MTHFR - mutacje
-
WIADOMOŚĆ
-
Ania1003 wrote:Jeszcze jedno mam pytanie: Pregna PLUS, w składzie ma
Foliany:
- Kwas foliowy 400 mcg
- MetaPregnaFolic 208 mcg
Czy to jest metylowe czy sobie darować?
5 lat walki...
3 x IUI, 1 x IMSI, 6 x FET
Aniołek [*] 8tc 02.2017 - córeczka (T22)
Aniołek [*] 5tc 08.2017 cb, 04.2018 cb, 05.2018 cb
Ciąża pozamaciczna 05.2018
NK 9,9%, KIR BX, ALLO-MLR 38%
05.2019 Naturalsik ❤ -
nick nieaktualnyJa właśnie zamawiam taki zestaw:
- Doctor's BEST Fully Active B-Complex, 30 kaps
- FOLIAN SWANSON Quatrefolic™ (glukozamina 5MTHF) 400 µg
- F-VIT K2 D3 MAX Witamina K-2 MK-7 200 µg + D3 4000IU (do picia)
- SELEN 200 µg
Dodatkowo do Norprocac jeszcze dorzuciłam NIEPOKALANEK Chasteberry VITEX SWANSON.
Chyba powinno wystarczyć nawet jeśli mutacje nie wyjdą?
A z magnezem jak? Cytrynian? Jabłczan? W końcu czuję, że się ogarnęłam z tym, ale tutaj stanęłam i nie wiem w którą stronę iść. I chyba wolę też do picia, bo ja mam problem z połykaniem tabletek. A proszki ma FORMEDS.
Czy tyle magnezu wystarczy?
http://allegro.pl/magnez-cytrynian-100-czysty-stres-serce-formeds-i6612044895.html
-
nick nieaktualnymigotka_83 wrote:Zamiast pregny, biorę femibion Natal 1 (lub zero), tam metylowanego kwasu jest drugie tyle, bo 0,4
Jak popatrzyłam na skład, to niestety dla mnie za mało wszystkiego. Mam kiepskie witaminy B a D3 jest poniżej zakresu i muszę mieć większego kopa, żeby ją podnieść, bo LETROX mi się nie wchłania i TSH dlatego idzie w górę (tak przypuszczam). A Jod biorę osobno, więc chciałabym na razie się wystrzec czegokolwiek z Jodem w składzie. -
nick nieaktualnymigotka_83 wrote:Zamiast pregny, biorę femibion Natal 1 (lub zero), tam metylowanego kwasu jest drugie tyle, bo 0,4
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 sierpnia 2017, 15:52
-
Wiesz co, wychodzę z założenia, że skoro nie przyswajam sztucznego kwasu foliowego, to te marne 0,4 nie zrobi mi strasznego syfu, skoro dziennie przyswoje 0,8 metylowanego.
Dawniej brałam 5mg zwykłego kwasu dziennie, aby cokolwiek się z niego przyswoilo, i na tym kwasie + aspirin cardio też miałam ładna homocysteine, ale ile z niego mi się odłożyło w organizmie to już nawet nie chce myślećSelina lubi tę wiadomość
5 lat walki...
3 x IUI, 1 x IMSI, 6 x FET
Aniołek [*] 8tc 02.2017 - córeczka (T22)
Aniołek [*] 5tc 08.2017 cb, 04.2018 cb, 05.2018 cb
Ciąża pozamaciczna 05.2018
NK 9,9%, KIR BX, ALLO-MLR 38%
05.2019 Naturalsik ❤ -
Selina wrote:Ale one zawierają chyba też zwykły kwas foliowy prawda? Skoro mamy mutacje, to chyba lepiej go nie brać w cale?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 sierpnia 2017, 17:06
Selina lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnySarrrra wrote:SElinko masz mutacje w heterozygocie więc częściowo organizm akceptuje kwas foliowy tylko wolniej go wchlania tak mi genetyk mówiła. 0.4 mg kwasu zwykłego nie zaszk9dzi. Ja biorę osobno witaminy bi b compleks z tego co widzę ma mało tych witamin co do ilości
Możecie ocenić czy w tym zestawie który biorę jest w końcu dawka 800 czy 400mcg metylowanego kwasu? Podaję link http://testosterone.pl/jarrow-formulas-b-right
Jest sens bym brała jeszcze Femibion1? bo mam napoczęte opakowanie -
nick nieaktualnySarrrra wrote:Witamina k2 nie jest wskazana przy brania np heparyny bo działa odwrotnie zwiększa krzepliwosc
Ja jeszcze nie wiem czy u mnie coś z mutacji wyjdzie, ale obstawiam że tak.
Więc jeśli będę chciała brać Acard i tą K2 MK7 to będę sobie robiła źle?
Ja mam problem z kośćmi, skurczami, bardzo lekko ktoś mnie dotknie, to zaraz mam siniaki. Ostatnio już jest to nie do zniesienia, szczególnie skurcze.
Wyniki są złe, dlatego kombinuję żeby brać wszystko co trzeba a nie narobić sobie kłopotu. -
Też nie biorę k2 bo czytałam ze zwiększa krzepliwosc. Nie biorę tez witamin prenatalnych tylko same metyle. Wcześniej widziałam jakiś modulator ale on ma zwykły kwas foliowy i zwykła wit b12 chyba? Nie wiem czy to dobry suplement przy mutacjach.
-
nick nieaktualnyDo hematologa jestem zapisana, ale czekam na wynik mutacji. Podpytuję na razie, żeby wiedzieć co najlepiej brać.
Hopeless wrote:Też nie biorę k2 bo czytałam ze zwiększa krzepliwosc. Nie biorę tez witamin prenatalnych tylko same metyle. Wcześniej widziałam jakiś modulator ale on ma zwykły kwas foliowy i zwykła wit b12 chyba? Nie wiem czy to dobry suplement przy mutacjach.
Jak patrzyłam na składy suplementów w aptece, to przy moich wynikach chyba musiałabym brać z 10 tabletek żeby miało to jakiś wpływ na wynik...
Modulator też przejrzałam, ale lepiej zwalczyć homocysteinę witaminą metylową B12.
I najlepiej ten Dr's Best wypadł w moim zestawieniu, bo są wszystkie witaminy B, kwas foliowy metylowy i to wszystko w 1 tabletce. -
Hopeless wrote:Też nie biorę k2 bo czytałam ze zwiększa krzepliwosc. Nie biorę tez witamin prenatalnych tylko same metyle. Wcześniej widziałam jakiś modulator ale on ma zwykły kwas foliowy i zwykła wit b12 chyba? Nie wiem czy to dobry suplement przy mutacjach.
-
nick nieaktualnyJa piję Folic a kwasu w krwi mam bardzo mało. Więc na mnie i tak on nie działa. Wcześniej brałam co innego i było to samo, a nie wiedziałam gdzie przyczyna.
Poza tym, przy moim braku tarczycy, suplementuję jod osobno i mam go jeszcze bardzo dużo, dlatego nie chcę nic brać co ma go w składzie. U mnie to trochę bardziej skomplikowane, przez tą tarczycę. Nie funkcjonuję jak inni.
A jeśli metyle każdemu się wchłaniają, to dlaczego mam przyjmować jakikolwiek syntetyk skoro u mnie on wcale się nie wchłania? Mimo że jak napisałaś jest i jedna forma i druga? Po prostu, dla mnie te dawki są za małe. -
Sarrrra wrote:A co to są prenatalne witaminy ? To są te nieaktywne ? Prenatal uno ma 0.4 mg aktywnego kwasu i 0.4 zwykłego.
Ania1003 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnySarrrra no masz Ci los... a ja łykam cały czas Acard i D3+k2 czyli odstawię chyba te krople. Pokręcone to wszystko na maxa, miałam niedobór D3 a ona najlepiej wchłania się z k2, wychodzi na to, że lepiej jej nie suplementować w naszym przypadku.
Tak w ogóle okropnie się czuję od kilku h boli mnie głowa i mam troche podwyzszona temperaturę, echh oby mnie nic nie brałoAnia1003 lubi tę wiadomość