Słaba jakość komórek jajowych? To nie wyrok.

Poznaj autorski program poprawy jakości komórek dla pacjentek przed leczeniem in vitro, z niską rezerwą jajnikową i słabą odpowiedzią na stymulację hormonalną.
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną NOVUM Warszawa
Odpowiedz

NOVUM Warszawa

Oceń ten wątek:
  • Zielona91 Znajoma

Wysłany: 19 kwietnia, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hope_89 wrote:
    Ja mam w sumie jednego na pewno mięśniaka, endometrioze i adenomioze. Jestem po dwóch operacjach. Na rezonansie widoczne zmiany. Przy okazji laparoskopii miałam usuwane zrosty z jelit. Po walce 4 około letniej zdecydowaliśmy się na ma adopcje KD. Było to po ostatnim poronieniu na moich komórkach. To rozwaliło mnie totalnie.
    Oprócz komórek z Novum, z Ovobanku co było wielkim błędem udał nam się pierwszy transfer w Invicta Gdańsk i mamy 2letnia wspaniała córeczkę 🙂 obecnie drugi transfer do kolejnej weryfikacji 😊
    Do transferu dostałam obstawę dodatkowo Metypred i póki co jest sukces. Także tu zdecydowanie był to problem moich komórek 😉

Hej! Możesz rozwinąć dlaczego komórki z Ovobanku były błędem?

• Julia85 Koleżanka

Wysłany: 22 kwietnia, 17:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Msz wrote:
    Przeszłam przez kilka klinik, w tym nOvum, niestety doświadczenie negatywne, 12 nieudanych transferów. Największym problemem jest to że jesteśmy tam tylko numerkiem i nikt nie szuka prawdziwej przyczyny. W samym nOvum wydane ponad 120 tys zl ale nie uzyskałam żadnych konkretów. Tak badania zarodków to podstawa, ale tam nie badają, ponadto zero empatii i zrozumienia. Ostatecznie sama chodząc po różnych lekarzach i uzyskując różne wyniki, choć lekarze nie byli pewni diagnozy sama podjęłam decyzję o laparoskopii i 13 transfer po operacji był tym szczęśliwym i jestem w 30 tygodniu ciazy.

Hej,
    Mogę wiedzieć co zrobili Tobie podczas laparoskopiii?
    Ja 9 x beta 0, w tym 6 w N..;(

• KasiaKasia_92 Debiutantka

Wysłany: 30 kwietnia, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hey dziewczyny!

Jakieś wieści co do polecanych lekarzy w Novum. Robiłam pierwszą stymulację u dr Józwiaka i na początku byłam zadowolona, a teraz nie wiem. Mam wrażenie, że z czasem ciężko było uzyskać odpowiedź na pytanie. Wszystko było szybkie i mechaniczne. Dr jest chyba też fanem długiego protokolu (co przy endo może być dobre, ale u mnie się przeciągnęło do miesiąca, więc cała stymulacja była bardzo długa). Ostatecznie, 12 komórek, 7 zapłodnionych, jeden dobry zarodek (chodowany do 5. dnia), 1 slabiutki zamrożony (chodowany do 7. dnia).

Miałam wczoraj transfer z dr Moniką Łukasiewicz i byłam zachwycona – mega pozytywna, komunikatywna, wszystko tłumaczy. Podczas transferu laboratorium powiedział, że zarodek rozmroził się ładnie, ale o tej 14:00 jest na granicy przetrwania i to nasza decyzja, czy transferujemy. Jestem wdzięczna, bo doktor wzięła sprawy w swoje ręce, poszła do laboratorium porozmawiać i wróciła z konkretnym planem: nacinamy, transferujemy i dokładamy Pani Encorton i Clexane. I teraz, dlaczego dr Józwiak nie dał mi tego przy pierwszym (świeżym transferze), naszego jedynego dobrego zarodka? Przy moim endo, początkach adeno i różnych immunologiach (hashimoto, ana, kir aa, liszaj trądzikowy) to mogłoby być zbawienne – za to usłyszałam, że to pierwszy transfer, więc nie ma co Pani szprycować, ale moim zdaniem powinny być "wszystkie leki" na pokład, żeby się udało, a nie teraz przy takim słabym (co czytam, jest kontrowersyjny temat, czy transferować i mocno wspierać takie słabe zarodki).

Mam umówioną histeroskopię u dr Janowca (co dr Józwiak też tak średnio entuzjastycznie podszedł, bo "on lubi przepisywać długie/dziwne kuracje" - czyli opóźniać), ale Janowiec ma świetne opinie…). Później sklerotyzacja torbieli endometrialnej u dr Jowiaka i wtedy dopiero kolejna stymulacja.

Powiem Wam, że jestem skołowana strasznie. Czytam tu, że przy endo niektórzy polecają nie robić świeżych transferów, tylko wyciszać przed stymulacją i przed transferem (ja miałam świeży). Czytam, że w innych klinikach badają test UMA, robią wlewy, badają progesteron i estradiol w stymulacji i około transferowo (a Novum nie!:o). Zglupiec można.

Zastanawiam sie nad kilkoma reczami, moze potraficie mi odradzic:
    - Czy zamienić dr Józwiaka na dr Łukasiewicz? Dr Józwiak, widzę, ma tu super opinie do ciężkich przypadków i dobrą rękę do punkcji i transferu, chyba. Ale jakoś komunikacja jest dla mnie słaba. Za to z dr Lukasiewiczem mogę swobodnie porozmawiać, rozważyć opcje/podejście – dla mnie to ważne.
    - czy naciskac na nierobienie swiezych transferow i wyciszanie przed transferem
    - W Novum nie badają zarodków, ale badają ciałka kierunkowe (co podobno już daje sporo informacji)?
    - czy robic test na trombofilie (robilam zespol antyfosfolipidowy i ok), a to wszystkie "poronieniowe" i tak sie adresuje przez zastrzyki clecane, ktore zdaje sie sa rutynowo dosyc dawane
    - czy isc dalej w immunologie (HLA-C, cross-match, itd. + wizyta u dr Jarosz), czy to kolejne tysiace wydane, a adreasuje sie przez encorotn glownie i moze acofil (ktory tez rutynowo potrafia przepisac jak trafi sie na lekarza kto wierzy w to - np dr Lukasiewicz)
    - pozniej ewnetulanie rozwaylabym mezoterpie jajnikow - podobno super efekty

Będę wdzięczna za każdą radę czy podzielenie się swoim doświadczeniem! Dzieki dziewczyny :)

• Szopka Ekspertka

Wysłany: 30 kwietnia, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja akurat się leczę u dr Langner i jestem z niej zadowolona. Ale dopiero byłam na dwóch wizytach, mamy przyjść za dwa miesiące po leczeniu czynnika męskiego.
    Co do pytania o ciałka kierunkowe, też chętnie się dowiem, myślałam o tym, aby to zrobić.

Uważam, że test na trombofilie zawsze warto zrobić, jeśli masz zapas finansowy.

Starania od 2024
    AMH 0,4; adenomioza obraz graniczny, do obserwacji, tylko prawy jajnik

I IVF 08/25 - 9🥚→❄️
    10/25 FET 4BC 💔
    II IVF 01/26 - 6🥚→👎
    III IVF zmiana kliniki na nOvum, stymulacja TBC, leczenie czynnika męskiego
‹‹ 1708 1709 1710 1711 1712
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ