MTHFR - mutacje
-
WIADOMOŚĆ
-
Kasiaas wrote:Oliwcia no tak teraz już wiem więc luz
Mój gin powiedział że mam brać b6 tylko nie określił w jakiej dawce więc sama sobie wybralam 50mg :p a co do femibionu to ja go odstawiam jak zacznę brać witaminy te konkretne już.. Bo akurat zostały mi chyba z cztery tabletki:)
A kobietki wasi mężczyźni jedzą jakieś witaminy żeby polepszyć jakość plemników?
Mój bierze dużo, bo ma słabe nasienie, Parenton, kwas foliowy, witamine E, D3 i b12 metylowana.MTHFR 1298A - C homozygota,IO,PCO, NK 12,7%, KIR AA, Jajowody drożne, AMH 4.3. -
nick nieaktualny
-
Phoenix nutrition
Ja ,,walcze" z ta mutacja od dwóch miesięcy, warto zrobić również poziom wit D. Ja suplementuje się wit D,C,wit B metylowane w tym kw foliwowy 0,8. Mam probiotyki, slen, cynk, kwasy omega EPA DHA,nie jem glutenu i nabiału, cukru tez ale to przez IO.Nadzieja zawiera w sobie światło mocniejsze od ciemności jakie panują w naszych sercach...3 aniołki.
CORCIA 06.09.17r. -
Justa to praktycznie mamy takie samo suplementowanie i żywienie.
Kasia b6 metylowana to inaczej P5P na Allegro jest dużo. Ja kupuje Swansona.Kasiaas, Justa87 lubią tę wiadomość
MTHFR 1298A - C homozygota,IO,PCO, NK 12,7%, KIR AA, Jajowody drożne, AMH 4.3. -
A macie clexane przy tej mutacji?bo ja mam jeszcze ledidena i mialam juz 0.4ale nie pomoglo,pozniej odkrylam mthfr i moj ginekolog mowi ze moglomiec to znaczenie...teraz clexan 0.6wezme:)Nadzieja zawiera w sobie światło mocniejsze od ciemności jakie panują w naszych sercach...3 aniołki.
CORCIA 06.09.17r. -
nick nieaktualny
-
Ja też jak ostatnio okazało się mam mutację MTHFR c677t - homozygota. W 2014 roku urodziłam po bezproblemowej ciąży dziecko. Moje kłopoty zaczęły się w 2016, gdy zdecydowaliśmy się na drugie. W tym roku obumarły mi już 2 ciąże. Jedna była prowadzona bez leków (obumarcie w 11 tc) , a ta druga na Clexane 0,4 i Aspirin Cardio (obumarła w 10 tc). Badałam w zeszłym tygodniu homocysteinę, kwas foliowy i wit. b12. Wszystkie wyniki mam w normie. Lekarz zalecił mi zażywanie leku Omegamed Optima, który zawiera Actifolin. Możecie mi powiedzieć coś więcej o tych lekach z serii Swanson? Zażywacie je, bo wyszły Wam niedobory kwasu foliowego i wit. b12? Kto Wam zalecił te konkretne witaminy? Gdzie to można kupić? Czy jesteście na diecie bezglutenowej? Oliwcia - widze, że masz 3 letnią córkę. Czy Twoje problemy również zaczęły się podczas starań o drugie dziecko?
-
Jest kilka watkow o mthfr...tam jest duzo informacj.Sa dwie szkoly albo zwykly kwas albo metylowany...ja jestem.za metylowanym.Biore 0.8 wit b9,poza tym b12 i b6 tez metylowane.Mozna.przejsc na diete bezglutenowa,mi powiedziala dietetyczka zeby unikac mlek(moE byc kozie).przy naszej mutacj wazny sa kwasy omega,probiotyki,wit.c,e...sprawdz poziom wit dbo pewnie masz niedobory:/ja nie mam dzieci,mozliwe ze ta paskudna mutacja.spowidowala moje poronienia:(Nadzieja zawiera w sobie światło mocniejsze od ciemności jakie panują w naszych sercach...3 aniołki.
CORCIA 06.09.17r. -
Dokładnie, warto sprawdzić poziom witaminy D. Większość osób ma niedobory, zwłaszcza w okresie zimowym. Ja sprawdziłam i też niestety niedobór, biorę teraz dawkę d3 4000.
Pedra najlepiej brać folian, czyli aktywną postać kwasu foliowego. Ja biorę z firmy swanson 0,8 mg. Kupuję przez internet np. na allegro. Jestem heterozygotą, czyli ponoć łagodniejsze od homozygoty. B6 i b12 warto dorzucić, gdy mamy wysoką homocysteine-są opinie, że przy staraniach ma być poniżej 8.
Pedra, przykro mi z powodu strat. Również mam 2 straty za sobą, ale dziecka jeszcze nie mam.