MTHFR - mutacje
-
WIADOMOŚĆ
-
Cześć dziewczyny. Wyszła mi mutacja 1298 homozygotyczna. Rozpoczęłam branie kwasu foliowego metylowego i B12 2500 co drugi dzień (swanson). Pytanie czy którejś wyszła wysypka? Czy to może być od metyli? brałam je z 2 tygodnie zanim wyszła mi wysypka. Zaczęło się od pleców odcinka lędźwiowego, teraz przechodzi już na brzuch. Podejrzewałam również jakiś środek chemiczny, bo tydzień temu spałam w hotelu, ale objawy się nasilają zamiast schodzić ;(.32 lata, 25 cykl szczęśliwy!
MTHFR_1298 A-C-homozygota,
amh 3,8
słabsze nasienie
3 IUI (październik, listopad, grudzień 2018)
...........................................................
styczeń 2019 MedArt
4 IUI: 06.03.2019 ))
Emilka 03.11.2019 )) -
Ja żadnej wysypki nie miałam. Może odstaw na kilka dni i zobaczysz.
Gruzja85 lubi tę wiadomość
3,5 roku starań. Niepłodność idiopatyczna.
4 x IUI
Podwyższone antyTG i prolaktyna. Wysokie NK z krwi: 29.5%. Mutacje PAI-1 4G homo,MTHFR_1298A-C i 677C-T hetero, zaniżone bialko s 60%. Kir BX - brak 3 najważniejszych kirow implantacyjnych.
Styczeń 2020 - ivf w Artvimed. Uzyskano 3 Blastocysty.
ET Blastki 5.1.1. (z wlewem z accofilu): 😞
28.02 - histeroskopia. Nie ma ecoli, nk maciczne w normie.
27.03 -FET Blastki 4.1.1.(atosiban+embrioglue)
7dpt beta 39.46 😄
9dpt beta 164
11dpt beta 484
14dpt beta 2566
24dpt - mamy Serduszko!
Czekamy na Córeczkę😄
09.12.2020 - nasza Miłość jest na świecie😍
"Nie bój się, tylko wierz." -
strasznie to wygląda. wczoraj jeszcze wzięłam, a później zaczęłam łączyć fakty. Pójdę jutro do lekarza i dam znać.32 lata, 25 cykl szczęśliwy!
amh 3,8
słabsze nasienie
styczeń 2019 MedArt
Emilka 03.11.2019 )) -
nick nieaktualny
-
Jeśli którejś z was kiedyś pojawiła się wysypka po stosowaniu metyli to wraz z lekarzem rodzinnym doszłam do wniosku że to prawdopodobnie metylokobalamina. Oprócz swansona 2500 jednostek co drugi dzień, biorę również prenatal uno, a tutaj również znajduje się metylokobalamina w dawce 1000. Wyszło że na dzień przyjmowałam około 2000 jednostek. Jestem uczulona na nikiel i kobalt, co wyszło kupę lat temu przy okazji testów skórnych. B12 zawiera kobalt i po krótkim braniu, mimo że wcześniej przyjmowałam b12 ale w mniejszej dawce i niemetylowe, pojawiły się rozległe zmiany skórne, coś na kształt liszaja. Piszę tak ku przestrodze dla alergików, a mi pozostaje teraz walczyć z doprowadzeniem swojej skóry do normy.
Selina, Berbeć lubią tę wiadomość
32 lata, 25 cykl szczęśliwy!
amh 3,8
słabsze nasienie
styczeń 2019 MedArt
Emilka 03.11.2019 )) -
Hej Dziewczyny, mam pytanie do tych z mutacjami MTHFR i PAI-1. Jakie suplementy bierzecie przygotowując się do IVF? Ja do tej pory brałam olej Omega 3, Methylo Folian 5-MTHF 600uq, wit. D3+K2 4000j, Magne B6, a od wczoraj jeszcze Acard 75. Dziś odebrałam wyniki i wyszła mi dość wysoka homocysteina (9 umol/l). Co powinnam dodać do listy lub ew. zamienić?38 lat, 6 lat starań, 4 x IUI
Hiperprolaktynemia - Norprolac 75
Niedoczynność tarczycy - Letrox 50
MTHFR c677T hetero - metylofilolian
PAI-1 homo - Acard, Neoparin po FET
2019: IVF długi protokół (Macierzyństwo):
23.03 punkcja: 7 zarodków
28.03 ET: 2x 5.1.1 CB
31.05 FET (S): 4.2.1 i 3.2.2
02.07 FET (N): 2x bl2
Leczenie immuno: Intralipid, Encorton
23.09 FET (S): ostatni 3.3.2
14.11.219 histero - przewlekłe zapalenie
endometrium: antybiotykoterapia
2020: II IVF (Artvimed) - długi protokół:
zamrożone 10 oocytów
19.10.21 histero - znowu antybiotyki... -
kahanka wrote:Hej Dziewczyny, mam pytanie do tych z mutacjami MTHFR i PAI-1. Jakie suplementy bierzecie przygotowując się do IVF? Ja do tej pory brałam olej Omega 3, Methylo Folian 5-MTHF 600uq, wit. D3+K2 4000j, Magne B6, a od wczoraj jeszcze Acard 75. Dziś odebrałam wyniki i wyszła mi dość wysoka homocysteina (9 umol/l). Co powinnam dodać do listy lub ew. zamienić?
Z tym że ja nie brałam ich na własną rękę a z polecenia hematologa.
Po punkcji lekarz prowadzący odstawił mi wszystko prócz kwasu foliowego i acardu (no i dołożył jeszcze swoje leki).kahanka lubi tę wiadomość
IVF - I transfer 19.11.2018 - > 20.12. jest
mam Córeczkę -
nick nieaktualnyKahanka na zbicie homo ja brałam TMG ze Swansona (to betaina z korzenia buraka). Jak lubisz to jedz tez czesto buraczki w roznej formie (barszcz, tarte, soki itp.). Poziom 9 jeszcze nie jest tragiczny, powyzej 11 juz by było nie fajnie, ale dobrze by było jakby tak do 7 spadła
Klara jak Ty sie czujesz?? Kiedy bedziecie znali płeć?kahanka lubi tę wiadomość
-
Klara, to podobny zestaw mam. Z tą suplementacją udało Ci się pierwsze podejście do IVF?
Selina, dzięki. Lubię buraczki, więc będę jeść więcej. A co u Ciebie? Jakie plany na dalsze starania?38 lat, 6 lat starań, 4 x IUI
zamrożone 10 oocytów
kahanka wrote:Klara, to podobny zestaw mam. Z tą suplementacją udało Ci się pierwsze podejście do IVF?IVF - I transfer 19.11.2018 - > 20.12. jest
mam Córeczkę -
Selina wrote:Klara jak Ty sie czujesz?? Kiedy bedziecie znali płeć?
Jesteśmy po prenatalnych i wszystko jest ok, płec myśę, że będzie znana na poczatku marca, o ile dziecko da się obejrzeć.
A jak u Ciebie sytuacja?Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lutego 2019, 11:54
mam Córeczkę -
Klara Wysocka wrote:Tak, tak jak napisałaś, jednakże ja ten zestaw brałam już dużo wcześniej, więc nie doszukiwałabym się sukcesu akurat w tym (choć oczywiście prawidłowa suplementacja na pewno pomogła). My nie znamy do tej pory przyczyny niepowodzeń naturalnych, ale wobec faktu, iż właśnie pierwsze IVF mamy udane, stawiam, że to problem z samym zapłodnieniem.38 lat, 6 lat starań, 4 x IUI
zamrożone 10 oocytów
kahanka wrote:No to bardzo podobnie jak u nas. Mąż normozoospermia, moje hormony uregulowane lekami, a ciąży brak mimo ponad 3 lat starań i 4 prób IUI. Może IVF okaże się skuteczne.
Trzymam kciuki!kahanka lubi tę wiadomość
mam Córeczkę -
nick nieaktualnyKahanka, Klara dziękuję że pytacie.
Ten cykl sobie odpuściliśmy (sama ginka tak zasugerowała), bo miałam problemy zdrowotne z żołądkiem (przewlekle zapalenie błony śluzowej żołądka i dwunastnicy plus nadżerki, także dzięki
kochanym staraniom i tonie różnych leków mam co mam...) i miałam tydzień temu kolonoskopię w narkozie, więc nie było mowy o IUI. Z kiszkami na szczęście wszystko ok i myślę za parę dni dostanę @. Od 2dc stymuluje się Puregonem 50j i 6-7dc idę na monit a później czeka nas IUI.
Nastroje mam różne zwłaszcza, że schudłam bardzo ostatnio przez ten żołądek i wyglądam jak cień człowieka. Uwielbiam jeść a większości nie mogę Już miałam w miarę normalną wagę, to znów mam niedowagę... Porażka. Internistka zaleciła mi pić też Nutridrinki i jakiś proszek do dań, który wzbogaca kaloryczność. Dała mi to jak usłyszała, że mam mieć IUI w marcu.
Nadzieja jakaś jest, wiadomo, ale nie napalam się, bo to już mam za sobą -
Hej.
Czy wskazany jest Acard, jezeli sa dwie heterozygoty w ukladzie C677T, A1298c,
a brak wad czynnika Leiden i protrombiny?
Przed badaniami homocysteina 9,40, kwas foliowy poza skala o B12 mega duzo przrkroczona-nie pamietam.
Po dwoch miesiacach brania metyli i Acardu homo na poziomie 7. Metyle biore dalej, ale acard odstawilam miedzy innymi, bo mialam krotsze cykle i zrobilam po 3cyklach bez acardu moja homocysteina wyszla 7,7. Czy to wina odstawienia acardu, czy moze witamin? -manewruje miedzy roznymi producentami.HSG-ok
Laparo-ok
hiperprolaktynemia
Mthfr- 2xhetero
2x IUI na cyklu naturalnym przy wysokiej homo. 🙁
Homocysteina uregulowana
1x IUI na letrozolu.🙁
Przerwa w staraniach z pomoca med:/ -
nick nieaktualny8Róża8 wrote:Hej.
Czy wskazany jest Acard, jezeli sa dwie heterozygoty w ukladzie C677T, A1298c,
a brak wad czynnika Leiden i protrombiny?
Przed badaniami homocysteina 9,40, kwas foliowy poza skala o B12 mega duzo przrkroczona-nie pamietam.
Po dwoch miesiacach brania metyli i Acardu homo na poziomie 7. Metyle biore dalej, ale acard odstawilam miedzy innymi, bo mialam krotsze cykle i zrobilam po 3cyklach bez acardu moja homocysteina wyszla 7,7. Czy to wina odstawienia acardu, czy moze witamin? -manewruje miedzy roznymi producentami. -
Selina wrote:Przy tych mutacjach nie ma potrzeby brania Acardu, one są odpowiedzialne za metylacja witamin. Jak chcesz utrzymasz dobra homo to oporcz metyli z grupy B możesz brać TMG (np.Swanson ma) oraz dietę wzbogacić w buraki pod różna postacią
Dzieki Selina:) madra glowo.
Tez tak myslalam, odstawilam acard na wlasna reke.. bo moj gin kazal brac. Bez sens.HSG-ok
Laparo-ok
hiperprolaktynemia
Mthfr- 2xhetero
2x IUI na cyklu naturalnym przy wysokiej homo. 🙁
Homocysteina uregulowana
1x IUI na letrozolu.🙁
Przerwa w staraniach z pomoca med:/ -
Dziewczyny doradzcie. Lekarz z kliniki nieplodnosci kazal mi zrobić badanie na mutacje ale tylko MTHFR, które wykonałam u nich. Innych nie zalecil. W zwiakzu z podwyzsozna honocysteina kazal je wykonać. Wyszły obie mutacje. Zapisal mi zywkly kwas foliowy w podwójnej dawce plus wit z grupy B w jednej tabletce. Zadziałało, homocysteina spadla do 6.5. Utrzymuje sie na podobnym poziomie do tej pory. Dlatego nie uwaza ze metyle powinnam brac skoro homo ładnie spadla. Oznaczylam tez poziom witamin i sa w bardzo dobrych wartościach utrzymane. Pytalam jak. Wyglada leczenie, ciaza z tymi mutacjami to odp. Ze przy pozytywnym teście wlacza sie leki wymienił acard i chyba heparyne. W związku z tym mam do Was pytanie. Czy powinnam wykonać cały pakiet badań na trombofilie? Czy starczy ze wiem ze mam te mutacje. Czy leczenie wyglada tak samo w ciąży tylko z mutacjami MTHFR a z tymi pozostalymi??Starania od 04.2016,Niedoczynnośc tarzcycy,Mutacje MTHFR C677T i A1298C., PAI1 homo,Hiperprolaktynemia05.2017 HSG, drozne oba
07.2018 histeroskopia Endometrium polipowate.
Mąż OK.
10.2018 Start Invimed, badania, cykle stymulowane, torbiel 8cm...
03. 2020 start 1 procedura, krótki PROTOKÓŁ, stymulacja nieudana, punkcja odwołana.
06.2020 naturalny cud 🙏34 dc II, 35dc bhcg 5854, 37 dc 12144, 41dc jest zarodek i jest ♥️
Ciąża na clexane, acard, letrox, prenatal, luteina