artykuł napisany przez Zosię i Anię z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ