Forum Starając się z pomocą medyczną MTHFR - mutacje
Odpowiedz

MTHFR - mutacje

Oceń ten wątek:
  • Esperanza Mia Autorytet
    Postów: 5229 3690

    Wysłany: 3 lipca 2017, 18:21

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czara wrote:
    Esperanza Mia - mam tę samą mutację. Badałaś homocysteinę? Ja łykam 600 folianu, metyle b12 i b6. Tzn na razie zrobiłam sobie przerwę od b12 i b6, bo łykałam zbyt duże dawki i wydaje mi się, że za bardzo homocysteina spadła. Na początku wynosiła 6,13 - czyli idealnie.

    U nas jedynie o 20 proc jest mniejsze wchłanianie witamin z grupy b.

    tak homocysteina mam 6,5
    biorę B12 w zaszczyku bo chorowałam na niedobór b12 parę lat temu (1 raz w miesiacu mam zaszczyk)
    miovarian do tej pory brałam i acard. Teraz zamówiłam 400 foliany b6 i b12 metylowane.

    A jaką miałaś homocysteinę kiedy wykryłaś mutację?

    1usaqtkf1ub9vxv3.png
    "Cokolwiek zasiejesz, po jakimś czasie zbierzesz ! Twoje myśli to ziarno i od nich będą zależeć żniwa ".
    02.01.2020 *IVF *ICSI MACS
    15.01.2020 punkcja ❄❄ ❄
    15.02.2020 transfer 3AA zostały ❄❄
    6 dpt 49,5
    9 dpt 181,5
    11 dpt 286
    13 dpt 446
    16 dpt 1446
    19 dpt 3893
    26 dpt ❤️ 12.03.2020
    18.06.2020 20+3 połówkowe- waga 385 g szczęścia 💕 będzie długo wyczekiwany synek 💕
    19.06.2020 pierwsze ruchy synka 💗
    21.07.2020 25+1 waga 776 g
    21.08.2020 29+5 połówkowe 3 trymestru waga 1502g
    09.09.2020 waga 1944g
    34+2 waga 2200, 35+2 waga 2600
    09.10.2020 36+4 -- 54 cm, 2620g godz 23.21 szczęścia
    01.2020 AMH 2,90, 08.2019 AMH 1,89
    04.2919 AMH 1,00, 07.2017 AMH 2,66
    2018 HSG ok, 2018 histero ok,
    IO, MTHFR A1298C,
    21.02.2020 NK 15%, 09.2019 NK 25% KIR BX brak 2DS1 2DS5 3DS1
    On: HBA 48% morfologia 0-5% DFI 14% HLA-C : C1 i C2
    Początek starań 05.2016
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 3 lipca 2017, 22:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przed mutacja nie badałam. Gdy dowiedziałam się, ze ja mam, nikt nie kazal mi łykać metyli... Dopiero po przeczytaniu w internecie na własna rękę zaczęłam je przyjmować i wtedy tez zdobilam badanie homocysteiny - 6,30. Później łykałam duże dawki b12 i boje się ze zaniżyłam ja, dlatego zdobilam cykl przerwy.

  • czarnaiwi Autorytet
    Postów: 689 306

    Wysłany: 4 lipca 2017, 10:31

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej!

    tydzień temu dowiedziałam się o mutacjach:
    https://zapodaj.net/90ff9a4539561.jpg.html

    od dwóch miesięcy biorę metylowaną B9 i folian Solgar 400.

    wyniki z niedzieli:
    kwas foliowy 17,80 (norma 3,1-20,50 )
    witamina B12 312 (norma 189-883)
    homocysteina 7,50

    kupiłam teraz folian Swasona 800
    i zastanawiam się czy nie odstawić już tej metylowanej B9 żeby homocesteina nie spadła za bardzo? w sumie kupiłam też b12 ale nie wiem czy brać.
    czy po tym folianie Swasona kwas foliowy nie wzrośnie nadmiernie?

    l22n6iyeodmrpg2f.png
    10.04.2018- laparoskopia diagnostyczna-jajowody drożne
    AMH 7,12 ng/ml
    LH 5,9 mLu/ml
    FSH 5,6 mLu/ml
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 4 lipca 2017, 11:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Folian to b9, jeden odstaw. B6 i b 12 łykaj. Możliwe ze teraz masz sztucznie nampompowany kwas foliowy a gdy zaczniesz łykać Folian to się wyreguluje. Homocysteina najlepiej między 6 a 7. Chociaż mo hematolog ostatnio powiedział, ze im niższa tym lepiej wiec nie wiem już w która wersje wierzyć.

  • czarnaiwi Autorytet
    Postów: 689 306

    Wysłany: 4 lipca 2017, 12:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czara wrote:
    Folian to b9, jeden odstaw. B6 i b 12 łykaj. Możliwe ze teraz masz sztucznie nampompowany kwas foliowy a gdy zaczniesz łykać Folian to się wyreguluje. Homocysteina najlepiej między 6 a 7. Chociaż mo hematolog ostatnio powiedział, ze im niższa tym lepiej wiec nie wiem już w która wersje wierzyć.

    byka strzeliłam bo brałam B6 (P-5-P) a nie B9 .

    za 2 tygodnie mam hematologa, zobaczymy co powie

    l22n6iyeodmrpg2f.png
    10.04.2018- laparoskopia diagnostyczna-jajowody drożne
    AMH 7,12 ng/ml
    LH 5,9 mLu/ml
    FSH 5,6 mLu/ml
  • marczolinio Ekspertka
    Postów: 133 81

    Wysłany: 4 lipca 2017, 14:53

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam pytanie do dziewczyn z mutacją heterozygotyczną: czy bierzecie Acard? I czy macie dalej brać w ciąży?
    Ja do tej pory nie brałam, bo mój gin i genetyk nie widzieli takiej potrzeby. Niedawno się dowiedziałam, że jestem znowu brzemienna (7 tc) i trafiłam na innego gina, który zalecił Acard. Zaś w aptece kobieta mnie nastraszyła, że w ciąży lepiej nie brać. Już sama zgłupiałam a strasznie się boję powtórki z poprzednich dwóch ciąż. Z góry dzięki za odpowiedzi.

    MTHFR C677t heterozygota, IO
    Córeczka ur. 17.01.2015
    2 Aniołki [*] 06.2016 i 03.2017 - 13 tc
    2nn3e6hh4f4v9n7y.png
  • kasia.gutek Przyjaciółka
    Postów: 97 50

    Wysłany: 4 lipca 2017, 17:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak,ja mam ta sama mutacje hetero.
    Jestem w ciąży a od starań lykam acard,zalecenia od gina z kliniki.
    Do tego standardowo clexane.

    Kasia.gutek
  • 0202oliwcia Autorytet
    Postów: 1726 1110

    Wysłany: 4 lipca 2017, 19:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    marczolinio wrote:
    Mam pytanie do dziewczyn z mutacją heterozygotyczną: czy bierzecie Acard? I czy macie dalej brać w ciąży?
    Ja do tej pory nie brałam, bo mój gin i genetyk nie widzieli takiej potrzeby. Niedawno się dowiedziałam, że jestem znowu brzemienna (7 tc) i trafiłam na innego gina, który zalecił Acard. Zaś w aptece kobieta mnie nastraszyła, że w ciąży lepiej nie brać. Już sama zgłupiałam a strasznie się boję powtórki z poprzednich dwóch ciąż. Z góry dzięki za odpowiedzi.
    Ja mam C677T hetero Acard biorę od starań i w ciąży również mam odstawiać ok 34 tc dodatkowo mam Clexane
    Zycie nudnej i spokojnej ciąży

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lipca 2017, 19:03

    w4sqyx8dc2rm5g6k.png

    Synek Piotruś 2019 <3 Córeczka Oliwia 2013 <3. Małgosia 2017 <3
    Aniołki <3 <3 <3 <3
    Mutacja MTHFR, Poronienia Nawykowe
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 4 lipca 2017, 21:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    To nie prawda, że im niższa homocysteina tym lepiej. Ja mam 4.9 i muszę przed ciążą podnieść.

  • Zygzak Koleżanka
    Postów: 79 19

    Wysłany: 5 lipca 2017, 15:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Esperanza Mia wrote:
    tak homocysteina mam 6,5
    biorę B12 w zaszczyku bo chorowałam na niedobór b12 parę lat temu (1 raz w miesiacu mam zaszczyk)
    miovarian do tej pory brałam i acard. Teraz zamówiłam 400 foliany b6 i b12 metylowane.

    A jaką miałaś homocysteinę kiedy wykryłaś mutację?
    O widzę, że u Ciebie też mutacja. 0,4 folianu myślę, że wystarczy u Ciebie. Do tego b6 (p5p) i b12 (metylokobalamine). Jakie dawki wziełas?
    Przed braniem wit b6 warto ją sprawdzić. Kwasu foliowego nie ma sensu sprawdzać.
    Homocysteine masz super.
    U mnie chyba teraz 5,7. I tak wzrosła bo miałam 4,3.

    5 Aniołków, Synek <3
    Mutacja mthfr c677t homo, dodatnie p/ciała antykardiolipinowe, allo-mlr 0%, genotyp kir AA, choroba raynauda, hiperprolaktynemia czynnościowa, amh 9,77, pcos, insulinooporność
    AsthenoTeratozoospermia
  • lipcowka86 Autorytet
    Postów: 2575 1779

    Wysłany: 6 lipca 2017, 07:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    marczolinio wrote:
    Mam pytanie do dziewczyn z mutacją heterozygotyczną: czy bierzecie Acard? I czy macie dalej brać w ciąży?
    Ja do tej pory nie brałam, bo mój gin i genetyk nie widzieli takiej potrzeby. Niedawno się dowiedziałam, że jestem znowu brzemienna (7 tc) i trafiłam na innego gina, który zalecił Acard. Zaś w aptece kobieta mnie nastraszyła, że w ciąży lepiej nie brać. Już sama zgłupiałam a strasznie się boję powtórki z poprzednich dwóch ciąż. Z góry dzięki za odpowiedzi.

    Ja mam mutację PAI-1 od starań acard, od pozytywnej Bety clexane takie były zalecenia mojego lekarza, na MTHFR tylko metylowy formy witamin B.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lipca 2017, 07:49

  • Esperanza Mia Autorytet
    Postów: 5229 3690

    Wysłany: 6 lipca 2017, 17:13

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam wyniki kwasu foliowego jak zawsze zazwyozny.
    Czym mam go obniżyć
    Kwas foliowy 35,50 ng/ml 4,60 18,70

    Biorę do tej pory miovarian i body max. Zamówiłam już witaminy metylowane jak wrócę z urlopu powinny już na mnie czekać w domu.

    Co do tej mutacji należy jeszcze brać bo wcześniej od 2 Miechów biorę
    A teraz dojdzie metaformax na hiperinsulinizm i chyba I0.

    Ciekaw co jeszcze wynajęte z chorób. Przede mną badania sublementmacyjne.

    1usaqtkf1ub9vxv3.png
    "Cokolwiek zasiejesz, po jakimś czasie zbierzesz ! Twoje myśli to ziarno i od nich będą zależeć żniwa ".
    02.01.2020 *IVF *ICSI MACS
    15.01.2020 punkcja ❄❄ ❄
    15.02.2020 transfer 3AA zostały ❄❄
    6 dpt 49,5
    9 dpt 181,5
    11 dpt 286
    13 dpt 446
    16 dpt 1446
    19 dpt 3893
    26 dpt ❤️ 12.03.2020
    18.06.2020 20+3 połówkowe- waga 385 g szczęścia 💕 będzie długo wyczekiwany synek 💕
    19.06.2020 pierwsze ruchy synka 💗
    21.07.2020 25+1 waga 776 g
    21.08.2020 29+5 połówkowe 3 trymestru waga 1502g
    09.09.2020 waga 1944g
    34+2 waga 2200, 35+2 waga 2600
    09.10.2020 36+4 -- 54 cm, 2620g godz 23.21 szczęścia
    01.2020 AMH 2,90, 08.2019 AMH 1,89
    04.2919 AMH 1,00, 07.2017 AMH 2,66
    2018 HSG ok, 2018 histero ok,
    IO, MTHFR A1298C,
    21.02.2020 NK 15%, 09.2019 NK 25% KIR BX brak 2DS1 2DS5 3DS1
    On: HBA 48% morfologia 0-5% DFI 14% HLA-C : C1 i C2
    Początek starań 05.2016
  • Esperanza Mia Autorytet
    Postów: 5229 3690

    Wysłany: 6 lipca 2017, 17:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zygzak wrote:
    O widzę, że u Ciebie też mutacja. 0,4 folianu myślę, że wystarczy u Ciebie. Do tego b6 (p5p) i b12 (metylokobalamine). Jakie dawki wziełas?
    Przed braniem wit b6 warto ją sprawdzić. Kwasu foliowego nie ma sensu sprawdzać.
    Homocysteine masz super.
    U mnie chyba teraz 5,7. I tak wzrosła bo miałam 4,3.
    B6 20 mg z solar i B12 1000 ale będę ją brać co 3 dzień bo biorę raz w miesiącu zaszczyt z B12 biorę że względu że kilka lat temu miałam niedobór B12 i hematolog mi kazał ja brać.

    1usaqtkf1ub9vxv3.png
    "Cokolwiek zasiejesz, po jakimś czasie zbierzesz ! Twoje myśli to ziarno i od nich będą zależeć żniwa ".
    02.01.2020 *IVF *ICSI MACS
    15.01.2020 punkcja ❄❄ ❄
    15.02.2020 transfer 3AA zostały ❄❄
    6 dpt 49,5
    9 dpt 181,5
    11 dpt 286
    13 dpt 446
    16 dpt 1446
    19 dpt 3893
    26 dpt ❤️ 12.03.2020
    18.06.2020 20+3 połówkowe- waga 385 g szczęścia 💕 będzie długo wyczekiwany synek 💕
    19.06.2020 pierwsze ruchy synka 💗
    21.07.2020 25+1 waga 776 g
    21.08.2020 29+5 połówkowe 3 trymestru waga 1502g
    09.09.2020 waga 1944g
    34+2 waga 2200, 35+2 waga 2600
    09.10.2020 36+4 -- 54 cm, 2620g godz 23.21 szczęścia
    01.2020 AMH 2,90, 08.2019 AMH 1,89
    04.2919 AMH 1,00, 07.2017 AMH 2,66
    2018 HSG ok, 2018 histero ok,
    IO, MTHFR A1298C,
    21.02.2020 NK 15%, 09.2019 NK 25% KIR BX brak 2DS1 2DS5 3DS1
    On: HBA 48% morfologia 0-5% DFI 14% HLA-C : C1 i C2
    Początek starań 05.2016
  • Madzik_6 Ekspertka
    Postów: 273 73

    Wysłany: 8 lipca 2017, 08:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    marczolinio wrote:
    Mam pytanie do dziewczyn z mutacją heterozygotyczną: czy bierzecie Acard? I czy macie dalej brać w ciąży?
    Ja do tej pory nie brałam, bo mój gin i genetyk nie widzieli takiej potrzeby. Niedawno się dowiedziałam, że jestem znowu brzemienna (7 tc) i trafiłam na innego gina, który zalecił Acard. Zaś w aptece kobieta mnie nastraszyła, że w ciąży lepiej nie brać. Już sama zgłupiałam a strasznie się boję powtórki z poprzednich dwóch ciąż. Z góry dzięki za odpowiedzi.
    Też brałam acard w ciąży do 34 tygodnia

    2 IUI :-(
    Niskie AMH, MTHFR, Hiperprolaktynemia
    IVF - czerwiec :-(
    23.05.2017 moje szczęście przyszło na świat :*
  • marczolinio Ekspertka
    Postów: 133 81

    Wysłany: 10 lipca 2017, 16:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję za odpowiedzi w sprawie Acardu w ciąży. Przede mną jeszcze jakiś miesiąc czasu i wtedy będą wstępne rokowania co dalej i czy będzie powtórka z poprzednich dwóch strat :/

    MTHFR C677t heterozygota, IO
    Córeczka ur. 17.01.2015
    2 Aniołki [*] 06.2016 i 03.2017 - 13 tc
    2nn3e6hh4f4v9n7y.png
  • LwieSerce Autorytet
    Postów: 817 1035

    Wysłany: 10 lipca 2017, 19:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, zapytam też tutaj.
    Dziewczyny, czy przy mutacji MTHFR Ovarin może zaszkodzić? Chodzi mi o kwas foliowy. Nie mam jeszcze wprawdzie stwierdzonej tej mutacji, ale homocysteinę mam 13,5, w przyszłym tygodniu genetyk, jeśli on nie zleci mi badań, zamówię ten pakiet badań genetycznych na trombofilię i sama zrobię.

    Drugie pytanie - czy z takim poziomem homocysteiny mogę wymagać od rodzinnego skierowania do hematologa? Jak poszłam z dodatnim ANA to mnie spławił tym, że nie mam objawów towarzyszących...

    Listopad 2013 - Aniołek 7 tc; Październik 2014 - ziemski cud - córka; Marzec 2017 - Aniołek 10 tc
    niedoczynność, homocysteina 13,5, ANA1 1:320, mutacje: MTHFR 1298A-C homozygota, PAI-1 - heterozygota.

    dqpri09kzip4orgt.png

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 11 lipca 2017, 09:07

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lepiej łykaj tylko metyle, ovarin ma zwykły kwas foliowy.
    Ja wszystkie badania robię prywatnie więc Ci nie pomogę...
    Przy pozytywnych ANA, warto zrobić ANA2, a potem fenotyp NK. No i dobrze żebyś zrobiła pełną genetykę, jak coś wyjdzie z krzepliwością to będziesz miała refundowaną heparynę w ciąży.

  • b-c Autorytet
    Postów: 312 255

    Wysłany: 11 lipca 2017, 14:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny- potrzebuję pilnie porady!!

    Jestem w trakcie ivf- w sobotę criotransfer. Zrobiłam sobie badania i wyniki są takie:
    *homocysteina 8,47
    * B12- 335 ( 191-663)
    * kw. foliowy 29,9 (4,6-18,7)

    Biorę od bardzo dawna Femibion Natal 1, więc foliany.

    I teraz nie wiem czy podchodzić do transferu czy go przełożyć... Niby homocysteina nie jest dużo powyżej normy...

    Na pewno dzisiaj kupię więcej witamin. Możecie poradzić ile tego brać?

    3 letnia córeczka- naturalnie
    Starania o drugiego potomka.
    Pojedyncze plemniki w nasieniu

    06.2017 ICSI ( 21 oocytów, zapłodnionych 6, 4 słabe blastocysty)
    3 x :(

    01.2018 2 ICSI ( 8 zaplodnionych, 3 zarodki 3-dniowe + 1 opóźniony)
    02.2018 :(
    25.07.2019 FET....
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 11 lipca 2017, 14:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Homocysteina nie jest dużo powyżej normy. Na fb jest fajna grupa mthfr, są tam dziewczyny z ogromna wiedza, po przejściach. Na pewno ci doradza.

  • lipcowka86 Autorytet
    Postów: 2575 1779

    Wysłany: 12 lipca 2017, 05:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zrezygnowałam z femibionu ( są w nim obie formy kwasu foliowego) i biorę teraz tylko folian z Solgara. Ja FET miałam z homocysteina 9.90.
    U Ciebie wcale nie jest aż tak wysoka.

‹‹ 72 73 74 75 76 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego