NOVUM Warszawa
-
WIADOMOŚĆ
-
ef36 wrote:Pozdrawiam z punktu nr 13...
Dziewczyny, kogo polecacie w Novum przy nawracajacych poronieniach? Mojej lekarz prowadzącej nie ma, i myślę o zmianie. Może ktoś kto zastanowi się nieco dużej nad moim przypadkiem i zleci mi jeszcze jakieś dodatkowe badania. Trochę nie wiem co robić.Marmis -
Witam dziewczyny,
Jestem tu nowa. Przeczytałam Wasze posty i jestem pod wrażeniem ile macie siły i determinacji w dążeniu do celu. Mam nadzieję, że niedługo każda Was spełni swoje marzenie o macierzyństwie, włącznie ze mną...
Staramy się z mężem od roku. W tamtym roku lekarz na rutynowym usg stwierdził, że prawdopodobnie mam endometriozę, ponieważ jeden jajnik jest całkowicie nieruchomy, przyrośnięty do macicy. Nie zlecił żadnych dodatkowych badań w tym kierunku i zalecił żebyśmy rok starali się zajść w ciążę naturalnie. Na początku starań jeszcze miałam nadzieję, że może nam się uda. Później co miesiąc kolejne rozczarowanie, wertowanie forów i kombinowanie. Może zioła ojca sroki, może castagnus, może wiesiołek i witamina b6, salfazin dla męża itd. W efekcie zamiast ciąży, tylko rozregulowałam sobie cykl. Stwierdziliśmy, że bez fachowej pomocy się nie obejdzie, nie mamy na co czekać, trzeba zacząć działać. Zrobiłam wszystkie badania prywatnie i w lipcu mamy pierwszą wizytę u Dr L. Dam znać jak przebiegła wizyta i co dalej. Wiąże z nią duże nadzieje, choć po przeczytaniu Waszych postów wiem, że powinnam wszystkiego się spodziewać.
Wiem też, że rok starań to może nie jest aż tak dużo, ale doskonale Was rozumiem i trzymam kciuki za Was wszystkie ;*Alicja w Krainie Czarów, Fresa, Nasza historia, Sofia2019, Philly lubią tę wiadomość
❤👱🏻♀️32l&🧔34l❤
09.2020 ostateczna decyzja o ivf
11.2020 punkcja
11.2020 transfer odroczony, ryzyko hiperstymulacji
12.2020 cykl sztuczny, zła reakcja na estrogeny, transfer odwołany
💚15.01.2021 I Kriotransfer
💚6dpt II kreski na teście😍
💚8dpt beta 130,49
💚10dpt beta 336,05
💚13dpt beta 1157,19
💚19dpt beta 11803,09
11.02.2021 Usg💚Jest serduszko❤😍
03.2021 test prenatalny SANCO- zdrowa dziewczynka💖🥰
28.09.2021 Witaj na świecie Kruszynko😍❤
Zostały ❄❄❄ -
Marmis wrote:A co juz robiłas jeśli chodzi o badania?
antykoagulant tocznia, przeciwciała antykardiolipidowe IgG, IgM, antytrombina III,
przeciwciała glikoproteinie IgG i IgM, ANA1 + miano i jeszcze p/c przeciw antygenom łożyska..
W wynikach nic co dało by odpowiedź na pytanie dalszego.
Mam wysoką prolaktyne, ale nie powodowała nigdy problemów z zajściem w ciążę. Mutacja PAI1 jest raczej ignorowana przez lekarzy, a Anna 1 miano wątpliwe ale po szczegółowych badaniach ujemne. Pozostałe badania prawidłowe.
Pierwsza ciąża po in vitro poronienie w 6tc, dziecko miało zespół downa. Druga ciąża in vitro 13tc, serducho malucha przestało sobie radzić , moja lekarz twierdzi, że to genetyczna wada serca Ale zrobiliśmy tylko hormony w 8tc, trzech najczęstszych chorób genetycznych w badaniu nie wykryto.
Ostatnia ciąża: heparyna, acard , luteina
W kolejnej dostanę też encorton...Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 czerwca 2020, 12:58
1 x CP
3 x poronienie (5tc, 6tc, 13tc)
ANA1 wątpliwe
Mutacja PAI-1
12.2020 IVF ostatnie podejście -
Marmis teoretycznie allo mlr 40% to takie minimum ale wydaje mi się że 33% to nie jest taki zły wynik. U mnie było tylko 16% i dlatego zdecydowalam się na szczepienia.
"Nie da się przyśpieszyć biegu rzeki lub wschodu słońca ani sprawić, aby drzewa rosły szybciej niż rosną. Wszystko wydarza się wtedy, gdy jest na to gotowe." -
amica wrote:Marmis teoretycznie allo mlr 40% to takie minimum ale wydaje mi się że 33% to nie jest taki zły wynik. U mnie było tylko 16% i dlatego zdecydowalam się na szczepienia.
Oszczędny w słowach.
Marmis -
ef36 wrote:Oj dużo tego było, napewno kariotypy, MTHFR PAI-1, mutacja genu protrombiny, czynnik V-Leiden,
antykoagulant tocznia, przeciwciała antykardiolipidowe IgG, IgM, antytrombina III,
przeciwciała glikoproteinie IgG i IgM, ANA1 + miano i jeszcze p/c przeciw antygenom łożyska..
Mam wysoką prolaktyne, ale nie powodowała nigdy problemów z zajściem w ciążę. Mutacja PAI1 jest raczej ignorowana przez lekarzy, a Anna 1 miano wątpliwe ale po szczegółowych badaniach ujemne. Pozostałe badania prawidłowe.
Pierwsza ciąża po in vitro poronienie w 6tc, dziecko miało zespół downa. Druga ciąża in vitro 13tc, serducho malucha przestało sobie radzić , moja lekarz twierdzi, że to genetyczna wada serca Ale zrobiliśmy tylko hormony w 8tc, trzech najczęstszych chorób genetycznych w badaniu nie wykryto.
W kolejnej dostanę też encorton...ef36 lubi tę wiadomość
Marmis -
Dziewczyny, wiem, że przed punkcją nie można malować paznokci, używać balsamów, perfum. A co z delikatnym make-up'em?NOVUM, 2020 r. 🔹 29.04- telewizyta wstępna, dr W🔹01.06- wizyta startowa, dr Z🔹 13.06- I wizyta stym.,dr Z-P🔹 15.06- II wizyta stym., dr Z🔹 18.06- punkcja, dr W 🍀 23.06- transfer, blastocysta 4AA
✨6dpt - druga kreska 🙏
✨9dpt - 126,58mlU/ml
✨20dpt- pęcherzyk/ ✨26dpt - ♥️ 03.2021 - Córka 😍😍 ❄️4.1.2
🔹 28.11.2022-wizyta archiwalna
🔹 24.01.2023 - 🍀transfer pod narkozą (duże tyłozgięcie), dr W; beta <1,2 😭
🔹16.02.2023 - histero ➡️ stan zapalny endo, isthmocele🔹16.03.2023 - wizyta startowa, dr W 🔹29.04.2023 - I wizyta stym.,dr Ł 🔹02.05.2023 - II wizyta stym., dr W🔹05.05.2023 punkcja, dr Z, 5 trzydniowcow
🍀 08.05.2023 - transfer trzydniowca, dr Z - beta <1,2 😭
💘Lipiec - kolejne podejście: 🔹
🍀 3.07 - transfer - beta <1,2 😭
🍀 28.07 - transfer - beta <1.2 😭 prog.60… zostały 2❄️🥹
-
ef36 wrote:Pozdrawiam z punktu nr 13...
Dziewczyny, kogo polecacie w Novum przy nawracajacych poronieniach? Mojej lekarz prowadzącej nie ma, i myślę o zmianie. Może ktoś kto zastanowi się nieco dużej nad moim przypadkiem i zleci mi jeszcze jakieś dodatkowe badania. Trochę nie wiem co robić.Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 czerwca 2020, 14:00
ef36 lubi tę wiadomość
4 x IUI (Novum)- 2017 ☹️,
7 x ICSI (Novum)- 2018-2021 ☹️, 10 x (F)ET ☹️ w tym 2 ciąże biochemiczne 😢 3 poronienia (8 tydz., zarodek zdrowy, dziewczynka, 6 tydz., 7 tydz.)😢
AMH 2,3, HSG, histeroskopia, kariotypy, hormony - wszystko ok, 36% fragmentacja DNA, 6 lat starań
8 dpt - 25.35 -
amica wrote:Marmis teoretycznie allo mlr 40% to takie minimum ale wydaje mi się że 33% to nie jest taki zły wynik. U mnie było tylko 16% i dlatego zdecydowalam się na szczepienia.4 x IUI (Novum)- 2017 ☹️,
7 x ICSI (Novum)- 2018-2021 ☹️, 10 x (F)ET ☹️ w tym 2 ciąże biochemiczne 😢 3 poronienia (8 tydz., zarodek zdrowy, dziewczynka, 6 tydz., 7 tydz.)😢
AMH 2,3, HSG, histeroskopia, kariotypy, hormony - wszystko ok, 36% fragmentacja DNA, 6 lat starań
8 dpt - 25.35 -
Aś dokładnie! To że ktoś ma 0% wcale nie oznacza że się nie uda tak samo jak i jak ktoś ma 40% nie jest gwarantem powodzenia. Pozostaje jeszcze kwestia pozostałych wielu, wielu czynników.
Aś2018 lubi tę wiadomość
"Nie da się przyśpieszyć biegu rzeki lub wschodu słońca ani sprawić, aby drzewa rosły szybciej niż rosną. Wszystko wydarza się wtedy, gdy jest na to gotowe." -
Aś2018 wrote:Ef 36 pamiętam Cię.... W Novum nie ma konkretnych lekarzy. Oni uważają, że trzeba próbować i czekać na ten właściwy zarodek. Oni raczej nie szukają tylko lecą zarodek za zarodkiem. W innych klinikach polecają badać zarodki genetycznie przed podaniem - ta opcja- jak zapewne wiesz- ma swoich zwolenników i przeciwników. W Twoim przypadku na pewno bym szukała w immunologii....., ale to tylko moje zdanie.
No właśnie mam trochę żal do Novum, że nie potrafią pochylić się nad konkretnym przypadkiem. Nie udało się to kolejna próba, jak na taśmie w fabryce...
Byłam u hematologia, Pan profesor po badaniach powiedział że nie ma się do czego przyczepić i kazał brać w ciąży zapobiegawczo heparyne (po dwoch poronieniach podobno trzeba).
Zastanawiam się czy czekać i umówić się na wizytę w Novum do Zomory na wrzesień , czy nie czekać i znowu iść do kogojolwiek... młodsza nie jestem ale z drugiej strony y... można mieć pecha, tylko pech tez ma jakieś granice. 4 x pech to już chyba nie sam pech.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 czerwca 2020, 14:43
1 x CP
ANA1 wątpliwe
Mutacja PAI-1
Marmis wrote:Czyli to pierwsze poronienie - to wiadomo jaka przyczyna. A reszta tylko domysły. Ja poroniłam w 5 tygodniu (nie badałam zarodka) i w 8 tygodniu i zarodek genetycznie był zdrowy. Ale zawsze do każdego transferu miałam encorton. Najpierw w dawce 5 mg,a potem 10 mg. Szkoda, że wczesniej nie dali Ci encortonu. A u jakiegos immunologa byłąs ? Ja miałam już i wlewy z accofilu i zastrzyki tez. Ten ostatni transfer włąsnie miałam na accofilu wlew i zatrzyki - ale poroniłam. A histeroskopie miałąs - moze jakies zrosty w macicy lub enodmetrioza, albo zapalenie endometrium?
Po ostatnim poronieniu miałam histero + łyżeczkowanie. A zrosty usunięte dużo wcześniej przy okazji laparoskopii. Endometriozy nikt nigdy nie zauważył... a to raczej by wyszło.
Mam tylko jeden zestaw: jajnik i jajowód po CP, stąd decyzja o in-vitro.
Jakie badania robiłaś, że zleciłli Ci accofil i encorton ? Ja do encortonu mam mieszane uczucia, choć żałuję że nie brałam... może akurat by pomógł. Kto wie..
Znasz przyczyne Twoich poronień ?1 x CP
ANA1 wątpliwe
Mutacja PAI-1
ef36 wrote:Oj dużo tego było, napewno kariotypy, MTHFR PAI-1, mutacja genu protrombiny, czynnik V-Leiden,
W kolejnej dostanę też encorton...
Miałam już się żegnać ale jeszcze napisze co tam z badań możesz zrobić:
KIRy odpowiadają za implantacje do pierwszego trymestru. Jeśli sa poronienia może to oznaczać ze cos z nimi nie tak - na to accofil wlew plus ewentualnie jeszcze podskórnie. Badanie można zrobić w medigen koszt 500pln
HLAC do kirow u partnera/męża - jesli c2/c2 a kiry u Ciebie AA to tak jak wyżej accofil. Koszt 200pl w medigen
TEST CBA (cytokiny) il2 i il10 najważniejsze. Wysokie il2 zabija zarodek, niskie il10 nie chroni zarodka - immunosupresja lub szczepienia w zależności co wyjdzie z reszt badan. Te badania chyba mozna w salve zrobic lub synevo nie wiem jako koszt.
Nk - zbyt wysokie powyżej 10% to też źle na to intralipid daja. Badania razem z panelem podstawowym limfocytarnym można zrobić w diagnostyce koszt chyba kolo 300 pln
Nk z macicy - tu nic nie powiem ale wiem że niektóre dziewczyny robią
ALLOMLR - różne teorie niby po ciążach nie może byc 0% tylko wiecej. Jeśli jest poniżej 28% (chociaż kazdy lekarz jakos inaczej na to patrzy, ja mam 28,5% i powiedział że jeszcze taki wynik się broni) to konieczne szczepienia (przy ana dodatnim, hasimoto nie można niby robić szczepien to immunosupresja). Koszt 700pln w medigen razem z partnerem robimy te badania
Cross MATCH - jeśli chcemy mieć szczepienia z krwi/limfocytow partera. Koszt 300pl medigen razem z partnerem.
To plus to co wypisałaś ja to wszystko miałam.
Do PAI dużo dziewczyn dostaje heparyne na całą ciążę i to nie 0,4 tylko w zależności od wagi nawet 0,6. Do PAI możesz dorobić jeszcze białko s i c one też pokazują problemy z krzepliwościa.
Na sam koniec niemniej ważne są krzywe cukrowe i insulinowe. U mnie z mocnej IO zmieniło sue w ciągu roku na hipoglikemie. Przy IO też mogą być problemy z donoszeniem wiec warto zrobić. No i TSH oczywiście.
Więcej nie pamiętam 🙂.Alicja w Krainie Czarów, Jusia 82, Sofia2019, ef36 lubią tę wiadomość
Kariotypy ok, Mthfr +v (R2) heterozygotyczne
Nk - 13%, kiry AA/hlac c1,
Allo 28,5%, Ana - ujemne
Starania od lipiec`18
AMH 4,63 ng/ml
Euthyrox 75mg
Nasienie:
styczeń'19- morfologia 0%
marzec'19 - morfologia 8%
CB - wrzesień'18 (6t*), kwiecien'19(5t), kwiecien' 20(5t)
ICSI maj' 19 (14 pobranych i zapłodnionych, jeszcze 4 ❄️)
1 transfer 27.07.19 - 4.1.1 -złe przyrosty bety. Mały pęcherzyka do tygodnia ciąży. Aniołek (8t*).
2 transfer 26.10.19 - 4.1.1 9dpt - 241,5/11dpt - 478/14dpt - 1260 (2x9t*)
3 transfer 18.06.20- 8dpt beta 0,2
Ciąża naturalna czerwiec'20 - pusty pęcherzyk (9t*)
4 transfer 21.11.20- pusty pecherzyk (9t*)
5 transfer 07.04.21 - 10t*
To nie walka to wojna, a ja już się poddaje... -
Fresa wrote:Dziewczyny, wiem, że przed punkcją nie można malować paznokci, używać balsamów, perfum. A co z delikatnym make-up'em?
Fresa lubi tę wiadomość
-
Fresa, Nasza historia fakt niepomalowanych paznokci/paznokcia wynika z tego, że podczas zabiegu w znieczuleniu (narkoza, która jest stosowana podczas punkcji) na jeden z palec zakładany jest pulsykometr. Monitoruje on wysycenie krwi tlenem i mówi o naszym bezpieczeństwie oddechowym. Jeśli na paznokciu jest bardzo ciemny, matowy lakier, pomiar może być zafałszowany lub w ogóle niemożliwy do odczytania. Nie jest wtedy również widoczne sinienie paznokcia. To jedyny powód dla którego zalecany jest przynajmniej jeden paznokieć niepomalowany (ponoć dopuszczają ew. jasny lakier).
Natomiast co do perfum, to nasze zarodeczki podobno nie lubią intensywnych zapachów. Make-up może byćNasza historia lubi tę wiadomość
Starania od 09.2014, 5 procedur IVF, 10 transferów (w tym 3 x cb - 08.2017, 11.2017, 10.2019)
-
Andziorek wrote:Fresa, Nasza historia fakt niepomalowanych paznokci/paznokcia wynika z tego, że podczas zabiegu w znieczuleniu (narkoza, która jest stosowana podczas punkcji) na jeden z palec zakładany jest pulsykometr. Monitoruje on wysycenie krwi tlenem i mówi o naszym bezpieczeństwie oddechowym. Jeśli na paznokciu jest bardzo ciemny, matowy lakier, pomiar może być zafałszowany lub w ogóle niemożliwy do odczytania. Nie jest wtedy również widoczne sinienie paznokcia. To jedyny powód dla którego zalecany jest przynajmniej jeden paznokieć niepomalowany (ponoć dopuszczają ew. jasny lakier).
Natomiast co do perfum, to nasze zarodeczki podobno nie lubią intensywnych zapachów. Make-up może być -
Alicja w Krainie Czarów wrote:Trzymam kciuki. Też jutro wybieram się do Novum na podglądanie torbieli w 2 dc. Tylko zastanawiam się czy będę mogła w razie czego przyjąć tak późno pierwszy zastrzyk... macie może doświadczenia? Martwię się, że znowu nie zacznę
U mnie możliwe, ze punkcja będzie w poniedziałek🙂 -
Andziorek wrote:Fresa, Nasza historia fakt niepomalowanych paznokci/paznokcia wynika z tego, że podczas zabiegu w znieczuleniu (narkoza, która jest stosowana podczas punkcji) na jeden z palec zakładany jest pulsykometr. Monitoruje on wysycenie krwi tlenem i mówi o naszym bezpieczeństwie oddechowym. Jeśli na paznokciu jest bardzo ciemny, matowy lakier, pomiar może być zafałszowany lub w ogóle niemożliwy do odczytania. Nie jest wtedy również widoczne sinienie paznokcia. To jedyny powód dla którego zalecany jest przynajmniej jeden paznokieć niepomalowany (ponoć dopuszczają ew. jasny lakier).
Natomiast co do perfum, to nasze zarodeczki podobno nie lubią intensywnych zapachów. Make-up może być
Dzieki za odp. 😊 Lakier już dawno zmyty, bez makijażu bym przeżyła, koronawirus przyzwyczaił mnie do siebie samej bez podkładu czy pomalowanych rzęs, jednak z chociaż delikatnym make-up'em czuję się jakiś pewniej. Więc fajnie, że można mieć. 💁♀️NOVUM, 2020 r. 🔹 29.04- telewizyta wstępna, dr W🔹01.06- wizyta startowa, dr Z🔹 13.06- I wizyta stym.,dr Z-P🔹 15.06- II wizyta stym., dr Z🔹 18.06- punkcja, dr W 🍀 23.06- transfer, blastocysta 4AA
✨6dpt - druga kreska 🙏
✨9dpt - 126,58mlU/ml
✨20dpt- pęcherzyk/ ✨26dpt - ♥️ 03.2021 - Córka 😍😍 ❄️4.1.2
🔹 28.11.2022-wizyta archiwalna
🔹 24.01.2023 - 🍀transfer pod narkozą (duże tyłozgięcie), dr W; beta <1,2 😭
🔹16.02.2023 - histero ➡️ stan zapalny endo, isthmocele🔹16.03.2023 - wizyta startowa, dr W 🔹29.04.2023 - I wizyta stym.,dr Ł 🔹02.05.2023 - II wizyta stym., dr W🔹05.05.2023 punkcja, dr Z, 5 trzydniowcow
🍀 08.05.2023 - transfer trzydniowca, dr Z - beta <1,2 😭
💘Lipiec - kolejne podejście: 🔹
🍀 3.07 - transfer - beta <1,2 😭
🍀 28.07 - transfer - beta <1.2 😭 prog.60… zostały 2❄️🥹
-
Dziewczęta czy miałyście kiedyś taka sytuację, że bolały Was okolice jajników przy oddawaniu moczu? Od kilku dni tak mam że mam taki dyskomfort i jeszcze jakoś mnie ciągnie w pachwinie. Zastanawiam się czy to nie może jakieś zapalenie pęcherza."Nie da się przyśpieszyć biegu rzeki lub wschodu słońca ani sprawić, aby drzewa rosły szybciej niż rosną. Wszystko wydarza się wtedy, gdy jest na to gotowe."
-
amica wrote:Dziewczęta czy miałyście kiedyś taka sytuację, że bolały Was okolice jajników przy oddawaniu moczu? Od kilku dni tak mam że mam taki dyskomfort i jeszcze jakoś mnie ciągnie w pachwinie. Zastanawiam się czy to nie może jakieś zapalenie pęcherza.
Ja często mam zapalenie pęcherza i nie wydaje mi się żeby to było to... Przy zapaleniu jest duże parcie na mocz oraz pieczenie i ból cewki przy jego oddawaniu... nigdy nie miałam przy tym bólu jajników...
Ale co to może być to bladego pojęcia nie mam.
Arcola lubi tę wiadomość
Starania od 2014 ,
1 ICSI maj 2018, ❄️❄️❄️
2 ICSI sierpień 2019, ❄️❄️❄️❄️❄️
3 ICSI kwiecień 2021❄️❄️❄️
9 transferów NOVUM (1cb, 1 poronienie zatrzymane)
10. transfer INVIMED (podane 2 blastki 3BB i 2CC) - 29.06.22 r.: 7dpt-20, 9 dpt- 60,12 dpt - 346, 14 dpt - 1096, 17 dpt- 4020, 20 dpt- 7200, 22 dpt - 14200
4 ICSI lipiec 2024- brak zdrowych zarodków
5 ICSI wrzesień 2024 - ❄️❄️ (zdrowe po PGTA)
11. transfer, beta<0,2
12. transfer 09.01.25 beta 6dpt:59,6 , 8dpt:152, 11dpt: 1024, 13dpt:2630, 16dpt: 8693
6+0 mamy ❤️