X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Norwegia- in vitro
Odpowiedz

Norwegia- in vitro

Oceń ten wątek:
  • Aggga08 Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2017, 15:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hei dziewczyny! Jestem Nowa na forum.... ponad 3 lata nie zabezpieczalismy się z partnerem i nic.... w kwietniu 2016 miałam laparoskopie. Wykryto endometrioze i jeden niedrozny jajowod. Ginekolog stwierdził żeby narazie próbować naturalnie Ale jak widać bez efektow... więc pewnie zdecyduje się na in vitro.
    Czy jest jeszcze tutaj ktoś w podobnej sytuacji i z podobnymi schorzeniami?

• alda Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2017, 16:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pelaska miałam 2 opakowania Synareli . Stosowałam 3 tygodnie po dwa psiki do każdej dziurki i 12 dni po jednym psiku.

Witaj Aggga ja mam endometriozę ale mam drożne jajowody. Podczas laparoskopii coś Ci usunęli czy to tylko była laparoskopia diagnostyczna ?

e5skzzc.png

[**]

• Aggga08 Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2017, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Usuneli ogniska choroby. Nie miałam wcześniej żadnych objawów może jedynie raz na 3 miesiące mnie brzuch bolał przy okresie... zacZęło się 3 miesiące po operacji. Cały czas mnie coś boli... boję się ze przy endo in vitro się nie uda.

Próbowała któraś z Was oleju z wiesiolka i castagnusa? Zastanawiam się czy nie spróbować w czasie oczekiwania na in vitro...

• mar2śka Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2017, 17:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Aggga08 ! Ja mam wodniaki jajowodów, prawdopodobnie są niedrożne. Na jajniku torbiel -podejrzenie endo. O oleju z wiesiołka i castagnusie czytałam trochę ale nigdy nie próbowałam.

A jak wygląda protokół ze sprayem?? Najpierw stosujecie spray przez jakiś czas a po sprayu zaczynacie zastrzyki? Jestem ciekawa jak to u Was będzie wyglądało. Mało wiem na temat ewentualnych opcji stymulacji i leków jakie się stosuje. Sama pierwszy raz podchodzę do ivf.

km5s9vvjg5qzvbkc.png
  • alda Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2017, 18:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mar2śka protokół ze sprayem - 20 dnia cyklu zaczyna się stosować spray przez minimum 2 tygodnie ( ja za pierwszym razem stosowałam 4 a teraz 3 tygodnie) a później zastrzyki i zmniejszona ilość sprayu i tyle ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego 2017, 18:09

e5skzzc.png

[**]

• Aggga08 Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2017, 19:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ile mniej więcej w Oslo się czeka na rozpoczęcie całej procedury?

• mar2śka Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2017, 19:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję za wyjaśnienie, będzie mi trochę łatwiej ogarnąć na jakim etapie są dziewczyny i co się u nich dzieje :)

km5s9vvjg5qzvbkc.png
  • alda Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2017, 20:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aggga w Rikshospitalet - ja czekałam 7 miesięcy - skierowanie wysłane w sierpniu pierwsza wizyta grudzień leki zaczęłam dopiero brać w pod koniec marca więc długo się czeka......... w Porsgrunn czeka się o wiele krócej :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego 2017, 20:04

e5skzzc.png

[**]

• Hannanna Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2017, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Aggga :)
    U mnie to samo -endometrioza, jeden jajowód niedrożny i tam torbiel. Niebawem druga próba przede mną, tym razem z mrozaczkiem.

• Aggga08 Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2017, 22:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @hannanna A długo po laparoskopii czekałas zanim zdecydowalas się na in vitro?

• Farzi Koleżanka

Wysłany: 22 lutego 2017, 23:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny!!! O co chodzi z tym spreyem!!! Mnie o niczym taki nikt nie mowil !!!

Farzi
  • alda Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2017, 07:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Farzi Ty idziesz krótkim protokołem bez wyciszana jajników dlatego nikt Ci nie mówił o sprayu ;-) Spray stosuje się przy długim protokole do wyciszania jajników ;-)

Farzi lubi tę wiadomość

e5skzzc.png

[**]

• pelaska Koleżanka

Wysłany: 23 lutego 2017, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alda miałaś dzisiaj punkcje? Jak poszło?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lutego 2017, 12:44

• alda Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2017, 16:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już po punkcji :-) pobrali 9 komórek :-) Dostałam dodatkowy lek przeciwbólowy po którym "odleciałem" ;-) podczas punkcji nie czułam zupełnie nic .......... Takiej punkcji życzę każdej z Was :-) Tym razem nic nie krwawiłam. Od razu po punkcji pojechaliśmy do domu nawet nie "leżakowała" ;-) Teraz mam brzuch jak balon i trochę boli ale obejdzie się bez tabletki :-) Jutro czekam na telefon z kliniki ile komórek się zapłodniło.

Mar2śka jak u Ciebie po USG ? :-)

Hannanna jak się czujesz po plasterkach ? :-)

Pelaska jak się czujesz po sprayu ? :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lutego 2017, 16:40

e5skzzc.png

[**]

• mar2śka Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2017, 16:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny!
    Mam do Was pytanie. Jestem po pierwszym podglądaniu. Ogólnie wizyta tragiczna. Trafiłam na jakąś inną Doktor i pielęgniarkę. Najpierw się wystraszyłam bo mówiły coś o tym , że są 2 duże pęcherzyki 2,4 cm i 2 cm a reszta drobnica więc ta stymulacja do niczego. Wtrąciłam się i zapytałam pielęgniarkę co widzi. Powiedziała to co napisałam na co ja , że jedno to torbiel a 2 wodniak z lewej strony która generalnie nie jest sprawna. Nawet w kartę nie spojrzały !! :/ Czułam się jakby mówiły o mnie a mnie by nie było w pomieszczeniu. Ostatecznie wychodzi na to, że stymuluję się wolno. Następne podglądanie w poniedziałek, dawki leków zwiększone. Nie licząc torbieli i wodniaka :) mam 2 pęcherzyki między 10 a 12 mm i 6 między 6 a 9 mm. Doktor mówiła, że jej się wydaje, że tylko te 2 będą ok :( Czy myślicie, że jeszcze podrośnie reszta ?? Przecież nie ma jakiejś strasznej różnicy między nimi. w poniedziałek się dowiem czy dalej stymulacja czy punkcja około środy. Dodam, że minęło 8 dni z zastrzykami, endo 12 mm . Dzisiaj będzie 9 ze zwiększoną dawką Gonalu do 300. Póki co jestem trochę załamana .

km5s9vvjg5qzvbkc.png
  • pelaska Koleżanka

Wysłany: 23 lutego 2017, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alda jaki to był lek?
    Ja czuję się trochę jak w matrixie...uderzenia gorąca..mega zmęczenie i sennosc i ogólnie mega spowolnienie...żyje obok siebie:)

• alda Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2017, 17:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mar2śka przykro mi że trafiłaś na taką lekarkę :-( Moje podrosły bez zwiększenia dawki więc u Ciebie jest duża szansa że podrosną. Trzymam mocno kciuki !!!!!!

e5skzzc.png

[**]

• alda Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2017, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pelaska lek Oxynorm :-)

e5skzzc.png

[**]

• mar2śka Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2017, 17:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alda a czy wiesz może ile mm miały Twoje pęcherzyki po pierwszym usg i który dzień stymulacji to był?? Strasznie się martwię po tej wizycie, nie tego się spodziewałam. Wiedziałam ,że super nie będzie z jednym jajnikiem ale żeby aż tak źle :/
    Cieszę się, że punkcja tym razem była dla Ciebie znośna :) ja też już dostałam torebeczkę z tabletkami, które mam połknąć godzinę przed punkcją i będę miała jeszcze jakieś znieczulenie miejscowe, które będzie bolało ale punkcja za to będzie przyjemniejsza (podobno).

km5s9vvjg5qzvbkc.png
  • alda Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2017, 18:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mar2śka pierwsze USG miałam po 6 zastrzykach ja miałam Bemfole 300 wielkość pęcherzyków podobnie do Twoich 10mm i maluchy 6mm. Ja na lewym miałam 7 a na prawym 2 pęcherzyki. Prawy jajnik mam bardzo mały. Tutaj mają zawsze kłopot żeby go "złapać" na USG. Nie wiem czy to kwestia sprzętu czy umiejętności ale w Polsce nigdy nie ma takiego problemu. Nie załamuj się - będzie dobrze - musi być !

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lutego 2017, 18:32

e5skzzc.png

[**]

‹‹ 56 57 58 59 60 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Niechęć do seksu - czy to możliwe? Co zrobić, by staranie się o maluszka znów było przyjemnością?

Znasz ten stan, kiedy od miesięcy lub lat staracie się o wymarzonego potomka? Wasze życie biegnie tak naprawdę od pierwszego dnia cyklu do owulacji, od owulacji do testu ciążowego, od wizyty w laboratorium do wizyty u lekarza - często kolejnego z kolei? Czas biegnie nieubłaganie, a starania nie przynoszą skutku. Mimo chęci coraz częściej pojawia się blokada i niechęć do współżycia. Skąd się to bierze i jak temu zaradzić? Co zrobić, by seks cieszył jak dawniej?

CZYTAJ WIĘCEJ